Γράφει η φιλόλογος Ντίνα Σαμουρκασίδου
1. Η συνθήκη της Αδριανούπολης και η ανεξαρτησία της Ελλάδος
"Ως ανασαίνεις, τρίζουν και σπάνε τα σύνορα της Ελλάδος, γιατί εσύ, Θράκη, είσαι το Γένος μας το ανατολικό, το πλούσιο, το ταραγμένο και πολύσπορο, το γεμάτο ανθρώπινους Θεούς και τέρατα, Γένος της Ρωμιοσύνης" αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης, για τη διοικητική εκείνη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ανήκε στο Βιλαέτι της Αδριανούπολης και ήταν η Θράκη. Και μετά την ανεξαρτησία της υπόλοιπης χώρα, η Θράκη έμεινε υπόδουλη για έναν ακόμη αιώνα και αναγκάσθηκε να αγωνισθεί σκληρά, κατά την περίοδο 1829 - 1920, για να διατηρήσει την ελληνικότητά της.
Είχε να παλέψει με τον Τούρκο κατακτητή, αλλά και με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο αντίπαλο, τους Βουλγάρους κομιτατζήδες, που με την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν σε ολόκληρη τη Θράκη και με τις αποτρόπαιες θηριωδίες τους, προσπαθούσαν να εξοντώσουν το ελληνικό στοιχείο.
Το 1829 έληξε ο απελευθερωτικός αγώνας της επανάστασης του 1821, με τη μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας (12 Σεπτεμβρίου του 1829), οπότε η υπόλοιπη Ελλάδα απαλλάχθηκε οριστικά από το τουρκικό στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου