Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δένδιας- Ράμα πριν απο τον Ερντογάν

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες μόλις ώρες προτού αυτός μεταβεί στην Τουρκία, καλεσμένος του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι σαφές ότι η απόφαση της Αλβανίας να πάει στη Χάγη για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, η οποία προκαλεί αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του κ. Ράμα, θα γίνει προσπάθεια να ανατραπεί από την Τουρκία, κάτι που θέλει να αποτρέψει η ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Άγκυρα: Ταραχή για τις ασκήσεις

Εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία η προοπτική της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

Έντονο εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία η προοπτική κοινών ασκήσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την Κρήτη.

Αυτό που φαίνεται να καίει τους γείτονες μας είναι η πληροφορία που θέλει σαουδαραβικά μαχητικά F-15 έναν ακόμη άγνωστο για τους Τούρκους παράγοντα αεροπορικής υπεροχής να συμμετέχουν στις ασκήσεις και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά MME, στόχος της κοινής άσκησης είναι να «απειληθεί» η Τουρκία, ενώ διατυπώνονται κατηγορίες κατά της χώρας μας για «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».


Τα βέλη των Τούρκων δημοσιογράφων δεν γλιτώνει ούτε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να στοχοποιείται καθώς γίνεται λόγος για «πρόκληση από τον πρίγκιπα στο Αιγαίο». Δεν είναι τυχαία η επιλογή του προσώπου, καθώς θεωρείται ότι ο Μπιν Σαλμάν είναι ο παράγοντας που δεν επιτρέπει μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας που θα ήθελε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Ακόμη τα μέσα που θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση, τόσο από σαουδαραβικής όσο και από ελληνικής πλευράς, δεν έχουν ακόμη «κλείσει», παρά το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, όμως πληροφορίες κάνουν λόγο για άσκηση παρόμοια με αυτή που η ελληνική πλευρά έκανε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα F-16 της αραβικής χώρας να παραμένουν για αρκετό καιρό στην Κρήτη και να συμμετέχουν σε πλήθος ασκήσεων σε περιοχές που θεωρούνταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο «κόκκινες».


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ευχαριστίες Πομπέο σε Κυριάκο, Δένδια και Μαρέβα


 ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ του στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για «τη θεμελιώδη συμβολή του στην προώθηση των διμερών δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ σε άνευ προηγουμένου επίπεδο» εξέφρασε ο Έλληνας ομόλογος του Νίκος Δένδιας.


Ο υπουργός Εξωτερικών με την ανάρτηση του αυτή απαντούσε σε tweet του κ. Πομπέο, ο οποίος είχε κάνει αναφορά στην επίσκεψή του στη χώρα μας, για την οποία ευχαριστούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


Σε αυτήν σημείωνε: Η περιήγηση στην Κρήτη, στο σπίτι σας, ήταν αξέχαστη. «Η δουλειά που κάνουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού διασφαλίζει την ελευθερία της Αμερικής, παράλληλα με αυτήν του ελληνικού λαού. Ευλογίες σε εσάς και στη Μαρέβα Μητσοτάκη».


Ο Αμερικανός υπουργός, που κάποιοι θεωρούν και ως πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών το 2024 και ερμηνεύουν υπό αυτό το πρίσμα τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, έκανε ειδική αναφορά στον Ν. Δένδια, γράφοντας: «Και ο ομόλογος μου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είναι ένας εκπληκτικός επαγγελματίας». Μάλιστα, στην ανάρτησή του, εκτός από φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Κρήτη, είχε και μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Νέα ένταση από την τουρκική ακτοφυλακή στα Ίμια


ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στα Ίμια και προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής φέρεται ότι χτύπησε πλοία του ελληνικού Λιμενικού, σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.


Η δικαιολογία τους φαίνεται να ήταν ότι ήθελαν να απομακρύνουν ψαράδες. «Η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε την κρίση που προσπαθούσαν να προκαλέσουν οι Έλληνες» υποστηρίζουν οι Τούρκοι.


Σύμφωνα με το militaire.gr, χθες το πρωί Έλληνες ψαράδες με πέντε σκάφη βρίσκονταν στην περιοχή και τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν και απαίτησαν από τους αλιείς να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό, το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Ελληνικά και τουρκικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα και κατά τη διάρκεια των ελιγμών έγινε η σύγκρουση. Όπως αναφέρει το militaire.gr, τα σκάφη του Λιμενικού έχουν υποστεί ζημιές.


Σύμφωνα με τους Τούρκους, το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι και το περιγράφουν ως εξής, χωρίς να αναφέρουν κάτι για σύγκρουση σκαφών: «Η τουρκική ακτοφυλακή δεν επέτρεψε στους Έλληνες ψαράδες και την ακτοφυλακή να έρθουν στους βράχους Kardak (σ.σ.: Ίμια) κοντά στην περιοχή Μπόντρουμ.


Η ένταση που βίωσε η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία προηγήθηκε των Ελλήνων ψαράδων που άλλαζαν συνεχώς τη διαδρομή τους προς τους βράχους Kardak το μεσημέρι, αποτυπώθηκε και στις κάμερες. Η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε την κρίση που προσπαθούσαν να προκαλέσουν οι Έλληνες Λιμενικοί και οι ψαράδες στην περιοχή».


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Μόσχα: Οργή από τις δηλώσεις Θεοδωρίδου για το ρωσικό εμβόλιο


ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή απεφεύχθη το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας, με αφορμή το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοίού. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία υποστήριξε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δεν είναι ασφαλές!


«Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.


Οι δηλώσεις αυτές «ταξίδεψαν» μέχρι τη Μόσχα, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, απάντηση στα λεγόμενα της Μαρίας Θεοδωρίδου έδωσε ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Βίκτορ Φισένκο.


«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V επιδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Η απόφαση για την καταχώριση του εμβολίου ελήφθη με γνώμονα την υψηλή του αποτελεσματικότητα, καθώς και τα δεδομένα για την ασφάλεια της πλατφόρμας των φορέων αδεονοϊών, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη και άλλων εμβολίων του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια» τόνισε, μεταξύ άλλων.


Έλεγχος


Ο κ. Φισένκο επισήμανε πως η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ελέγχονται επιπρόσθετα και με χρήση των δεδομένων του ομοσπονδιακού μητρώου εμβολιασμένων της Ρωσίας και κατέληξε αναφέροντας πως γενικότερα η χρήση των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca γίνεται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές.


 


 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ακόμα κι ο Ερντογάν το επέτρεψε...


 ΜΕΧΡΙ και ο αυταρχικός Ερντογάν στην Τουρκία σεβάστηκε τη θρησκευτική μας παράδοση, επιτρέποντας αυτό που απαγόρευσαν εδώ στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του.


Κανονικά -κι εν μέσω πανδημίας- τελέστηκαν, λοιπόν, με όλα τα μέτρα προστασίας, στο Φανάρι τα Θεοφάνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που χοροστάτησε στη λειτουργία.


Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι μάλιστα, με την παρουσία αρκετών πιστών, πραγματοποιήθηκε και η τελετή αγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο, με δύο πιστούς να βουτούν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.


Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός σε πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναριού, όπου ο παναγιότατος προεξήρχε της τελετής του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.


Στα κρύα νερά του Κερατίου βούτηξαν δύο νέοι από την Πόλη και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο Βασίλειος Κιουρκτσού, εργαζόμενος στο Πατριαρχείο.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τού πρόσφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και τον δεύτερο κολυμβητή, ευχαριστώντας αμφότερους, που, παρά τις δυσκολίες από την πανδημία και τους περιορισμούς που έχει φέρει στη ζωή μας, τήρησαν το έθιμο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ol ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 6 ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


Οι παρενέργειες σε Ελλάδα - Τουρκία από το αραβικό «deal»


Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής


ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ


Το Εμιράτο του Κατάρ είναι στενός σύμμαχο και υποστηρικτή της Tουρκίας, ενώ Κάιρο και Αμπου Ντάμπι έχουν υπογράψει συμφωνίες ενεργειακές και στρατιωτικές με την Αθήνα


Η συμφωνία συμφιλίωσης και σταθερότητας των 6 κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Κατάρ – Ομάν - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Μπαχρέιν - Κουβέιτ), που υπεγράφη προχθές στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας στη διάρκεια της 41ης συνόδου, αναμένεται να συνδράμει σε κάποιας μορφής ομαλότητα ειδικά τις σχέσεις τις σαουδαραβικής οικογένειας του Ριάντ με την αντίστοιχη του Κατάρ, ενώ παράλληλα εκτιμάται να έχει μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα σοβαρές πολιτικές ενεργειακές οικονομικές εμπορικές και ευρύτερες γεωπολιτικές και άλλες επιπτώσεις.


Μετά από τρία και πλέον έτη αποκαθίστανται οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ντόχα, ενώ θα διαμορφωθούν νέες τάσεις σε πολλά επιμέρους ζητήματα.


Αποκατάσταση σχέσεων


Το εμπάργκο αποκλεισμός των τεσσάρων κρατών (Αιγύπτου – Μπαχρέιν - Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας) στο Κατάρ υπό λογικές προϋποθέσεις και εξελίξεις αποτελεί παρελθόν, αλλά διάφορα θρησκευτικό - πολιτιστικά και συναφή θέματα και διαφορές θα εξακολουθούν να υφίστανται, τουλάχιστον παρασκηνιακά, ειδικά μεταξύ της Αιγύπτου και των Εμιράτων με το Κατάρ (π.χ. περί Μουσουλμανικής Αδελφότητας κ.ά.).


Τη συμφωνία της Αλ Ούλα χαιρέτισαν τα πλείστα κράτη, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος κ.λπ. Μεταξύ των κρατών που εξέφρασαν άμεσα θετική ανταπόκριση ήταν το Πακιστάν, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδονησία κ.ά. Οι Άραβες ηγέτες επικεντρώθηκαν στο τελικό ανακοινωθέν, στην πυρηνική και πυραυλική απειλή του Ιράν και δεδομένης της επί του παρόντος έντασης για μία ακόμα φορά στον Κόλπο των πετρελαίων, η στάση των έξι αραβικών κρατών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα.


Σημειώνεται ότι το πλούσιο Εμιράτο του Κατάρ είναι στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Τουρκίας και της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.


Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι αρκετά αρνητικές στις θέσεις τους απέναντι στην Τουρκία, άσχετα αν τα Εμιράτα είναι η τρίτη χώρα στην κατάταξη σε εισαγωγές τουρκικού στρατιωτικού υλικού (μετά τις ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν), που για το 2020 έφθασε τα 200 εκατ. δολ. (αύξηση συγκριτικά με το 2019 κατά 51%!!!). Το Κάιρο και το Αμπου Ντάμπι έχουν υπογράψει διάφορες συμφωνίες (ενεργειακές και στρατιωτικές) με την Αθήνα, ενώ το Κατάρ έχει υπογράψει 52 ειδικές συμφωνίες με την Τουρκία, εκ των οποίων οι 11 είναι διαβαθμισμένες, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες είναι οι επικυρίαρχες στα έργα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020 που θα διεξαχθεί στην Ντόχα.


Στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο υποστηρίζουν διαφορετικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές. Και τα έξι αραβικά κράτη είναι φιλοδυτικές και σύμμαχες χώρες με τις ΗΠΑ, ενώ το Εμιράτο του Κουβέιτ, μαζί με την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο στον τερματισμό της διένεξης με τη διαμεσολάβηση τους μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.


Στη Σούδα


Σαουδαραβικά αεροσκάφη F-15 προσεχώς θα αφιχθούν στη βάση της Σούδας για κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία, όπως έκαναν προ δύο μηνών τα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ ασκούνται με αντίστοιχα τουρκικά σε βάσεις της Ανατολίας.


Το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα προχώρησαν πρόσφατα με τις Συμφωνίες του Αβραάμ στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ η Αθήνα υπέγραψε με το Τελ Αβίβ συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με επίκεντρο τον αεροπορικό τομέα και ειδικά την αναβαθμισμένη αεροπορική εκπαίδευση. Επίσης, η σαουδαραβική οικογένεια βελτίωσε αρκετά τις σχέσεις της με την Άγκυρα, ειδικά σε επίπεδο Ερντογάν με τον μονάρχη του βασιλείου των Σάουντ Σαλμάν, και η Αθήνα με το Αμπου Ντάμπι στον τομέα της παροχής αμοιβαίας παροχής στρατιωτικής υποστήριξης. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και αναμένονται πολυδιάστατες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα απρόοπτα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΜΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ


Απάντηση Μισέλ στην προσχηματική διαλλακτικότητα της Άγκυρας


ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ  


ΜΗΝΥΜΑ


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι επιθυμεί σεβασμό από πλευράς Τουρκίας, τόσο για την ίδια την Ε.Ε. όσο και για τα κράτη μέλη


ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ επιμέρους «μέτωπα» η Άγκυρα επιδιώκει με προσχηματικές και μη κινήσεις να εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Αθήνα, ενώ διευρύνει τις τελευταίες ημέρες τις διπλωματικές επαφές με την πορτογαλική εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.


Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διαρκώς επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών (πάντα με ανοικτή θεματολογία) με την Ελλάδα και αναφέρεται στην αποτυχημένη προ μηνών γερμανό-ευρωπαϊκή πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό πλαίσιο ανάμεσα στα δύο Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας, ως και σε σταθερή βάση προσθέτει τη γνωστή πρωτοβουλία του γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για αποκλιμάκωση των εντάσεων μέσω των συζητήσεων στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι σήμερα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, και έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2021 Αντόνιο Κόστα σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ένωση.


Δήλωση


Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία αναφέρθηκε στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, αναφέροντας πως η Ε.Ε. έχει ήδη λάβει αποφάσεις από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου για το πώς θα κινηθεί, προειδοποιώντας εμμέσως την Άγκυρα ότι η Ε.Ε. θα επανέλθει στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο.


Τόνισε, δε, πως επιθυμεί σεβασμό από πλευράς Τουρκίας, τόσο για την ίδια την Ε.Ε. όσο και για τα κράτη μέλη και ενθάρρυνε για άλλη μία φορά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Άγκυρας, καθώς και τις συζητήσεις για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του OHE. Στη Λευκωσία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κυπριακό, λόγω των εμπρηστικών θέσεων περί διχοτόμησης της νήσου από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένει την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, μέσα στις επόμενες ημέρες, για να συζητήσει διάφορες σκέψεις για τυχόν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων την περαιτέρω εδαφική επέκταση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP προς την περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και προς το κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου, δηλαδή προς δύο περιοχές, όπου τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή προκλητικότητα.


Επίσης θα συζητήσει τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για σύγκληση μίας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά και θέματα ενεργειακά.


Ο Ράμα στην Άγκυρα


Αιφνιδιαστική διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Άγκυρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας στην τουρκική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο θα επανεξεταστούν σε όλες τις διαστάσεις τους οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αλβανία και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.


Στις συνομιλίες αναμένεται να ανταλλαχθούν απόψεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για επίκαιρες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις (ΝΑΤΟ Λιβύη). Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν να συζητούνται η απόφαση της χώρας μας να προχωρήσει στο Ιόνιο στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. (με τη γνωστή θέση του Αλβανού πρωθυπουργού να μην αντιτίθεται...), καθώς και η περαιτέρω συμμετοχή τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών στην ανοικοδόμηση περιοχών γύρω από το Δυρράχιο που υπέστησαν ζημιές από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό.


Επίσης θα συζητηθούν ορισμένα στρατιωτικά θέματα, ενώ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί τα Τίρανα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Τέλος, στην έδρα των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, 150 Σομαλοί εκπαιδεύονται σε ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας από Τούρκους στο πλαίσιο της εκτεταμένης διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας της Άγκυρας με το Μογκαντίσου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ


Σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επενδύει η Ε.Ε.


Ν. ΜΠΕΛΛΟΣ  


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ απευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιεί η Ε.Ε., μέσω του νέου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε τον πρώτο γυρο άμεσων επενδύσεων σε 42 εξαιρετικά καινοτόμες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους περίπου 178 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη και επέκταση πρωτοποριακών καινοτομιών.


Η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί άμεσες επενδύσεις μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια που συνδυάζονται με επιχορήγηση, σε νεοφυείς επιχειρήσεις με μερίδια ιδιοκτησίας που αναμένεται να κυμαίνονται από 10 % έως 25 %. Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση που έχει ήδη χορηγηθεί από το πολιτικό μέσο «Accelerator» του ΕΣΚ για την ταχύτερη επέκταση των επιχειρήσεων.


Στο πλαίσιο του μέσου Accelerator του ΕΣΚ, έχουν ήδη επιλεγεί συνολικά 293 επιχειρήσεις για χρηματοδότηση ύψους άνω των 563 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Μεταξύ αυτών, έχουν επιλεγεί 159 επιχειρήσεις, οι οποίες επιπλέον θα λάβουν τις νέες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο του ΕΣΚ. Οι 42 επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι πρώτες από την ομάδα αυτή που πέρασαν με επιτυχία την αξιολόγηση και τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας.


Οι υπόλοιπες 117 επιχειρήσεις προβλέπεται να λάβουν επενδύσεις αναλόγως του αποτελέσματος της σχετικής διαδικασίας. Από ελληνικής πλευράς έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο του ΕΣΚ η εταιρία Brite Solar, στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά καινοτόμες λύσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ανάπτυξη. Η εν λόγω εταιρία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά γυαλιά για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτιρίων.


Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η συμμετοχή της Ε.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του τύπου των εταιριών προσελκύει στη συνέχεια πολύ σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα παράδειγμα της γαλλικής καινοτόμου εταιρίας CorWare (τομέας υγείας), που είναι η πρώτη εταιρία η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΚ με 15 εκατ. ευρώ, χρήματα στα οποία προστέθηκαν στη συνέχεια ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΓΚΡΙΣΗ Ε.Ε. ΣΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ MODERNA


Βερολίνο καλεί Μόσχα για εμβόλιο


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


ΜΕΙΩΣΗ ΔΟΣΕΩΝ


Τεχνητή αύξηση εμβολιασμών με μείωση δόσεων στις σύριγγες εξετάζει η Ευρώπη


Επείγουσα έγκριση στο αμερικανικό εμβόλιο της Moderna έδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), προσθέτοντας ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα κατά της πανδημίας, μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech, που είχε πιστοποιήσει από τις 21 Δεκεμβρίου. Το νέο εμβόλιο χρησιμοποιείται ήδη σε ΗΠΑ Καναδά και από την Τρίτη και στο Ισραήλ, ενώ θα χορηγηθεί σε Ευρωπαίους άνω των 18 ετών σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας, αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοΐού, που εμφανίστηκε στη Βρετανία. (Ωστόσο, οι Ολλανδοί σημείωσαν πως αυτό χρειάζεται περισσότερη επιβεβαίωση.)


Στους -20 βαθμούς


Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Moderna φυλάσσεται στους 20 βαθμούς Κελσίου (έναντι 70 του αντίστοιχου της Pfizer) και μπορεί να συντηρηθεί για 30 μέρες σε θερμοκρασία ψυγείου, στους 28 βαθμούς. Στις κλινικές δοκιμές εμφάνισε αποτελεσματικότητα 95%, βασιζόμενο στην ίδια τεχνική “ταχυδρόμου RNA”. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε το «καλό νέο, στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους κατά της νόσου Covid 19».


Ωστόσο, η οφθαλμοφανής αποτυχία της Ε.Ε. να παράσχει αρκετά εμβόλια στους πολίτες της, την ώρα που η πανδημία γνωρίζει νέα έξαρση, οδηγεί σε «έκτακτα μέτρα», πολιτικού, αλλά και φαρμακευτικού χαρακτήρα. Από τη μία η Ανγκελα Μέρκελ έσπασε την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή συζητώντας τηλεφωνικά το ενδεχόμενο συνεργασίας στην παρασκευή εμβολίων με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και από την άλλη η ΕΜΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τεχνητά τα αποθέματα της Ε.Ε., επιτρέποντας να εξαχθούν έξι αντί για πέντε ενέσιμες δόσεις από κάθε συσκευασία του εμβολίου της Pfizer/ BionTech!


Ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι σχεδιάζεται να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προμηθευτούν νέες σύριγγες μικρότερου περιεχομένου, κόστους 9 λεπτών του ευρώ η καθεμιά, με τις οποίες θα καταστεί δυνατόν να εμβολιαστεί 20% παραπάνω του πληθυσμού με τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα. Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις με προοπτική για άλλα 100 εκατομμύρια και συζητά ήδη την παραγγελία άλλων 50-100 εκατομμυρίων δόσεων. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως τα κράτη μελη μπορούν να διαφοροποιηθούν από τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΜΑ, αλλά με δική τους ευθύνη και αναλαμβάνοντας το ρίσκο των «πειραματισμών».


Όπως η Βρετανία...


Διαμάχη έχει εν τω μεταξύ ξεσπάσει για το αν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι φρόνιμο να μιμηθούν τη Βρετανία, καθυστερώντας έως τις 12 εβδομάδες το κενό ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό, προκειμένου να λάβουν την πρώτη δόση περισσότεροι άνθρωποι. Η ΕΜΑ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις γι' αυτή την τεχνική, υπογραμμίζοντας ότι από τις μέχρι τώρα μελέτες φαίνεται ότι η ενδεδειγμένη χρονικά απόσταση ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό είναι 19-42 ημέρες.


Ο ΠΟΥ αντιμετώπισε το ζήτημα πιο ελαστικά, δηλώνοντας μέσω του υπεύθυνου ανοσολογικής στρατηγικής, Αλεχάντρο Κραβιότο, ότι το μεσοδιάστημα των δύο εμβολιασμών θα μπορούσε να παραταθεί σε έκτακτες περιπτώσεις έως και δύο εβδομάδες. Όμως η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην το ρισκάρει.


Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, αφού ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα παραλάβει τα πρώτα εμβόλια της Moderna την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών της Pfizer Biontech και να μην παρατείνει το χρόνο ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό. Ο Γενς Σπαν υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα λάβει 2 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και 50 εκατομμύρια συνολικά, επικρίνοντας την τακτική κάποιων χωρών να αναμιγνύουν διαφορετικά εμβόλια ως τρικ για την κάλυψη των ελλείψεων. Εντέλει διαβεβαίωσε ότι οι 83 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες θα έχουν μεσοπρόθεσμα στη διάθεσή τους πάνω από 130 εκατομμύρια εμβόλια. Ως το τελος Δεκεμβρίου η χώρα της Μέρκελ είχε λάβει 1,3 εκατ. εμβόλια, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους πραγματοποίησε μόνο 316.000 εμβολιασμούς, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση. Χθες η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής, μέσα από τη νέα μονάδα της Biontech, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριο.


Το τηλεφώνημα


Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της τηλεφωνικής της συνομιλίας με τον Πούτιν την Τρίτη, στην οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η καγκελάριος ζήτησε τη συμπαραγωγή εμβολίων μαζί με την Ρωσία! Η καγκελαρία παραδέχθηκε το τηλεφώνημα, δηλώνοντας μόνο ότι «συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον Covid 19¨». Αν όμως η Γερμανία και η Ε.Ε. αναγκαστούν να νομιμοποιήσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V το οποίο, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Μόσχα, έχουν λάβει 1 εκατομμύριο Ρώσοι και το έχουν παραγγείλει 50 χώρες (Ινδία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Σερβία κ.λπ.), θα πρόκειται για γεωπολιτικό θρίαμβο της Ρωσίας.


Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι γαλλογερμανικοί διαξιφισμοί για τις πιέσεις της Γαλλίας να μην υποβαθμιστεί στις μελλοντικές παραγγελίες το εμβόλιο της Sanofi και η γαλλική κοινωνία βρίσκεται στα κάγκελα για το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Στην Ολλανδία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις χθες, ενώ έντονη πολιτική έριδα προκάλεσε στην Ιταλία η απότομη έξαρση κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αργή ροή των εμβολιασμών.


ΕΣΤΙΑ


Ενοχλούν οι συμφωνίες μέ Σ. Αραβία - Ισραήλ


Ή Τουρκία υποστηρίζει ότι άπειλεΐται από τά F-15


ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οί στενές αμυντικές σχέσεις πού έχει αναπτύξει ή Ελλάς μέ χώρες της Μεσογείου καί της Μέσης Ανατολής. Όλα τά τουρκικά MME πού στηρίζουν τόν Έρντογάν κάνουν λόγο γιά απειλή κατά τής Αγκύρας, αναφερόμενα στήν μεταστάθμευση υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-15 τής Σαουδικής Αραβίας στήν Σούδα, ενώ δέν βλέπουν μέ καλό μάτι τήν υπογραφή τής μεγαλύτερης αμυντικής συμφωνίας πού συνήψε ή ελληνική Κυβέρνησις μέ τό Ισραήλ.


Ή Πολεμική Αεροπορία τής Σ. Αραβίας θά συνεργασθεί μέ τήν ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καί τά τουρκικά MME γράφουν ότι «ό πρίγκηψ Σαλμάν έδωσε οδηγία: Τά F-15 πού θά χρησιμοποιήσουν οί Έλληνες πιλότοι θά προσγειωθούν στήν βάση τής Σούδας». Οί Τούρκοι προσθέτουν ότι τά F-15 θά τά χρησιμοποιήσουν καί 'Έλληνες πιλότοι.


Φυσικά δέν περνά απαρατήρητο από τά τουρκικά MME τό «τόξο» πού σχηματίζεται στήν περιοχή κατά τής Τουρκίας, ειδικά μέ τήν αγορά τών γαλλικών Rafale, τήν στρατιωτική συνεργασία τής Ελλάδος μέ τά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άλλά καί τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισραήλ καί τελευταία Σαουδική Αραβία. [...]


Ή Ελλάς καί ή "Νότια Κύπρος", πού σταδιακά στριμώχνονται στή γωνία, κατά τή διάρκεια τοΰ περασμένου καλοκαιριού, έκαναν πολλές ασκήσεις στά ταραγμένα ύδατα μαζί μέ τούς συμμάχους τους ενάντια στήν Τουρκία.»


Ακόμη καί τώρα ή Τουρκία δέν μπορεί νά ξεχάσει τήν επίσκεψη τοΰ Μάικ Πομπέο στήν Σούδα και τά τουρκικά MME πού απηχούν τις απόψεις του Έρντογάν ανοικτά υπογραμμίζουν οτι ή Ουάσιγκτον στηρίζει ανοικτά τήν 'Ελλάδα.


Τήν ιδια στιγμή τό ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης άνεκοίνωσε τήν σύναψη 20ετούς αμυντικής συμφωνίας μέ τήν Ελλάδα, ύψους 1,68 δισ. δολλ., τήν μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία έως τώρα μεταξύ τών δύο χωρών. Ή συμφωνία, όπως άνεκοίνωσε τό ισραηλινό Υπουργείο, περιλαμβάνει τήν δημιουργία καί τήν λειτουργία σχολής εκπαιδεύσεως Ικάρων άπό τήν ισραηλινή Elbit Systems στήν Καλαμάτα.


Επίσης προβλέπεται ή αγορά 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 Lavi, ή συντήρησις τών Τ-6 Efroni καί ή πρόβλεψις γιά έξομοιωτές πτήσεων, εκπαίδευση καί τεχνική υποστήριξη. «Ή συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις πού αναπτύσσουμε μέ τήν 'Ελλάδα. Πρόκειται γιά μιά μακρόπνοη συνεργασία, ή οποία θά εξυπηρετήσει τά συμφέροντα τόσο τού Ισραήλ όσο καί τής Ελλάδος.


Θά δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες καί θά προωθήσει τήν σταθερότητα στή Μεσόγειο. Ευχαριστώ τόν Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμύνης καί φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιά τή συνεργασία στήν προώθηση αυτού τού έργου καί τήν έγκρισή του άπό τήν ελληνική Κυβέρνηση» τόνισε ό υπουργός Αμύνης Μπένι Γκάντζ.


Ή ισραηλινή πρεσβεία χαιρέτισε τήν άπόφαση τοΰ κ. Μητσοτάκη καί τής Κυβερνήσεως του νά επιλέξει τό Ισραήλ ώς εταίρο τής χώρας του καί τόν ευχαρίστησε γιά τήν εμπιστοσύνη πού επιδεικνύει.


Έν τώ μεταξύ, δύο πρόσωπα ένεφάνισε ό υπουργός Αμύνης τής Τουρκίας Χουλουσί Άκάρ απέναντι στήν Ελλάδα. Τό πρώτο -μπροστά σέ κομματικό άκροατήριο- ήταν εχθρικό καί εμπρηστικό κατηγορώντας τήν Ελλάδα ότι ψεύδεται συνεχώς γιά νά στριμώξει τήν Τουρκία καί ότι συμπεριφέρεται άνέντιμα.


Όπως είπε, ή 'Ελλάς είναι εκείνη πού εξέδωσε 49 Navtex τούς τελευταίους τρεις μήνες καί δραστηριοποίησε μόνο τις δύο.


Όμως ενώπιον τοΰ νέου Γερμανού πρέσβεως ήταν πιό συγκαταβατικός καί ήρεμος καί δήλωσε ότι ή χώρα του άναμένει διερευνητικές συνομιλίες μέ τήν 'Ελλάδα στό πλαίσιο τοΰ διεθνούς δικαίου καί τών διμερών συμφωνιών!


ΕΣΤΙΑ


Ναός της Αφροδίτης 2.500 έτών άνεκαλύφθη στην Σμύρνη


ΕΡΕΙΠΙΑ από Ναό της Αφροδίτης, ό όποιος έκτίσθη τόν 6ο αιώνα πρό Χριστού, άνεκάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι, κατά τήν διάρκεια ανασκαφών σέ μία έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων, στήν ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, στήν δυτική Τουρκία.


Ή αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στό φώς, συνολικά. 35 προϊστορικούς οικισμούς, έκ τών οποίων 16 χρονολογούνται από την 'Ύστερη Νεολιθική Εποχή, ή όποια έληξε περίπου τό 4500 π.Χ. στό μεγαλύτερο μέρος τοΰ κόσμου. Ωστόσο, τό κύριο καί σημαντικώτερο εύρημα ήταν ό Ναός της Αφροδίτης, ήλικίας περίπου 2.500 έτών.


Σύμφωνα μέ τήν ηλεκτρονική έκδοση της «dailysabah», ή επί κεφαλής τής ανασκαφής, Έλίφ Κοπαράλ, καθηγήτρια στό πανεπιστήμιο Αρχαιολογίας καί Καλών Τεχνών Mimar Sinan, ανέφερε ότι οι επιστήμονες θά μπορούσαν νά αποκτήσουν, μέ τά συγκεκριμένα ευρήματα, σημαντική γνώση γιά τήν τεράστια κοινωνικοοικονομική δομή αυτής τής περιόδου.


«Εξερευνώντας τήν επιφάνεια, άνεκαλύ ψαμε τόν Ναό τής Αφροδίτης, πού κτίσθηκε τόν 6ο αιώνα π.Χ. Εκείνη τήν εποχή, ή θεά τής ομορφιάς ήταν μία άπό τίς πιό σεβαστές. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό καί εντυπωσιακό εύρημα» είπε ή Κοπαράλ.


Τά πρώτα ϊχνη τοΰ ναού άνεκαλύφθησαν άπό τήν ομάδα αρχαιολόγων τό 2016. Ό επικεφαλής τής αποστολής τόνισε ότι κατά τήν διάρκεια τών ανασκαφών οί επιστήμονες συνεργάσθηκαν ενεργά μέ τούς κατοίκους τής περιοχής, οι όποιοι βοήθησαν στήν προστασία τών ιστορικών άξιων γιά νά μήν λεηλατηθούν άπό λαθρεμπόρους καί παράνομους κυνηγούς θησαυρών.


ΕΣΤΙΑ


Νέα διευθύντρια του ΕΑΜ ή 'Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου


ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ τοϋ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναλαμβάνει ή 'Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Ή κ. Καραπαναγιώτου, ή οποία διαδέχεται την Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, μετά τήν αποχώρηση της άπό τήν υπηρεσία λόγω συνταξιοδοτήσεως, ανέλαβε στις 4 Ιανουαρίου καθήκοντα Αναπληρωτού Ελλείποντος Προϊσταμένου στό ΕΑΜ έως ότου ολοκληρωθεί ή τυπική διοικητή διαδικασία της τοποθετήσεως της ώς προϊσταμένης του. «Υπάρχει πολλή όρεξη γιά δουλειά. Νέα εποχή, νέες προκλήσεις» δήλωσε ή κ. Καραπαναγιώτου.


Ή 'Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι δρ. αρχαιολόγος. Απόφοιτη τοϋ Αμερικάνικου Κολλεγίου Θηλέων Pierce College, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία καί Ιστορία της Τέχνης στό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στό Πανεπιστήμιο τοΰ Μονάχου καί έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στήν Κλασσική Αρχαιολογία από τό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Τό 2002 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας τοΰ Πανεπιστημίου Άθηνών. Έχει λάβει υποτροφίες άπό διεθνείς ερευνητικούς φορείς καί έχει πραγματοποιήσει έρευνα σέ επιστημονικές βιβλιοθήκες τοϋ Λονδίνου, τοϋ Βερολίνου καί τής Όξφόρδης. Επίσης, είναι διευθύντρια τοϋ έλληνοαμερικανικοΰ έρευνητικοΰ προγράμματος στό Λύκαιον Όρος Άρκαδίας.


Έχει διδάξει ώς επισκέπτρια καθηγήτρια στό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μέ τό όποιο συνεχίζει τήν συνεργασία παραδίδοντας διδακτικές διαλέξεις στό μεταπτυχιακό Τμήμα του. Ή δραστηριότης της στόν τομέα τών αρχαιολογικών ερευνών περιλαμβάνει ανασκαφές σέ Νάξο, Κώ, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία καί Σύβαρη Κάτω Ιταλίας.


Τό συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει τρεις μονογραφίες καί πολλά άρθρα καί συμβολές γιά τήν αρχαιολογία καί Ιστορία της Αρκαδίας, τήν αρχαία ελληνική πολεοδομία, τήν γλυπτική τών αυτοκρατορικών χρόνων στόν ελλαδικό χώρο, τά άρχαια ελληνικά θέατρα, τήν μουσειολογία καί τήν πολιτιστική εκπαιδευτική πολιτική.


Τό 2016 τό έργο της έπανεκθέσεως του Άρχαιολογικοΰ Μουσείου Τεγέας, τό όποιο συντόνισε καί επιμελήθηκε, έλαβε τιμητική διάκριση άπό τόν ευρωπαϊκό οργανισμό European Museum Forum, ό όποιος τελεί υπό τήν αιγίδα τοϋ Συμβουλίου της Ευρώπης.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Τατάρ και Ερντογάν βάζουν εμπόδια για το Κυπριακό


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ


Σε τροχιά αδιεξόδου οδεύουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό πριν καν την επανέναρξη τους, καθώς ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τηρεί γραμμή Ερντογάν και απορρίπτει την προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά - Αντίστοιχα, η Άγκυρα εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα πριν από τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά


Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση του OHE για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς και παράλληλα αναμένεται η κίνηση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Τα μηνύματα από την Άγκυρα όμως εξακολουθούν να είναι αρνητικά για την εξέλιξη και των δυο διαδικασιών.


Για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ με επιστολές τους προς τον γ.γ. του OHE Α. Γκουτέρες έκαναν γνωστές τις βασικές τους θέσεις και την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την απεσταλμένη του Οργανισμού Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Στην επιστολή Τατάρ τονίζεται με έμφαση ότι υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο, η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει λύση δυο κυρίαρχων κρατών τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, απορρίπτοντας τη λύση δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μη βιώσιμη.


Ειδική αναφορά γίνεται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και προτείνεται μάλιστα η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα καταλήγει στην Τουρκία.


Την ίδια θέση διατυπώνει και η Τουρκία απορρίπτοντας την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Πορτογαλία, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε., και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Α. Σ. Σίλβα για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Επικοινωνία με τον Α. Σ. Σίλβα θα έχει τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία και γενικότερα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την υπογραφή της δήλωσης της Αλ Ούλα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τούτο το σημαντικό βήμα θα συνεισφέρει περαιτέρω στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι φίλοι και εταίροι μας για την επίτευξη της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.


Με τη δήλωση γίνεται ένα βήμα αποκατάστασης των σχέσεων των χωρών της Αραβικής Χερσονήσου και της Αιγύπτου με το Κατάρ. Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Ε.Ε. προσβλέποντας σε αποκλιμάκωση του ανταγωνισμού του Κατάρ (και της Τουρκίας) με τις άλλες αραβικές χώρες στο μέτωπο της Λιβύης.


Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συνεχίζουν να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, ειδικά στο σκέλος της στρατιωτικής συνεργασίας. Η κοινή αεροναυτικά άσκηση που προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη με συμμετοχή αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στα τουρκικά μέσα, όπως επίσης η συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας.


Ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Μ. Πομπέο για τη συνεργασία που είχαν αλλά και για τα θερμά λόγια του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος με ανάρτηση στο twitter έστειλε ευχές στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγο του και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.  


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ


Μαινόμενοι οπαδοί Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο!


Η διαφαινόμενη ολοκληρωτική ήττα των Ρεπουμπλικάνων και στην Τζόρτζια εξαγρίωσε τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, οι οποίοι διέκοψαν , βίαια τη συνεδρίαση στο Κογκρέσο όπου θα επικυρωνόταν η νίκη του Μπάιντεν - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον λόγω της έκρυθμης κατάστασης


ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


«Αυτή τnv ώρα η δημοκρατία μας δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση η οποία δεν θυμίζει καμία από όσες έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή». Με αυτά τα λόγια ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το απίστευτο σκηνικό που εκτυλίχθηκε χθες στην Ουάσινγκτον. Την ώρα που η καταμέτρηση των δύο επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια έδειχνε την πλάστιγγα στη Γερουσία να κλίνει υπέρ των Δημοκρατικών, στην Ουάσινγκτον, όπου το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, εκτυλίσσονταν σκηνές αντάξιες τριτοκοσμικών χωρών.


Ο απερχόμενος πρόεδρος αλάλαζε δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ απευθυνόμενος στους αφιονισμένους οπαδούς του που πραγματοποιούσαν διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, δεκάδες εξαγριωμένοι εξ αυτών μάλιστα επιχείρησαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, προκαλώντας αναστάτωση στο κτίριο. Η διαδικασία στο Κογκρέσο διακόπηκε, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε από την εθνοφρουρά να ασφαλίσει τον χώρο και η δήμαρχος της πρωτεύουσας Μιούριελ Μπάουζερ διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ώς τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης τοπική ώρα.


Η παραβίαση του Καπιτωλίου καταδικάστηκε από πολλούς Ρεπουμπλικανούς, ακόμα κι από τον γιο του Τραμπ. Απόπειρα πραξικοπήματος τη χαρακτήρισε με μήνυμά του στο τουίτερ ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Ιλινόις Ανταμ Κίνζινγκερ. Επιτέθηκε μάλιστα στον Τραμπ λέγοντάς του «Δεν προστατεύεις τη χώρα. Είσαι τελειωμένος και η κληρονομιά σου θα είναι σκέτη συμφορά». Αυτό σχολιάζοντας μήνυμα του απερχόμενου προέδρου στο τουίτερ στο οποίο έριχνε κι άλλο λάδι στη φωτιά κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ότι «δεν είχε το σθένος να κάνει αυτό που έπρεπε για να προστατεύσει τη Χώρα μας και το Σύνταγμά μας».


Ο Τραμπ είχε κάνει μια ύστατη και πρωτοφανή προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος απαιτώντας δημόσια από τον αντιπρόεδρο να μην επικυρώσει στο Κογκρέσο τη νίκη του Μπάιντεν. Ο όρκος που έδωσα να στηρίζω και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα με εμποδίζει να επικαλεστώ μονόπλευρα την εξουσία, να αποφασίσω ποιες από τις ψήφους των εκλεκτόρων θα προσμετρηθούν και ποιες όχι , δήλωσε ο Πενς με επιστολή του προς τους αιρετούς λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, προσθέτοντας: Ο ρόλος μου ως προεδρεύοντος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός . 0 Μάικ Πενς επιβεβαίωσε αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και που επαναλάμβαναν χθες και τα MME. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προεδρεύει της κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επίσημη καταγραφή των ψήφων των εκλεκτόρων, αλλά δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης επί της διαδικασίας. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε χθες στον αμερικανικό λαό και ιδίως στους εξαγριωμένους υποστηρικτές του, σημειώνοντας πως «τους καταλαβαίνει, αλλά θα πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους ειρηνικά», χωρίς πάντως να καταδικάσει τις αποτρόπαιες πράξεις τους που έχουν ρεζιλέψει διεθνώς τη χώρα.


Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, ακόμα και αυτή η υποτυπώδης δήλωση του Τραμπ άργησε πολύ να έρθει. θεωρητικά εάν κι εφόσον η διαδικασία στο Κογκρέσο μπόρεσε να συνεχιστεί (η διαφορά της ώρας μάς αφήνει αναγκαστικά κενά στην ενημέρωση), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την αναμενόμενη απόφαση: την επικύρωση δηλαδή της ψηφοφορίας του σώματος των εκλεκτόρων που ορίζει ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020. Θα έχει μάλιστα ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές θα είχαν το θράσος ύστερα από αυτά τα έκτροπα να κάνουν ένσταση, όπως είχαν ανακοινώσει, στα αποτελέσματα συγκεκριμένων Πολιτειών που έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν.


Μια κίνηση που, εξάλλου, ήταν καταδικασμένη να πέσει στο κενό, όπως είχε γίνει και το 1969 και το 2005 με άλλες δύο παρόμοιες απόπειρες πολύ μικρότερης κλίμακας. Κι ενώ στην πρωτεύουσα και στο Καπιτώλιο κυριαρχούσε η αναταραχή, στη Γερουσία διαμορφωνόταν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πολιτικά κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τζόρτζια. Ο δίχρονος Αφροαμερικανός πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ φαινόταν να πετυχαίνει μια ιστορική νίκπ έναντι της απερχόμενης φι λοτραμπικής Κέλι Λέφλερ στην Πολιτεία όπου πριν από δυόμισι αιώνες ξεκίνησε η απόσχι ση της Συνομοσπονδίας του Νότου.


Ο δε Τζον Οσοφ, παραγωγός ντοκιμαντέρ και αντίπαλος του επίσης απερχόμενου Ντέιβιντ Πέρντιου, έβαζε πλώρη για να γίνει στα 33 του ο νεότερος αιρετός στα χρονικά της Γερουσίας. Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και στο 98% της καταμέτρησης, ο Γουόρνοκ είχε προβάδισμα 1,2% έναντι της αντιπάλου του και ο Οσοφ 0,4%. Και οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι είχαν κηρύξει τη νίκη τους, αν και αρκετά MME προέβαλλαν ως βέβαιο νικητή μόνο τον Ουόρνοκ. Γεγονός είναι πως αν η Τζόρτζια, η οποία είχε να εκλέξει Δημοκρατικό γερουσιαστή 20 χρόνια, στείλει όντως αυτή τη φορά όχι έναν, αλλά δύο Δημοκρατικούς στο Σώμα, τους παραδίδει και τον έλεγχο. Αν προκύψει μια ισοπαλία 50 - 50, η μελλοντική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μπορεί να λύνει, βάσει του Συντάγματος, το αδιέξοδο σε περίπτωση ισοψηξφίας. Μια επιτυχία που αν επαληθευτεί μέχρι τέλους θα οφείλεται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αφ' ενός στη δουλειά των κομματικών στελεχών και των εθελοντών που δούλεψαν σκληρά για να κινητοποιήσουν τον κόσμο, αφ' ετέρου στον... Τραμπ που με την εξωφρενική μετεκλογική του συμπεριφορά έβγαλε από το καβούκι τους και τους πλέον απρόθυμους και αναποφάσιστους.


TA NEA


Οι νέες συμμαχίες στριμώχνουν την Άγκυρα


Κραυγές από την Τουρκία για τη στενή σχέση της Ελλάδας με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία


ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ


Σε αναζήτηση νέων συμμαχιών και νέων προορισμών οδήγησε την ελληνική διπλωματία η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε διάφορα επίπεδα το 2020. Την ίδια στιγμή οι συμφωνίες του Αβραάμ, που έφεραν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για αναδιάταξη των συμμαχιών και ανάδυση νέων σχημάτων συνεργασίας που τείνουν να αλλάξουν τον διπλωματικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Εκτός πλαισίου παραμένει προς το παρόν λόγω του αναθεωρητισμού της η Τουρκία, με την Αθήνα να βρίσκεται μπροστά σε μία ευκαιρία δημιουργίας ενός συμμαχικού άξονα με τις χώρες του αραβικού κόσμου και το Ισραήλ, που μπορούν να ενδυναμώσουν τη διπλωματική της ισχύ, να αποτελέσουν τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να ενισχύσουν τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.


Η ΣΧΟΛΗ. Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα αποκτούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ, με το διευρυμένο σχήμα 3+1 Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ να επιδιώκει ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή. Οι σχέσεις Αθήνας Τελ Αβίβ έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, με τη συνεργασία να ενισχύεται διαρκώς και στον αμυντικό τομέα. Ενδεικτική η συμφωνία για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες αξίας 1,68 δισ. δολαρίων και διάρκειας 20 ετών. Μία συμφωνία η οποία όπως υπογράμμισε ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ, Μπένι Γκατζ αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η συμφωνία που θα υπογραφεί είναι η μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει την προμήθεια 10 αεροσκαφών Μ-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.


Την ίδια στιγμή η Αθήνα προχωρά και την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο χώρες έχουν ήδη έρθει σε συνεννόηση για την παραχώρηση μίας συστοιχίας Patriot από την Αθήνα στο Ριάντ, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο αναβλήθηκε λόγων των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, ενώ προωθείται και ευρύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι τελικές συνεννοήσεις για τη στάθμευση στη Σούδα μαχητικών F-15 και τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει περίπου στις 10 Φεβρουαρίου.


Οι προγραμματιζόμενες ασκήσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας έχουν τραβήξει εδώ και μέρες την προσοχή των τουρκικών MME, που αναπαράγουν τις πληροφορίες χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως απειλή και προσπάθεια «εκφοβισμού» απέναντι στην Τουρκία. Τα τουρκικά MME αναφέρονται και στο «τόξο» που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Αγκυρα, τονίζοντας παράλληλα την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα, αλλά και την αμυντική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ.


Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην διάθεση της Αγκύρας για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και σε συνομιλίες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με το Κάιρο.


ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ. Εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να φέρει και η απόφαση για ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, με τη δήλωση που υπεγράφη στην Αλ Ούλα. Την απόφαση χαιρέτισε η Τουρκία, καθώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ που σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει την ελπίδα το συγκεκριμένο βήμα να «συνεισφέρει περαιτέρω στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι φίλοι και εταίροι μας για την επίτευξη της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή». Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν η συμφωνία θα απομακρύνει το Κατάρ από την Τουρκία, που θεωρείται ως το πλέον πιθανό, με τη θέση της Ελλάδας να ενισχύεται ή αν η τουρκική διπλωματία θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις προς όφελος της.


TA NEA


Η οικονομική κρίση της Τουρκίας σε αργή κίνηση


Project Syndicate


ΤΩΝ SELVA DEMIRALΡ, SEBNEM KALEMLI-OZCAN


Η κρίση σε αργή κίνηση της Τουρκίας μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις. Κατά τη φάση πριν από τον COVID η λίρα υποτιμήθηκε με αργούς ρυθμούς καθώς τα υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν και η στόχευση του πληθωρισμού δεν ήταν υψηλή προτεραιότητα. Η ικανότητα των τουρκικών τραπεζών να δανειστούν εύκολα στις διεθνείς αγορές απέκλεισε μια ακόμη πιο έντονη υποτίμηση του νομίσματος.


Η δεύτερη φάση της κρίσης ξεκίνησε όταν η πανδημία εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2020. Η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, αρχικά απάντησε με νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση. Αλλά η επεκτατική νομισματική πολιτική έφτασε γρήγορα στα όριά της.


Η πτώση των επιτοκίων κάτω από το διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού προκάλεσε στροφή προς το δολάριο, καθώς η εγχώρια και ξένη στροφή μακριά από τις λίρες Τουρκίας οδήγησε σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.


Η τουρκική κρίση βρίσκεται στην τρίτη φάση της, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίζουν να ομαλοποιούν τη νομισματική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η τράπεζα δεν συμπλήρωσε τον κύκλο με μια άλλη αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο. Αυτό ενίσχυσε την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.


Η αρνητική ανταπόκριση της αγοράς, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή αποθέματα κεντρικής τράπεζας για την αντιστάθμιση της πίεσης, πυροδότησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην αντικατάσταση της οικονομικής ομάδας. Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών επέμειναν ότι η στόχευση του πληθωρισμού θα είναι προτεραιότητα για την Τουρκία. Ωστόσο, η νομισματική πολιτική της χώρας θα επηρεαστεί τελικά από τον Ερντογάν, ο οποίος συχνά επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Τι θα συμβεί όταν σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές; Η CBRT θα διατηρήσει την αυστηρότερη στάση της, σύμφωνα με τη στόχευση του ορθοδόξου πληθωρισμού, ή θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σύμφωνα με τις προτάσεις του Ερντογάν;


Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά. Εάν η αυστηρότερη πολιτική στάση της Τουρκίας αποδειχθεί μια εφάπαξ προσπάθεια σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η χώρα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, η κρίση σε αργή κίνηση αναμφίβολα θα συνεχιστεί.


Η Σελβά Ντεμιράλη είναι καθηγήτρια Οικονομικών και πρόεδρος στο Yapi Kredi Economic Research στο Koc University. Είναι διευθύντρια στο φόρουμ οικονομικών ερευνών του Koc University TUSIAD.


Η Σεμπνέμ Καλεμλί Οζκάν είναι πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο College Park του University of Maryland.


TA NEA


ΤΟΥΡΚΙΑ


Πλήθος νέων συλλήψεων μετά τις διαδηλώσεις


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα χθες, μία ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού πρύτανη από το κόμμα του Ερντογάν και μέσω αυτού για την απόπειρα επιβολής ελέγχου της κυβέρνησης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης, ανέφερε σε ανακοίνωση της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς αναζητούνται άλλοι 11 ύποπτοι.


Από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει διαδηλώσει στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για τον διορισμό μέσω διατάγματος του προέδρου Ερντογάν του πολιτευτή Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου, όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ.


TA NEA


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ


Παραμένει στη Μέση Ανατολή το «Νίμιτς»


Στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει τελικά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», στον απόηχο των απειλητικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Τεχεράνης με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Τ


ο «Νίμιτς» επρόκειτο να αναχωρήσει από τον Περσικό Κόλπο με προορισμό τις ΗΠΑ, προτού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατάξει την παραμονή του στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν. Οι πρόσφατες απειλές των ιρανών ηγετών κατά του προέδρου Τραμπ και άλλων αμερικανών αξιωματούχων με υποχρεώνουν να διατάξω την παραμονή του "Νίμιτς" στην περιοχή ευθύνης της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ.


TA NEA


Moderna


Το εμβόλιο έρχεται, τα προβλήματα παραμένουν


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έδωσε χθες την έγκριση του, όπως αναμενόταν, στο δεύτερο κατά σειρά εμβόλιο για επείγουσα χρήση, με την ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία και να έρθει πιο σύντομα το τέλος της πανδημίας και των lockdown


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


Το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο, μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTech, που έλαβε έγκριση χθες όπως αναμενόταν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. «Ο ΕΟΦ συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά του Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του οργανισμού με έδρα το Άμστερνταμ.


Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε η διαδικασία των εμβολιασμών να επιταχθυνθεί και σχετικά σύντομα να υπάρχει επάρκεια δόσεων και για τα 27 κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο, με τη σειρά του, εκτιμάται ότι θα περιορίσει σταδιακά και την έντονη γκρίνια σε βάρος της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων (όπως της Γαλλίας, ακόμη και της Γερμανίας), για έλλειψη συντονισμού και για αστοχίες στις παραγγελίες και την προμήθεια των σκευασμάτων στα οποία έχουν εναποτεθεί οι περισσότερες ελπίδες για το τέλος της πανδημίας. Και μαζί της, φυσικά, των αυστηρών lockdown, που έχουν ήδη παραταθεί σε μια σειρά χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και άλλες) τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Χθες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία (62.322 και 1.041 θάνατοι) και πάνω από 10.000 κρούσματα στην Πορτογαλία, επίσης ρεκόρ.


Χθες, επίσης, έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί και στην Ολλανδία (η αρχή έγινε με μια 39χρονη νοσοκόμα), με καθυστέρηση δέκα ημερών σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της EE, όπου ξεκίνησαν (έστω και τυπικά) στις 27 Δεκεμβρίου. «Αυτή είναι η αρχή του τέλος της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ούγκο ντε Γιόνγκε ενώ ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ισχυρίστηκε πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του είχε υπολογίσει ότι η πρώτη έγκριση θα δινόταν στο εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Την ίδια στιγμή, η συζήτηση στους κόλπους των αρχών και των επιστημόνων είναι έντονη γύρω από το ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο: «Το νέο δίλημμα του εμβολιασμού: Πώς να αξιοποιηθεί προκειμένου να σωθούν περισσότερες ζωές», όπως το διατύπωσε η ισπανική εφημερίδα Εl Pais. Η συζήτηση, η οποία συχνά λαμβάνει χαρακτήρα έντονης αντιπαράθεσης περιστρέφεται γύρω από αρκετά θέματα στα οποία δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ κάθε χώρα καλείται να λάβει επείγουσες και δύσκολες αποφάσεις.


Σπαζοκεφαλιά το διάστημα μεταξύ των δόσεων


Ενα από αυτά αφορά το κατά πόσο μπορεί να επιμηκυνθεί το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, κάτι που φάνηκε να εξετάζει ως ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με τη στήριξη και της Βρετανικής Ενωσης Επιδημιολογίας. Πολύ περισσότερο μετά τη σαφή προειδοποίηση των Pfizer/BioNtech ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν μπορούν να εγγυηθούν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους.


Η υπόθεση απασχολεί έντονα και άλλες χώρες οι οποίες, αν και δεν φέρονται διατεθειμένες να ξεχειλώσουν το ενδιάμεσο διάστημα, είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο με βάση τις ως τώρα μελέτες και επίσημες ανακοινώσεις. Ετσι, στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η δεύτερη δόση θα ακολουθεί την πρώτη μέσα σε διάστημα 3 ως 6 εβδομάδων κάτι που συστήνει και ο ΕΟΦ, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η χρονική απόσταση να ξεπερνά τις 42 ημέρες.


Στα τυφλά για τους άνω των 55 ετών


Μια ακόμη σπαζοκεφαλιά αφορά στο επίπεδο και τη διάρκεια της ανοσοποίησης. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα και δεν έχει περάσει ο χρόνος που απαιτείται ώστε να εξαχθούν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι εταιρείες (τουλάχιστον η Moderna και η AstraZeneca) έχουν παραδεχθεί πως οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανθρώπους ηλικίας 18-55 ετών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ανταπόκριση όσων ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες, δηλαδή των 65 ετών και άνω, οι οποίες μάλιστα έχει αποφασιστεί να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Εάν δε, σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα αναγκαία μέσα για να γίνει ο εμβολιασμός, όπως είναι για παράδειγμα οι σύριγγες (ρεπορτάζ των New York Times συγκαταλέγει Ελλάδα και Ιταλία στις χώρες με σοβαρές ελλείψεις σε σύριγγες), τότε εύκολα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα πως είναι πολύ απότομη η ανηφόρα μέχρι τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας και το τέλος της πανδημίας.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ


«Μπλόκο» στον ΠΟΥ


ΤΗΝ «ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ» του διατύπωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, για την καθυστέρηση της Κίνας να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα της 10μελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού, με σκοπό να ερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκε και μεταδόθηκε ο νέος κορωνοϊός. Από την πλευρά του το Πεκίνο αν και παραδέχθηκε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις βίζες απέδωσε την καθυστέρηση σε «κακή συνεννόηση», αλλά και στην ανάγκη» να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες ώστε να υπάρξουν καλές συνθήκες για τους εμπειρογνώμονες». Οσο για την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε να μη δίνεται στο γεγονός μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει στην πραγματικότητα.


ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ


Φράκαραν τα νοσοκομεία


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας, όπου ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 355.000. Για του λόγου το αληθές, οι υγειονομικές αρχές του Λος Αντζελες, επικαλούμενες τον συνωστισμό και την έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία, έδωσαν εντολή στα πληρώματα των ασθενοφόρων και σε όσους δίνουν τις πρώτες βοήθειες να μην μεταφέρουν καν εκεί όσους ασθενείς (από οποιοδήποτε νόσημα ή ατύχημα) εκτιμούν ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επανέλθουν στη ζωή και να δηλώνουν τον θάνατο τους επιτόπου. Οσο για τους εμβολιασμούς, προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι τα δύο τρίτα των 15 εκατομμυρίων δόσεων των Pfizer BioNTech και Moderna που έχουν παραληφθεί παραμένουν στα ψυγεία.


ΠΟΝΤΙΚΙ


Μπαταχτσής ο Ερντoγάν: φεσώνει τους... τζιχαντιστές του


Ο Ερντογάν μπορεί να διακηρύττει ότι θα... κατακτήσει τον κόσμο αλλά απ' ό,τι φαίνεται δεν έχει αρκετά λεφτά να πληρώνει τους τζιχαντιστές του στην ώρα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τους καθυστερεί μισθούς, τώρα όμως από ό,τι φαίνεται το κακό παράγινε. Έτσι, αυτές τις ημέρες, δεκάδες τζιχαντιστές μισθοφόροι, που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πολύμηνη καθυστέρηση στις καταβολές των μισθών τους. Η διαμαρτυρία τους εκδηλώθηκε εντός του χώρου της Αστυνομικής Ακαδημίας της Τρίπολης, σύμφωνα με ένα βίντεο που διέρρευσε μέσα από τους στρατώνες και μεταδόθηκε από το Al-Saa'a 24.


Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό κανάλι ότι τα οικονομικά είναι ο λόγος της αναταραχής, καθώς οι μισθοί των μισθοφόρων έχουν καθυστερήσει τους τελευταίους πέντε μήνες. Οι πηγές επισήμαναν ότι τα χρωστούμενα στους τζιχαντιστές μισθοφόρους ανήλθαν σε 10.000 δολάρια για τον καθένα.


Πρόκειται για άνδρες της τουρκμενικής ταξιαρχίας ΑλΧάμζα. Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική μειονότητα στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ. Ο Ερντογάν εξοπλίζει αυτούς τους Τουρκμένους στη Συρία, ως στρατό ατάκτων, και επίσης από τις γραμμές τους στρατολογεί εθελοντές για τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι ίδιοι είναι συνήθως υπερήφανοι που υπηρετούν τον Ερντογάν και το νεο οθωμανικό του όραμα, αρκεί να πληρώνονται στην ώρα τους. Οι τουρκμενικές και φιλοτουρκικές ισλαμιστικές παραστρατιωτικές μονάδες στη Συρία έχουν συγκροτήσει τον λεγόμενο Συριακό Εθνικό Στρατό (όπως μετονομάστηκε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός FSA) του ψευδοκράτους της «συριακής» αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της βόρειας Συρίας, υπό την ψευδοδιοίκηση της λεγόμενης «Συριακής Μεταβατικής Κυβέρνησης».


Η Τουρκία υποστηρίζει την ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη με όπλα και ξένους μισθοφόρους ενάντια στονΛιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) με έδρα την Ανατολή, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Την Κυριακή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει μια νέα παρτίδα μισθοφόρων στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.


Το Παρατηρητήριο ισχυρίστηκε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου η Άγκυρα σταμάτησε την επιστροφή στη Συρία τζιχανιστών που έληξε η θητεία τους στη Λιβύη. Αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του Οκτωβρίου στη Γενεύη. Επισήμανε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων που έχουν μεταφερθεί συνολικά στη Λιβύη εκτιμάται σε 18.000, με 350 να είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών. Η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου ανέφερε ότι 10.750 έχουν γυρίσει στη Συρία μετά το τέλος των συμβάσεών τους και αφού εξοφλήθηκαν. Ο αριθμός των τζιχαντσοτν που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λιβύη έφτασε τους 496 άνδρες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου