Στις 24 Οκτωβρίου 1963 έφθασε στην Αθήνα η χαρμόσυνη είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη. Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα.
Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα: www.sansimera.
1963 : χρονιά αίματος, χρονιά Σεφέρη
Δεν χαρακτηρίστηκε χωρίς λόγο χρονιά αίματος το 1963. Αιτία ; Η δολοφονία Κένεντι, δεκάδες οι νεκροί οπαδοί του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εκατόμβες νεκρών στο Βιετνάμ, αυτοπυρπόληση βουδιστών μοναχών, αλλά και φονικοί σεισμοί σε Λιβύη και Σκόπια. Στο μεταξύ, γεγονότα, όπως το σκάνδαλο Προφιούμο στην Αγγλία, το βέτο Ντε Γκωλ για την είσοδο της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ, η πρώτη αποστολή γυναίκας αστροναύτη στο Διάστημα, της Ρωσίδας Τερεσκόβα, η ενθρόνιση του πάπα Παύλου ΣΤ´, η εμφάνιση των Μπιτλς και μια σειρά θάνατοι καλλιτεχνών, όπως της Εντίτ Πιάφ, αναστατώνουν για σύντομα διαστήματα την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα έχουμε χρονιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Η δολοφονία Λαμπράκη, η σύγκρουση Καραμανλή – Ανακτόρων, το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου με τη δεκαεξάχρονη Αννα-Μαρία, οι δηλώσεις Βουγιουκλάκη από το Λονδίνο «όχι, δεν θα παραστώ στον γάμο, ακόμα κι αν προσκληθώ», η αναφορά στον Τύπο ότι η Φρειδερίκη με τον γάμο εκείνο επεδίωκε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, η καθιέρωση δωρεάν παιδείας από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα της απόμακρης ελληνικής πραγματικότητας που όμως έζησε η γενιά των πατεράδων μας.
Στο μεταξύ, οι πανηγυρικοί εορτασμοί για τα 1000 χρόνια μοναστικού βίου στο Αγιον Ορος και οι θαλάσσιες περιηγήσεις της Τζάκι με το σκάφος του Ωνάση, οι επισκέψεις της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και του λόρδου Σνόουντον στους Δελφούς, στην Ολυμπία και στα ελληνικά νησιά, αλλά και η απόφαση της Σοράγια να αγοράσει έκταση στη Ρόδο, κάνουν τη χώρα δημοφιλή προορισμό και επίκεντρο ενδιαφέροντος όχι μόνο του διεθνούς τζετ σετ αλλά και των διανοουμένων και των καλλιτεχνών.
Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, ο «Guardian» αφιερώνει ολοσέλιδο στην Πάτμο και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το εβδομαδιαίο, μεγάλης κυκλοφορίας, λονδρέζικο φύλλο του «People» συμβουλεύει «αν θέλετε να νιώσετε για λίγο βασίλισσες, ταξιδέψτε στην Ελλάδα. Οι Ελληνες έχουν περισσότερη λεπτότητα από τους Ιταλούς και είναι λιγότερο επιτηδευμένοι από τους Γάλλους». Ο γνωστός μας, πρώην βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Michael Llewllyn Smith, ελληνιστής, δημοσιεύει στις 21 Ιουνίου 1963 άρθρο για τα «Αναστενάρια» στο περιοδικό «Spectator» , ενώ ένα άλλο, λονδρέζικο και αυτό, το «Tatler» δημοσιεύει άρθρο της Doon Beal για τη Μύκονο και την Ύδρα, τον ίδιο μήνα που η Κάλλας καθηλώνει το βρετανικό κοινό στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
Τον απόηχο στη Γηραιά Αλβιώνα από τα ψεγάδια της ελληνικής πραγματικότητας και τα καμώματα της Φρειδερίκης, που δεν παύει να αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή του τόπου, προσπαθεί να διασκεδάσει ο «Spectator», ο οποίος στο τεύχος του της 6ης Σεπτεμβρίου σημειώνει προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως «ακόμα κι αν η ελληνική δημοκρατία δεν είναι άψογος, εν τούτοις είναι βασικώς υγιής».
Μέσα σε αυτό ακριβώς το κλίμα έντασης προστίθεται ένα ακόμη γεγονός, κυριολεκτικά κεραυνός εν αιθρία, που ξαφνιάζει τον κόσμο και προσελκύει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου. Στις 24 Οκτωβρίου αναγγέλλεται ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα δοθεί για πρώτη φορά σε Έλληνα και αυτός είναι ο Γιώργος Σεφέρης! Είναι η ίδια χρονιά που δύο μήνες πριν, το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη είχε δοθεί στον Μανόλη Γλέζο.
Η είδηση μεταδίδεται στις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (2 μ.μ. Ελλάδος) και κάνει τον γύρο του κόσμου. «Ασφαλώς κάθε Ελληνική ψυχή σκιρτά εκ συγκινήσεως και εθνικής υπερηφανείας» γράφει ο «Συναγερμός» Λευκωσίας στο φύλλο του της 28ης Οκτωβρίου. Σύσσωμος ο ελληνικός αλλά και ο κυπριακός Τύπος θριαμβολογεί, αφού ο ποιητής τού στίχου «Κύπρον, ού μ’ εθέσπισεν» έχει μπει για τα καλά στις καρδιές των βασανισμένων Κυπρίων. Τηλεγραφήματα από γυμνάσια, οργανώσεις, ως και εκείνο του Εθνάρχη Μακαρίου είναι από τα πρώτα που θα φθάσουν στον ποιητή για να τον συγχαρούν. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και σύσσωμος ο πολιτικός, πνευματικός και επιστημονικός κόσμος, ο Τύπος στο σύνολό του χαίρουν και πανηγυρίζουν. «Πώς ακούσατε το μεγάλο νέο;», «Με χαρά, φυσικά» απαντά ο ποιητής. «Και το περιμένατε;», «Ομολογώ όχι! Είχα πολλούς αντιπάλους. Συγκεκριμένα διάβασα προ ημερών στη Φιγκαρό ότι για το φετινό Νόμπελ η Σουηδική Ακαδημία είχε υπόψη της 80 υποψηφίους» .
Η βράβευση θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου του 1963 στη Στοκχόλμη από τον βασιλιά Γουσταύο Στ΄ για τον οποίο ο Σεφέρης είχε γράψει το έργο του «Ο βασιλιάς της Ασίνης» επειδή ως διάδοχος ακόμα του θρόνου είχε ενισχύσει οικονομικά τις ανασκαφές της αρχαίας Ασίνης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου