Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

H δράση του PZL P-24 (1940-1941): Το αεροσκάφος θρύλος της Ελληνικής Αεροπορίας

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

 Η προμήθεια του από τον Ιωάννη Μεταξά θωράκισε με τα PZL-24 την ΠΑ και έναντι των Ιταλικών και Γερμανικών υπερίσχυσε σε πολλές αερομαχίες..

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος διέθετε έναν εμβολοφόρα αερόψυκτο κινητήρα Bristol Mercury, ο οποίος θα αντικαθίστατο από έναν επίσης αερόψυκτο εμβολοφόρο κινητήρα Gnome-Rhone «Mistral Major» ισχύος 760 ίππων

Η δράση των ελληνικών PZL-24

Η σύμβαση προμήθειας των αεροσκάφων PZL-24F/G υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1936 με προβλεπόμενο μήνα παραλαβής τον Νοέμβριο. Αρχικά, παραγγέλθηκαν 12, τα οποία αργότερα αυξήθηκαν σε 36. Άρχισαν να παραδίδονται τον Μάιο του 1937. Η καθυστέρηση οφειλόταν στην αργοπορημένη παραλαβή των πολυβόλων Skoda Lk 32 (διαμέτρημα 7,92 χλστ.) από το τσεχοσλοβακικό εργοστάσιο παραλαβής τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άλλων συγγραφέων, ο αριθμός των συνολικών επιτυχιών στη διάρκεια των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 63 επιβεβαιωμένες και 23 πιθανές καταρρίψεις, ιταλικών και γερμανικών αεροπλάνων. Στις αερομαχίες, από την ελληνική πλευρά, χάθηκαν μόνο 15 καταδιωκτικά, ενώ από το έμψυχο δυναμικό σκοτώθηκαν στο πεδίο μάχης 10 ιπτάμενοι και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου