Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Να το πούμε νίκη ή ήττα ?

 Στρατηγός Φράγκος Φ.: 

Αυτά τα επισημαίνει Τούρκος αρθρογράφος..

«Όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ ήδη θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, αν και ο Ερντογάν λέει «νίκη», το κείμενο της συμφωνίας που έγινε δεκτό στη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας δεν αναφέρεται στους YPG και στους FΕTÖ ως «τρομοκρατική οργάνωση»... Ήδη, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε είπε: Δεν υποκλιθήκαμε στον Ερντογάν». Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς το YPG θα συνεχιστεί και το κείμενο της συμφωνίας συντάχθηκε με δήλωση ότι το YPG δεν θα θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση.»

Εφημερίδα «Καράρ» της 1 Ιουλίου 2022

 Taha Akyol

Τα συμπεράσματα του Ερντογάν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι νίκη ή ήττα ?

Ο Πρόεδρος Ερντογάν το ανακοίνωσε ως «διπλωματική νίκη». Αλλά ποια εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δεν είναι νίκη ? !

Αυτή η ερώτηση, η οποία αναμένει ότι τα περίπλοκα διπλωματικά γεγονότα θα χαρακτηρίζονται ως λευκά ή μαύρα, είναι θεμελιωδώς λανθασμένη.

Γεγονός είναι ότι υπάρχει «μέσος δρόμος» στη Μαδρίτη.

Πριν από τη σύνοδο, ο Ερντογάν είπε: «Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει οικονομικά να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία?» Ο Ερντογάν επίσης δεν είχε την πολυτέλεια να φύγει από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα υποφέρει πολύ. Είναι προφανές τι μας στοίχισε μια περιπέτεια με τους S-400…

Ο παράγων ΗΠΑ

Τι κέρδισε η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής, η οποία αποδέχθηκε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ?

Το πιο σημαντικό είναι η εξέλιξη των F-16 που θέλουμε να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία που έχασε τα F-35, θα μπορέσει να αγοράσει τα F-16!

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει συναντηθεί με τον Ερντογάν εδώ και μήνες, τηλεφώνησε στον Ερντογάν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης και του είπε: «Ανυπομονώ για τη συνάντηση». (YetkinReport)

Και, ο Μπάιντεν έκανε μια δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής λέγοντας: «Πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία».

Αν ο Ερντογάν είχε ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα F-16 θα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, οι ισοτιμίες θα είχαν τρελαθεί, η απόσταση με τη Δύση θα είχε διευρυνθεί…

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους, ήταν αναπόφευκτο ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε να συμβιβαστεί στη Μαδρίτη, πόσο μάλλον στις υψηλές ομιλίες του προς το εγχώριο κοινό.

Εάν ο Ερντογάν καταπιέσει τα συναισθήματά του και κάνει άλλα βήματα για την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ταυτότητας της Τουρκίας, μπορούν να επιτευχθούν άλλες θετικές εξελίξεις, όπως η εξισορρόπηση της Ελλάδας ειδικότερα.

Αποδέχτηκαν την «τρομοκρατία» ?

Όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ ήδη θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, αν και ο Ερντογάν λέει «νίκη», το κείμενο της συμφωνίας που έγινε δεκτό στη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας δεν αναφέρεται στους YPG και στους FΕTÖ ως «τρομοκρατική οργάνωση»... Ήδη, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε είπε: Δεν υποκλιθήκαμε στον Ερντογάν». Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς το YPG θα συνεχιστεί και το κείμενο της συμφωνίας συντάχθηκε με δήλωση ότι το YPG δεν θα θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα σημεία:

«Δίνουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία ενάντια σε όλες τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία». (άρθρο 4)

Στο κείμενο του μνημονίου υπάρχει επίσης άρθρο που «δεσμεύεται να αποτρέψει τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επεκτάσεις τους και τις δραστηριότητες προσώπων που εμπλέκονται ή συνδέονται με συνδεδεμένες οργανώσεις και οργανώσεις του μετώπου». (άρθρο 5)

Ναι, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να κάνει να παραδεχτούν ότι αυτές οι οργανώσεις είναι «τρομοκρατικές οργανώσεις», αυτή η πλευρά του ποτηριού είναι άδεια… Αλλά η απόκτηση μιας τέτοιας πολιτικής δέσμευσης είναι μια θετική εξέλιξη, αυτή η πλευρά του ποτηριού είναι γεμάτη.

Νομική Κατάσταση

Τα Φινλανδικά και Σουηδικά δικαστήρια θα αποφασίσουν τελικά την έκδοση των ονομάτων της τρομοκρατικής λίστας της Τουρκίας, στην Τουρκία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μας έχει την ακόλουθη νομολογία:

«Πράξεις όπως η συμπάθεια με την οργάνωση ή η υιοθέτηση των στόχων, των αξιών και της ιδεολογίας της οργάνωσης, η ανάγνωση και η τήρηση δημοσιεύσεων που σχετίζονται με αυτό και ο σεβασμός του αρχηγού της οργάνωσης, δεν επαρκούν για τη συμμετοχή στην οργάνωση». (16 Ποινικό Τμήμα, Κ: 2017/5155)

Αυτός είναι ο ορισμός του AİHM.

Ωστόσο, ο ορισμός του Ερντογάν για τον «τρόμο» είναι ευρύτατος... Κατηγορεί ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία!

Σύμφωνα με την καθολική νομοθεσία, για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της «έκδοσης», ένα άτομο πρέπει είτε να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια είτε να κάνει προπαγάνδα τρομοκρατικών οργανώσεων, των οποίων οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν επισήμως εγκριθεί. Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ανάλογα.

Ο Ερντογάν θέλει διαρκώς «η Δύση να βλέπει την Τουρκία στρατηγικά», αλλά και οι δυτικοί θεσμοί την βλέπουν από τη σκοπιά της «δημοκρατίας». Επειδή η Τουρκία δεν είναι Σαουδική Αραβία, είναι μέλος και μάλιστα ιδρυτικό μέλος όλων των δυτικών διεθνών θεσμών, έχει γράψει αυτές τις αξίες στο Σύνταγμά της.

Όταν η Τουρκία γίνει μια χώρα που υιοθετεί τους ορισμούς της δικαστικής ανεξαρτησίας και τις έννοιες στο παγκόσμιο δίκαιο, η αξιοπιστία των διατριβών της θα αυξηθεί και θα αποκτήσει το κύρος της δημοκρατικής χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τις παρασύρσεις της τελευταίας δεκαετίας και να επιστρέψει στο πνεύμα της μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αποδειχθεί επιτυχημένο τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου