Σελίδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Η Otokar αυξήθηκε κατά 55% το 2021

 Ιστοσελίδα «savunmatr» της 5 Φεβρουαρίου 2022

Η κορυφαία εταιρεία αυτοκινητοβιομηχανίας και αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, η Otokar, μοιράστηκε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021.

Η Otokar, η οποία κάνει τολμηρά βήματα προς τους παγκόσμιους στόχους της και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες σε 5 ηπείρους, ολοκλήρωσε το 2021 με αύξηση τζίρου 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Serdar Görgüç

Ο Serdar Görgüç, Γενικός Διευθυντής της Otokar, ο οποίος δήλωσε ότι συνέχισαν τις δραστηριότητές τους σε εγχώριες και ξένες αγορές υπό συνθήκες πανδημίας, είπε τα εξής για την ανάπτυξη της εταιρείας:

«Το 2021, ο κύκλος εργασιών μας έφτασε τα 4,5 δις TΛ με αύξηση 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Διατηρήσαμε την ανταγωνιστική μας θέση σε παγκόσμια κλίμακα και αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στο επίπεδο των 345 εκατομμυρίων ΗΠΑ. Στην κύρια λειτουργία μας, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 69% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έφθασαν το 1 δις 76 εκατομμύρια TΛ και τα καθαρά μας κέρδη μας έφθασαν το 1 δις 42 εκατομμύρια TΛ. Το 2021, οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων και αμυντικών βιομηχανιών μας, παρουσίασαν ισορροπημένη κατανομή στον κύκλο εργασιών μας».

Ο Serdar Görgüç δήλωσε ότι συνέχισαν να αναπτύσσουν υπάρχοντα και νέα προϊόντα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προσθέτοντας: «Οι επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 49% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 300 εκατομμύρια TΛ συνολικά, ενώ το μέσο μερίδιο των δαπανών μας για Έρευνα και Ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών μας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν 8%».

Η Otokar είναι η πιο προτιμώμενη μάρκα λεωφορείων στην Τουρκία.

Ο Serdar Görgüç δήλωσε ότι συνεχίζουν την ηγεσία τους στον τομέα των λεωφορείων. «Γίναμε ηγέτης της αγοράς λεωφορείων της Τουρκίας για 13η φορά. Ένα στα δύο λεωφορεία που πωλήθηκαν το 2021 ήταν το Otokar. Κερδίζοντας τους σημαντικούς διαγωνισμούς αστικών συγκοινωνιών της Τουρκίας, γίναμε και πάλι ο προμηθευτής λεωφορείων των τριών μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης. Η Otokar ήταν και πάλι η πιο προτιμώμενη μάρκα λεωφορείων στον τουρισμό και τη μεταφορά με λεωφορείο. Ευχαριστούμε τους χρήστες μας για την εμπιστοσύνη τους σ’ εμάς».

Επισημαίνοντας ότι η Otokar είναι ένας από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά φορτηγών 8,5 τόνων, εκτός από το λεωφορείο στα επαγγελματικά οχήματα, ο Görgüç είπε: «Αυξήσαμε τις πωλήσεις μας στην αγορά φορτηγών 8,5 τόνων, στην οποία δραστηριοποιούμαστε, πάνω από το ποσοστό ανάπτυξης της αγοράς».

 «Στόχος στην Ευρώπη είναι να αναπτυχθεί με λεωφορεία εναλλακτικών καυσίμων»

Δηλώνοντας ότι τα λεωφορεία Otokar χρησιμοποιούνται στη μεταφορά επιβατών σε περισσότερες από 50 χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ο Serdar Görgüç είπε σχετικά με τη θέση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά: «Το 2021 συνεχίσαμε την ανάπτυξή μας στην Ευρώπη, που είναι η αγορά-στόχος μας. Τα λεωφορεία μας που κατασκευάσαμε για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες. Ενώ συνεχίζουμε να εξάγουμε σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία στην Ευρώπη, λάβαμε επίσης μεγάλο όγκο παραγγελιών από τη Μέση Ανατολή. Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι τα λεωφορεία μας που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Τουρκία, χρησιμοποιούνται σε μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι δήμοι που έχουν υιοθετήσει τη βιώσιμη αστικοποίηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Ευρώπη, συνέχισαν να προτιμούν οχήματα εναλλακτικών καυσίμων το 2021. Η εταιρεία μας, η οποία είναι σημαντικός παίκτης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, έχει λάβει παραγγελίες για αστικά λεωφορεία φυσικού αερίου από την Ουκρανία καθώς και από τη Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν».

Επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν να προωθούν το ηλεκτρικό λεωφορείο νέας γενιάς της Otokar στην Τουρκία καθώς και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Görgüç είπε: «Η προωθητική μας περιοδεία για το ηλεκτρικό μας αστικό λεωφορείο, η οποία ξεκίνησε στην Ευρώπη με τη μεταφορά 2.000 επιβατών στο IAA Mobility Fair στη Γερμανία, συνεχίστηκε στην Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία και τις χώρες Μπένελουξ ( Βέλγιο, Ολλανδία Λουξεμβούργο). Το εργαλείο μας έχει κερδίσει μεγάλη εκτίμηση από χρήστες και χειριστές. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των προϊόντων αυτής της κατηγορίας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».

Συνεχίζοντας τις επενδυτικές της δραστηριότητες η εταιρία στο εργοστάσιο στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή και τις παραδόσεις των πρώτων οχημάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2020 για την παραγωγή λεωφορείων IVECO BUS στην Τουρκία.

 «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου στρατιωτικού οχήματος»

Υπενθυμίζοντας ότι στρατιωτικά οχήματα Otokar, τα οποία υπηρετούν ενεργά στην αμυντική βιομηχανία σε χώρες του ΝΑΤΟ και στα καθήκοντα των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, εξάγονται σε περισσότερες από 35 φίλες και συμμαχικές χώρες εκτός από τη χώρα μας, ο Γενικός Διευθυντής της Otokar, έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για το έργο στην αμυντική βιομηχανία:

«Ενώ επικεντρωθήκαμε στις παραδόσεις παραγγελιών που λάβαμε από διαφορετικές γεωγραφίες πέρυσι, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις και εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο και να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους χρήστες μας, με την άρση των ταξιδιωτικών φραγμών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θωρακισμένο όχημά μας ARMA 8x8 και το ερπυστριοφόρο όχημα μάχης TULPAR, τα δοκίμασε ο στρατός του Καζακστάν υπό δύσκολες συνθήκες με μεγάλη υπεροχή. Υπογράφοντας μια διεθνή συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογές αυτόνομων στρατιωτικών οχημάτων, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του τμήματος των μη επανδρωμένων οχημάτων ξηράς».

 «Διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας με έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας»

Ο Görgüç δήλωσε ότι η Otokar συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνατότητες τεχνολογίας και καινοτομίας της, κάνοντας σταθερά βήματα προς τον στόχο της, να γίνει παγκόσμιο εμπορικό σήμα, προσθέτοντας: «Οι δαπάνες μας για Έρευνα και Ανάπτυξη σε 10 χρόνια, έφτασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια TΛ. Βρισκόμαστε στον Δείκτη Βιωσιμότητας του χρηματιστηρίου Κων/πολης για 6 χρόνια με την εργασία μας σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικά και διακυβέρνησης. Διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας εστιάζοντας σε θέματα βιωσιμότητας. Ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις επιπτώσεις της Πράσινης Συμφωνίας στο εμπόριο μας με την ΕΕ, ακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το Πρόγραμμα ουδέτερου άνθρακα 2050, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του Προγράμματος Πολιτιστικού Μετασχηματισμού του Ομίλου Koç. Σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε σε θέματα όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, η ενεργειακή απόδοση και οι πράσινες αγορές».

Στόχοι για το 2022

Δηλώνοντας ότι στοχεύουν να διατηρήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της Otokar το 2022, ο Serdar Görgüç έδωσε πληροφορίες για τους στόχους της εταιρείας για το 2022 και είπε: «Θα συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς να διακυβεύσουμε τον στόχο μας να γίνουμε παγκόσμιος παίκτης στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας. Διατηρώντας παράλληλα την εγχώρια ηγετική μας θέση στα επαγγελματικά οχήματα, στοχεύουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των οχημάτων και το μερίδιο αγοράς μας στις ξένες αγορές, ειδικά στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα και τις δυνατότητές μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος της χώρας μας και θα εργαστούμε για να αυξήσουμε την παρουσία μας στις αγορές-στόχους μας στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη δύναμή μας θα είναι οι ανιδιοτελείς προσπάθειες των εργαζομένων μας, η εμπιστοσύνη των χρηστών μας και η αρμονία και η συνεργασία που διατηρούμε με τους επιχειρηματικούς μας εταίρους για την επίτευξη αυτών των στόχων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου