Σελίδες

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Αλιευτικά σκάφη παρενοχλήθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς

Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές - Το περιστατικό φέρεται να συνδέεται με τον «πόλεμο της τσιπούρας»

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος διευκρινίζεται ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στη Θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, καθώς και ότι το περιπολικό σκάφος του Λ.Σ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην περιοχή


Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ


Σε μικρή απόσταση από την ανατολική νησίδα Ίμια έλαβε χώρα προχθές το πρωί το επεισόδιο μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής. Το συμβάν διαδραματίστηκε στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές ένα νεότευκτο φουσκωτό ταχύπλοο, τύπου Rafnar, του Λιμενικού.


Οδηγήθηκε στην Κω προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. Το περιστατικό φέρεται να συνδέεται με τον λεγόμενο «πόλεμο της τσιπούρας», την παρουσία δηλαδή ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, την ελληνική κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία.


Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρωί της Τετάρτης ελληνικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν σε κοντινή απόσταση από την ανατολική νησίδα Ίμια παρενοχλήθηκαν αρχικά από δύο τουρκικές ακταιωρούς, ενώ στη συνέχεια στο συμβάν ενεπλάκη και τρίτο, φουσκωτό σκάφος, από την ακτοφυλακή της γείτονος.


Το τελευταίο -όπως εξηγούν Έλληνες αξιωματούχοι-, λόγω του μικρού μεγέθους του και της ταχύτητας που αναπτύσσει, λειτουργεί βοηθητικά στις δύο ακταιωρούς αναλαμβάνοντας να πλευρίσει τα αλιευτικά και να καταστρέψει τα δίχτυα των ψαράδων. Οι τελευταίοι ενημέρωσαν για τα γεγονότα το Λιμενικό.


Στην περιοχή εκτελούσε περιπολία αρχικά ένα σκάφος του σώματος, που κινήθηκε προς το συμβάν, ενώ το πλήρωμά του διαπιστώνοντας την αριθμητική υπεροχή των τουρκικών μέσων κάλεσε ενισχύσεις.


Τη στιγμή που το δεύτερο πλωτό του Λιμενικού έφτασε στο σημείο, η μία από τις ακταιωρούς, που -σύμφωνα με τους γνωρίζοντες- έχει και στο παρελθόν εμπλακεί σε παρόμοια επεισόδια με ελληνικά σκάφη, ανέπτυξε ταχύτητα και χτύπησε στο πίσω αριστερό μέρος το νεότευκτο ταχύπλοο του Λιμενικού. Από τη σύγκρουση, το αριστερό μπαλόνι έσκασε υποχρεώνοντας τα στελέχη του σώματος να το ρυμουλκήσουν στην Κω για επισκευή.


Από τη σύγκρουση δεν προκλήθηκε τραυματισμός. Αρχικά, η ηγεσία του Λιμενικού και του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κράτησαν χαμηλούς τόνους για το συμβάν, ωστόσο χθες, και ενώ το περιστατικό είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, το αρχηγείο του Λιμενικού εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι «σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών».


Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, καθώς και ότι το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην περιοχή. Αντίστοιχα περιστατικά, με αφορμή πάντα την παρουσία Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.


Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Μανώλης Κουλλιάς, είχε επισημάνει ότι η επιθετική στάση των τουρκικών σκαφών τούς υποχρεώνει συχνά να αποχωρούν από την περιοχή. «Δεν θέλαμε να βάλουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα και το σκάφος μας, ούτε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στην Αθήνα ο Ράμα, με την προσφυγή στη Χάγη στην ατζέντα


Για τις θαλάσσιες ζώνες - Ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αθήνα μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας


Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


Η διαδικασία προσφυγής Αθήνας και Τιράνων στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί την κύρια ελληνική προτεραιότητα στο σκέλος των σχέσεων με την Αλβανία και κάτι τέτοιο συνδέεται με μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.


Ως εκ τούτου η σημερινή, ιδιωτικού χαρακτήρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και η συνάντησή του με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συνδέονται ευθέως με αυτή την εξελισσόμενη συζήτηση.


Τόσα από την ελληνική όσο και την αλβανική πλευρά, η συνάντηση έχει κρατηθεί χαμηλά, προκειμένου να μην καλλιεργηθούν εντυπώσεις, γι' αυτό και η συνάντηση παρέμεινε σε ανεπίσημο επίπεδο. Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράμα επισκέπτεται την Αθήνα μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τον υποδέχθηκε μεγαλειωδώς στην Άγκυρα.


Προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο κ. Ράμα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικώς και με τον κ. Δένδια (5 Ιανουαρίου), για διμερή θέματα, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι κ. Ράμα και Δένδιας είχαν συναντηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου συμφωνήθηκε η παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες στη Χάγη.


Μια τέτοια κίνηση απαιτεί την υπογραφή συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει. Μια σημαντική παράμετρος της περιοδείας του κ. Ράμα στις δύο σημαντικότερες πρωτεύουσας της ευρύτερης περιφέρειας της Αλβανίας είναι και η προεκλογική περίοδος ενόψει των προγραμματισμένων για τις 25 Απριλίου κοινοβουλευτικών εκλογών.


Στο εσωτερικό της Αλβανίας υπάρχει ήδη έντονη πόλωση και το ζήτημα πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες προκαλεί αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό, που αποτελεί τη συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση. Στο εσωτερικό της Αλβανίας υπάρχει, ωστόσο, ισχυρή κοινωνική σύγκλιση για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε., η οποία είναι διακομματική.


Στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει και το ζήτημα της διανομής των εμβολίων της Ε.Ε. προς χώρες της περιοχής που είναι ακόμα εκτός της Ένωσης. Η Ελλάδα έχει θέση σε αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας και αποτελεί χώρα κόμβο για την προώθηση της ποσόστωσης που θα αποφασιστεί προς γειτονικές χώρες, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ερντογάν: Στρατηγική η σχέση με τα Τίρανα


Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλοϋ ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να ωθεί αθώους ανθρώπους στον θάνατο και η Ευρώπη απλώς παρακολουθεί»


Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ


 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα στην Άγκυρα, χαρακτήρισε την Αλβανία μια χώρα με την οποία έχει «στρατηγική εταιρική σχέση».


Αναλυτές εκτιμούν πως στα θέματα της μεταξύ τους συζήτησης πιθανότατα περιλαμβάνονταν και η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος και η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Στις δηλώσεις των δύο ηγετών δεν έγινε ξεκάθαρη αναφορά στο ζήτημα των 12 μιλίων, ωστόσο Τούρκοι αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως τέθηκε, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως συζήτησαν και «περιφερειακά θέματα».


«Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως «έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».


Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με 3,5 δισ. δολάρια και τόνισε πως «περισσότερες από 600 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 15.000 Αλβανούς αδελφούς». Από την πλευρά του, ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι είναι υπερήφανος προσωπικά αλλά και εξ ονόματος της Αλβανίας για τη σύσταση του «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου».


Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν πως η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, το 2009, είχε και «τουρκικό αποτύπωμα», και υπάρχουν ερωτήματα για τη σημερινή στάση της Άγκυρας στο ζήτημα αυτό, τώρα που το θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των υπό διευθέτηση ελληνοαλβανικών εκκρεμοτήτων.


Ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζικότ Γιαϊτζί, σχεδιαστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είχε αποκαλύψει ότι η Άγκυρα παρενέβη για την ακύρωση της συμφωνίας, «προειδοποιώντας» τα Τίρανα ότι «σας εξαπατά η Ελλάδα».


Μέσα σε αυτό το κλίμα, για πραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων μιλάει η τουρκική ακτοφυλακή σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή στην περιοχή των Ιμίων. Ωστόσο στην Τουρκία δεν δόθηκε μεγάλη διάσταση στο συμβάν.


«Στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια (Kardak) σημειώθηκε παραβίαση χωρικών υδάτων από δύο στοιχεία ελληνικής ακτοφυλακής. Με ελιγμούς παρεμπόδισης που πραγματοποιήθηκαν από 4 σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής, βγάλαμε από τα χωρικά ύδατά μας τα 2 ελληνικά στοιχεία που έκαναν παραβίαση. Κατά τη διάρκεια ελιγμών παρεμπόδισης των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώθηκε επακούμβηση μεταξύ σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής», αναφέρει η ανακοίνωση.


Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ισχυρίζεται πως η» Ελλάδα εξακολουθεί να ωθεί αθώους ανθρώπους στον θάνατο και η Ευρώπη απλώς παρακολουθεί.


Καταδικάζουμε απερίφραστα τον Frontex και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αδιαφορία ενώπιον αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης που σημειώνεται καθημερινά».


Ο Σοϊλού στέλνει το μήνυμα και στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, η ουδέτερη στάση που κράτησε η Άγκυρα στην εισβολή των διαδηλωτών στο Κογκρέσο, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «παρακολουθεί με ανησυχία τις εσωτερικές εξελίξεις, που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και την κλιμάκωση μέχρι του σημείου απόπειρας παραβίασης σήμερα από διαδηλωτές στο κτίριο του Κογκρέσου.


Καλούμε όλα τα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μετριοπάθεια και κοινή λογική. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν με ωριμότητα αυτή την εσωτερική πολιτική κρίση».


 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Καταψήφισε την έκθεση για ωκεανούς


Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στη Γενική Συνέλευση του OHE που καταψήφισε την ετήσια έκθεση για ωκεανούς και το δίκαιο της θάλασσας, με αιτιολογία ότι αναφέρεται στη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.


Η Τουρκία καταψήφισε, ενώ τέσσερις χώρες (Κολομβία, Βενεζουέλα, Μαδαγασκάρη και Νιγηρία) απείχαν από την ψηφοφορία. Στην πράξη, η Τουρκία καταψήφισε ένα κείμενο το οποίο, ακριβώς λόγω της προσήλωσής του στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπονομεύει τους έωλους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».


Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «με τη στάση της αυτή η Τουρκία δείχνει για ακόμη μία φορά την πλήρη απομόνωσή της όσον αφορά την αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του OHE αναγνωρίζει ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού, αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου».


Β.Ν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επιδεικτικά σιωπηλό το Κρεμλίνο


Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ*


Τα χθεσινά Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο ήταν μια καλή δικαιολογία για το Κρεμλίνο, το οποίο παρέμεινε επιδεικτικά σιωπηλό ως προς τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, αφήνοντας το προβάδισμα σε στελέχη «δεύτερης γραμμής», που μίλησαν για «εσωτερική υπόθεση της Ουάσιγκτον», ωστόσο δεν παρέλειψαν να καταγράψουν και τα φαινόμενα κρίσης στις ΗΠΑ.


Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε αρχικώς ότι «όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ», αλλά ταυτοχρόνως έδωσε κάποιο δίκιο στους διαμαρτυρόμενους, σημειώνοντας ότι «το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αρχαϊκό και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δημοκρατικό πρότυπα, δημιουργώντας δυνατότητες για πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ τα αμερικανικά MME έχουν καταστεί εργαλείο πολιτικών αντιπαραθέσεων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό είναι η αιτία του διχασμού της κοινωνίας, που παρατηρείται τώρα στις ΗΠΑ». «Ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό με αξιοπρέπεια να ξεπεράσει αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας του», κατέληξε η κ. Ζαχάροβα.


Στο ίδιο κλίμα, αλλά με αυστηρότερους χαρακτηρισμούς, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιατσεσλάφ Βαλόντιν, o οποίος εκτίμησε πως είναι ολοφάνερο ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και συμπλήρωσε ότι «μετά τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τις προεδρικές εκλογές είναι παράλογο να επικαλείται κανείς τις ΗΠΑ ως υπόδειγμα δημοκρατίας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα επέλθει αναγκαστικά «επανεξέταση των κριτηρίων, που προωθούν οι ΗΠΑ, εξάγοντας σε όλον τον κόσμο τη δική τους προσέγγιση για τη δημοκρατία και τα κομματικά πολιτικά συστήματα και στρεφόμενος στο ευρύ φιλοδυτικό φιλελεύθερο ρεύμα εντός της Ρωσίας έμοιαζε να εύχεται ότι όσοι στη Ρωσία συνηθίζουν να επικαλούνται το αμερικανικό πρότυπο, θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους».


Σε χαμηλότερο επίπεδο ηγεσίας και στα κοινωνικά δίκτυα τα σχόλια γίνονταν πιο αιχμηρά, ειρωνικά, έως και δηλητηριώδη, ενώ δεν έλειψαν και οι βουλευτές που χαρακτήρισαν «λογοκρισία» την αφαίρεση και τον σχολιασμό φράσεων ή τον αποκλεισμό των λογαριασμών τού ακόμη εν ενεργεία προέδρου από τα πιο γνωστά διεθνή κοινωνικά δίκτυα.


Χαρακτηριστική για τη βαρύτητά της ήταν και η τοποθέτηση του 90χρονου πρώτου και τελευταίου προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος περιέγραψε την εισβολή στο Καπιτώλιο ως προσχεδιασμένη και προφανές από ποιον και ίσως εμπνευόμενoς από το αποτέλεσμα της δικής του «περεστρόικας» εκτίμησε πως οι ταραχές στην Ουάσιγκτον έθεσαν το ζήτημα της μελλοντικής τύχης των Ηνωμένων Πολιτειών ως κράτους».


*Ο κ. Θανάσης Αυγερινός είναι ανταποκριτής στη Μόσχα.


ΑΥΓΗ


Ουδέν νεώτερον για τις διερευνητικές, περίεργο επεισόδιο στα Ίμια


Κανένα σχόλιο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας για την παρενόχληση ελληνικών αλιευτικών σκαφών από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί διευκρινίσεις από την κυβέρνηση


Ενώ επισήμως δεν κινείται τίποτα στο μέτωπο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ήρθε χθες ένα περίεργο επεισόδιο στην ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων να επιβαρύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Πιθανότατα πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο στον πόλεμο της τσιπούρας , για το οποίο η κυβέρνηση επί ώρες τηρούσε σιγήν ιχθύος, ενδεχομένως ελπίζοντας να μην χρησιμοποιηθεί από κάποιους στο εσωτερικό της ως άλλοθι για να μην ξεκινήσει ποτέ ο διάλογος με τον δύσκολο γείτονα, ο οποίος ακόμη δεν έχει καλέσει για τον 61ο γύρο των διερευνητικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα militaire.gr, τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν ανήμερα των Φώτων στην περιοχή των Ιμίων για να διώξουν πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, τα πληρώματα των οποίων ψαρεύουν εντός των ελληνικών υδάτων. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Ελληνικά και τουρκικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα και κατά τη διάρκεια των ελιγμών έγινε η σύγκρουση. Τα σκάφη έχουν υποστεί κάποιες ζημιές.


Σχετικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες στη συνέχεια, πλην όμως ο μεν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, το δε υπουργείο Ναυτιλίας σφύριζε αδιάφορα. Εύλογα οι τομεάρχες Εξωτερικών και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη σύγκρουση των σκαφών στα Ίμια. Οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Σαντορινιός υπογράμμισαν πως «το Λιμενικό Σώμα, πιστό στην αποστολή του, υπερασπίζεται τους Έλληνες νησιώτες και ψαράδες με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία», πρόσθεσαν όμως πως «λόγω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η παράνομη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, αλλά και λόγω του ότι η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας», θα πρέπει το υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.


Και καταλήγουν λέγοντας ότι στην περίπτωση που έχει πράγματι συμβεί το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς την τουρκική πλευρά. Τελικά το Λιμενικό ανταποκρίθηκε στο αίτημα και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει το επεισόδιο, μιλά για παρενόχληση περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Κω από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 


Το ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τις διεργασίες για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια


ΠΛΗΡΩΣ επιβεβαίωσε όσα έγραφε το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών του υπουργείου.


Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζόντιων γραμμών στο Ιόνιο, προαναγγέλλοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Για το ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, για το οποίο αναπτύσσεται έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έριξε ακόμα μία φορά το μπαλάκι στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη, καθώς, όπως τόνισε, δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας».


«Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, καθώς αυτός ο γύρος των επαφών, όταν γίνει, θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.


«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η "μπάλα" είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς» επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι, για να αρχίσουν οι διερευνητικές, θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.


Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης της Αλ Ούλα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και απέδωσε εύσημα στη Σαουδική Αραβία, την οποία, όπως αποκάλυψε, προγραμματίζεται να επισκεφτεί ο Ν. Δένδιας το επόμενο χρονικό διάστημα.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ενοχή σιωπή για τη νέα εθνική ταπείνωση στα Ίμια!


Υποβαθμίζει η κυβέρνηση (εν όψει διερευνητικών επαφών) τη θρασύτατη πρόκληση με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό


Το αφήγημα χάλασε η Βόζεμπεργκ με ερώτηση στον Μπορέλ


Περίεργη σιωπή τηρείται από την ελληνική κυβέρνηση για το επεισόδιο στα Ίμια ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου. Οι Τούρκοι εμβόλισαν με ακταιωρό τους ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και η δική μας αντίδραση ήταν να αποσιωπήσουμε το γεγονός στην αρχή και στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό, να κάνουμε σαν μη συνέβη το παραμικρό.


Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το militaire.gr, οι Τούρκοι είναι... εγκατεστημένοι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων από τις 29 Δεκεμβρίου, με τις τουρκικές ακταιωρούς να πλέουν, όπως υποστηρίζουν, στα δικά τους χωρικά ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στις επιταγές της Ε.Ε., της Γερμανίας και όλων όσοι θέλουν να μας σύρουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Τούρκους, και στην επιθετική τακτική της Άγκυρας, που προκαλεί συνεχώς, είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις.


Και είναι εγκλωβισμένη, γιατί από τη στιγμή που έληξε η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους ότι διάλογος θα γίνει αφού υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.


Το επεισόδιο, λοιπόν, στα Ίμια, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι διανύουμε μέρες χωρίς προκλήσεις από την Άγκυρα. Έτσι δείχνει να προχωρά προς τις διερευνητικές, προσποιούμενη ότι δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, γιατί αδυνατεί, όπως φαίνεται, να αντιδράσει χωρίς να αθετήσει τις υποσχέσεις της να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.


Φωτογραφίες


Το πρωί της Τετάρτης έλαβε χώρα το επεισόδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα militaire.gr. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες και να δώσουν οι Τούρκοι στη δημοσιότητα φωτογραφίες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού σώματος, για να αντιδράσει και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα: «Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.


Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».


Περιγραφή


Τι ακριβώς έγινε περιέγραψε ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος είπε ότι πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, σκάφη του τουρκικού λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των Ελλήνων ψαράδων. Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν τρία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το Λιμενικό μας και να λάβει χώρα το επεισόδιο.


Η νέα θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων, με την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα άλλωστε, στη δική τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι οι Έλληνες ψαράδες βρίσκονταν σε δικά τους χωρικά ύδατα , προκαλεί νευρικότητα και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του να απαντά ουδέν σχόλιο στην ερώτηση για το θερμό επεισόδιο.


Το αφήγημα της κυβέρνησης χάλασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Πώς αξιολογεί την τουρκική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν εν όψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τον ερχόμενο Μάρτιο;»


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Στην Αθήνα (ξαφνικά) ο Αλβανός πρωθυπουργός. Θα δει Δένδια - Κυριάκο


ΙΔΙΩΤΙΚΗ συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (φωτό). Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό ομόλογο του, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών.


Ο κ. Ράμα έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου ανακοίνωσαν μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια.


Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζόντιων γραμμών στο Ιόνιο.


Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως έκανε γνωστό.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αυτοκρατορική υποδοχή Ράμα από Ερντογάν


ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ τύπου υποδοχή επιφύλαξε προχθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έντι Ράμα που επισκέφθηκε την Άγκυρα. Επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αλβανός πρωθυπουργός συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους, καθώς και για θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.


Συγκεκριμένα, ο Ράμα και ο Ερντογάν συνυπέγραψαν τη «Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» των δύο χωρών, καθώς και συμφωνίες συνεχούς συνεργασίας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις κατασκευές, στις υποδομές και στον πολιτισμό. Υπεγράφη επίσης και συμφωνία για την ίδρυση Ύπατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.


Ο Ερντογάν είπε ότι με τις τελευταίες συμφωνίες «η Αλβανία γίνεται στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία» και πως η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Αλβανία σε υποδομές και τουρισμό. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία.


«Οι επενδύσεις ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερες από 600 τουρκικές εταιρίες είναι εγκατεστημένες στην Αλβανία, παρέχοντας εργασία σε περισσότερους από 15.000 Αλβανούς αδελφούς μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Δεν υπήρξε, εντούτοις, καμία αναφορά για την ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που πάντως βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα του Ερντογάν, με τον Ράμα να επιδεικνύει (τουλάχιστον φαινομενικά) υποστηρικτική στάση προς την απόφαση της Ελλάδας.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ισραήλ: Ύμνοι για τη συμφωνία δημιουργίας κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα


ΙΣΤΟΡΙΚΗ χαρακτηρίζεται σε ισραηλινά MME η συμφωνία νια τη δημιουργία της Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, μιλώντας για το ζήτημα στην «Jerusalem Post» ο Ισραηλινός ταξίαρχος ε.α. Γιαίρ Κουλάς, που πλέον είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλώς για συμφωνία εξαγωγικής άμυνας, αλλά για εταιρική σχέση για τουλάχιστον 20 χρόνια».


Σύμφωνα με την εφημερίδα μάλιστα, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου, η συμφωνία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην εχθρική κατά της Ελλάδας - Τουρκία, παρά το ότι η τελευταία δείχνει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ «Ανεξάρτητα όμως από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ», αναφέρεται στην εφημερίδα, «η ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, στην πραγματικότητα η ισραηλινο-ελληνο- κυπριακή συμμαχία, είναι εδώ για να μείνει».


Αναφορά γίνεται επίσης και στον αντιτουρκικό άξονα που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, που, εκτός από ης παραπάνω χώρες, περιλαμβάνει τόσο την Αίγυπτο όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία πρόσφατα αποκατέστησε ης σχέσεις του το Ισραήλ.


Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στη συμφωνία για τον αγωγό East Med, η οποία χαρακτηρίζεται «άγκυρα» της σχέσης των τριών χωρών και τονίζεται ότι σε περίπτωση που αυτός δεν προχωρήσει θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πυλώνες συνεργασίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΥΜΙΑ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ»


Ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό


ΑΝ. ΒΑΜΒΑΚΑ


ΕΝΑ ακόμα περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με τουρκική ακταιωρό να προκαλεί ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος δίπλα από τα Υμια ως αποτέλεσμα της πολύχρονης «μάχης της τσιπούρας».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ ΕΛΑΚΤ. Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».


Λίγες ώρες νωρίτερα και το τουρκικό Λιμενικό είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος παραβίασαν χωρικά ύδατα της Τουρκίας με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση με τουρκικές ακταιωρούς που είχαν σπεύσει στο σημείο για να τα απομακρύνουν».


Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμποδίσει Έλληνες ψαράδες να φτάσουν στα Υμια και μάλιστα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σημείο έφτασε το σκάφος του Λιμενικού Rafnan από τα νέα σκάφη που παρέλαβε πριν από λίγους μήνες το Σώμα και σημειώθηκε εμπλοκή, με την ακταιωρό να προσκρούει στο σκάφος του Λιμενικού. Το περιστατικό δεν έγινε γνωστό αμέσως, ενώ οι πληροφορίες από ελληνικής πλευράς ήταν περιορισμένες. Το Λιμενικό πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό, ενώ ήδη έχουν ληφθεί οι πρώτες καταθέσεις των ανδρών.


«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Υμίων για να ψαρέψουν. Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά. Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης Ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής, ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες».


«Υπήρξε ένα "τζαρτζάρισμα" μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος», ανέφερε για το περιστατικό ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Διακομιχάλης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Καταδίκη από Ευρώπη, ειρωνείες από Κίνα, Ιράν και μάθημα από Τουρκία


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


ΠΑΓΩΜΑΡΑ στους δυτικούς συμμάχους και σαρδόνια χαμόγελα στους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ και της Δύσης (Ρωσία, Κίνα, Ιράν και εσχάτως... Τουρκία) προκάλεσαν οι αποκαλυπτικές εικόνες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα αμήχανες ήταν οι αντιδράσεις του NATO και της Ε.Ε., όπως και του γενικού γραμματέα του OHE, οργανισμού που, ας μην ξεχνάμε, φιλοξενείται σε αμερικανικό έδαφος.


Ο Αντόνιο Γκουτέρες άφησε αιχμές κατά του Τράμπ, λέγοντας ότι «σε τέτοιες περιστάσεις είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να επισημαίνουν στους υποστηρικτές τους την ανάγκη να απέχουν από τη βία και να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες».


Ο γ.γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τις σοκαριστικές σκηνές και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πίστη της στη δύναμη των αμερικανικών θεσμών. Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και το θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ στο Καπιτώλιο, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.


Παρά την ιδεολογική του συγγένεια με τον Τράμπ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καταδίκασε απερίφραστα τις επονείδιστες σκηνές στην Ουάσιγκτον, ζητώντας ομαλή και συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας.


Στην απειλή που συνιστά η βία για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ στάθηκαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντε, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την πίστη του στην ισχύ της αμερικανικής δημοκρατίας και στον πρόεδρο Μπάιντεν.


Αμήχανα αντέδρασαν δύο Ανατολικοευρωπαίοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τράμπ, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, εκφράζοντας γενικόλογες ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης στην Αμερική.


Η Ρωσία


Εν τω μεταξύ, στο αντίπαλο γεωπολιτικό στρατόπεδο δεν έλειψαν οι ειρωνείες και η χαιρεκακία. Η Κίνα προχώρησε σε συγκρίσεις με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, εκφράζοντας την ελπίδα να «αποκατασταθεί η τάξη στις ΗΠΑ», ενώ η Ρωσία απέδωσε τις ταραχές στο «αρχαϊκό εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, που δεν πληροί τις δημοκρατικές προδιαγραφές (!)».


Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, βρήκε αφορμή να διαπιστώσει πόσο ευάλωτη είναι η δυτική δημοκρατία και πόσο απειλεί όλο τον κόσμο ο λαϊκισμός. Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν δίστασε να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στις ΗΠΑ: «Καλούμε όλα τα μέρη στις ΗΠΑ να επιδείξουν φρόνηση και αυτοσυγκράτηση. Πιστεύουμε πως η χώρα θα ξεπεράσει με ωριμότητα την εσωτερική πολιτική κρίση, στο πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας, τα οποία γνωρίζει καλά η Τουρκία», ανέφεραν το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο πρόεδρος της Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.


«Η δημοκρατία υπό πολιορκία» (Daily Telegraph), «Το πραξικόπημα της τρέλας «(Sueddeutsche Zeitung) και «Ο Τράμπ βάζει φωτιά στην Ουάσιγκτον» (Liberation) είναι τρία χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.


«Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» χαρακτηρίζει την 6η Ιανουαρίου η «Die Welt». Η ιταλική «Repubblica» κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία τη δεκαετία του 1920: Ο»λόκληρη η Αμερική βίωσε με φρίκη το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη».


Στις ΗΠΑ πάντως, υπερσυντηρητικά μέσα ενημέρωσης (Newsmax, One America News, Real America Voice κ.ά.) δικαιολόγησαν τη... θεμιτή λαϊκή οργή.


ΕΣΤΙΑ


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΙΣ-ΕΚΠΛΗΞΙΣ: TO 45% ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ


Κενό εξουσίας στην Αμερική επιφυλακή διαρκείας στό Αιγαίο


Συναγερμός έως τήν ορκωμοσία Μπάιντεν - Ό Έρντογάν καραδοκεί καί κάνει άνοιγμα στον Ράμα για νά υπονομεύσει τά 12 μίλια στό Ιόνιο


ΤΑ ΟΣΑ πρωτοφανή συνέβησαν μέ τήν εισβολή στό Καπιτώλιο θά βαρύνουν γιά καιρό τήν ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως τόν δυτικό κόσμο, ό όποιος προσβλέπει στις ΗΠΑ ώς ηγέτιδα δύναμη. Τις άμεσες επιπτώσεις τις βλέπουμε και τις συζητάμε ήδη. Πολλές και πολύ περισσότερο σημαντικές θά ακολουθήσουν και τις συνέπειες θά τις υφιστάμεθα άκόμη και δταν τά θλιβερά γεγονότα τής προχθεσινής νυκτός θά έχουν εκτοπισθεί άπό τήν συλλογική συνείδηση. Οι άνθρωποι τείνουν νά λησμονούν καταστάσεις ή γεγονότα τραυματικά.


Επανερχόμενοι όμως εις τό άμεσο, τό σημερινό, δέν μπορούμε νά μήν επισημάνουμε ότι τήν στιγμή κατά τήν όποια ένας όχλος εισέβαλλε στό Καπιτώλιο, στό νησιωτικό σύμπλεγμα των 'Ιμίων ή τουρκική ακτοφυλακή προέβαινε σέ μια άπό τις συνήθεις προκλητικές αυθαιρεσίες της.


Έλληνες ψαράδες βρέθηκαν γιά μιαν άκόμη φορά άντιμέτωποι μέ τούς Τούρκους πού επιμένουν νά θεωρούν πώς στό Αιγαίο υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Τό γεγονός πώς ό Κώστας Σημίτης πού «ευχαριστούσε τούς Αμερικανούς» έχει παύσει εδώ καί δεκαετίες νά είναι πρωθυπουργός τής Ελλάδος προσποιούνται ότι τό άγνοοΰν. Επιμένουν σέ αύτά τά όποια τόν έσερναν νά συνομολογήσει. Καί εποχές διεθνούς άναταραχής, κενού εξουσίας καί άσταθείας είναι οι κατ' εξοχήν ενδεδειγμένες γιά τοπικές προκλήσεις καί άποσταθεροποίηση. Ή Τουρκία έχει άποδειχθεΐ ιδιαιτέρως επιτήδεια στήν εκμετάλλευση τέτοιων στιγμών.


Ή διαφορά είναι βεβαίως ότι τώρα οί "Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν λάβει τήν απόφαση νά αντιταχθούν στά σχέδια καί τις μεθοδεύσεις της Αγκύρας, άλλά υπάρχει καί ή ηγεσία ή όποια θά τίς οδηγήσει νά φέρουν εις πέρας τήν αποστολή τους κατά τόν καλύτερο δυνατό τρόπο.


Καί ας είναι ό άγών διμέτωπος. Βαυκαλίζονται ορισμένοι ότι μετά τήν συνεννόηση μέ τήν Αλβανία γιά προσφυγή στήν Χάγη, τά προβλήματα εκ δυσμών έλύθησαν. Καί όμως ό Έντι Ράμα ευρίσκεται στην 'Άγκυρα όπου υπέγραψε τέσσερεις «σημαντικές συμφωνίες γιά τήν διαμόρφωση ενός νέου σταδίου στρατηγικής εταιρικής σχέσεως καί συνεργασίας» μέ τήν Τουρκία του Έρντογάν.


Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή ή στρατηγική σχέσις στρέφεται κατά της Ελλάδος; Ότι θά τήν βρούμε μπροστά μας, ενώ υπνώτουμε πώς διά της Χάγης έχουμε εξασφαλίσει τίς δυτικές μας θάλασσες; "Οπως ορισμένοι πιστεύουν ότι θά γίνει και στό Αιγαίο, αν συρθούμε στόν διάλογο πού επιδιώκει ή Τουρκία.


Αυτήν τήν κατάσταση αντιμετωπίζουμε, ενώ στις ΗΠΑ ή μεταβατική περίοδος γιά τήν «αλλαγή φρουράς» στόν Λευκό Οίκο έχει μεταπέσει σέ κατάσταση ακυβερνησίας. Καί χθές, γιά πρώτη φορά μετά περισσότερα άπό 200 χρόνια, τό Καπιτώλιο εδέχθη εισβολή. Καί μάλιστα εισβολή μαινομένων πολιτών, όχι ξένων στρατευμάτων όπως είχε συμβεί τό 1814, όταν τό έπυρπόλησαν βρεταννικές καταδρομικές δυνάμεις.


Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σέ μιά σύντομη δημοσκόπηση απεκαλύφθη ότι τό 20% τών Αμερικανών πολιτών πού αντιστοιχεί στό 45% τών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων συμφωνούν μέ τήν εισβολή στό Καπιτώλιο! Τό δέ 69% τών Ρεπουμπλικανών εκτιμούν ότι ό απερχόμενος Πρόεδρος τών ΗΠΑ έχει μικρή ή δέν φέρει διόλου ευθύνη σέ αντίθεση μέ τό 96% τών Δημοκρατικών.


Ναι μέν ή όμιλία του απερχομένου Προέδρου Τράμπ υπήρξε ή θρυαλλίς της όχλοκρατικής εκρήξεως, οι ρίζες όμως του προβλήματος είναι βαθύτερες, ή δέ άμφισβήτησις του κατεστημένου της Ανατολικής Ακτής είναι κάτι πού ό Τζό Μπάιντεν θά υποχρεωθεί πολύ σύντομα νά τό αντιμετωπίσει.


Καί τούτο χωρίς νά λαμβάνονται ύπ' δψιν τά προβλήματα πού θά αντιμετωπίσει αν θελήσει νά εφαρμόσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του γιά περισσότερη αμερικανική εμπλοκή στις άνά τόν κόσμο συρράξεις. Τέτοιες αποφάσεις τών προκατόχων του ήσαν πού έδημιούργησαν τά πρώτα ρήγματα στό εσωτερικό μέτωπο τών ΗΠΑ. Τις εικόνες όμως ενός ετεροκλήτου πλήθους πού εισέβαλε στό Καπιτώλιο, κατέλαβε τά γραφεία βουλευτών καί γερουσιαστών, άκόμη και τήν έδρα της Προέδρου του Κογκρέσσου, δέν θά μπορούσε ούτε ό ίδιος ό Τράμπ νά τίς διανοηθεί.


Παρά ταύτα, συμφώνως πρός αναφορές προσώπων τοΰ στενού περιβάλλοντος του, έδειχνε μάλλον ικανοποιημένος μέ τήν εξέλιξη, γεγονός πού εξώθησε πολλούς συνεργάτες του νά σπεύσουν νά υποβάλουν μαζικώς τις παραιτήσεις τους, επιτείνοντας τήν εικόνα ακυβερνησίας πού δίδει αυτήν τήν στιγμή ή Αμερική.


Έν τω μέσω αυτού τοΰ χάους, μόνος παράγων σταθερότητος άναδεικνύεται ό αντιπρόεδρος Μάικ Πένς στόν όποιο άπό ό,τι φαίνεται θά πέσει τό βάρος της ομαλής μεταβάσεως στήν νέα κυβέρνηση.


Ό Πένς εφήρμοσε κατά γράμμα τόν θεσμικό ρόλο του κάτι πού προεκάλε σε τήν οργή τοΰ Τράμπ στήν επικύρωση τών εκλογικών άποτελεσμάτων καί άπηύθυνε πρός βουλευτές καί γερουσιαστές λόγους ένότητος βασισμένους στά συνταγματικά θέσμια της χώρας. Ώς άποτέλεσμα ήδη στό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κύκλοι της ηγεσίας πού ουδέποτε έταυτίσθησαν μέ τόν Τράμπ, βλέπουν στόν Πένς μία προοπτική διά τό μέλλον.


ΕΣΤΙΑ


Ή Τουρκία έπιδιώκει θερμό έπεισόδιο


Στόχος και πάλι ή περιοχή των 'Ιμίων - Στήν Αθήνα σήμερα ό Ράμα


ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ θερμού επεισοδίου στό Αιγαίο επιδιώκει σέ κάθε ευκαιρία ή Τουρκία πού αμφισβητεί συνεχώς τά χωρικά ύδατα. Γιά μία ακόμη φορά επίκεντρο της εντάσεως ήταν ή περιοχή τών Ίμίων.


Ανήμερα τών Θεοφανείων τουρκική άκταιωρός προσέκρουσε σέ νεότευκτο σκάφος τού Λιμενικού πού περιπολούσε κοντά στα 'Ίμια. Τό περιστατικό έγινε εντός τών ελληνικών χωρικών υδάτων και χάρη στήν ψυχραιμία τών Ελλήνων λιμενικών δέν έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις. Οι ζημίες πού προεκλήθησαν στό πλωτό τού Λιμενικού ήσαν μικρές, όμως οί Τούρκοι μέ βίντεο πού άνήρτησαν, έσπευσαν νά πανηγυρίσουν ότι έδιωξαν τούς 'Έλληνες.


Τό περιστατικό επιβεβαίωσε μέ ανακοίνωση τό Λιμενικό, σημειώνοντας ότι τό περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στήν ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και παρηνωχλήθη από τήν Τουρκική Ακτοφυλακή.


Αντιθέτως ή Τουρκία υπεστήριξε ότι τό ελληνικό Λιμενικό παρεβίασε τά τουρκικά χωρικά ύδατα και τά τουρκικά σκάφη έξεδίωξαν δύο ελληνικά σκάφη και κατά την διάρκεια τών ελιγμών. Πρόκειται γιά ένα άκόμη συμβάν στόν γνωστό «πόλεμο της τσιπούρας», μέσω τού όποιου οι Τούρκοι επιχειρούν νά προκαλούν τήν Ελλάδα και νά αμφισβητούν τά κυριαρχικά δικαιώματά της.


Ή τουρκική κυβέρνησις δέν βλέπει μέ καλό μάτι τήν επέκταση τών χωρικών υδάτων στό Ιόνιο στά 12 ναυτικά μίλια και τήν προσέγγιση της Αθήνας στά Τίρανα. Παρά τίς ηχηρές αντιδράσεις στό εσωτερικό της χώρας -οί όποιες πολλές καθοδηγούνται από τήν Τουρκία- ό Πρωθυπουργός Έντι Ράμα φαίνεται έτοιμος νά βάλει τήν υπογραφή του σέ μιά συμφωνία μέ τήν Ελλάδα σχετικώς μέ τήν χάραξη της ΑΟΖ.


Κατά τήν σημερινή έπίσκεψή του στήν Αθήνα, θά συναντηθεί αρχικώς μέ τόν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και εν συνεχεία μέ τόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι βέβαιον ότι εις τό έπικεντρον της συναντήσεως θά είναι ή προσφυγή στό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιά τό ζήτημα της ΑΟΖ πού εκκρεμεί εδώ καί πολλά χρόνια.


Ό εκπρόσωπος τοΰ Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε χθές άναφορικώς μέ τήν έναρξη τών διερευνητικών επαφών μέ τήν Τουρκία, ότι ή γειτονική χώρα είναι εκείνη πού πρέπει νά ορίσει ήμερομηνία, δεδομένου ότι ή επόμενη συνάντησις, ό 61ος γύρος τών διερευνητικών επαφών, όταν και όποτε γίνει, θά πραγματοποιηθεί στήν Κωνσταντινούπολη.


«Από τόν περασμένο Σεπτέμβριο ή "μπάλα" είναι ουσιαστικά στό γήπεδο της τουρκικής πλευράς» τόνισε χαρακτηριστικά ό κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι ή Ελλάς έχει τονίσει επανειλημμένως ότι γιά νά αρχίσουν οι διερευνητικές θά πρέπει νά υπάρξει μιά άποκλιμάκωσις εις βάθος χρόνου.


Ό κ. Παπαϊωάννου σχολίασε και τήν πρόσφατη δημοσίευση στήν Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος γιά τό κλείσιμο τών κόλπων και τήν χάραξη τών οριζοντίων γραμμών στό Ιόνιο. Τό σχετικό νομοσχέδιο γιά την επέκταση τών χωρικών υδάτων στά 12 ναυ ικά μίλια θά κατατεθεί στήν Βουλή τό αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Ό κ. Δένδιας συνεχίζει τόν κύκλο επαφών μέ ξένους ομολόγους του. Τήν προσεχή Τετάρτη θά επισκεφθεί τήν Ρώμη όπου θά συναντηθεί μέ τόν Ιταλό όμόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.


Έν συνεχείς θά μεταβεί στήν Λισσαβώνα, προκειμένου νά συναντηθεί μέ τόν Πορτογάλο όμόλογό του Άουγκοΰστο Σάντος Σίλβα. Τήν Πορτογαλία, ή όποια έχει αναλάβει την Προεδρία της EE γιά τό πρώτο έξάμηνο του έτους, θά επισκεφθεί την Δευτέρα ό κ. Μητσοτάκης.


ΕΣΤΙΑ


Σφοδρή σύγκρουσις Μόσχας - Φαναρίου γιά την Άγια Σοφία


ΑΝΗΜΕΡΑ τοΰ εορτασμού των Χριστουγέννων γιά τούς Ρώσσους επέλεξε ό Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος νά εξαπολύσει τήν πιό σκληρή έως τώρα επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Δυστυχώς όμως ή εορταστική επίθεσις δέν είχε μόνο στόχο τόν Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μέ τόν όποιο ή ρήξις είναι ολοκληρωτική άλλά καί τήν Άγια Σοφία, τό σύμβολο της Χριστιανοσύνης εκατομμυρίων Όρθοδόξων. Σέ τηλεοπτική συνέντευξη ό Προκαθήμενος της Ρωσσικής Εκκλησίας έφθασε στό σημείο νά υποστηρίξει ότι ή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σέ τζαμί άπό τον Έρντογάν είναι «τιμωρία» άπό τόν Θεό στόν Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επειδή παρεχώρησε Τόμο Αύτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.


«Δέν θέλω νά εκφράσω καμμία κριτική στόν Κωνσταντινοπολίτη συν-αδερφό μου, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά πού συνέβησαν μετά στήν Κωνσταντινούπολη, αποδεικνύουν τήν Θεία Τιμωρία. Ό Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε τούς σχισματικούς του Κιέβου στό Ιερό του Κιέβου, στήν Σοφία του Κιέβου (σ.σ. εννοεί τήν Άγια Σοφία Κιέβου), καί έχασε τήν Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως πού μετετράπη σέ τζαμί» είπε ό Ρώσσος Πατριάρχης.


«Πήρες τήν Αγία Σοφία τοΰ Κιέβου άπό τούς Όρθοδόξους άνθρώπους, άπό τήν Όρθόδοξη Εκκλησία, καί έχασες τή δική σου προσωπική Σοφία... Θεωρώ ότι περισσότερο προφανή συνέπεια, έκπορευόμενη άπό τήν Θεία Βούληση, δύσκολο νά φανταστεί κανείς. Καί οί συνέπειες ήρθαν χωρίς καθυστέρηση γιατί τό άμάρτημα ήταν πολύ μεγάλο» υπεστήριξε ό κ.κ. Κύριλλος.


Φυσικά στό «χριστουγεννιάτικο» μήνυμά του έκανε και εκτενή άναφορά στήν άναγνώριση τής Ουκρανικής Εκκλησίας πού έχει προκαλέσει και τό σχίσμα μεταξύ Μόσχας Φαναριού. Ειδικότερα χαρακτήρισε «έγκλημα» και όχι «σφάλμα» τήν κίνηση του κ.κ. Βαρθολομαίου.


Έκπληξη ωστόσο προκάλεσε ή συνέχεια τής συνεντεύξεως καθώς άφησε νά εννοηθεί ότι θά προσεύχεται γιά τόν Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς ή κρισις θά πρέπει νά ξεπερασθεί άπό κοινοί. Πρέπει νά προσευχόμαστε ό ένας γιά τόν άλλον.


ΕΣΤΙΑ


Tο FBI άνέλαβε έρευνα γιά τίς ταραχές


Ούάσιγκτων - Μετά την εισβολή στό Καπιτώλιο, κινητοποιούνται οι αμερικανικές αστυνομικές άρχές, προκειμένου νά εντοπίσουν τους υπαιτίους οί όποιοι θά αντιμετωπίσουν τήν δικαιοσύνη. Στό πλαίσιο αυτό τό FBI δημιούργησε έναν ίστότοπο προκειμένου νά συλλέξει πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο υποστηρικτών του Προέδρου Τράμπ, οί όποιοι μετείχαν στήν εισβολή.


Τό FBI δέχεται πληροφορίες και ψηφιακά μέσα πού εικονίζουν ταραχές και βία στό κτίριο τοΰ Καπιτωλίου τών ΗΠΑ καί τήν γύρω περιοχή αναφέρει το Όμοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών στήν ανακοίνωση του.


Οί πράκτορες τοϋ FBI μπορούν επίσης νά βασισθούν στήν ερευνά τους καί στό άφθονο υλικό (βίντεο καί φωτογραφίες) πού τράβηξαν καί άνήρτησαν οί ίδιοι οί ταραξίες σέ ίστοτόπους κοινωνικής δικτυώσεως. Πολλά πρόσωπα είναι σαφώς αναγνωρίσιμα, άφοϋ οι περισσότεροι ήγνόησαν τίς οδηγίες νά φορούν προστατευτική μάσκα λόγω της πανδημίας, ορισμένοι δέ φορούσαν ιδιότυπες ενδυμασίες μέ πλέον χαρακτηριστική ενός πού έφερε παραδοσιακή ινδιάνικη περικεφαλαία μέ κέρατα ταύρου. Στά βίντεο εικονίζεται ένας όχλος νά περνάει άπό τίς αίθουσες του εμβληματικού κτιρίου καί νά εισβάλει στά γραφεία τών βουλευτών καί τών γερουσιαστών.


ΕΣΤΙΑ


Κυρώσεις των ΗΠΑ


Ό Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι οί ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά νά επιβάλλουν κυρώσεις καί άλλους οικονομικούς περιορισμούς εις βάρος όσων εμπλέκονται στίς συλλήψεις περίπου 50 ατόμων στό Χόνγκ Κόνγκ.


Ό Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τόν αποτροπιασμό του από τήν σύλληψη Αμερικανού πολίτου κατά την διάρκεια συγκρούσεων τήν περασμένη Τετάρτη, έπισημαίνων χαρακτηριστικά ότι «οί ΗΠΑ δέν πρόκειται νά ανεχθούν τήν αυθαίρετη κράτηση ή παρενόχληση πολιτών τους». Υπενθυμίζεται οτι ή αστυνομία τοΰ Χόνγκ Κόνγκ συνέλαβε 53 άτομα στήν μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής, άπό τότε πού ή Κίνα επέβαλε τόν «νόμο ασφαλείας», τό περασμένο έτος. Μεταξύ αυτών πού συνελήφθησαν ήταν ό Αμερικανός δικηγόρος Τζών Κλάνσυ. Ό Πομπέο έχαρακτήρισε τίς συλλήψεις «υπενθύμιση τής περιφρονήσεως τοΰ Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος γιά τόν λαό του καί τό κράτος δικαίου».


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ


Νέα πρόκληση στα Ίμια


Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε περιπολικό του Λιμενικού - Ερωτήματα για τη μεγάλη καθυστέρηση από το Αρχηγείο του Λιμενικού να επιβεβαιώσει το γεγονός


Κατρούγκαλος - Σαντορινιός: Το αρμόδιο υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως οφείλει, στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων και της διαφανούς ενημέρωσης των πολιτών. Εφόσον, δε, έχει πράγματι συμβεί το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς την τουρκική πλευρά


Της ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ


Χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο προκειμένου το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό που συνέβη προχθές το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, όταν τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν ελληνικά αλιευτικά και στη συνέχεια σκάφη του Λιμενικού, προκαλώντας μάλιστα σε ένα από αυτά μικρές υλικές ζημιές.


Χθες, στις 16.29 το απόγευμα, το Αρχηγείο του Λιμενικού με επίσημη ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι «περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προ κλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».


Ωστόσο την Τετάρτη και ενώ ήδη είχαν προηγηθεί αρκετά δημοσιεύματα που μιλούσαν για το περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε όταν τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησαν 6 ελληνικά αλιευτικά που ψάρευαν στην περιοχή και στη συνέχεια τα σκάφη του Λιμενικού, που έφτασαν μετά από κλήση των Ελλήνων αλιέων, το Λιμενικό δεν επιβεβαίωνε ότι υπήρχε σύγκρουση σκάφους του με τουρκική ακταιωρό και μιλούσε μόνο για παρενόχληση των αλιευτικών. Άγνωστο παραμένει το γιατί, καθώς ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό δεν θα μπορούσε να κρατηθεί μυστικό.


Όλα αυτά προκάλεσαν την παρέμβαση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου και Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού, οι οποίοι σχολίασαν το γεγονός, λέγοντας ότι, παρά τα ρεπορτάζ για το περιστατικό, δεν είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και την ηγεσία του Λιμενικού που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει το γεγονός. 


«Το Λιμενικό Σώμα, πιστό στην αποστολή του, υπερασπίζεται τους Έλληνες νησιώτες και ψαράδες με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία. Λόγω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η παράνομη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, αλλά και λόγω του ότι η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας, ζητούμε από το αρμόδιο υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως οφείλει, στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων και της διαφανούς ενημέρωσης των πολιτών.


Εφόσον, δε, έχει πράγματι συμβεί το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς την τουρκική πλευρά» σημείωναν.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Στάση Ράμα στην Αθήνα


Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός - Η πρωτοβουλία της επίσκεψης ανήκει στον Ε. Ράμα που αφήνει την εντύπωση πως αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τον οποίο δύσκολα μπορεί να φέρει σε πέρας


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ


Επιστρέφοντας στα Τίρανα από την Άγκυρα όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι, ο Ε. Ράμα θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα.


Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ν. Δένδια, ιδιωτικού χαρακτήρα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην οποία θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών.


Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του Ε. Ράμα και γνωστοποιήθηκε χθες από τα αλβανικά μέσα από την Άγκυρα. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και σειρά συμφωνιών σε επιμέρους τομείς, ενώ χθες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι με τον οποίο συζήτησε την επέκταση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.


Σε δηλώσεις του ο Ε. Ράμα έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στις αλβανο-τουρκικές σχέσεις. Η πρόσκληση του Ε. Ράμα από την Άγκυρα συνέπεσε χρονικά με τη συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (με την επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Τίρανα στις 20 Οκτωβρίου), γεγονός που προκάλεσε έντονη ενόχληση στην τουρκική ηγεσία, όπως και η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ν.μ.


Οι ισορροπίες


Παράλληλα όμως ο Ε. Ράμα φρόντισε με δηλώσεις του να κρατήσει τις ισορροπίες με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Μία ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα ο Ε. Ράμα είχε επικοινωνία με τον Ν. Δένδια, αμέσως μετά την επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την Αλβανή ομόλογο του Ο. Τζάσκα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.


Η αλληλουχία των γεγονότων δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Ε. Ράμα ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, κάτι που είχε προσφερθεί να κάνει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, όμως οι πιέσεις που έχει στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο I. Μέτα, αλλά και απευθείας από την Τουρκία για την προσέγγιση με την Ελλάδα στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών είναι αμφίβολο εάν του επιτρέπουν τέτοιας εμβέλειας πρωτοβουλίες.


Η συμφωνία σύναψης συνυποσχετικού για τη Χάγη έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εν όψει των βουλευτικών εκλογών που ανακοινώθηκαν για τις 25 Απριλίου, οξύνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Αλβανία.


Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα Ερντογάν που μπορεί να κομίζει ο Ε. Ράμα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς έναν μήνα μετά την τελευταία σύνοδο της Ε.Ε. και τρεις από τη σύνοδο του Οκτωβρίου με την οποία καλούνταν η Τουρκία να κάνει βήματα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, η πρόσκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκκρεμεί ακόμη, παρά τις συνεχείς επικλήσεις των αξιωματούχων στην Άγκυρα για διάλογο.


Παράλληλα με τις συνεχείς επικλήσεις στον διάλογο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικές ασκήσεις και χθες ανακοίνωσε άλλες 11 Navtex. Οι πρώτες δύο Navtex για το νέο έτος είχαν ανακοινωθεί την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Η διάρκεια των νέων τουρκικών ασκήσεων θα είναι μέχρι τις 21 Ιανουαρίου σε περιοχές του Β. Αιγαίου και της περιοχής του Καστελόριζου.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Καμία κρούση από την Τουρκία για έναρξη διερευνητικών επαφών


Η μπάλα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά επισημαίνει η Αθήνα


Την παρενόχληση ελληνικού περιπολικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια ανήμερα των Θεοφανίων επιβεβαίωσε χθες το Λιμενικό Σώμα, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε και σύγκρουση που προκάλεσε ζημιές στο ελληνικό σκάφος. Την ίδια ώρα η Αθήνα υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία κρούση από τουρκικής πλευράς για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.


Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επεισόδιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα Ίμια επαληθεύσε χθες η ελληνική πλευρά ανακοινώνοντας ότι το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Κω, «με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο σκάφος του λιμενικού». Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το περιπολικό σκάφος του λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή την ημέρα των Φώτων. Πάντως, από το επεισόδιο δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.


Εν τω μεταξύ μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στις πρώτες ημέρες του έτους πραγματοποιήθηκε χθες ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συμφωνία για την έναρξη διερευνητικών επαφών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας». Ξεκαθάρισε δε ότι η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία, δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση, ήτοι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η "μπάλα" είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.


Το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο


Ο κ. Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.


Επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη και στη Λισαβόνα προκειμένου να συναντηθεί με τους ομολόγους του Λουίτζι ντι Μάιο και Αουγκούστο Σάντος Σίλβα αντίστοιχα.


Τη Λισαβόνα θα επισκεφτεί τη Δευτέρα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Πορτογαλία έχει αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου. Στο ταξίδι του ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.


Στην Αθήνα Έντι Ράμα και Μπ. Οσμάνι


Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, στην Αθήνα, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα οι κ. Δένδιας και Ράμα θα έχουν ιδιωτική συνάντηση. Επίσης την επόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάντ ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Δένδια και στη συνέχεια με τον κ. Βαρβιτσιώτη.


Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράφουν τρία μνημόνια που αφορούν τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, θέματα πολιτικής προστασίας και τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου.


Την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία και είμαστε ανοιχτοί εφόσον προσκληθούμε σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, την οποία θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του OHE» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα καταδικάζει μονομερείς ενέργειες από την τουρκική πλευρά, όπως το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. 


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Έναρξη τροφοδοσίας φυσικού αερίου μέσω του TAP


Οι πρώτες ποσότητες έχουν ήδη φτάσει σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία


Σημαντικό βήμα για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της χώρας, αλλά και ενδυνάμωση του ανταγωνισμού με αποτύπωμα στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φέρει η έκχυση των σχετικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP.


Ήδη δε ξεκίνησαν από τις αρχές του χρόνου οι παραδόσεις από τα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας στην Ελλάδα, μέσω του TAP σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.


Σημειώνεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2020 έγινε η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού και των πρώτων ροών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με βάση την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του TAP την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Όπως είχε σημειώσει τότε ο TAP, οι πρώτες ποσότητες αερίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με τη SNAM Rete Gas (SRG) στο Melendugno.


Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ. διαπραγματεύτηκε με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz II και στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου 25ετούς διάρκειας με βάση την οποία από τη συνολική δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού σε ετήσια βάση η ΔΕΠΑ θα παίρνει 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου (bcm).


Ορόσημο για τη ΔΕΠΑ


«Η έναρξη της τροφοδοσίας από τον αγωγό TAP αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών επτά και πλέον χρόνων της εταιρείας μας για να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ελλάδα, προσφέροντας μια νέα μεγάλη πηγή εφοδιασμού, σε ιδιαίτερα μάλιστα, ανταγωνιστικές τιμές» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ K. Ξιφαράς, συμπληρώνοντας τα εξής: «Με το νέο αέριο από τον TAP, η ΔΕΠΑ θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπορική της θέση στην ελληνική αγορά και θα επιταχύνει το άνοιγμα της στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης».


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Διεθνής κατακραυγή


Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή. Το Βερολίνο κάλεσε τους οπαδούς του Τραμπ «να σταματήσουν να ποδοπατούν τη δημοκρατία», με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να εκφράζει τη λύπη και τον θυμό της, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση μπροστά στη βία ορισμένων, ενώ ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τις «σοκαριστικές σκηνές». Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη.


Επίσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την εισβολή διαδηλωτών στο αμερικανικό Καπιτώλιο «επαίσχυντη και καταδικαστέα ενέργεια» και δήλωσε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «θα υπερισχύσει η αμερικανική δημοκρατία».


Η Κίνα συνέκρινε την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο με τις περσινές συχνά βίαιες διαδηλώσεις φιλοδημοκρατικών στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν σκοτώθηκε όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη. «Τότε, όταν περιέγραφαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τι λέξεις χρησιμοποιούσαν [...] "Ένα ωραίο θέαμα"» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.


Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε ευάλωτη τη δυτική δημοκρατία και προειδοποίησε όλο τον κόσμο για την άνοδο του λαϊκισμού. «Ένας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα» πρόσθεσε. Κατηγορούμενος από τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του ότι επιδιώκει συμβιβασμό με τη Δύση, ο Ροχανί, έστειλε ένα νέο σήμα ανοίγματος προς τη μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ.


ΤΑ ΝΕΑ


ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ


Ο Ράμα επιλέγει τον Ευρωπαϊκό δρόμο


Μετά την Άγκυρα, ο αλβανός πρωθυπουργός έρχεται σήμερα στην Αθήνα για γεύμα με Μητσοτάκη - Δένδια


Ενώ η τουρκική πλευρά διακηρύσσει την ετοιμότητά της για διάλογο με την Ελλάδα, η Αθήνα εξακολουθεί να τελεί εν αναμονή της Τουρκικής πρόσκλησης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών


ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ


Στους ιστορικούς και ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με την Αλβανία αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση κατά την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγγέλλοντας την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μία επίσκεψη που ερμηνεύθηκε και σε σχέση με τις ανακοινώσεις της ελληνικής πλευράς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και ακολουθείται από την άφιξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, σήμερα στην Αθήνα, για μία επίσκεψη σε πολύ χαμηλότερους τόνους, ιδιαίτερης ωστόσο σημασίας.


Ο Ράμα αναμένεται να έχει γεύμα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει και ιδιωτική συνάντηση , όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Ακόμα και αν η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα δεν χαρακτηρίζεται επίσημη, δείχνει πρόθεση να κρατήσει ισορροπίες και να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με την ελληνική πλευρά, δεδομένης και της επιδίωξης των Τιράνων να ολοκληρωθεί η ενταξιακή τους πορεία στην EE.


Η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών, περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα, όπως ζητήματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και η δρομολόγηση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έστω και αν αυτό τοποθετείται μετά τις εκλογές για τη νέα αλβανική Βουλή αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συναντήσεων Ράμα.


Για την ελληνική πλευρά ιδιαίτερης σημασίας είναι οι θέσεις που έχει διατυπώσει δημόσια ο Ράμα, υπέρ του δικαιώματος της Αθήνας να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, απαντώντας στην αλβανική αντιπολίτευση και υπεραμυνόμενος της απόφασης για προσφυγή στη Χάγη όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου