Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Το μόνο πράγμα που πρέπει να υπενθυμιστεί στον Έλληνα, είναι να γυρίσει ξανά στα 3 μίλια!

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Τρία μίλια Χωρικά Ύδατα θέλουν οι Τούρκοι, ας μην τους το χαλάσουμε πάμε στα 12 ν. μ. εμείς, σύμφωνα με τον UNCLOS, όποτε θα συνέλθουν αυτομάτως..


Εφημερίδα «Σταρ» της 18 Ιανουαρίου 2022

  Resul TOSUN 

Ελπίζοντας να κάνω τη στρατιωτική μου θητεία σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, παρακολούθησα τις εξετάσεις ξένων γλωσσών που έγιναν στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα. Όταν τελείωσε η εκπαίδευση και ξεκίνησε η κλήρωση, όπως όλοι, περίμενα με ανυπομονησία την κλήρωση, αλλά μάταια, έγινε η κλήρωση και το όνομά μου τοποθετήθηκε στη Σχολή Πληροφοριών και Ξένων Γλωσσών του ΓΕΕΘΑ.

Το 1982-1983 όταν δίδασκα Αραβικά στη σχολή ξένων γλωσσών, εργάστηκα και ως μεταφραστής στο ΓΕΕΘΑ

Κατά τη μετάφρασή μου μάθαινα από την πηγή τις προτάσεις λύσης της πολιτείας για πολλά προβλήματα της χώρας.

Πέρα από τα προβλήματα, γνώριζα και νέες έννοιες.

Για παράδειγμα, εκεί έμαθα για το ζήτημα των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, μέχρι τότε δεν ήξερα τι είναι τα χωρικά ύδατα ή τι είναι η υφαλοκρηπίδα.

Μετά υπήρχε το θέμα των 6 μιλίων και 12 μιλίων. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν και ξένες αντιπροσωπείες.

Μετά από 40 χρόνια, το πρόβλημα εξακολουθεί να διατηρεί τη θερμότητά του.

Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τη θάλασσα των νήσων (Αιγαίο), σε Ελληνική λίμνη.

Αν δεν αποτραπούν τα τελευταία βήματα που έκανε, φαίνεται αναπόφευκτο ότι η θάλασσα των νήσων (Αιγαίο), θα γίνουν Ελληνική ενδοχώρα.

Γι' αυτό θέλησα σήμερα να θίξω εν συντομία αυτό το θέμα, τόσο για να ενημερώσω το κοινό όσο και για να προειδοποιήσω τους ενδιαφερόμενους.

Ως προς αυτό – και τον ευχαριστώ- επωφελήθηκα από τις πληροφορίες που έδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Cihat Yaycı.

Προκειμένου να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, η Ελλάδα επιθυμεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στη θάλασσα των νήσων (Αιγαίο), παραπέμποντας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας {BMDHS (UNCLOS)}, η οποία αναγνωρίζει ότι το μέγιστο όριο στα χωρικά ύδατα μπορεί να είναι 12 μίλια.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτή τη σύμβαση, ότι η Θάλασσα των Νήσων είναι ημίκλειστη θάλασσα και ότι είναι απαραίτητο να ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της ισότητας κατά τον καθορισμό των συνόρων.

Αν κοιτάξουμε την ιστορική πορεία του θέματος, βλέπουμε ότι η Ελλάδα με ένα ένταλμα (?), αύξησε τα χωρικά της ύδατα από 3 μίλια σε 6 μίλια και τώρα με την ίδια μέθοδο προσπαθεί να τα αυξήσει στα 12 μίλια.

«Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη σχετικά με το εύρος των χωρικών υδάτων στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, φαίνεται ότι η 2η παράγραφος του άρθρου 6 και η τελευταία πρόταση του άρθρου 12 της συνθήκης και οι πρακτικές των Συμβαλλόμενων Κρατών εκείνη την εποχή και οι τοποθετήσεις τους στη διάσκεψη, ενήργησαν με την αντίληψη ότι τα χωρικά ύδατα πρέπει να έχουν πλάτος 3 μίλια».

«Η Ελλάδα επέκτεινε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια στις 17 Σεπτεμβρίου 1936. Η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε στη διατάραξη της ισορροπίας της Λωζάννης από την Ελλάδα και στην αύξηση του πλάτους των χωρικών της υδάτων στα 6 μίλια, λόγω της πολιτικής συγκυρίας της εποχής εκείνης. Έτσι, με μια μονομερή ενέργεια, η Ελλάδα ενέταξε στην κυριαρχία της περίπου το 25% της ανοιχτής θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου. Η Τουρκία, από την άλλη, κατέγραψε την ελληνική δράση κατά κάποιο τρόπο, δηλώνοντας ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι 6 μίλια με τον υπ’ αριθ’ 476 Νόμο περί Χωρικών Υδάτων, που θεσπίστηκε το 1964. Έτσι, με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, το 71% της ανοιχτής θαλάσσιας περιοχής, όταν η Ελλάδα το 1936 αύξησε μονομερώς το πλάτος της στα 6 μίλια στα χωρικά της ύδατα, πρώτα πήρε το 49,8% και στη συνέχεια το 1964, μειώθηκε στο 48,8%, όταν η Τουρκία αύξησε το πλάτος της στα χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την έννοια άρχισε να διακόπτεται η ισορροπία της Λωζάννης».

Η Ελλάδα επιπλέον, εξοπλίζοντας τα αποστρατικοποιημένα νησιά από το 1964, έχει προκαλέσει την εξαφάνιση της ισορροπίας της Λωζάννης».

«Η Ελλάδα που διέλυσε την ισορροπία της Λωζάννης και αύξησε το πλάτος των χωρικών της υδάτων στα 6 μίλια το 1936, τώρα θέλει να το αυξήσει στα 12 μίλια και να μετατρέψει το Αιγαίο σε Ελληνική λίμνη»

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα έπαιξε ένα παιχνίδι σαν να έκανε υποτίθεται ένα βήμα πίσω, κάνοντας ελιγμούς με το στόμα ενός πρώην διπλωμάτη ότι θα μπορούσε να μειώσει το αίτημα των 12 μιλίων στα 10 μίλια.

Φυσικά, η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια διεύρυνση πέραν των 6 μιλίων, αλλά νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του 1964 και να τονίσει ότι και οι δύο πλευρές να μείνουν στα 3 μίλια χωρικών υδάτων.

Ενώ το άρθρο 3 της BMDHS (UNCLOS) του 1982 δίνει στα κράτη το δικαίωμα να καθορίζουν το πλάτος της χωρικής θάλασσας μέχρι 12 μίλια, δεν υπαγορεύει ως 12 μίλια σε απόλυτες τιμές και στο άρθρο 300 του BMDHS (UNCLOS), με τη διάταξη ότι «τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διατάξεων της παρούσας συμφωνίας καλή τη πίστη και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις ελευθερίες που παρέχονται σε τρόπο που δεν συνιστά κατάχρηση δικαιώματος», γεγονός που εμποδίζει την Ελλάδα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα.

«Επειδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την BMDHS (UNCLOS), άρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, αυτό είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την Ελλάδα, καθώς και ένα πλεονέκτημα για την Τουρκία. Επειδή η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία και είναι «επίμονος αντιρρησίας» σε ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας, επομένως, οι διατάξεις της συμφωνίας δεν είναι για την Τουρκία. Δεν είναι δεσμευτικές. Η Τουρκία δήλωσε την αποφασιστικότητά της στις 8 Ιουνίου 1995 ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα προστατευθούν εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Εν ολίγοις, η Ελλάδα δεν διστάζει να προβάλλει συνεχώς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, στηριζόμενη στα μεγαλύτερα αδέρφια της.

Αυτές είναι παράνομες απαιτήσεις. Είναι απαιτήσεις για απομάκρυνση της Τουρκίας από το Αιγαίο.

Ας αφήσουμε τη συζήτηση των 12 μιλίων, η Τουρκία θα πρέπει να απαιτήσει από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης και σ’ αυτό το πλαίσιο να επιστρέψει στο καθεστώς των 3 μιλίων χωρικών υδάτων.

Διότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να υπενθυμιστεί στον Έλληνα, είναι να γυρίσει ξανά στα 3 μίλια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου