Σελίδες

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

2 Μαΐου 1829 Η απελευθέρωση του Μεσολογγίου

Σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου από τους Τούρκους, στην Ελλάδα επεκράτησε το απόλυτο χάος. Ο Ιμπραήμ έφυγε από το Μεσολόγγι και ξαναγύρισε στην Πελοπόννησο, όπου κατέλαβε όλες σχεδόν τις πόλεις. Ο κόσμος εκεί τον προσκυνούσε από φόβο και αυτός κατέκαιε με απάνθρωπο τρόπο πόλεις και χωριά. Σε εκείνη μάλιστα την καταστροφική του πορεία βρήκε συμπαραστάτη τον γνωστό προδότη Δημήτριο Νενέκο, ο οποίος ήταν υπο-οπλαρχηγός της περιοχής των Πατρών.

Ο Κιουταχής, ο άλλος πολιορκητής, φεύγοντας από το Μεσολόγγι και αφού εγκατέστησε εκεί μία ισχυρή δύναμη, τράβηξε προς Αττική με σκοπό να καταλάβει την Αθήνα. Πέρασε από την Φωκίδα, Βοιωτία, Θήβα και τελικά μπήκε στην Αττική. Από όπου περνούσε ο κόσμος τον προσκυνούσε φοβούμενος την καταστροφική του μανία.

Εκείνη την περίοδο, η Κυβέρνηση της Ελλάδας, αδύναμη να τιθασεύσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις των Ελλήνων, που γύριζαν πεινασμένοι από δω και από κει, προσπαθούσε με την βοήθεια των ξένων Δυνάμεων Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας, να πετύχει μία υπό όρους ανακωχή με την Πύλη. 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου