Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Λάρνακα 1978: Η κυπριακή Εθνοφρουρά αποδεκατίζει τους Αιγύπτιους καταδρομείς

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, όσο οδυνηρό και αν ήταν το αποτέλεσμα για τους Αιγύπτιους καταδρομείς, που θεώρησε το Καιρό, ότι ήταν ξέφραγο αμπέλι η Κυπριακή Δημοκρατία..

Τον Φεβρουάριο του 1978 έμελλε να διαδραματιστεί στην Κύπρο ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα μετά την τουρκική εισβολή του 1974

Το αποτέλεσµα όµως ήταν οδυνηρό για αυτούς: ∆εκαπέντε κείτονταν νεκροί στην πίστα του αεροδροµίου και άλλοι δεκαοχτώ είχαν τραυµατιστεί όπου και µεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκοµείο της Λάρνακας.

Από κυπριακής πλευράς υπήρξαν µόνο τραυµατίες, έξι στον αριθµό, ανάµεσα στους Εθνοφρουρούς, µαζί µε ένα αστυνοµικό και ένα πολίτη και αυτοί ελαφρά.

Η Εθνοφρουρά είχε υπερασπιστεί επιτυχώς το αεροδρόµιο της Λάρνακας.

Επίλογος

Μετά την επίθεση, προέκυψε ότι η παράδοση των δύο αεροπειρατών είχε ήδη εξασφαλιστεί τη στιγµή της αποτυχηµένης αιγυπτιακής επίθεσης. Το τι έγινε µε τους δύο τροµοκράτες είναι άγνωστο.

Ο Σαντάτ εξοργισµένος, αποφασίζει τη διακοπή των διπλωµατικών σχέσεων της Αιγύπτου µε την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε έντονες επικρίσεις από άλλες αραβικές χώρες για την απόφασή του να διατάξει επιδροµή σε ξένη χώρα χωρίς την άδεια των Αρχών της.

∆ίχως την παραµικρή αυτοσυγκράτηση αποκάλεσε τον πρόεδρο Κυπριανού «νάνο» και τον απείλησε ότι «θα πληρώσει για την προδοτική του απόφαση, που κατέληξε στο θάνατο µερικών από τα παιδιά του», όπως είχε πει.

Στις 20 Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος ανακάλεσε τη διπλωµατική της αποστολή και ζήτησε από την Κυπριακή κυβέρνηση να κάνει το ίδιο στο Κάιρο. Με τη σειρά της, η Κύπρος ζήτησε την αποχώρηση του στρατιωτικού ακολούθου της Αιγύπτου, καθώς ο πρεσβευτής είχε ήδη αποχωρήσει.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωµατικές τους σχέσεις για αρκετά χρόνια, οι οποίες αποκαταστάθηκαν το 1984. Αραβικές χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη κατήγγειλαν την ενέργεια της Αιγύπτου.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα: www.pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου