Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η οικονομική κρίση θα χτυπήσει και την Κυπριακή υπόθεση;

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας διαφαίνεται στις τελευταίες εξελίξεις..

«ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ»

Δ.Τ.

ΣΗΜΕΡΑ:

REUTERS: “ Turkey, UAE sign investment accords worth billions of dollars “

“Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και της ενέργειας, μετά από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Tayyip Erdogan και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed al-Nahyan.”

ΠΕΡΙΣΥ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – ΗΑΕ

Γιατί η συμμαχία Ελλάδας - ΗΑΕ πανικοβάλει τον Ερντογάν. Τα ΗΑΕ διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο και ικανό στρατό και κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τα αποκαλούν “μικρή Σπάρτη”.

Εφημερίδα «Γενί Τσάγ» της 25 Νοεμβρίου 2021

  Hüseyin Macit YUSUF

Είναι προφανές ότι η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ στην μητέρα πατρίδα Τουρκία, θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της «ΤΔΒΚ», η οποία ήδη παλεύει με διάφορα προβλήματα. 

Δύσκολες μέρες περιμένουν τα οικονομικά της «ΤΔΒΚ», η οποία είναι πολύ κοντά στο να πιάσει σχεδόν ισοδύναμο προϋπολογισμό με τις εξελίξεις στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού πριν από την πανδημία.

Ο Τ/Κ λαός πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να ξεπεράσει τις στενάχωρες μέρες. Το πιο σημαντικό βήμα που θα κάνει ο λαός μας σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι να τοποθετήσει ανθρώπους που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μας περιμένουν στις πρόωρες εκλογές, που αποφασίστηκε να διεξαχθούν τον Ιανουάριο. Θα πρέπει να προτιμώνται υποψήφιοι κομμάτων, που έχουν στενές σχέσεις με την μητέρα πατρίδα Τουρκίας ανά πάσα στιγμή. Μια Βουλή που θα αποτελείται από κόμματα πιστά στο κράτος μας και στην Πατρίδα, που τα εμπιστεύονται μέχρι τέλους και που θα είναι στο πλευρό της μητέρας πατρίδας σε όλες τις συνθήκες, θα μπορέσει να μας φέρει σε ένα ξέφωτο.

Η κρίση στην μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν οφείλεται μόνο στην κακοδιαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών της χώρας και στην αδυναμία σωστής διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι υπάρχουν εξωτερικοί χειρισμοί και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, παρενέβησαν για να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση. Τελικά, ο Τουρκικός λαός και τα αδέρφια μας στην Ανατολία, θ’ αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κοιτάζοντας από την Κύπρο, η εγκάρδια ελπίδα μας είναι ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία, θα βγει γρήγορα από την κρίση στην οποία βρίσκεται και θα γίνει πιο δυνατή. Μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει μια ισχυρή «ΤΔΒΚ», αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί...

Όταν εξεταστεί η πρόσφατη ιστορία μας, θα φανεί ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από την ενίσχυση της Τουρκίας. Τα βήματα που έκανε η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία την τελευταία περίοδο, έχοντας λόγο στην περιοχή και άρχισε να ενεργεί σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα, μη ακούγοντας τις υποδείξεις και τις επιβολές της Δύσης, έκαναν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν δράση. Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία θα πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά τι συμβαίνει, να αφήσουν κατά μέρος τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις, να αποτρέψουν πολώσεις, να αποφύγουν τη χρήση της τρέχουσας κρίσης για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς και να σκεφτούν πώς θα σώσουν το πλοίο, που έχει αρχίσει να πλημμυρίζει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να είναι σε ενότητα, ομόνοια και αλληλεγγύη. Η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη.

Η νέα μας πολιτική δεν πρέπει να διακοπεί λόγω αυτής της οικονομικής κρίσης, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της «ΤΔΒΚ», μια σημαντική ευκαιρία πιάστηκε στον δρόμο της αναγνώρισης. Ο Πρόεδρος Eρσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στην «ΤΔΒΚ», πιστεύει στην πολιτική συνεργασίας των δύο κρατών, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Ο Τατάρ κάνει επίσης τολμηρά βήματα στην πρωτοβουλία ανοίγματος των Βαρωσίων. Ενώ η μητέρα πατρίδα Τουρκία υποστηρίζει τον Τατάρ, η σημερινή κυβέρνηση συμβάλλει επίσης στην εκτέλεση αυτής της πολιτικής. Όμως θα είναι δύσκολο για την μητέρα πατρίδα Τουρκία, που παλεύει με οικονομικές κρίσεις, ν’ αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», να προστατεύσει τα δικαιώματά μας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που έχουμε κερδίσει στη «Γαλάζια Πατρίδα» και να τα βελτιώσει και με λίγα λόγια να προστατεύσουμε όλα μας τα συμφέροντα στο Αιγαίο, τη Συρία και στην περιοχή μας.

Η κρίση της Τουρκίας, θα χαροποιήσει ιδιαίτερα το Ελληνο-Ε/Κ δίδυμο και θα αυξήσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά του. Είναι γνωστό ότι η Ε/Κ Διοίκηση «Νότιας» Κύπρου, εργάζεται ύπουλα εδώ και καιρό, για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θέτοντας υπόψη της ΕΕ και των ΗΠΑ την ορθή στάση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων μας.

Η Ε/Κ Διοίκηση απαιτεί να τιμωρηθεί η Τουρκία, φέρνοντας τα ζητήματα της αποτροπής των γεωτρήσεων στη «Γαλάζια Πατρίδα» και του ανοίγματος των Βαρωσίων στην ΕΕ, της οποίας είναι μέλος. Είναι υποδειγματικό το παραλήρημα ότι το Ελληνο-Ε/Κ δίδυμο έκανε φασαρία κατά της απόφασης του ανοίγματος του Βαρωσίων, απορρίπτοντας το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και την ευκαιρία να πάρει πίσω τα κλειστά Βαρώσια, τα οποία παρουσίασαν σε χρυσό πιάτο ο υποστηρικτής της ομοσπονδίας 2ος Πρόεδρος Ταλάτ και ο 4ος Πρόεδρος παραχωρητικός-υποταγμένος Ακιντζί, στο Crans Montana.

Το ζήτημα των Βαρωσίων, το οποίο συζητήθηκε ως μέρος συνολικής λύσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες συνεχίστηκαν για χρόνια στο πλαίσιο της αποστολής καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δεν μπόρεσε να επιλυθεί, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ε/Κ πλευράς. Αφού τα κλειστά Βαρώσια άνοιξαν στο κοινό τμηματικά με απόφαση της κυβέρνησης της «ΤΔΒΚ» από τον περασμένο Οκτώβριο και αφού ζητήθηκε από τους ενάγοντες να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η Ε/Κ Διοίκηση, η οποία βρέθηκε στη γωνία μετά τις αντιδράσεις των Ε/Κ κατοίκων των Βαρωσίων πριν από το 1974, πρωτοστάτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι μέλος.

Η υπόθεση Βαρωσίων ήρθε στο προσκήνιο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες. Όπως έγινε γνωστό, οι δραστηριότητες της Τουρκίας που σχετίζονται με τη στρατιωτική βάση στο Λευκόνικο (Geçitkale) και τη ναυτική βάση στο στενό Iskele, εκτός από τα Βαρώσια, υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με «ένα απόρρητο έγγραφο».

Συζητήθηκε εκ νέου η προετοιμασία του «εγγράφου επιλογών» για «κυρώσεις κατά της Τουρκίας», που μπήκε στην ημερήσια διάταξη, με τον ισχυρισμό ότι έγιναν βήματα, που υπερέβαιναν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell επέστησε την προσοχή στο «Έγγραφο Επιλογών». Ο Josep Borrell δήλωσε ότι μια ολοκληρωμένη έκθεση για τις «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στα κλειστά Βαρώσια, εκπονήθηκε από τις ειδικές μονάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίχθηκε ότι το έγγραφο θα αποτελείται από δύο μέρη, θα σημειωθούν και οι εξελίξεις και θα εκπονηθεί σχέδιο δράσης. Έγινε γνωστό ότι το «Έγγραφο Επιλογών» θα συζητηθεί στην COREPER (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων). Ο Josep Borrell είπε: «Θα διεξαχθεί μελέτη για το θέμα και θα παρουσιαστεί έκθεση, που θα συζητηθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο».

Όπως προσπάθησα να επισημάνω παραπάνω, είναι θέμα περιέργειας τι στάση θα επιδείξει η μητέρα πατρίδα Τουρκία, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, απέναντι στις εχθρικές επιβουλές και τα παιχνίδια τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Η Τουρκία πρέπει να κάνει γρήγορα τα βήματα που θα διαταράξουν τα σχέδια των κακών δυνάμεων, που στοχεύουν να κάνουν ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα του Τ/Κ λαού. Η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει συνεργασία κυρίως με τη Ρωσία και την Κίνα και να επιδιορθώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με χώρες με τις οποίες είχε προβλήματα εδώ και πολύ καιρό, όπως η Συρία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθούν. Το πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα με τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Ενώ η Τουρκία αναζητά τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να προωθήσει τη νέα πολιτική της «ΤΔΒΚ» και να φροντίσει να μην διακόψει τη νέα μας πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου