Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Για ισχυρό στρατό απαιτούνται και πάλι στρατιωτικά νοσοκομεία

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Το σχετικό άρθρο της Εφ. SOZCU, για την αναγκαιότητα της Διεύθυνσης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ στις Ένοπλες Δυνάμεις και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων είναι αδήριτη ανάγκη..

Ο γραφών γνωρίζει ότι Πανεπιστημιακοί και μη, ασκούν πιέσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, που ενίοτε είχε ευήκοον ους για να κινηθούν τα «αρπακτικά», και να σκυλευτούν τα Επιχειρησιακά Στρατιωτικά Νοσοκομεία που με κόπο και μόχθο και χίλιες στερήσεις στήθηκαν..

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, πως διασώθηκαν και ευτυχώς, γιατί με την πανδημία όχι μόνο έβαλαν πλατη, αλλά και διέσωσαν από καθίζηση το συστημα υγείας.-

Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 2 Ιανουαρίου 2022

 Mesut Parlak

Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που ζήσαμε, οι Στρατιωτικές σχολές έκλεισαν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Υγείας. Ήταν ένα εξαιρετικά ατυχές λάθος το γεγονός ότι όλα τα μέλη των ΤΕΔ, θεωρήθηκαν ότι εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό, σ’ αυτή την άθλια απόπειρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος κατεστάλη με τη συμμετοχή ηρωικών μελών του ΤΕΔ, δυνάμεων ασφαλείας και του κοινού.

Αυτοί που κυβερνούν τη χώρα μου, το να κλείσουν τις στρατιωτικές σχολές και να υπαγάγουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο Υπουργείο Υγείας, ήταν μια ξαφνική και πολύ λάθος απόφαση, που πάρθηκε κάτω από το άγχος εκείνων των ημερών. Αυτή η προδοτική οργάνωση ήταν φωλιασμένη όχι μόνο μέσα στις ΤΕΔ, αλλά και μεταξύ όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έκλεισαν, επειδή υπήρχαν λίγα προδοτικά μέλη οργανώσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης πιάστηκαν και τιμωρήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης. Να κλείσουμε το υπουργείο εξαιτίας αυτών των προδοτών!..

Αυτοί οι προδότες είχαν περικυκλώσει ολόκληρη τη χώρα σαν κύτταρα όγκου. Μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού του σκέλους.

Οι διοικούντες, γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι ένα άκρως εξειδικευμένο επάγγελμα. Τα προσόντα και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που απαιτεί αυτό το επάγγελμα, μπορούν να αποκτήσουν μόνο στρατιωτικοί δάσκαλοι και εκπαιδευτές, που έχουν αφομοιώσει τη στρατιωτική θητεία σε στρατιωτικές σχολές. Δεν μπορείτε να μεταδώσετε αυτή τη στρατιωτική ψυχολογία και δεξιότητες σε μη στρατιωτικές ιατρικές σχολές. Για ένα διάστημα υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες στην προσέγγιση και τη θεραπεία των δυνάμεων ασφαλείας που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, που έλαβαν χώρα στις φωλιές τρομοκρατικών οργανώσεων στα Νοτιοανατολικά. Με τις εναλλαγές στρατιωτικών γιατρών να εξακολουθούν να υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας, αυτές οι δυσκολίες θα μπορούσαν μόνο να ξεπεραστούν.

Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος και έχει πολύ ισχυρό στρατό. Τα νοσοκομεία αυτού του μεγάλου στρατού πρέπει να ξανανοίξουν. Είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι οι υπηρεσίες υγείας ενός τόσο μεγάλου στρατού, μπορούν να καλυφθούν από πολίτες γιατρούς. Υπάρχουν άρτια εξοπλισμένα στρατιωτικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο. Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις στο διάσημο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας τους Walter Reed. Αν σκέφτεστε γιατί, οι πληροφορίες υγείας της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, των ΗΠΑ, γίνονται εμπιστευτικά μόνο από ειδικευμένους και ορκωτούς γιατρούς που ελέγχουν. Ακόμη και στην Ελβετία, της οποίας η ουδετερότητα αναγνωρίζεται παγκοσμίως, υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δεν μπορείτε να παρέχετε πολεμική χειρουργική και ψυχιατρική με πολίτες γιατρούς...

Αγαπητοί μου αναγνώστες, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία παρείχαν υπηρεσίες υγείας μόνο σε μέλη των ΤΕΔ στο παρελθόν. Τα νοσοκομεία GATA της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης όχι μόνο παρείχαν υπηρεσίες υγείας, αλλά και στρατιωτικοί γιατροί εκπαιδεύτηκαν εδώ σύμφωνα με στρατιωτικούς κανόνες. Στρατιωτικοί γιατροί που εκπαιδεύτηκαν στα όργανα της GATA της Άγκυρας και της GATA Haydarpaşa, εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες του TΕΔ και ακαδημαϊκοί εκπαιδεύτηκαν μεταξύ των ειδικευμένων.

Η GATA (Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ), έχει γίνει μια παγκόσμια μάρκα με το όνομά της. Οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκική ιατρική, έχουν πάρει τη θέση τους στον πολιτισμένο κόσμο με την πολύτιμη έρευνα και τις εθνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις τους.

Ειδικά από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε έναν εντοπισμό όπως η Μέση Ανατολή, αυτός ο μεγάλος στρατός δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερηθεί στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Όλοι γνωρίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία GATA μόνο ως στρατιωτικά νοσοκομεία. Ασφαλώς δεν ισχύει και εξυπηρετεί ως ένα βαθμό και πολιτικούς ασθενείς. Πολλοί ξένοι και ντόπιοι αξιωματούχοι νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν στη GATA της Άγκυρας.

Τι έκανε η κυβέρνηση μετά τις 15 Ιουλίου, συνέδεσε αυτά τα νοσοκομεία με το υπουργείο Υγείας. Ειπώθηκε ότι όλα τα μέλη των ΤΕΔ, θα νοσηλεύονται πλέον στο υπουργείο Υγείας. Ένα μόνο προνόμιο παραχωρήθηκε μόνο στους Στρατηγούς. Ειπώθηκε ότι, όπως οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι ανώτεροι γραφειοκράτες, θα επωφεληθούν από τη δωρεάν περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσοκομεία για μια ζωή (ως οικογένεια).

Ρωτάω, πού θα νοσηλευτούν οι άλλοι διοικητές ?

Πού και πώς θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ?

Πώς θα αντιμετωπίζονται οι στρατιώτες στις μονάδες μακριά από τα κέντρα των πόλεων ?

Μοιράστηκα πόσο απασχολημένα είναι τα δημόσια νοσοκομεία στο προηγούμενο άρθρο μου. Πώς μπορούν τα μέλη των ΤΕΔ και οι ιδιώτες, να λάβουν πολυκλινική υπηρεσία σε δημόσια νοσοκομεία και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης χρόνου ?

Είμαι προσωπικά μάρτυρας ότι υπάρχει μια ξεχωριστή πολυκλινική για Διοικητές στην πρώην GATA, τώρα γνωστή ως «Νοσοκομείο Αμπτουλχαμίτ Χαν Haydarpaşa» και ότι δίνεται μεγάλη προσοχή σ’ αυτό. Ξέρω ότι υπάρχουν ξεχωριστά εξωτερικά ιατρεία και για ιδιώτες.

Οι GATA στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να ξανανοίξουν και το πρόβλημα να λυθεί με την κατασκευή ενός ή δύο πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτικών νοσοκομείων σε κάθε γεωγραφική περιοχή.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Χωρίς περαιτέρω απώλεια χρόνου, υπάρχει ακόμη ένας συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτικών ακαδημαϊκών στα ιδρύματα υγείας και αυτοί οι ακαδημαϊκοί και τα ιδρύματα θα πρέπει να ξανανοίξουν.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Όταν αξιολογήσετε αυτό το θέμα για άλλη μια φορά με τους ειδικούς σας, θα δείτε πόσο απαραίτητη είναι η επαναλειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, σ’ αυτή τη γεωγραφία που ζούμε.

Ως Πρόεδρος, όλες οι ιατρικές εξετάσεις των διοικητών που ηγούνται αυτού του στρατού πρέπει να γίνονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία με άρτια εξοπλισμένο εξοπλισμό και ακαδημαϊκούς και πρέπει να παραμένουν εμπιστευτικές.

Επίλογος: Ενώ ήμασταν μια γενιά που πίστευε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, τώρα έχουμε γίνει μια γενιά που νοσταλγεί τις περασμένες μέρες. (ΑΝΩΝΥΜΟΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου