Σελίδες

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η έξοδος του Τσαβούσογλου για τα «Νησιά» ανησύχησε τις ΗΠΑ

Η συζήτηση του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το καθεστώς των νησιών, ενόψει των παράνομων παραβιάσεων της Ελλάδας, ανησύχησε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.

Η Αμερικανική κυβέρνηση, που έκανε στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη και προκάλεσε την Τουρκία, απάντησε στη δήλωση Τσαβούσογλου που είπε: «Θ’ ανοίξουμε το καθεστώς των νησιών για συζήτηση».

Δεν τίθεται θέμα ελληνικής κυριαρχίας (συζήτηση) για τα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στη δήλωση του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το «καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο».

Η ταχεία εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη συζήτηση, ενίσχυσε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που ηγήθηκε της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είπε: «Η κυριαρχία αυτών των νησιών θα συζητηθεί εάν η Ελλάδα δεν το εγκαταλείψει αυτό (τον εξοπλισμό των νησιών)».

Απαντώντας στο αίτημα της e-kathimerini για σχολιασμό και απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Τσαβούσογλου, ένας αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σ’ αυτά τα νησιά, δεν είναι θέμα συζήτησης».

Την Πέμπτη, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκλησή του προς την Ελλάδα να αφοπλίσει τα νησιά.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ επειδή η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι θα παρακολουθήσουν το θέμα.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού, υπό τον όρο του αφοπλισμού και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει τη δεκαετία του 1960.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ, από την άλλη, απάντησε με ανακοίνωση ότι «Απορρίπτουμε πλήρως τις κατηγορίες των Τουρκικών αρχών για το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου