Η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής να στηρίξει οικονομικά τα πληγέντα από τον κορωνοϊό κράτη ενισχύουν τη συνοχή της Ε.Ε. Συγχρόνως, όμως, λίγα αυταρχικά μέλη-κράτη υπονομεύουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία, δηλαδή τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Φωτ. Reuters
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει ριζικά τις επόμενες δεκαετίες, επηρεάζοντας τη λειτουργία της Ε.Ε. αλλά και την παγκόσμια επιρροή της.
1η Πρόκληση: Η αντιμετώπιση των αναδυομένων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων που δυναμιτίζουν τα θεμέλια της Ε.Ε. Το περιτύλιγμα ήταν αρχικά οικονομική ένωση αλλά το όραμα των πατεράδων της Ε.Ε. (Αντενάουερ, Σπακ, Σουμάν, Mονέ, Ντε Γκασπερί κ.λπ.) ήταν μια ομοσπονδία των ευρωπαϊκών κρατών με την αλληλεγγύη βασική αρχή, εδραίωση της δημοκρατίας με κράτος δικαίου, εποπτευόμενη φιλελεύθερη οικονομία, ώστε οι αέναοι εμφύλιοι ενδοευρωπαϊκοί πόλεμοι να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τα οικονομικά και όχι μόνο πλεονεκτήματα της Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητα και περιφερειακά κράτη (όρα Eλλάδα) έχουν ωφεληθεί σημαντικά.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου