Σελίδες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Η Ελληνίς Σκλάβα (The Greec Slave)

 


«Η Ελληνίς Σκλάβα» είναι ένα άγαλμα του Αμερικανού γλύπτου Hiram Powers(1805-1873), και αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά και καταξιωμένα έργα του 19ου αιώνος. Ο H.Powers κατεσκεύασε το πρωτότυπον από πηλόν εις την Φλωρεντίαν, το 1843. Ήτο το πρώτο αμερικανικό άγαλμα, απεικονίζον μίαν εντελώς γυμνήν γυναικείαν φιγούραν. Η πρώτη μαρμάρινος παραλλαγή ολοκληρώθη από τον H.Powers το 1844 και ευρίσκεται, εις το κάστρον Raby, εν Αγγλία

Έξι (6) πλήρους μεγέθους μαρμάρινοι εκδόσεις του αγάλματος αναπαρήχθησαν μηχανικώς δι’ ιδιώτας πελάτας με βάσιν το πρωτότυπον μοντέλον του Powers,μαζί με πολλάς μικροτέρας κλίμακος εκδόσεις.

Αντίγραφα του αγάλματος εξετέθησαν σε μίαν σειράν εκδηλώσεων εις την Μεγάλην Βρετανίαν (Ηνωμένον Βασίλειον) και τας ΗΠΑ, και το άγαλμα κατέστη ταχέως ένα από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή έργα του Η.Powers. Απέκτησε δε, μίαν συμβολικήν σημασίαν διά τινας Αμερικανούς υπερμάχους της καταργήσεως της δουλείας των μαύρων (Abolitionism) και ενέπνευσε μεγάλον αριθμόν λογοτεχνικών έργων. Λέγεται, ότι η στάσις του αγάλματος έσχεν ως πρότυπον την Αφροδίτην των Μεδίκων της Πινακοθήκης Ουφίτσι εν Φλωρεντία.

Συμφώνως προς τον Ελληνο-Αμερικανόν συγγραφέα Emmanuel (Manny)Paraschos, εις την έμπνευσιν του θέματος έπαιξε ρόλον μία Ελληνίς η οποία ήτο σκλάβα των Ωθομανών και εν συνεχεία έφτασεν ως απελεύθερη εις τας ΗΠΑ. Ειςτον κατάλογον των επιβατών του πλοίου που την μετέφερεν, αναγράφεται ως Garafilia Mohalby (ίσως Γαριφαλιά Μιχάλβεη) από τα Ψαρά. Οι γονείς της είχαν σφαγή εις την καταστροφή των Ψαρών το 1824 και εκείνη συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Ωθομανούς. Την εξηγόρασεν ο Αμερικανός πρόξενος Joseph Langston εις την Σμύρνην και την έφερεν εις την Βοστώνην το 1827. Η ιδία, ενέπνευσε και την Αμερικανίδα ζωγράφον Anne Hall να ζωγραφίση το σκίτσον «Κορίτσι της Ελλάδας» (“The Greek Girl”).

Το άγαλμα απεικονίζει γυμνήν, μίαν νεαράν αλυσοδεμένην γυναίκα. Εις την μίαν της χείρα, κρατεί μικρόν σταυρόν με καδέναν.

Ο ίδιος ο H.Powers περιγράφει το αντικείμενον του έργου του, ως εξής:

« Η Σκλάβα έχει απαχθή από τους Τούρκους από μίαν εκ των Ελληνικών νήσων, την εποχήν της Ελληνικής Επαναστάσεως, ης η ιστορία της είναι τοις πάσι γνωστή . Ο πατήρ και η μήτηρ της και ίσως όλοι οι λοιποί συγγενείς της,έχουν εξολοθρευθή από τους εχθρούς, και αυτή μόνον εκρατήθη ζώσα, ως εις θησαυρός που δεν ήτο δυνατόν να πεταχθή. Τώρα είναι μεταξύ βαρβάρων ξένων,υπό την πίεσιν της πλήρους αναμνήσεως των καταστροφικών γεγονότων που την οδήγησαν εις την κατάστασιν αυτήν. Ισταται εκτεθειμένη εις τα βλέμματα των ανθρώπων που απεχθάνεται, και αναμένει την μοίραν της με έντονον άγχος, το οποίον μετριάζεται από την εμπιστοσύνην της εις την καλοσύνην του Θεού.

Συγκεντρώσατε όλα αυτά τα βάσανα μαζί, προσθέσατε εις αυτά το σθένος και την παραίτησιν ενός Χριστιανού, και δεν μένει χώρος δι’ εντροπήν. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου