Σελίδες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Στρατηγός Φράγκος: Παλαιστινιακό κράτος σημαίνει ΑΟΖ - «Λεβιάθαν» και η Γάζα..

 

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος την 31-10-2023 παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις » της ΕΡΤ 1 σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην λωρίδα της Γάζας όπου διατύπωσε προτάσεις για την λύση του ζητήματος, την γεωπολιτική αναγκαιότητα για την διατήρηση της συμμαχικής σχέσης μας με το Ισραήλ χωρίς σημαίνει βεβαίως ταύτιση και συμπόρευση με όλες τις επιλογές του αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στην περιοχή.

Επίσης επέστησε την προσοχή πως η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους θα σημάνει αυτόματα και δικαίωμα στην ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο  κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» κάτι όμως που δεν πρόκειται να αποδειχθεί το Ισραήλ.

Η ρεαλιστική λύση όπως εκτιμησε είναι μια αυξημένη αυτονομία εντός του κράτους του Ισραήλ όπως προκρίνεται και στην Κύπρο δικοινοτική διζωνική λύση χωρίς βέβαια να είναι η ιδανική για εμάς όπως σημείωσε..

Ο Στρατηγός δήλωσε πως η Χαμάς πρέπει να παραδοθεί για να προστατέψει τους αμάχους Παλαιστινίους της Γάζας και να πάψει να υπάρχει ή και να πάψει να υφίσταται μετά και την ειδικού σκοπού Χερσαία Επιχείρηση του Ισραήλ, η οποία οπως εκτιμά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου θα πάρει χρόνο μήνες ακόμη και χρόνια!!

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Συγκεκριμένα ο Στρατηγός ανάφερε:

«Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν ας αφήσουν ανοιχτά τα μικρόφωνα και ας τον αφήσουν να μιλάει. Μας κάνει παρά πολύ καλό να συνεχίσει να μιλάει ο κ. Ερντογάν» τόνισε μεταξύ άλλων ο στρατηγός εν αποστρατεία, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος,  σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας. Μάλιστα, αναφερόμενος στις δηλώσεις εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου πως «το παιχνίδι στην Παλαιστίνη παίζεται εις βάρος της Τουρκίας» ο κ. Φράγκος έκανε λόγο για «παραλήρημα Ερντογάν και όχι για σοβαρότητα», ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα την πω εχθρική χώρα, αλλά τα συμφέροντά μας αντιτίθενται με αυτά της Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». 

Ενώ έφερε και ένα παράδειγμα για το πώς η Τουρκία ίσως να εκτεθεί στο μέλλον σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Ερντογάν σε αυτή την ΟΒΙΔΙΚΗ του μεταμόρφωση, που ξέχασε ότι είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τηρεί μια διαφορετική στάση και όχι μόνον αυτό. Εκείνο το οποίο περιμένουμε είναι τι θα κάνει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, γιατί ο ίδιος έδωσε την πρόταση για τη Σουηδία. Στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση μόνο το κόμμα του Μπαχτσελί, οι Γκρίζοι Λύκοι δε θα ψηφίσουν, οι άλλοι εκτιμώ ότι θα ψηφίσουν την ένταξη της Σουηδίας. Τότε είναι σαν να λέει στους δυτικούς κοιτάξτε να δείτε άλλα τα λόγια, αλλά τα έργα. Αυτή είναι μια εκτίμηση η οποία δεν έχει παρά να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Ερωτηθείς για τα F-16 που περιμένει η Τουρκία ο κ. Φράγκος ανέφερε πως «θα τα πάρει, αλλά δεν αρκεί όμως μονάχα πλέον η ένταξη της Σουηδίας. Εδώ με τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και όταν μιλάει ότι τα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών είναι εχθρική ενέργεια, είναι να κάνεις να χαμογελάει. Μιλάει για ένα κράτος του ΝΑΤΟ με το οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις και το οποίο απαιτεί να του δώσουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και να αναβαθμίσει τα παλαιότερα. Κάπου υπάρχει και αυτό που είπε και ο Μπλίνκεν που είπε είναι ένα χρήσιμο μέλος η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και πολύ σπουδαίο αλλά από την άλλη πλευρά όμως, μην ξεχνάει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και πολύ ορθά και ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ο κ. Ερντογάν στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Νομίζω ότι τα πράγματα ξεκαθαρίζουν». 

Αναφορικά με το εάν θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ο στρατηγός ε.α. υπογράμμισε πως «από την πλευρά μας δεν υπάρχει διάθεση να επηρεαστούν οι σχέσεις. Το θέμα είναι τι βλέπει η άλλη πλευρά και τι είναι αυτά που εκτοξεύει σε ένα παραλήρημα. Δεν το ακούει ο Έλληνας, ο απλός Έλληνας, ο οποίος δεν κάθεται να αναλύσει το πώς και γιατί… Ξέρεις, εμείς δεν είμαστε πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Το ξέρουμε κι εμείς και εμείς είμαστε πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ας αφήσουμε τα συναισθηματικά και αυτά τα σύνορα της καρδιάς και ας πάμε στο ρεαλισμό» Μεταξύ άλλων ο κ. Φράγκος τόνισε πως «η Ελλάδα οφείλει – για δικούς της λόγους, ακόμη και η Κυπριακή Δημοκρατία – να είναι με το Ισραήλ.Όχι ταύτιση πλήρη. Να έχουμε συμμαχική σχέση διότι έχουμε κοινά συμφέροντα, παίρνουμε οπλικά συστήματα που δε μπορούμε να πάρουμε από άλλες δυτικές χώρες, έχουμε μια συνεργασία μεγάλη στην Καλαμάτα, στο αεροδρόμιο. Από εκεί και πέρα όμως δεν ταυτιζόμαστε σε όλα. 

Αναφορικά με τη λύση των δύο κρατών σημείωσε: «Έχει σκεφθεί κανένας τι σκοπεύει το Ισραήλ και τι σκοπεύουν οι Παλαιστίνιοι; Το Ισραήλ έχει 20.770 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Πελοπόννησος έχει 21 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι δηλαδή το κράτος του Ισραήλ, η Πελοπόννησος. Η Χαμάς έχει τόση έκταση 385 τετραγωνικά χιλιόμετρα όσα είναι η Άνδρος και συνολικά μαζί με τη Δυτική Όχθη είναι 6.500 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εάν αυτό λέγεται ανεξάρτητο κράτος να γίνει, που θα είναι και σε δύο χωριστές περιοχές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι βιώσιμο» κάνοντας παράλληλα λόγο για τη «μόνη ρεαλιστική λύση, κατά τη γνώμη μου, ως μια πολύ αυξημένη αυτονομία μέσα στο κράτος του Ισραήλ και για τους δύο και να ζήσουν ειρηνικά και οι δύο λαοί», κάτι που λέμε και για την Κύπρο, δηλαδή μια δικοινοτική, διζωνική λύση κτλ.» χωρίς βέβαια να είναι η ιδανική για εμάς λύση και πρόσθεσε πως «τα ανεξάρτητα κράτη δεν επιβιώνουν».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η προστασία της ΖΩΗΣ των αμάχων και η συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας γιατί η εξαθλίωση και οι λοιμώξεις με τον πλήρη αποκλεισμό δεν έχουν θύμα την Χαμάς αλλά τους αμάχους.

Πηγή:www.ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου