Σελίδες

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Το «Jobaria» της Τουρκίας τρόμαξε τη γείτονα! «Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό;»

 

Eφημερίδα «Σταρ» της 1 Δεκεμβρίου 2021

Ο Έλληνας καθηγητής Γρίβας είπε ότι το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών «Jobaria» που παράγεται από την Τουρκία, αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γρίβα, ο Ελληνικός Τύπος είπε: «Το γνωρίζουν οι Ελληνικές αρχές?».

Ο Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας υποστήριξε ότι το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών «Jobaria», που αναπτύχθηκε από τη ROKETSAN σύμφωνα με τις ανάγκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και θεωρείται το ισχυρότερο πυραυλικό σύστημα πυροβολικού 122 mm στον κόσμο, αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

Εφιστώντας την προσοχή στη συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία και τα ΗΑΕ τις τελευταίες ημέρες, ο Γρίβας είπε ότι στην Ελλάδα επικράτησε σιωπή.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει το «Jobaria» σε πλατφόρμα πυραύλων, ο Γρίβας είπε: «Μπορεί να εκτοξεύσει περισσότερους από 200 πυραύλους μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι ένα απλό όπλο στην κατασκευή, αλλά πολύ εντυπωσιακό από άποψη ιδέας, κατασκευασμένο από την Τουρκική εταιρεία Roketsan».

Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια περίεργη αισιοδοξία στη χώρα για την ενίσχυση της Ελλάδας, ο Έλληνας καθηγητής είπε: «Τα Τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ειδικά τα πυραυλικά συστήματα της Τουρκίας αποτελούν απειλή για την Ελλάδα. Πρέπει να παράγουμε αμυντικά συστήματα. Αυτό το Jobaria MCL είναι παράδειγμα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γρίβα, ο Ελληνικός Τύπος ανέφερε: «η Τουρκία παράγει επικίνδυνα πυραυλικά συστήματα. Το γνωρίζουν οι Ελληνικές αρχές ?»

Από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία στο ρεκόρ Γκίνες

Το «Jobaria» αναπτύχθηκε από τη ROKETSAN σύμφωνα με τις ανάγκες των ΗΑΕ και θεωρείται το πιο ισχυρό σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων πυροβολικού 122 mm στον κόσμο, μπήκε δε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία «οχήματα στρατού».

Συμμετέχοντας στα ρεκόρ Γκίνες ως «το μεγαλύτερο πυραυλικό πυροβολικό στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό κανών», το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «Jobaria» έχει 4 κιλλίβαντες πυραύλων 122 χιλιοστών τοποθετημένες σε ένα ημιρυμουλκούμενο όχημα 10 τροχών. Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 240 πυραύλους 122 χιλιοστών σε 2 λεπτά ταυτόχρονα. Η μέγιστη εμβέλεια του «Jobaria» είναι 37 χιλιόμετρα και το μέγεθος της περιοχής που μπορεί να καταστραφεί από όλους τους πύραυλους εκφράζεται ως 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικά έργα στα ΗΑΕ από το 2003, η ROKETSAN έχει εξάγει μια σειρά από τα προϊόντα της στη χώρα αυτή. Παραδίδοντας ρουκέτες πυροβολικού 122 χιλιοστών για πρώτη φορά, η ROKETSAN έλαβε αίτημα για την ανάπτυξη ενός ειδικού οπλικού συστήματος, το οποίο αργότερα έγινε το θέμα του ρεκόρ.

Το σύστημα, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν, εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2013 στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των ΗΑΕ. Η εμπειρία σε συστήματα που είχαν παραδοθεί προηγουμένως στις ΤΕΔ, χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της πλατφόρμας του εκτοξευτήρα Jobaria. Το σύστημα, το οποίο έχει μια πολύπλοκη δομή με στοιχεία όπως έλεγχος πυρός, καθοδήγηση και εξισορρόπηση, διασφαλίζει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή δέχεται έντονο πυρ με μεγάλο αριθμό ρουκετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου