Σελίδες

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

BBC: Οι πέντε νέες πραγματικότητες στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου μετά από έναν μήνα μαχών

 

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Κράτος Παλαιστινιακό με δική του ΑΟΖ και το μεγαλύτερο κοίτασμα Λεβιάθαν να περάσει μέρος ή ολόκληρο στη Χαμάς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί..

Μια διευρυμένη αυτονομία για τους Παλαιστίνιους μετά την εκκαθάριση από τους τρομοκράτες της Χαμάς είναι η ρεαλιστική λύση στον ορίζοντα…

Απόσπασμα και βίντεο από σχετική συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Συνδεσεις της ΕΡΤ-1:

«Επίσης επέστησε την προσοχή πως η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους θα σημάνει αυτόματα και δικαίωμα στην ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» κάτι όμως που δεν πρόκειται να αποδειχθεί το Ισραήλ.

Η ρεαλιστική λύση όπως εκτιμησε είναι μια αυξημένη αυτονομία εντός του κράτους του Ισραήλ όπως προκρίνεται και στην Κύπρο δικοινοτική διζωνική λύση χωρίς βέβαια να είναι η ιδανική για εμάς όπως σημείωσε..»

Οι πέντε νέες πραγματικότητες:

  • Σκοτώνονται ατυχώς, εξαιτίας των ενεργειών της Χαμάς οι Παλαιστίνιοι άμαχοι
  • Πιο πολλούς αμάχους σε έναν μήνα από όσους η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία σε πάνω από 1,5 χρόνο έχουν σκοτώσει στη Γάζα οι Ισραηλινοί
  • Καμία εμπιστοσύνη του στρατεύματος στον Νετανιάχου – Είναι ο μόνος ο οποίος δεν έχει αναλάβει ευθύνη για όσα έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου
  • Οι ενέργειές του -μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ- Νετανιάχου δείχνουν να μην θέλει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος
  • Αδυνατεί η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει μία λύση η οποία θα αποτελέσει βάση για την ειρήνη

Για το τελευταίο, όπως έχουν πει ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες, η μόνη πιθανή ευκαιρία για την αποφυγή περισσότερων πολέμων είναι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος πλησίον στο Ισραήλ. Πρόκειται για κάτι ανέφικτο με τους σημερινούς ηγέτες εκατέρωθεν.

Οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πλήξουν την ιδέα, όπως έκαναν από τη δεκαετία του 1990.

Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι «ακολουθούν το θέλημα του Θεού», γεγονός που καθιστά αδύνατο να τους πείσουν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό. Εφόσον όμως αυτός ο πόλεμος δεν έχει προκαλέσει αρκετό σοκ για να σπάσει βαθιές προκαταλήψεις και να καταστήσει βιώσιμη την ιδέα των δύο κρατών, τίποτα δεν θα το κάνει. Και δίχως έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης, πιο πολλές γενιές Παλαιστινίων και Ισραηλινών θα καταδικασθούν σε περισσότερους πολέμους.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου