Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Δεκάδες σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η κάθε πλευρά έχει τη δικη της αλήθεια..

Γάζα: «Άνθρωποι καιγόντουσαν ζωντανοί» - Το Ισραήλ χτύπησε καταυλισμό στη Ράφα

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Βίντεο από το σημείο στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν το βράδυ της Κυριακής έδειξαν μεγάλη έκρηξη και έντονες πυρκαγιές να καίγονται.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι σκότωσαν δύο «ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς» και ότι «διερευνούν τις συνθήκες του θανάτου αμάχων στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το χαρακτήρισε «τραγωδία».

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι στόχευε ανώτερα στελέχη της Χαμάς, αλλά θα εξετάσει τις απώλειες αμάχων

Ώρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει οκτώ ρουκέτες από τη Ράφα προς το Τελ Αβίβ - τις πρώτες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στην πόλη του κεντρικού Ισραήλ από τον Ιανουάριο.

Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης εκεί πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται καταφύγιο εκεί.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη τη Δευτέρα, ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ερευνά πυροβολισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ακριβώς νότια της Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένα μέλος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός Στρατός, οι δυνάμεις του οποίου κατέλαβαν τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, είπε ότι συζητούσε ένα περιστατικό πυροβολισμών με τις αιγυπτιακές αρχές.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής είχε στόχο σκηνές για εκτοπισμένους κοντά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Ταλ αλ-Σουλτάν , περίπου 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) βορειοδυτικά του κέντρου της Ράφα.

Γραφικά πλάνα έδειξαν μια σειρά από κατασκευές να φλέγονται δίπλα σε ένα πανό που έγραφε «Κουβέιτ Peace Camp '1'», καθώς και άτομα που ανταποκρίθηκαν πρώτοι και περαστικούς να μεταφέρουν πολλά πτώματα.

"Καθόμασταν στην πόρτα του σπιτιού με ασφάλεια. Ξαφνικά ακούσαμε τον ήχο ενός βλήματος", δήλωσε ο μάρτυρας Fadi Dukhan στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Τρέξαμε και βρήκαμε τον δρόμο γεμάτο καπνό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι είδαν ένα κορίτσι και έναν νεαρό άνδρα που σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Ο Abed Mohammed al-Attar είπε ότι ο αδελφός και η κουνιάδα του σκοτώθηκαν, αφήνοντας τα παιδιά τους ορφανά.

"Ο [ισραηλινός] στρατός είναι ψεύτης. Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Γάζα. Δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε για ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο άνδρα ή μια γυναίκα", είπε.

Το Ισραηλινό Στρατό ανέφερε σε δήλωση το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Yifat Tomer-Yerushalmi - ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση των στρατιωτικών ενεργειών σύμφωνα με το νόμο - διέταξε έρευνα για το περιστατικό.

Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) «πραγματοποίησαν πλήγμα βάσει πληροφοριών στην περιοχή της Ράφα εναντίον σημαντικών τρομοκρατικών στόχων στην περιοχή της Ράφα» την Κυριακή, ανέφερε.

Το IDF τους αναγνώρισε ως τον Yassin Rabia, τον αρχηγό του επιτελείου των μαχητών της ένοπλης ομάδας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και τον Khaled Nagar, έναν άλλο ανώτερο αξιωματούχο στην πτέρυγα της Δυτικής Όχθης, τον οποίο κατηγόρησε ότι διεύθυνε και διεξήγαγε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και άμαχος πληθυσμός.

«Πριν από το χτύπημα, λήφθηκαν ορισμένα βήματα για να μειωθεί ο κίνδυνος να βλάψουν μη εμπλεκόμενους πολίτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, της ανάπτυξης ακριβών πυρομαχικών από την IAF και πρόσθετων πληροφοριών πληροφοριών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Με βάση αυτά τα μέτρα, εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αναμενόμενη ζημιά σε μη εμπλεκόμενους αμάχους... Ο Ισραηλινός Στρατός λυπάται για οποιαδήποτε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους αμάχους κατά τη διάρκεια της μάχης."

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χάιμαν δήλωσε στο BBC: «Φαίνεται από τις αρχικές αναφορές ότι με κάποιο τρόπο ξέσπασε μια πυρκαγιά και που δυστυχώς στοίχισε τη ζωή σε άλλους».

Σε ομιλία του το πρωί της Δευτέρας , ο στρατηγός Tomer-Yerushalmi περιέγραψε το περιστατικό στη Ράφα ως «πολύ δύσκολο».

Πυρκαγιά μαίνεται σε περιοχή που προορίζεται για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην περιοχή Ράφα την Κυριακή

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση στον καταυλισμό.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της Χαμάς της Γάζας, ο Mohammad al-Mughayyir, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διασώστες της υπηρεσίας είχαν δει «απανθρακωμένα σώματα και τεμαχισμένα μέλη», καθώς και «περιπτώσεις ακρωτηριασμών, τραυματισμένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. ".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι 15 πτώματα και δεκάδες θύματα μεταφέρθηκαν σε σημείο σταθεροποίησης τραύματος το οποίο υποστηρίζει η φιλανθρωπική οργάνωση .

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό το θανατηφόρο γεγονός, που δείχνει για άλλη μια φορά ότι πουθενά δεν είναι ασφαλές. Συνεχίζουμε να καλούμε για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», προσθέτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa - τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα - είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει με τις ομάδες της στο έδαφος στη Ράφα.

«Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα πολύ κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια Unrwa στα βορειοδυτικά της Ράφα. Μιλάμε για δεκάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν», είπε η Ζιλιέτ Τούμα στο BBC.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας».

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, είπε ότι ο καταυλισμός ήταν μακριά από πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες και ότι ο Ισραηλινός Στρατός «κάλεσε τους πολίτες και τους εκτοπισμένους να πάνε σε αυτές τις ασφαλείς ζώνες».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός είπε: «Το χτύπημα δεν σημειώθηκε στην ανθρωπιστική περιοχή στο al-Mawasi, στην οποία το IDF ενθάρρυνε τους αμάχους να απομακρυνθούν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξοργισμένος» με αυτό που συνέβη.

«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter. «Καλώ για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ προειδοποίησε ότι το χτύπημα θα μπορούσε να περιπλέξει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Οι Ισραηλινοί κρύβονται κατά τη διάρκεια εκτόξευσης ρουκετών κοντά στην Herzliya την Κυριακή

Ώρες πριν από το χτύπημα της Κυριακής, ηχούσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής γύρω από το Τελ Αβίβ, καθώς το κεντρικό Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, που εκτοξεύτηκαν από τη νοτιοανατολική Ράφα.

Οι οκτώ πύραυλοι αναχαιτίστηκαν κυρίως από συστήματα αεράμυνας ή έπεσαν σε χωράφια. Ένα σπίτι υπέστη ζημιές βόρεια του Τελ Αβίβ.

Το μπαράζ τόνισε την απειλή που εξακολουθεί να αποτελεί η Χαμάς για τους ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Επίσης, απεικονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός Στρατός καθώς προχωρά περαιτέρω στη νότια Γάζα για να εκδιώξει τη Χαμάς από αυτό που αποκαλεί «το τελευταίο μεγάλο οχυρό της».

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι ενήργησε ως απάντηση στη «σφαγή αμάχων».

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στη Ράφα παρά την απόφαση της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) .

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ είπε ότι «σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στο Κυβερνείο της Ράφα, που μπορεί να επιφέρει στην Παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή του εν όλω ή εν μέρει».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η διατύπωση δεν αποκλείει κάθε στρατιωτική δράση. «Το Ισραήλ δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα που δημιουργούν συνθήκες διαβίωσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα πριν από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις «στοχευμένες» χερσαίες επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές της πόλης για την καταστροφή των τελευταίων εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς και τη διάσωση ομήρων που πιστεύει ότι κρατούνται εκεί.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή ως απάντηση στις εντολές του Ισραηλινού Στρατού για εκκένωση σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» που εκτείνεται από το al-Mawasi, ακριβώς βορειοδυτικά της Rafah, στη νότια πόλη Khan Younis και την κεντρική πόλη. του Deir al-Balah.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση στη διασυνοριακή επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 252 ελήφθησαν όμηροι.

Τουλάχιστον 36.050 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.bbc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου