Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Το Πακιστάν ακυρώνει την παραγγελία του ΕΕ/Π T-129 ATAK

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η απάντηση των ΗΠΑ στον Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες και να παίρνει τους ρωσικούς S-400..

Η ζημιά είναι 1.5 ΔΙΣ δολάρια συν την ΑΠΟΤΡΟΠΗ πώλησης τουρκικών οπλικών συστημάτων, που στο σύνολο τους εξαρτώνται από ΗΠΑ και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.


Περιοδικό «Μ5» της 5 Ιανουαρίου 2022

Το Πακιστάν αποφάσισε να ακυρώσει την προμήθεια 30 ΕΕ/Π T129 ATAK που παρήγγειλε το 2018 μετά τις καθυστερήσεις.

Το Πακιστάν παρήγγειλε 30 Επιθετικά και Τακτικά Αναγνωριστικά Ε/Π T129 ATAK αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2018, αλλά η πώληση δεν μπορούσε να γίνει, αφού οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην άδεια εξαγωγής για τους κινητήρες LHTEC-T800 που τροφοδοτούν το Ε/Π για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση ακύρωσης ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν Υπτγος Babar Iftikhar. Ο Iftikhar δήλωσε ότι η συμφωνία T129 ATAK που υπεγράφη με την Τουρκία ακυρώθηκε και «αποφάσισαν να συνεχίσουν το δρόμο».


Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο Savunmaanayist.com. ο εκπρόσωπος Τύπου Iftikhar χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου:


«Όσον αφορά τη συμφωνία με την Τουρκία, την αφήσαμε. Αναφέρομαι στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ναι. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουμε εξοπλισμένα ελικόπτερα από αυτούς».


Ο εκπρόσωπος Τύπου Iftikhar επιβεβαίωσε επίσης ότι το Πακιστάν διαπραγματεύεται επί του παρόντος με την Κίνα για τα ελικόπτερα Z-10. Το Πακιστάν είχε προηγουμένως διαπραγματευτεί με την Κίνα για την αγορά ελικοπτέρων Z-10 το 2014, αλλά μετά από αξιολογήσεις επιδόσεων, συμφώνησαν να αγοράσουν το T-129 ATAK.


Η Τουρκία διαπραγματευόταν επί μακρόν με την Αμερικανική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας και προσπαθούσε να λάβει άδειες εξαγωγής κινητήρων, αλλά σύμφωνα με δήλωση της Πακιστανικής πλευράς, αυτή η διαδικασία που συνεχιζόταν εδώ και χρόνια, έφτασε στο τέλος της.


Ο εκπρόσωπος της προεδρίας İbrahim Kalın έκανε μια δήλωση στο HT Bloomberg τους τελευταίους μήνες και είπε: «Οι ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την πώληση ΕΕ/Π που σχεδιάζουμε να κάνουμε στο Πακιστάν. Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα ο εν λόγω διαγωνισμός να πάει στην Κίνα, όπου ο χαμένος θα είναι οι ΗΠΑ. Η σχέση μας με τις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει πολύ εποικοδομητικά, όπου μπορούμε να ενισχύσουμε αμοιβαία ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίσουμε κοινά ζητήματα ή ανησυχίες από κοινού». 


Σχετικά με το Πρόγραμμα του Πακιστάν για τα T129 ATAK, ένας στρατηγός του Πακιστανικού στρατού είπε σε δήλωση τον περασμένο μήνα: «Η σύμβαση έχει καθυστερήσει λίγο λόγω εγκρίσεων τρίτων, αλλά το Πακιστάν ελπίζει να ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια και να εξασφαλιστεί αυτό το πιστοποιητικό εξαγωγής του τρίτου μέρους. Ανυπομονούμε να εκπληρώσουμε τη σύμβαση με το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας».

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου