Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ελευθερία ή Θάνατος!

 

Ελευθερία ή θάνατος είναι εθνικό σύνθημα της  ευρύτερα Ελλάδας.Διαδόθηκε στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 (1821-1829), οπότε χρησιμοποιήθηκε ως πολεμική ιαχή και αναγραφόταν σε πολεμικές σημαίες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας.

Το σύνθημα συνδέεται σήμερα με την λαϊκή δοξασία ότι οι εννέα συλλαβές του, συνδέονται με τον αριθμό των λωρίδων που υπάρχουν στην ελληνική σημαία, με την λέξη «ε-λευ-θε-ρί-α» να συμπληρώνει τις πέντε γαλάζιες και τις λέξεις «ή θά-να-τος» να συμπληρώνουν τις τέσσερις λευκές λωρίδες.

«Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Σε εσάς μένει να ισιώσετε και να στολίσετε τον τόπο, οποὺ εμείς ελευθερώσαμε· και, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία.»

«Να είστε, λοιπόν, αγαπημένοι. Οπλιστείτε με τον ζήλο του Θεού και πάρτε τα όπλα σας, διότι είναι προτιμότερο να πεθάνει κανείς πολεμώντας, παρά να ντροπιάσει τα ιερά της Πίστης του και την Πατρίδα του. …Η ιστορία και το μέλλον της Ελλάδας στηρίζονται πάνω στη Θρησκεία, στην Ελευθερία και στην Πατρίδα.»

«Τα είχα αυτά που τώρα μου τάζεις Αγά μου. Τα είχα, κι είδα πως σκουπίδια ήτανε και τα πέταξα, όπως ταιριάζει με τα σκουπίδια. Εκείνο που θέλω είναι να φωνάξεις το ασκέρι σου, να τους το πεις πως μετάνιωσα, να το μάθουν οι άλλοι Χριστιανοί, να αναθαρρέψουν, να μου δώσουν συγχώρεση.»

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:epanastasi1821.online


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου