Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τη γλώσσα μου έδωσαν…

 

από τον Χρήστο Μπολώση

Τό χουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε, όσες ακόμα χρειαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την μιά μεριά είχε ξεχειλώσει την Ελληνική γλώσσα και την είχε κάνει σφουγγαρόπανο (σαν αυτό που χρησιμοποιούσε η συντρόφισσα Νοτοπούλου, όταν ήταν καθαρίστρια του δημάρχου Μπουτάρη…) και από την άλλη, μας έχει γεμίσει ασυνέπειες, που δεν συνάδουν με την δημοκρατικιά γλώσσα του βουνού.

Επί παραδείγματι, γιατί λέμε της «Αριστεράς» και όχι της «Αριστερής»; (π.χ το κίνημα της Αριστερής). Γιατί η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και όχι «Εφημερίδα της Κυβέρνησης»; Γιατί μερικοί ανεκδιήγητοι αθλητικοί συντάκτες λένε «του δεύτερου ημιχρόνου» και όχι «του δεύτερου ημίχρονου»; Ένας άλλος, που μετέδιδε έναν αγώνα της ΑΕΚ στην Ευρώπη, το διέλυσε: «Το μεγάλο ταξίδι της ΑΕΚ, που άρχισε τον Ιούλη, θα συνεχισθεί και τον Φεβρουάριο». Να σας πω εγώ γιατί; Διότι αυτοί οι σολοικισμοί είναι γελοίοι και έτσι προτιμούν την μέση λύση, με αποτέλεσμα να γίνονται…ημιρεζίλι.

Και συνεχίζουμε.

Το ΟΠΕΚΕΠΕ το ξέρετε; Ξέρετε τι δουλειά κάνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ; Έχετε ακουστά το ΓΕΩΤΕΕ; Γνωρίζετε το ΣΕΥΠ; Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε το ΔΙΚΕΦΙΨ; Αλήθεια η ΔΕΠΑΔΠ ωφελεί ή βλάπτει; Το μυστηριώδες ΕΠ-ΕΠ ομορφαίνει τη ζωή; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΕΣΔΚΝΑ; Το πεταχτούλι ΕΤΕΠ-ΠΕΤΕΠ τι να σημαίνει άραγε; Μήπως είναι πορνό; Το βαρύγδουπο ΓΕΜΗ-ΥΜΣ, είναι τάχα κάτι πολύ σοβαρό σαν τον κορονοϊό να πούμε ή της πλάκας; Αμ το ΠΟΦΕΕ και το απειλητικό ΕΜΕΝΣΙ, τι να είναι; Και μ’ αυτά τα σκανδαλιάρικα ΕΔΟΕΑΠ και ΣΥΠΟΘΑωτι θα γίνει; Ακόμη μη μου πείτε ότι θα αισθανθείτε άνετα, όταν πάρετε ένα χαρτί από το ΕΤΕΠΠΑΑ ή το ΕΠΑνΕΚ, ή το ΦοΔΣΑΚΜ; Αποκλείεται όταν δείτε μπροστά σας το δολοφονικό ΤΜΧΠΠΑ να μη σκεφτείτε την αυτοκτονία ή ότι δεν θα τρέξετε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες όταν διαβάσετε κάπου για την ΓΓΔΒΜΝΓ, ή το ΛΕΠΕΤΕ, ή το ΕΤΕΕΑΠ, ή το ΕΕΕΕ, ή το ΑΣΕΔΟ, ή τα τρίδυμα ΠΕΜΕΝ-ΜΕΝΕΝ-ΠΕΠΕΝ. Αλήθεια τι είναι το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. που ανήκει στον Δήμο Θερμαϊκού;

Ακόμη δεν μας έφταναν τα βάσανά μας, από τότε που άρχισε η κρίση, ή σωστότερα από τότε που μας χρεωκόπησαν οι πολιτικοί φωστήρες μας, εισέβαλαν στη ζωή μας, εκτός της τρόικα, που ο ΣΥΡΙΖΑ την είπε Θεσμούς και μας έφυγε ένα βάρος, και ευρωοικονομικάακρωνύμια. Για να τα δούμε: Ασφαλώς γνωρίζουμε τι δουλειά κάνει η DeptRestructuring (αναδιάρθρωση χρέους). Το Eurogroup (Ευρωομάδα, στην οποία, υποτίθεται, ότι συμμετέχει ισοτίμως και η Ελλάδα). Το Εuro¬WorkingGroup (Συμβουλεύει το Eurogroup). Για το Bailout δεν ξέρουμε (ψάξτε βρέστε το, μαζί με το Swaps). Αυτό το Hedge Fund (Αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου), είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι και πολύ σοβαρό… Μάθαμε και τους Οίκους αξιολόγησης (μάλλον άλλο πράγμα είναι οι οίκοι ανοχής…).

Από αυτή εδώ την ταπεινή στήλη, δεν μπορώ να κάνω πολλά για να διορθώσω τα πράγματα, παρά μόνο ένα πράγμα. Να δημιουργήσω ένα κίνημα το ΑΡΛΟΥΜΠΑ (Απαγορεύονται Ρητώς Λεξιπλασίες Οποιασδήποτε Υπηρεσίας Με Περίεργα Ακρωνύμια), για να καταπολεμήσουμε το κακό…

Και τελειώνοντας. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι παρακολουθώντας ποδόσφαιρο μαθαίνεις Ελληνικά, ιδίως από τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών, τις οποίες χλευάζουν μερικοί κουφιοκεφαλάκηδες. Άλλη άλλωστε είναι η δουλειά τους. Πολλές φορές, μία ντρίμπλα του Μέσι, προσφέρει περισσότερη απόλαυση από ό,τι μια πανεπιστημιακή διατριβή με θέμα «Περί του δικαίου των αφρικανικών τερμιτών». Το να περιμένεις να μάθεις σωστά Ελληνικά από τους ποδοσφαιριστές, είναι σαν να ζητάς από την Πρόεδρο της Ακαδημίας, να κάνει ντρίπλες, αν και ο παλιότερος κύριος Κουνάδης, μάλλον θα μπορούσε. Από του σημείου αυτού όμως, μέχρι τα μαρουλόφυλλα, που εκτοξεύουν αθλητικοί συντάκτες, κυρίως σε περιγραφές αγώνων, υπάρχει μία διαφορά. Διότι και αυτοί πολλές φορές συναγωνίζονται τους μάγους της μπάλας. Εκείνο το «Δεύτερου Ημιχρόνου», που προαναφέραμε βγάζει μάτια ή το άλλο «Του Απόλλων Σμύρνης» βουλώνει αυτιά. Ακόμη και το «πιθανά» (=πιθανώς) ή το «ενδεχόμενα» (=ενδεχομένως) δύο καραμπινάτα ουσιαστικά, που τα ακούω από πολλούς να τα χρησιμοποιούν ως επιρρήματα, είναι ικανά να δημιουργήσουν παρενέργειες που μπορεί να φθάσουν μέχρι εγκεφαλικό Γ΄ Εθνικής. Όλα είναι… πιθανά.

Κλείνουμε με ένα απολαυστικό, που ψάρεψα από κείμενο του «Ακίς» στην «δημοκρατία». Έλεγε λοιπόν ο «Ακίς» αναιδώς στον Δημήτρη Γιαννουκάκη (χρονογράφος, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος), ότι τα επιρρήματα πρέπει να λήγουν σε «α». Κι’ ο Γιαννουκάκης ατάραχος: «Α, ευτυχά που μου το είπες»…

Όμως… δυστυχά, πρέπει να κλείνουμε σιγά σιγά την κουβεντούλα μας, αφού το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, να ξεσκονίζουμε τα μαγιώ μας, να λουστράρουμε τα βατραχοπέδιλά μας και γενικώς να προετοιμαστούμε για το καλοκαιράκι διότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και βλέπω εκείνον το Βασιλακόπουλο να γυαλίζει το μάτι του.

Εγώ να σας ευχηθώ καλό ΕΛΛΗΝΙΚΟ καλοκαίρι και με το καλό, ξανά μαζί, την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Πηγη:https://www.dimokratianews.gr/apopseis/530965/ti-glossa-moy-edosan/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου