Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.
Η τοποθέτηση του Sentop Προέδρου του Κοινοβουλίου αναδεικνύει την παράκρουση του καθεστώτος Ερντογάν, ότι μ' ένα διάταγμα καταργεί τη συνθήκη του ΜΟΝΤΡΕ..
«Ωστόσο τώρα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Şentop λέει ξεκάθαρα: «Ο Ερντογάν μπορεί να αποσυρθεί από το Μοντρέ, αν το επιθυμεί».
Λοιπόν, το Moντρέ και το Κανάλι Κων/πολης δεν είχαν καμία σχέση μ’ αυτό;
Ελπίζουμε όλα αυτά να μην είναι οι συνέπειες των παραχωρήσεων που γίνονται στις ΗΠΑ, για να παραμείνουν στην εξουσία! »
Εφημερίδα «Γενί Τσαγ» της 26 Μαρτίου 2021
Arslan BULUT
Αποχώρηση από το Moντρέ και παραμονή στην εξουσία;
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Mustafa Şentop, εξηγώντας ποια είναι η κύρια ατζέντα τους, είπε: «Ο Πρόεδρος μπορεί να αποχωρήσει από το Mοντρέ, καθώς και από άλλες διεθνείς συμφωνίες, καθώς αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με διάταγμα !»
Αποδείχθηκε ότι ο κύριος στόχος της απόσυρσης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ήταν ν’ ανοίξει το δρόμο για απόσυρση από το Mοντρέ
Ο Υπνχος ε.α Cem Gürdeniz, εξήγησε ότι «η αποχώρηση από το Μοντρέ εξυπηρετεί τον ιμπεριαλισμό. Η απόσυρση από το Μοντρέ θα δημιουργήσει αποτελέσματα, όπως η εγκατάλειψη από την «ΤΔΒΚ», τη «Γαλάζια Πατρίδα» και ισοδυναμεί με την παραχώρηση άδειας, για τη δημιουργία της Κουρδικής κρατικής μαριονέτας στα νότιά μας».
Εμείς, ως Τουρκία, για να χαλάσουμε τη συνθήκη του Μοντρέ, για πρώτη φορά αισθανθήκαμε την πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ το 1997 και τη φέραμε στην ημερησία διάταξη. Εκείνη τη χρονιά, το πλοίο Βενιζέλος, γεμάτο ιερείς από την Ελλάδα, περιπλανήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα με το σύνθημα «Ας σώσουμε τη Μαύρη Θάλασσα» και στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού, ο Ραχμί Κοτς ζήτησε η διαχείριση των στενών να πραγματοποιείται από μια διεθνή επιτροπή !
Ο αείμνηστος Aytunç Altındal μου είχε πει το εξής: «Ποια είναι η πρωτεύουσα του προγράμματος της Μεγάλης Μέσης Ανατολής ? Η Κωνσταντινούπολη! Πολιτικά, το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης θα είναι υπερεθνικό! Πώς θα το διασφαλίσουν αυτό ? Θα φέρουν τη Συνθήκη του Mοντρέ στην ημερήσια διάταξη το συντομότερο δυνατό και ο έλεγχος των Στενών θα μεταφερθεί σε διεθνή επιτροπή».
Από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές του 2018 ξεκίνησε τη συζήτηση για τη Λωζάννη και έκανε ομιλίες σαν να ήταν ένα θέμα, σαν να ήταν ένας αγώνας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και επέκρινε τον Κεμάλ Κιλκντάρογλου για τη Λωζάννη, λέγοντας: «Εσείς δώσατε τα Νησιά, εσείς. Το δικό σας κόμμα ήταν στην εξουσία. Θα το αποδείξουμε με έγγραφα».
Ωστόσο, το 2004 δόθηκαν στην Ελλάδα 18 νησιά στο Αιγαίο, που ανήκουν στη Σμύρνη και το Αϊδίνιο, με μια μυστική συμφωνία.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του Κόμματος Mahir Ünal, είχε υποστηρίξει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης επεβλήθη στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως ανοίξει τη συζήτηση για τη συνθήκη των Στενών του Μοντρέ. Κάλεσε το ΝΑΤΟ, να παρέμβει στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και προσπάθησαν με νόμο να δώσουν σε μια Ισραηλινή εταιρία για 49 χρόνια, το έργο εκκαθάρισης των ναρκών στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας !
Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε με τις Αμερικανικές αναφορές ότι το έργο «Κανάλι Κων/πολης» ήταν προϊόν της ιδέας «παρακάμπτοντας το Moντρέ» που ετοίμασαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.
Οι ΗΠΑ ήθελαν τη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, η οποία περιορίζει την έξοδο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, να διαταραχθεί με κάθε κόστος.
Εν τω μεταξύ, το 2019, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Yenişafak», ο İbrahim Karagül, είχε γράψει: «Φοβούνται ότι με το Κανάλι Κων/πολης, θα καταργηθεί το Μοντρέ. Επειδή αυτή η συμφωνία περιορίζει την κυριαρχία μας στα στενά. Λοιπόν, εκείνοι που αντιτίθενται στο Κανάλι Κων/πολης, στο όνομα τίνος εργάζονται για το «λόμπυ του Μοντρέ ?»
Δηλαδή, είπε ακριβώς το αντίθετο της αλήθειας. Ήταν οι ΗΠΑ που ήθελαν ευθέως να εξαλείψουν το Moντρέ…
Ο Ταγίπ Ερντογάν, έλεγε ότι «Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καμία σχέση με τη Σύμβαση του Μοντρέ», αλλά οι φυσικοί εκπρόσωποι του Τύπου κατηγόρησαν τους υπερασπιστές του Moντρέ, ως «Λόμπυ του Μοντρέ» ! Ωστόσο αυτό που αποκαλούν «Λόμπυ του Μοντρέ», όλοι υπερασπίζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας…
Όπως ρωτήσαμε εκείνη την εποχή, εάν το Κανάλι Κων/πολης δεν έχει καμία σχέση με τη Σύμβαση του Moντρέ, γιατί ο Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει: «Θα σας πούμε τι έφερε το Moντρέ και τι έχασε», κατά την έναρξη της εκστρατείας για το Κανάλι της Κων/πολης ?
Ο Ερντογάν στη συνέχεια θα πει: «Το Moντρέ σχετίζεται μόνο με το Βόσπορο. Το Moντρέ είναι μια ιστορία. Το δικό μας κανάλι στην Κωνσταντινούπολή μας, είναι ένα έργο που ξαναχτίζουμε. Δεν εμπίπτει στο πεδίο του Moντρέ».
Ωστόσο τώρα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Şentop λέει ξεκάθαρα: «Ο Ερντογάν μπορεί να αποσυρθεί από το Μοντρέ, αν το επιθυμεί».
Λοιπόν, το Moντρέ και το Κανάλι Κων/πολης δεν είχαν καμία σχέση μ’ αυτό;
Ελπίζουμε όλα αυτά να μην είναι οι συνέπειες των παραχωρήσεων που γίνονται στις ΗΠΑ, για να παραμείνουν στην εξουσία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου