Φράγκος Φ.:Οι Εφημερίδες στον Ελληνικό Πόντο!!
Όχι μόνον για Τραντελληνες Ποντίους..
Ημερομηνίες: 7 Ιουνίου 1880-4 Σεπτεμβρίου 1919
Ο εθνικός Τύπος
Η εμφάνιση του Τύπου
Απτό αποτέλεσμα της εθνικής αφύπνισης υπήρξε η εμφάνιση ενός πλήθους ελληνικών εντύπων. Ο ελληνικός εθνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά το διάστημα 1880 έως 1920, εκδόθηκαν εικοσιεννέα εφημερίδες, επτά περιοδικά και μερικά ετήσια ημερολόγια.
Τα εκδοτικά κέντρα
Δύο ήταν τα κέντρα στα οποία αναπτύχθηκε ο μαυροθαλασσίτικος ελληνικός Τύπος. Το πρώτο και σημαντικότερο κέντρο βρισκόταν στον μικρασιατικό Πόντο ενώ το δεύτερο στις παραδουνάβιες χώρες. Τα δύο αυτά κέντρα επηρέασαν αποφασιστικά την εμφάνιση του ελληνικού τύπου στην ίδια τη Ρωσία, όπου οι Ελληνες κατοικούσαν σε συμπαγείς οικισμούς.
Η επιρροή από το μικρασιατικό Πόντο οφειλόταν στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν αδιαμφισβήτητη ελληνική μητρόπολη της Μαύρης Θάλασσας, όπου μια ελληνική κοινωνία επιβίωνε από τους ελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους.[99] Οι ελληνικές κοινότητες της νότιας Ρωσίας και της Υπερκαυκασίας δημιουργήθηκαν από μετανάστες από τον Πόντο. Κατά συνέπεια διαμορφώθηκε ένας ενιαίος ελληνικός χώρος τόσο στην οθωμανική όσο και στη τσαρική αυτοκρατορία. Η επιρροή του ελληνικού εθνικού Τύπου της Ρωσίας από τις παραδουνάβιες χώρες περιοριζόταν στην άντληση εκπαιδευμένου, περί τα τυπογραφικά, ελληνικού δυναμικού.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.opsne.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου