Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος προέβη στην κατασκευή Στρατιωτικού Κοιμητηρίου στη θέση Τσιφλίκι στην Κορυτσά από το έτος 2005 με τη συνδρομή του Α/ ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου κ Χηνοφώτη και την στήριξη από τον ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλο..
Η κυβέρνηση των Τιράνων επέτρεψε μετά καθυστέρηση 70 ετών από το έπος του ‘40 την εναπόθεση των οστών οκτώ χιλιάδων και πλέον πεσόντων ηρώων την χρήση του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου Κλεισούρας και του ήδη υφιστάμενου στις Βουλιαρατες
ΟΧΙ όμως αυτό της Κορυτσάς..
Ο λόγος απλός, εάν και υφίσταται Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κορυτσά αρνούνται πεισματικά να προβούν σε ενέργεια, που εν τη πράξει να αποδεικνύει την αναμφισβήτητη Ελληνικότητα της!!
Στις ποικίλες ιστορικές μας αναδιφήσεις σχετικά με όλα εκείνα τα θέματα που σχετίζονται με την ιστορία της Βορείου Ηπείρου, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο αφορά την ιστορική πόλη της Κορυτσάς, καθώς και τα περίχωρά της.
Ο Άγγλος Συνταγματάρχης Μάρραιϋ, στις 2 Οκτωβρίου του 1913, απευθυνομένος μέσω επιστολής του προς τη Διέυθυνση της Εφημερίδας “Liberte” στη Θεσσαλονική, γράφει τα εξής:
«Κύριε,
Θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας να μάθουν πως χάριν της καλοσύνης του Διοικητικού διαμερίσματος της Κορυτσάς, κατάφερα να περιοδεύσω επί μία εβδομάδα τα διάφορα χωριά που περιστοιχίζουν την Κορυτσά. Καταρχήν μετέβηκα στη Χοτσίστα, μετά στο μουσουλμανικό χωριό Γκράτζα, στο Βερατά Γκράπτοη, Βράδβιτσα, Γκιούβασση, Ζίστιστα, στα επίσης μουσουλμανικά Σιπάνι, Βράτσανη, Χούλι, στα Σινίτσα, Δάρδα, Μπομποστίτσα και τέλος στην Μοσχόπολη.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.himara.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου