Σελίδες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ο αγώνας των Θρακών κατά των Βουλγάρων, η συμβολή των κατοίκων της Κομοτηνής σ’ αυτόν και η απελευθέρωση της Κομοτηνής (Μέρος Β’)

 

Γράφει η φιλόλογος Ντίνα Σαμουρκασίδου

7. Ο Ίωνας Δραγούμης στη Θράκη

Το 1904 διορίζεται στον βουλγαροκρατούμενο Πύργο της Βόρειας Θράκης ο Ίωνας Δραμούγης. Μετά διευθύνει το Προξενείο Φιλιππουπόλεως, αναφέρει η Καλλιόπη Παπαθανάση - Μουσιοπούλου, σε βιβλίο της για τη Θράκη "Στην Ανατολική Ρωμυλία, σημειώνει ο Ίωνας Δραγούμης, οι Έλληνες είναι ιθαγενείς, δηλαδή ντόπιοι, ενώ στην Αμερική είναι πάροικοι. Τα σπίτια τους είναι βυζαντινά και αρχοντικά".

Το 1905 μετατίθεται στο Υποπροξενίο του Δεδέαγατς (=Αλεξανδρούπολης), εποχή που είχε ενταθεί η δραστηριότητα των βουλγαρικών ληστοσυμμοριών στην τουρκοκρατούμενη Θράκη. Οργανώνει την ελληνική αντίσταση στις περιοχές και πληροφορεί το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών: για τις μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων και τα στρατιωτικά γυμνάσια στη Βουλγαρία. Πολύ ενδιαφέρον εξάλλου είναι το έγγραφό του, τον Οκτώβριο του 1905, περίοδο κρίσιμη για τον βορειοελλαδικό ελληνισμό. Επισημαίνει την ανάγκη, για σοβαρούς εθνικούς λόγους, να αγορασθεί γη από Έλληνες αγρότες, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (=Δεδέαγατς) και περιγράφει τις έντονες ενέργειες του για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Το 1906 φθάνει στην τουρκοκρατούμενη Θράκη ο απόηχος των δεινών του Ελληνισμού της Βόρειας Θράκης. Τότε πολλοί πρόσφυγες από Βόρεια Θράκη (=Ανατολική Ρωμυλία) καταφεύγουν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και στην ελεύθερη Ελλάδα. Ο Ίωνας Δραγούμης φροντίζει, για την εγκατάσταση στην περιοχή, των πολλών προσφυγικών οικογενειών. Ενδιαφέρεται για την αποστολή δασκάλων στα χωριά, καθώς και για τον διορισμό ειδικών επιθεωρητών. 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα: www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου