Σελίδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ποια Τουρκία, Ποιοί Τούρκοι /(ΈΡΕΥΝΑ)

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Στα πρόθυρα της απόλυτης κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης με απρόβλεπτες συνέπειες..

Το ρήγμα Τουρκογενών Ισλαμοεθνικιστών- Κεμαλικών- Μειονοτήτων συνεχώς διευρύνεται!


ΑΓΚΥΡΑ: Μια νέα διεθνής μελέτη έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με την ανάπτυξη της πόλωσης στην Τουρκία φέτος.

 Η μελέτη, από το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας για τη Μετανάστευση του Πανεπιστημίου Bilgi με οικονομική υποστήριξη από τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας Ανάπτυξης (SIDA), δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στις 22 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απόσταση, την πολιτική μισαλλοδοξία  θάλαμοι ηχούς στην τουρκική κοινωνία.

 Η έρευνα, με τίτλο «Διαστάσεις πόλωσης στην Τουρκία 2020», πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε 29 πόλεις, με 4.000 περίπου να αντιπροσωπεύουν τον ενήλικο πληθυσμό της Τουρκίας.  Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Τρίτη το πρωί.

 Μεταξύ όλων των υποστηρικτών των πολιτικών κομμάτων, οι ΗΠΑ θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή,Ακολουθούνται από το Ισραήλ και τη Ρωσία.

 Ογδόντα έξι τοις εκατό όλων των ερωτηθέντων θέλουν 4 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ αυτή η άποψη ανεβαίνει στο 93% μεταξύ των υποστηρικτών της CHP.

 Ως εξέχων δείκτης πολιτικής πόλωσης, οι άνθρωποι δημιούργησαν μια κοινωνική απόσταση από άλλους που κατέχουν τη «πιο απόμακρη» πολιτική γραμμή στη δική τους.

Ενώ το 72% των συμμετεχόντων δεν θέλει να συνεργαστεί με υποστηρικτές του «πιο απομακρυσμένου» πολιτικού κόμματος, περίπου το 60% επίσης δεν τους θέλει ως γείτονες.  Ένα άλλο 66 τοις εκατό είπε ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να παίζουν με παιδιά των υποστηρικτών του πολιτικού κόμματος και το 75 τοις εκατό δεν θέλουν τα παιδιά τους να παντρευτούν με παιδιά του «άλλου» πολιτικού κόμματος.

 Ο καθηγητής Emre Erdogan, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Bilgi και επιστημονικός συντονιστής της μελέτης, δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε μείωση της προθυμίας να ζουν μαζί μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών πολιτικών κομμάτων.

«Πρόκειται για πόλωση τόσο στο πολιτικό όσο και στο συναισθηματικό μέτωπο, και γίνεται ένα οξύ πρόβλημα για τη χώρα», δήλωσε στο Arab News.

 Το 70 τοις εκατό των υποστηρικτών του CHP, το 67 τοις εκατό των υποστηρικτών του HDP και το 65 τοις εκατό των υποστηρικτών του Κόμματος IYI πιστεύουν ότι οι κοινωνικές διαφωνίες αυξήθηκαν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, την κουρδική σύγκρουση και το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που παραχωρεί τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ  Ο Ερντογάν με υπερβολική ισχύ είναι τα καυτά θέματα διαφωνίας.

 Ο Paul T. Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, πιστεύει ότι η πόλωση φαίνεται να αποτελεί μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής ή τουλάχιστον συνέπεια αυτής.

«Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει από καιρό χρησιμοποιήσει διχαστική ρητορική και απεικονίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως βανδάλους, τρομοκράτες ή εχθρούς του κράτους», δήλωσε στους Arab News, προσθέτοντας ότι τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είναι επίσης γνωστό ότι δαιμονούν κριτικούς και συμβάλλουν στην πόλωση.  Στη χώρα.

 Η έρευνα δείχνει ότι η πόλωση βαθαίνει επίσης με ορισμένα αμφιλεγόμενα ζητήματα.  Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο εθνικιστικός σύμμαχός του MHP υποστηρίζουν σθεναρά διαιρετικά έργα, όπως το έργο τεχνητού υδάτινου οδού Kanal Istanbul ή την εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος αντιτίθενται σε αυτούς.

 «Ο χρόνος της απόφασης της Αγίας Σοφίας σχετίζεται πιθανώς με την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του Ερντογάν και του AKP σε μια εποχή κρίσης.  Ήταν μια μεγάλη κάρτα που παίζαμε για σχετικά μικρό κέρδος εντός έδρας και προκαλεί ανεπανόρθωτα αντιλήψεις για την Τουρκία στον δυτικό και ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο », δήλωσε η Nora Fisher Onar, ειδικός της Τουρκίας από το τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.«Μια άλλη πτυχή της εγχώριας διακυβέρνησης που έχει πολώσει είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να σφετεριστεί πόρους από ή να αποκλείσει τις προβλέψεις των δημάρχων της αντιπολίτευσης για δημόσια αγαθά όπως η υποδομή μεταφορών», πρόσθεσε.

 Αντ ‘αυτού, η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για την κουρδική κοινότητα συγκεντρώνει όλους τους υποστηρικτές του κόμματος ενάντια στους υποστηρικτές του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

 Ωστόσο, οι υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στον διορισμό διαχειριστών στους δήμους υπό την ηγεσία των Κούρδων, ενώ ο μισός πληθυσμός αντιτίθεται.

 Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιούν το Twitter (63 τοις εκατό) και το Facebook (66 τοις εκατό) ως μέσο για να μοιραστούν τις πολιτικές τους απόψεις

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η οικονομία και η ανεργία είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, ακολουθούμενα από τα ποσοστά πληθωρισμού.  Ογδόντα τοις εκατό των υποστηρικτών του AKP πιστεύουν ότι οι απόψεις τους αντιπροσωπεύονται στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό είναι μόνο 13,6 τοις εκατό μεταξύ των υποστηρικτών του CHP και 8,1 τοις εκατό μεταξύ των υποστηρικτών του HDP.

 Οι υποστηρικτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων τείνουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό εάν έχουν την ευκαιρία.  Το ένα τρίτο των υποστηρικτών της CHP και σχεδόν οι μισοί υποστηρικτές του HDP θα σκέφτονταν τη μετανάστευση για την εύρεση καλύτερης δουλειάς, για καλύτερες ευκαιρίες προσωπικών ελευθεριών και λόγω της απώλειας ελπίδας για το μέλλον της χώρας.

 «Η ανεργία, η φτώχεια και η έλλειψη μέσων για πολιτική έκφραση είναι οι κύριοι παράγοντες που αποδυναμώνουν τον δεσμό ιθαγένειας των υποστηρικτών του HDP», δήλωσε ο καθηγητής Ερντογάν

Ενενήντα τοις εκατό των υποστηρικτών του HDP, το 80 τοις εκατό των υποστηρικτών του CHP και το 69 τοις εκατό των υποστηρικτών του Κόμματος IYI δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές διεξάγονται δίκαια στην Τουρκία.

 «Αυτή η αντίληψη ενισχύει περαιτέρω την πολιτική αποξένωση των ανθρώπων και τους ωθεί να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες όπου θα εκπροσωπούνται καλύτερα στα πολιτικά μέτωπα με δημοκρατικές εκλογές», δήλωσε ο καθηγητής Ερντογάν.

 Το 77% των υποστηρικτών του AKP αισθάνονται «συναισθηματικά» συνδεδεμένοι με τη χώρα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 65% μεταξύ των υποστηρικτών του CHP και 45% μεταξύ των υποστηρικτών του HDP.

 Σύμφωνα με τον Onar, οι κατηγορηματικές περιφερειακές πολιτικές της Άγκυρας ανησυχούν περισσότερο για τους ψηφοφόρους του HDP – ειδικά για τη Συρία και το Ιράκ – και για τα πιο προοδευτικά στοιχεία της CHP, αλλά αντιμετωπίζονται θετικά από τον δεξιό εθνικιστικό συνασπισμό AKP-MHP και επίσης για ορισμένους  το κεντροδεξιό και κεντροαριστερά εθνικιστικό κόμμα IYI.

 «Όσο περισσότερο πολώνεις ενθαρρύνοντας μια έντονη αίσθηση« αυτών »έναντι« εμάς », τόσο περισσότερο μπορείς να δημιουργήσεις παθιασμένη υποστήριξη μεταξύ των οπαδών σου.  Αλλά τότε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κυβερνάς, απαιτώντας περισσότερη πόλωση για να παραμείνεις στην εξουσία και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να κυβερνάς.Αυτό γίνεται...

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα www.arabnews.com:Survey: Is polarization Turkey’s fate?

Δείτε ΕΔΩ την σχετική Έρευνα.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου