Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Άμυνας έκανε μία πρώτη αξιολόγηση τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά fm στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Καλλαρυτη
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Συγκεκριμένα ανέφερε πως:
Διεξάγεται μια συνδεδυασμένη Διακλαδική Χερσαία Αμφίβια- Αεροποβατική επιχείρηση που υποστηρίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία και από το μεγεθος των Δυνάμεων δεν είναι εύκολος ο συντονισμός και έλεγχος..
Διεξάγεται σε μια χώρα πέντε φορες μεγαλύτερη από την Ελλάδα των 600 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
-Την άλωση του Κιέβου της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
-Την ενωση της Κριμαίας με το Ντονμπάς και ακολούθως προς Οδησσό και συνένωση με τη Υπερδνειστερία..
Δηλαδή να καταστεί περίκλειστη χώρα η Ουκρανία.
Μετά την κατάληψη του Χαρκόβου:
Όλες οι δυνάμεις θα στραφούν προς Κιέβο
Αν δεν υποχωρήσει το καθεστώς Ζελένσκι τότε κινδυνεύει η Ουκρανία με όριο τον ποταμό Δνείπερο να τεμαχισθει στα δυο..
Οι επιχειρήσεις σε στεριά θάλασσα και αέρα σε μία τεράστια χώρα, απαιτεί πολύπλοκο,πολύ υψηλού επιπέδου, λεπτομερή σχεδιασμό με συνεχεις αναπροσαρμογες στη σχεδίαση και πρωτοβουλία πέραν της συγκεντρωτικής Διοίκησης την ανάπτυξη πρωτοβουλίας των μικρών ηγητόρων δηλαδή Διοικητού Λόχου και Μονάδων.
Ανέφερε πως το 1993 ως ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ με δυο αξιωματικούς είχε συναντήσεις στο Κιέβο με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών και προέβη σε αξιολογήσεις..
Τόνισε ότι τα προβλήματα Διοικητικής Μέριμνας είναι αναμενόμενα σε επιχειρήσεις τέτοιας έκτασης, δυνατόν να έγιναν λάθη, που κατά πάσα πιθανότητα εντοπίζονται στην υποεκτίμηση, για τη βούληση και τις δυνατότητες αντίστασης του Ουκρανικού στρατου.
Ειδικότερα σε ερώτηση για την γενική εκτίμηση - αξιόλόγηση για το Ρωσικό στρατό, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον τρίτο στην ιεραρχία του Ρωσικού στρατού Στρατάρχη
Καραμπέλνικοφ Διευθυντή της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών και ταυτόχρονα των Ειδικών Δυνάμεων άκρως επαγγελματιών με εξαιρετη εκπαίδευση..
Το πρόβλημα εντοπίζεται όπως και σε όλους τους στρατούς στους στρατιώτες θητείας για το πόσο είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι κυρίως και από πλευράς ποιότητας και χρόνου εκπαίδευσης.
Για άλλη μια φορά συνέδεσε το Εθνικό πρόβλημα του δημογραφικού και της επάνδρωσης των στρατιωτικών μονάδων και με συνέπεια στην μη παραγωγή αξιομαχης εφεδρείας.
Για τις οποίες τόνισε πως πρέπει να οργανωθούν στα πρότυπα του Ισραήλ και της Ελβετίας αξιοποιώντας παράλληλα και τον γυναικείο πληθυσμό.
Τέλος μίλησε για το φρόνημα που πρέπει να έχει το στράτευμα και την ορθότητα των προσπαθειών επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η απειλή από την Τουρκία είναι:
«ΥΠΑΡΚΤΗ ΟΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΘΥΡΑΣ»!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου