Σελίδες

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Γεώργιος Τερτσέτης: «Πατρίδα μας έχομεν το ανθρώπινο γένος…»

 Στρατηγός Φράγκος Φ.: Ως σχόλιο παρατίθεται το παρακάτω:

Ήρθε η ώρα των απολογιών, στο βήμα ο Τερτσέτης, και αρχίζει: 

«Πατρίδα μας έχομεν το ανθρώπινο γένος…» 

«Δεν είμαι από την Σπάρτη, δεν είμαι Αθηναίος, πατρίδα μου έχω όλην την Ελλάδα. Τοιουτοτρόπως εκφράζεται ο γενναίος Πλούταρχος, είναι σχεδόν δύο χιλιάδες έτη, εις ένα των συγγραμμάτων του. Ημείς γεννημένοι εις πλέον ευτυχισμένην εποχήν, δηλαδή όταν η θρησκεία και η φιλοσοφία εφώτισαν, εκήρυξαν, εσφράγισαν το δόγμα της αγάπης και της ισότητος, δυνάμεθα να ειπούμεν, ότι ημείς δεν είμεθα ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ιταλία, ούτε από την Γερμανία, ούτε από την Αγγλία, πατρίδα μας έχομεν το ανθρώπινο γένος. Όση γη περιαγκαλιάζει ο εύμορφος αιθέρας είναι αγαπητή μας πατρίδα.

Από την μνημειώδη απολογία του δικαστή που αρνήθηκε να καταδικάσει τον Κολοκοτρώνη - Το αφιέρωμα είχε επιμεληθεί ο αλησμόνητος σύντροφος Δάνης Παπαβασιλείου

Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του εμβληματικού ηγέτη της Επανάστασης του 1821, τον Μάιο του 1834, συμπυκνώνει το μεγαλείο το ξεσηκωμού, αλλά και το δράμα που προκάλεσε η ξενοκρατία.

Στα πρόσωπα του Κολοκοτρώνη και του συντρόφου του, Δημήτριου Πλαπούτα, δικάστηκαν οι ιδέες  της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης, εν ονόματι των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων και των μεταξύ τους ανταγωνισμών.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.imerodromos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου