Σελίδες

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

5 Μαρτίου 1821 Η Έναρξη της Επανάστασης στην Δυτική Στερεά Ελλάδα

 

Από τον φθινόπωρο του 1820 είχε καταστρωθεί από την Φιλική Εταιρία το σχέδιο της κήρυξης της Επανάστασης, με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να ορίζει ημέρα έναρξης της επανάστασης την 25η Μαρτίου, «ημέραν του Ευαγγελισμού, ως ευαγγελιζομένην την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Στα τέλη του Γενάρη του 1821 στην Αγία Μαύρα (Λευκάδα), με υπόδειξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, έγινε μια αποφασιστική σύσκεψη για την επανάσταση της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Οδ. Ανδρούτσος, ο Δημ. Μακρής, ο Γεώργ. Τσόγκας, ο Γ. Βαρνακιώτης, ο Ν. Στορνάρης, ο Δ. Κοντογιάννης, ο Πανουργιάς, ο απεσταλμένος των Πελοποννησίων Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο εκπρόσωπος των νησιών ο Υδραίος Γιακουμάκης Τομπάζης. Στους οπλαρχηγούς ανακοινώθηκε ότι η ημερομηνία έναρξης της επανάστασης ορίστηκε για τις 25 του Μάρτη και ανατίθεται η εξέγερση της Ανατολικής Στερεάς στον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Πανουργιά και της Δυτικής Στερεάς στο Βαρνακιώτη και στον Τσόγκα. Έτσι άρχισαν οι κατάλληλες προετοιμασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα την μέρα που είχε ορισθεί.

 Όμως η έναρξη της επανάστασης δεν υπήρξε ταυτόχρονη σε όλα τα σημεία της υπόδουλης Ελλάδας. Οι πρώτες επαναστατικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές άρχισαν νωρίτερα (Μολδοβλαχία), σε άλλες περιοχές ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία (Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Νησιά, στην Πελοπόννησο μεταξύ 14-25 Μαρτίου) και σε άλλες περιοχές αργότερα (Δυτική Στερεά Ελλάδα).

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου