Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΗΛΘΑΝ ΤΟ 1844 απο το ΠΛΗΚΑΤΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΟ Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Στα 2.199 υψόμετρο επάνω στο Γράμμο όπως ανηφορίζεις είναι η Εκκλησία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

    Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ.(Αναγνωρισμένη με προεδρικό διάταγμα ως μαρτυρικό χωριό)

Στην πρώτη γραμμή των χωρίων που κράτησαν άσβεστη την φλόγα της Ελληνικής ιδέας, ευρίσκεται και το χωριό Μπελκαμένη (νυν Δροσοπηγή). 

Η Δροσοπηγή κατοικείται από Έλληνες της Ηπείρου ωμιλούντας και την αρβανίτικην γλώσσαν , οι οποίοι για πολλά χρόνια κατοικούσαν στο χωριό Πληκάτι της Επαρχίας Κονίτσης Ηπείρου απ όπου και μετοίκησαν το 1844 στην περιοχή της Παλιάς Δροσοπηγής (Μπελκαμένης).Εσκόρπισαν αυτοί οι ηρωϊκοί αγωνισταί της ελευθερίας Ηπειρώται, και σε άλλα μέρη μέρη της Ελλάδος.

 Ήλθαν και εδώ ψηλά στην Μακεδονία στην περιοχή Φλωρίνης.Αγόρασαν μια περιοχή απο κάποιον Μπέη, και σε λίγο στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Βιτσίου ξεπήδησαν σαν μανιτάρια τα σπίτια ενός χωριού που έμελλε αργότερα να είναι σωστό προπύργιο του Ελληνισμού. 

 Δημιουργήθηκε έτσι η Μπελκαμένη η οποία αργότερα μετωνομάσθη Δροσοπηγή απο τις πολλές πηγές που αναβλύζουν γάργαρα και κρυσταλλένια νερά και που πολλές φορές εδρόσιζαν τα φλογισμένα χείλη και κορμιά των αγωνιστών της ελευθερίας της Ελλάδος. Το ηρωϊκό αυτό χωριό απο την έναρξη ακόμη του Μακεδονικού αγώνος, απετέλεσε μίαν σπουδαίαν εθνκήν εστίαν.Ένα θαυμάσιο ορμητήριο των Ελληνικών ανταρτικών σωμάτων. Αι θαυμάσιαι κρύπται που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια είναι απόδειξις τρανωτάτη, ποίον σπουδαίον ρόλον έπαιξε η Δροσοπηγή στις κρίσιμες εκείνες στιγμές. 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:users.sch.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου