Σελίδες

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Σύντομο χρονικό για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους 1821-1829 – Εμφύλιοι πόλεμοι - Το «προσκυνηματόχαρτο» του Ιμπραήμ και του Νενέκου, για το οποίο ο Κολοκοτρώνης είπε το «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»! - Η Αγγλία μας "δάνειζε" με επιτόκιο 59%!

 

Του πλοιάρχου (ε) ε.α. Χρήστου Γιανταμίδη Π.Ν.

Ο αρχικός αγώνας για την πρώτη χρονική περίοδο της ανεξαρτησίας διήρκεσε οκτώ έτη (1821-1829). Στην επιτυχία των ηρωικών αγώνων της επανάστασης συνετέλεσε και η αποστασία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατά του Σουλτάνου. Επίσης, καθοριστική ήταν η καίρια και έγκαιρη παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, φυσικά και για τα δικά τους συμφέροντα στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης, η ιδιοτέλεια και οι φιλοδοξίες των πρωταγωνιστών του αγώνα δημιούργησαν έριδες, γεννούσαν διχασμούς και τραγωδίες. Έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των πολιτικών, προκρίτων και των στρατιωτικών, καθώς και μεταξύ των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με κατάληξη στους εμφύλιους πολέμους, την φυλάκιση και καταδίκη σε θάνατο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Ο μεγάλος αυτός πατριώτης, που κρατούσε ζωντανή την επανάσταση με τους ηρωικούς του αγώνες, δεν συγκίνησε καθόλου τους πολιτικούς παράγοντες της εποχής εκείνης, οι οποίοι μη σκεπτόμενοι την μοίρα της επανάστασης - του Έθνους - συνέχιζαν αμείωτα τις φιλονικίες μεταξύ τους.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.arxeion-politismou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου