Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Τελευταίο μάθημα για την ΑΟΖ ( Θ. Καρυωτης)

Οι κύριοι Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Δένδιας δεν γνωρίζουν τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας!

Και γνωρίζουν Και έχουν τη δίκη τους αντίληψη για την Εθνικη Αξιοπρέπεια !!

 Στρατηγός Φ. Φράγκος 

 Ένα μικρό μάθημα ΑΟΖ. Τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) για τα δικαιώματα τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών!! 

Άρθρο 58 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

1. Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, όλα τα κράτη, παράκτια ή χωρίς ακτές, απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης, τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας και υπέρπτησης καθώς και τα δικαιώματα τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 87, ως επίσης και το δικαίωμα χρήσης των θαλασσών γι' άλλους διεθνώς νόμιμους σκοπούς που συνδέονται με την ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων και που εναρμονίζονται με τις άλλες διατάξεις της παρούσας σύμβασης, ειδικότερα στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των πλοίων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών.

‘Αρθρο 87 Ελευθερία της ανοικτής θάλασσας

1. Η ανοικτή θάλασσα είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη, παράκτια ή άνευ ακτών. Η ελευθερία της ανοικτής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση, καθώς επίσης και στους λοιπούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ελευθερία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τόσο για τα παράκτια όσο και για τα άνευ ακτών κράτη:

α) την ελευθερία ναυσιπλοΐας

β) την ελευθερία υπέρπτησης

γ) την ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και σωληναγωγών τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI.

Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι αναφέρουν τα Άρθρα 58 και 87 της UNCLOS.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα θέλει να περάσει ένα καλώδιο από την ΑΟΖ της στην ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το καλώδιο πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ της Τουρκίας. Τα δυο παραπάνω άρθρα της UNCLOS αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παρεμποδίσει αυτό το καλώδιο να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Θέλει η Τουρκία να περάσει ένα καλώδιο από την δική της ΑΟΖ στην Ιταλική ΑΟΖ αλλά πρέπει να περάσει από την Ελληνική ΑΟΖ. Η Ελλάδα, βάσει UNCLOS, δεν μπορεί να παρεμποδίσει αυτό το καλώδιο να περάσει από την Ελληνική ΑΟΖ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου