Σελίδες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

9 Φεβρουαρίου 1857 Θάνατος Διονύσιου Σολωμού

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Σαν σήμερα το 1857 πεθαίνει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Ο ποιητής του αξεπέραστου ποιήματος "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" και του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν".

Για τους άντρες του 1821 ο Σολωμός έγραψε:

"Ὢ τρακόσιοι! σηκωθῆτε

καὶ ξανάλθετε σ᾿ ἐμᾶς·

τὰ παιδιά σας θέλ᾿ ἰδῆτε

πόσο μοιάζουνε μ᾿ ἐσᾶς".

Σήμερα αν ζούσε θα έγραφε άραγε το ίδιο για εμάς;

Διονύσιος Σολωμός (1798 – 1857)

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής και δημιουργός του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», είναι μια από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, εκτός γάμου τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη. Έμεινε ορφανὸς σε πολύ μικρή ηλικία, αλλὰ τα άφθονα οικονομικὰ μέσα τού επέτρεψαν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σε ηλικία δέκα χρονών (1808), συνοδευόμενος απὸ τον ιταλό δάσκαλό του καθολικὸ αββά Σάντο Ρόσι έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, αλλὰ τα δέκα χρόνια που έζησε στην Ιταλία τον επηρέασαν αρκετὰ, ώστε συνέχισε να γράφει στην Ιταλική. Άρχισε τότε να διαβάζει Χριστόπουλο, να μελετάει τα δημοτικὰ τραγούδια, να παρακολουθεί όλη την πριν απ᾿ αυτὸν ποιητικὴ παραγωγὴ (προσολωμική), ώσπου να είναι σε θέση να γράψει ελληνικὰ ποιήματα.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα www.sansimera.gr: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Διονύσιος Σολωμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου