Σελίδες

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ασημάκης Ζαΐμης (+1826)

 

Ο Ασημάκης Ζαΐμης ήταν αγωνιστής του 1821, πολιτικός και φιλικός. Ήταν μέλος της ιστορικής οικογένειας Ζαΐμη από την Κερπινή των Καλαβρύτων. Λέγεται ότι έδωσε πρώτος τη διαταγή για την έναρξη της Επανάστασης (18 Μαρτίου 1821).

Ο Ασημάκης Ζαΐμης ήταν πατέρας του Ανδρέα Ζαΐμη, του επιφανέστερου ίσως εκπροσώπου της γνωστής οικογένειας Ζαΐμη. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα) το 1819. Πριν από την Ελληνική Επανάσταση, ως προύχοντας των Καλαβρύτων, φέρεται να επισκέφτηκε τον Αλή πασά των Ιωαννίνων προτείνοντάς του να επαναστατήσει εναντίον του Σουλτάνου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης Διονύσιο Κόκκινο, που στηριζόταν σε μαρτυρίες αγωνιστών, ο Ασημάκης Ζαΐμης ήταν αυτός που έδωσε την άδεια στον τότε σωματοφύλακά του Χοντρογιάννη, να πραγματοποιήσει ένα από τα πρώτα κτυπήματα εναντίον των Τούρκων στις 16 Μαρτίου 1821 στην τοποθεσία «Χελωνοσπηλιά» της Λυκούριας Καλαβρύτων. Αυτή η κίνηση του συνετού και σεβαστού προκρίτου των Καλαβρύτων Ασημάκη Ζαΐμη υπήρξε αναμφίβολα αποφασιστικής σημασίας για την έναρξη του αγώνα, δεδομένου ότι ο Ζαΐμης ήταν από τους σημαντικότερους προκρίτους του Μοριά, με βαρύνουσα γνώμη και απήχηση, πράγμα γνωστό και στους Τούρκους, οι οποίοι αναμφίβολα θα «χρέωναν» σε αυτόν την ενέργεια του Χονδρογιάννη.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου