Σελίδες

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.): Μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της αρχαιότητας μεταξύ Ελλήνων και Περσών

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Άρρηκτα συνδέονται ο Ηρωισμός του Λεωνίδα των 300 Σπαρτιατών - 700 Θεσπιέων στις Θερμοπύλες και η ταυτόχρονη Ναυμαχία στο Αρτεμισίου με τον Θεμιστοκλή ηγέτη του Αθηναϊκού Στόλου και του Κοινού των Ελλήνων, όπου οι Πέρσες τρομοκρατήθηκαν όταν συνειδητοποίησαν τι είναι ο ΕΛΛΗΝΑΣ!!!…

Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου

Χάρτης με τις ελληνικές και περσικές κινήσεις στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο.

«Παντοδαπῶν ἀνδρῶν γενεάς Ασίης ἀπὸ χώρος παῖδες ᾿Αθηναίων τῷδέ ποτ' ἐν πελάγει ναυμαχίῃ δαμάσαντες, ἐπεὶ στρατὸς ὤλετο Μήδων, σήματα ταῦτ' ἔθεσαν παρθένῳ Ἀρτέμιδι».

Είχε, γενικά, η ναυμαχία του Αρτεμισίου εξαιρετική σημασία για την πείρα και το θάρρος που απέκτησαν οι Έλληνες. Οπως τονίζει ο Πλούταρχος επιγραμματικό, οι Έλληνες ωφελήθηκαν σε πείρα, γιατί διδάχθηκαν στην πράξη, μέσα στον κίνδυνο, ότι ούτε το πλήθος των πλοίων ούτε τα στολίδια και η αίγλη των επισήμων ούτε οι αλαζονικές κραυγές η τα βάρβαρα πολεμικά εμβατήρια είναι ικανά να τρομοκρατήσουν άνδρες που γνωρίζουν και τολμούν να μάχονται.

Ο στόλος των Ελλήνων κατευθύνθηκε στη Σαλαμίνα, με σκοπό να βοηθήσει την εκκένωση της Αττικής. Ο Θεμιστοκλής, παράλληλα, άφησε επιγραφές στους Ίωνες να μην πολεμήσουν κατά των Ελλήνων

Η κύρια αιτία της επιτυχίας οφειλόταν σε δύο παράγοντες: Πρώτον στο ότι οι Αθηναίοι, που είχαν την ευθύνη του στόλου, διέθεσαν για την άμυνα στο Αρτεμίσιο, σε αντίθεση με ο,τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες για την άμυνα στις Θερμοπύλες, το σύνολο σχεδόν του στόλου τους και έτσι υπήρχαν κατά τις συγκρούσεις επαρκείς ναυτικές δυνάμεις· και δεύτερο στο ότι οι Αθηναίοι διέθεταν πολεμικό ηγέτη μεγίστης αξίας, τον Θεμιστοκλή, που κατόρθωσε να επηρεάζει τον αρχιναύαρχο Ευρυβιάδη, να υπερνικά όλες τις παρουσιαζόμενες δυσκολίες και να οδηγεί με τόλμη και ικανότητα στις επιτυχίες. Δίκαια έτσι η νίκη στο Αρτεμίσιο θεωρήθηκε νίκη κατεξοχήν των Αθηναίων, όπως αναφέρει ενδεικτικά το αποδιδόμενο στον Σιμωνίδη επίγραμμα, που είχε χαραχθεί σε μια στήλη, μετα τη λήξη του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:historymania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου