Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η “γαλάζια πατρίδα” των Τούρκων υλοποιείται, αργά αλλά σταθερά τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, στην περιοχή του Α. Αιγαίου, με τις συνεχείς ασκήσεις, που καταλαμβάνουν για πολλές ημέρες χώρους ανάμεσα σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και νοτιότερα.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Τώρα προστέθηκε και η απευθείας παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, με τις προκλητικότατες πτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά, σε ολόκληρο το εύρος του Α. Αιγαίου, που αρχίζει από την Λήμνο και καταλήγει στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Δεν το κρύβουν άλλωστε. Ερντογάν και ο υπασπιστής του Ακάρ, το δηλώνουν ευθαρσώς σε όλους τους τόνους. Μας λένε με δηλώσεις τους, ότι οι δραστηριότητες τους έχουν επεκταθεί σε ευρύτερες περιοχές ενδιαφέροντος και επιρροής. Τι άλλο να μας πουν για να το καταλάβουμε. Ούτε κουτορνίθια να είμαστε.
Άπλα επιδιώκουν σε αυτή τη φάση των απαράδεκτων διεκδικήσεων τους να επιβάλουν de facto νέα τετελεσμένα στο Α. Αιγαίο, όπου τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα θα πετούν ανενόχλητα πάνω από τα ελληνικά νησιά, με την Αθήνα να σφυρίζει κλέφτικα.
Γιατί αυτές οι διαμαρτυρίας στον ανεκδιήγητο γ.γ. του ΝΑΤΟ, που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης είναι για γέλια και για κλάματα μαζί. Ο Γιαν Στόλτενμπεργκ μονίμως αφήνει τις διαμαρτυρίες να περάσουν από το ένα αυτί στο άλλο, για να ψελλίσει στο τέλος του κάθε τηλεφωνικού διαλόγου το κλασικό πια “βρείτε τα”.
Όμως το αφεντικό του γ.γ. του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί, επιφυλάσσουν ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις στην Αθήνα. Γιατί μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του τον προσεχή Μάιο στην Ουάσιγκτον και στο photo opportunity με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όμως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Νότιας Καρολίνας είπε ότι συμφωνεί με τον Τζο Γουίλσον, και ανέφερε ότι πρέπει να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις, ειδικά σε εκείνες με επείγουσα ανάγκη.
«Πιστεύω πρόσθεσε ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα.
Νομίζω -συμπλήρωσε- ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στην εκτελεστική εξουσία. Εξαρτάται επίσης και από το Κογκρέσο», είπε.
Και πρόσθεσε: «Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους, που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση».
Επισήμανε τέλος, ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία». Ο Α. Μπλίνκεν κατέληξε λέγοντας, πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που επανεξετάζουν την σχέση τους με την Τουρκία. Είναι και ο γ.γ. του ΟΗΕ που πριν επισκεφθεί επιτιθέμενο και αμυνόμενο φρόντισε να περάσει πρώτα από την Τουρκία, για να επαινέσει τον υπ' αριθμόν ένα παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου τον Ερντογάν, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλα τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού με το πρόσχημα της μεσολαβησης του, για μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.
Πέρα από αυτό το φάουλ, δεν φρόντισε να προηγηθεί της Μόσχας το Κίεβο, για να εισπράξει την απαξίωση του από τον παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου τον Β. Πούτιν, που τον συνάντησε στο μακρύ τραπέζι, που δέχεται όλους τους μη φιλικούς προς αυτόν ηγέτες.
Υπάρχει όμως και το χειρότερο. Όταν πήγε στο Κίεβο ο Τσάρος της Μόσχας φρόντισε να το υποδεχθεί με μερικούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
Αποτέλεσμα που αφορά την Ελλάδα, είναι λάθος να δηλώνει η Αθήνα δεδομένη στους Αμερικανούς, είναι μια δέσμευση χωρίς αντίκρυσμα να υπογράφει συμφωνίες πενταετείς και στην ουσία αορίστου χρόνου με τις ΗΠΑ, δίνοντας βάσεις από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και τέλος είναι κοντόφθαλμη πολιτική να βλέπει η Ελλάδα την υπερδύναμη ως προστάτη.
Η Τουρκία που παίζει και με την Μόσχα και με την Δύση, κάνει ότι της γουστάρει, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της νόμους και προφήτες και στο τέλος για να μην την χάσει η Δύση και την κερδίσει η Ρωσία, βγαίνει από πάνω, χωρίς να κάνει ούτε μια μικρή υποχώρηση, ούτε στα αναθεωρητικά και τα επεκτατικά της σχέδια, ούτε στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία στραγγαλίζει, όπως στην περίπτωση του Οσμάν Καβάλα και χιλιάδων άλλων πολιτών της που σαπίζουν στα μπουντρούμια των φυλακών της.
Η Δύση δεν είπε κουβέντα, όταν ήταν η μόνη εντός των τειχών που αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, επικαλούμενη στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους. Αντίστοιχους λόγους είχε όλη η Δύση που συντάχθηκε με τις κυρώσεις.
Στην Ουκρανία πουλάει drones και από την Ρωσία αγοράζει S-400 και πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και ουδείς ψόγος. Επιτίθεται σε όμορα κράτη πιπιλώντας την καραμέλα της τρομοκρατίας, όπως η Συρία και το Ιράκ και συμμετέχει στρατιωτικά σε επιχειρήσεις στη Λιβύη, στην Αρμενία και τη Λιβύη με το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, σαν video game από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Τέλος η Δύση στο σύνολό της δεν βλέπει καμία ομοιότητα στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την ενσωμάτωση στη Ρωσία αρχικά το 2014 της Κριμαίας και μέρους του Ντονμπάς και τώρα με την εν εξελίξει επιχείρηση κατάληψης των επαρχιών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Μαριούπολης και ποιος ξέρει της Οδησσού, με σκοπό αφενός να αποκοπεί η Ουκρανία από την Μαύρη Θάλασσα και αφετέρου να ενωθεί εδαφικά η Ρωσία με την Υπερδνειστερία.
Σε αυτή την γεωπολιτική αναταραχή, η Ελλάδα αντί να είναι δεδομένη, οφείλει να προασπίσει όχι μόνο με διαμαρτυρίες τον εθνικό της χώρο, αλλά και με κινήσεις στην διεθνή σκακιέρα, που θα φέρουν τον επιτιθέμενο σε θέση απόσυρσης, από τα επεκτατικά του σχέδια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου