Σελίδες

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

16 Φεβρουαρίου 1821. Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

 

16 Φεβρουαρίου 1821 Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.


Μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Φιλικής Εταιρείας, ο Υψηλάντης πήρε διετή άδεια καί αναχώρησε από την Πετρούπολη, αρχικά για τη Μόσχα και έπειτα την Οδησσό, συγκεντρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά από πλούσιους εμπόρους και οργανώνοντας την επικείμενη εξέγερση.

Τον Οκτώβριο του 1820 βρέθηκε στο Ισμαήλι της Βεσσαραβίας, όπου μετά από διαβουλέυσεις της Αρχής, καταστρώθηκε το σχέδιο της εξέγερσης, κέντρο της οποίας θα ήταν η Πελοπόννησος. Το «Σχέδιον Γενικόν» των Φιλικών πρόβλεπε λαϊκή εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη και πυρπόληση του οθωμανικού στόλου, μετάβαση του Υψηλάντη στη Μάνη και εξέγερση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, για λόγους αντιπερισπασμού. Υπήρχε ακόμη πρόβλεψη για συμμαχία με Σέρβους και Βουλγάρους. Για την εφαρμογή της απόφασης και την προετοιμασία της καθόδου του Υψηλάντη στάλθηκε στην Πελοπόννησο ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός και ως Παπαφλέσσας, και υπεύθυνος μαζί με τον Αναγνωσταρά για την Μεσσηνία.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου