Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Το «ομιχλώδες» συνυποσχετικό και οι ασάφειες της Χάγης

 Φράγκος Φ.:Αντί σχολίων...

«Χωρίς Κερκόπορτες το κάστρο της Ελλάδος δεν πέφτει»

Η νομική βάσις εις το Διεθνές Δικαστήριον

Ας εξετάσομε όμως τη νομικήν βάσιν επί της οποίας διαμορφούται η δικανική κρίσις του Δικαστηρίου. Το άρθρο 36 του Καταστατικού προβλέπει το βασικό πλαίσιον δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, ενώ στην παρ. 2 παρέχεται η δυνατότητα εις τα κράτη-μέλη προαιρετικής ρήτρας αναγνωρίσεως της υποχρεωτικής ipso facto δικαιοδοσίας του, σχετικώς με οιοδήποτε άλλο κράτος αναλαμβάνον την ιδίαν υποχρέωσιν, διά καταθέσεως σχετικής μονομερούς δηλώσεως, εντός της οποίας δύνανται να συμπεριλάβουν και τυχόν εξαιρέσεις επ’ αυτής. Εις δε την παρ. 6 του ιδίου άρθρου εις το Δικαστήριον παρέχεται ρητώς η δυνατότητα να αποφασίσει -εις περιπτώσεις διαφωνίας- «περί της αρμοδιότητός του».

Η Ελλάς, αρχικώς το 1994, κατέθεσε σχετικήν Δήλωσιν αποδοχής της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, υπό τον όρο μάλιστα της αμοιβαιότητος. Η Δήλωσις αυτή ανεθεωρήθη διά νεωτέρας, κατατεθείσης τη 13η Ιανουαρίου 2015, και περιλαμβανούσης εξαιρέσεις εις νομικάς διαφοράς αφορώσες κυρίως θέματα απτόμενα εθνικής κυριαρχίας, αμύνης και ασφαλείας, χωρίς όμως να αποκλείεται η δυνατότης αναγνωρίσεως της δικαιοδοσίας του ΔΔΧ εις περίπτωσιν συντάξεως κοινού Συνυποσχετικού κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων («…The Government of the Hellenic Republic may however submit before the Court any dispute, which is hereby exempted, through the negotiation of a special agreement (compromis).»).

Όλα εξαρτώνται από την ουσιαστική βούληση και την ισχυρή θέληση για τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων εκ μέρους των Αθηνών.

του Δρος Ιωάννου Θ. Μάζη, καθηγητού Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ

Αναφορικώς με το διαβόητον Συνυποσχετικόν ηκούσθη η άποψις από την εμπειρωτάτην π. ΥΠΕΞ κυρία Μπακογιάννη ότι «στη Χάγη, εάν οι Τούρκοι αποδεχθούν τη Χάγη όπως οφείλουν, θα πάμε με το ένα και μοναδικόν διεθνές δίκαιο το οποίον υπάρχει. […] Δεν υπάρχει άλλο. […] Εγώ θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να βάλει ως όρο [Σ.σ.: προφανώς εις το Συνυποσχετικόν] τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου