ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Υπέρ κυρώσεων στη Σύνοδο Ε.Ε.
Η Αθήνα διαμηνύει πως η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει την επιθετική στρατηγική της
Πιθανή πρόταση της Άγκυρας για έναρξη διερευνητικών επαφών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πέσει στο κενό
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή υπέρ των κυρώσεων κατά της Άγκυρας παραμένει η Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί διά τηλεδιασκέψεως, λόγω περιορισμών μετακινήσεων που επιβάλλει η πανδημία.
Η στάση της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς παραπέμπει σε μια τακτική χρονοτριβής δίχως πραγματική πρόθεση δημιουργικού διαλόγου. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, η Τουρκία έκανε άνοιγμα στην Ευρώπη, επιτέθηκε στην Ελλάδα και μετά ζήτησε ευθύνες και από τους Γερμανούς για την νηοψία που έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη».
Κατόπιν τούτων, είναι απολύτως σαφές ότι πιθανή πρόταση για έναρξη διερευνητικών επαφών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πέσει στο κενό, διότι πέραν πάσης αμφιβολίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο των κυκλοθυμικών, διπλωματικών τεχνασμάτων, τα οποία η Τουρκία έχει αναγάγει σε μόνιμο χαρακτηριστικό της τακτικής της τους τελευταίους μήνες.
Χθες, σε αυτήν τη γραμμή επέμεινε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, ότι «για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία Θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το διεθνές δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Τηλεφωνική επικοινωνία
Χθες, ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την επικείμενο σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί το σύνολο των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης και αυτό γίνεται αντιληπτό από την Ε.Ε.
Ο κ. Παπαϊωάννου παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου και υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. όχι μόνον έδωσε μια ευκαιρία, αλλά δεν αποφάσισε να επιβάλει μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δόθηκε για να δημιουργηθεί και μια προοπτική για θετική ατζέντα, έκανε ακριβώς το αντίθετο, δυναμίτισε το κλίμα και το έκανε ακόμη χειρότερο και, πλέον, δεν δίνει άλλες επιλογές στην Ευρώπη».
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήδη από τον Οκτώβριο, έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Την τουρκική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles. «Εφόσον η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, η Ένωση θα πρέπει να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, για να προστατεύσει την ασφάλεια των κρατών μελών και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος περνάει από τα νερά της Μεσογείου».
Καταδίκη από την Ευρωβουλή
Με συντριπτική πλειοψηφία (631 ψήφους υπέρ, 3 αρνητικές και 59 αποχές) εγκρίθηκε χθες μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Το ψήφισμα «καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας» στην Αμμόχωστο, με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, που «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις προοπτικές για μια ολοκληρωμένη λύση του κυπριακού προβλήματος», υιοθετώντας τη λογική της διχοτόμησης του νησιού. Ζητείται από την Τουρκία «να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες».
Παράλληλα, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο απέναντι στην Άγκυρα και «να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας». Οι κυρώσεις, σημειώνεται στο ψήφισμα, μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινούς συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του πεδίου , μέσα από διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κλίμα συναντίληψης με τα κόμματα
Για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα έναντι της Άγκυρας - Ενημέρωση από Δένδια
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Σε κλίμα γενικής συμφωνίας σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διεξήχθησαν χθες οι ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Επισήμως, οι συναντήσεις είχαν ως σκοπό την ενημέρωση των κομμάτων για τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). «Η συμφωνία αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών. Τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και εμού», δήλωσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι το περιεχόμενό της «εδράζεται στο διεθνές δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σημειώνοντας ότι «αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε χθες λόγο για «άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, και πιθανοί ελιγμοί της, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη συμφωνία με τα ΗΑΕ, λέγοντας ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη μικρή Σπάρτη του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος είπε ότι «η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα ΗΑΕ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού», ενώ εκ μέρους του ΜέΡΑ 25, η Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών.
Το ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας με τα ΗΑΕ έθεσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.
«Σοβαρές συμμαχίες»
Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο Άγγελος Συρίγος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία έως τώρα ήμασταν απόντες».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ανάσα από Κατάρ στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία
Νέες βολές από Ακάρ κατά της Ε.Ε. για το τουρκικό εμπορικό πλοίο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε χθες στην Άγκυρα τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι
Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως «η Τουρκία θέλει το μέλλον της στην Ευρώπη», αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έρχεται όλο και πιο κοντά με το Κατάρ, που είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος, επενδυτής και χρηματοδότης της τουρκικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι, και μετά τη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, που θα δώσουν προσωρινή ανάσα στην τουρκική οικονομία.
Με τη συμφωνία μεταβιβάζονται στο υπερταμείο του Κατάρ το 10% των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, οι μετοχές του τουρκικού δημοσίου στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, Istinye Park, το εμπορικό λιμάνι της Αττάλειας, ενώ ιδρύεται κοινή εταιρεία για την αξιοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του Κερατίου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μόνο από τη μεταβίβαση των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης θα εισρεύσουν 300 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία. Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαΐκ Οζτράκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν και δήλωσε: «Ήδη δώσατε τα οικόπεδα του Kanal Istanbul, τους δώσατε το εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών αρμάτων, δώσατε τις μεταδόσεις των αγώνων ποδοσφαίρου, τώρα τους δίνετε όλα αυτά. Δώστε στο Κατάρ και τους τίτλους ιδιοκτησίας της Τουρκίας»!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η Άγκυρα έχει δαπανήσει 120 δισεκατομμύρια δολάρια για να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα. Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ο Ερντογάν πρότεινε στις ισλαμικές χώρες να κάνουν εμπορικές συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε τις εργασίες μας για εμπόριο με τα εθνικά μας νομίσματα. Για να μειώσουμε την πίεση που ασκούν οι ισοτιμίες του συναλλάγματος, στο εμπόριο και στις οικονομίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μία φορά κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. για την επέμβαση στο τουρκικό εμπορικό πλοίο «Rosaline Α» και υποστήριξε ότι «ξέρουν πως στο ζήτημα της έρευνας στο πλοίο έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και γι' αυτό ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Προσπαθούν να αποφύγουν την αλήθεια, καθώς οι ενέργειές τους δεν έχουν νομική βάση».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «τόνισα πως είναι απαράδεκτη η ενέργεια εναντίον του πλοίου μας. Συζητήσαμε επίσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, αλλά και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν «Ψυχρό Πόλεμο»
Ο Μάικλ Δουκάκης μιλάει για τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στρέφει την προσοχή στις σχέσεις με το Πεκίνο
Ο Μπάιντεν ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα και ήταν αναμεμειγμένος σε όλη τη δουλειά που κάναμε αυτά τα χρόνια.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που λειτουργεί συμβιβαστικά, που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Ο Τράμπ ήταν ακριβώς το αντίθετο. Θεωρώ πως ο κόσμος στις ΗΠΑ βαρέθηκε τη διαίρεση και θέλει να δει τα ζητήματα να λύνονται
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗ
«Ο Μπάιντεν θα αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη αλλαγή», υποστηρίζει η εμβληματική μορφή της αμερικανικής πολιτικής, Μάικλ Δουκάκης, σε συνέντευξή του. Ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Βοστώνης, που διεκδίκησε για τους Δημοκρατικούς το 1988 την προεδρία των ΗΠΑ, γνωρίζει καλά τον νέο πρόεδρο της Αμερικής και δηλώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «φίλος της Ελλάδας» και πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα εισέλθουν σε μια νέα, καλύτερη φάση.
Ο κ. Δουκάκης γιόρτασε την ημέρα των αμερικανικών εκλογών τα 87α γενέθλιά του και επισημαίνει ότι πρόθεσή του είναι να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τη λήξη της πανδημίας.
-Θα ήθελα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την άποψη σας για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο πρόεδρος Μπάιντεν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του και αναρωτιέμαι εάν είναι αρκετή μια αλλαγή στη θέση του οδηγού για μια χώρα, ώστε να αλλάξει στο εσωτερικό της αλλά και στην εξωτερική πολιτική της.
-Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως η αλλαγή θα είναι δραματική και άμεση. Διότι ο Τράμπ ήταν λάθος σε όλα τα πεδία και πλέον επιστρέφουμε σε κάτι που είναι τόσο λογικό και φυσιολογικό. Με έναν άνθρωπο σαν τον Τζο Μπάιντεν που είναι πολύ καλός και ένας εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας. Πάντα ήταν. Και θα αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη αλλαγή. Πιστέψτε με. Για όλους μας.
-Άρα, προβλέπετε πως θα δούμε μια ενίσχυση της αμερτκανικής παρυσίας τόσο στη γειτονιά μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ενδυνάμωση των σχέσεων με το NATO και την Ευρώπη;
-Ναι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι θα συμβεί. Και εύχομαι ειλικρινά να σημάνει μια νέα φάση στη σχέση μας με την Ελλάδα. Και θεωρώ ότι έτσι θα γίνει. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα και ήταν αναμεμειγμένος σε όλη τη δουλειά που κάναμε αυτά τα χρόνια για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τόσο διαφορετικό και τόσο καλύτερο από αυτό που είχαμε με τον Τράμπ. Δεν θα υπάρχει καμία σύγκριση.
Ο Μπάιντεν επίσης γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Και ο νέος υπουργός Εξωτερικών του είναι ένας ωραίος άνθρωπος και θα είμαστε τυχεροί που θα τον έχουμε. Μάλιστα, κάποιος μου είπε πως όταν ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ, είχε δουλέψει για την προεκλογική μου καμπάνια το 1988...
-Τι περίπτωση ανθρώπου είναι; Αφού δούλεψε μαζί σας;
-Κοιτάξτε, δεν το θυμάμαι, ήταν πολύ νέος εκείνη την εποχή... Αλλά πρόκειται για έναν στέρεο, λογικό χαρακτήρα και θα έχουμε σταθερότητα και συνέχεια, ενώ ελπίζω ότι θα ανανεωθούν οι σχέσεις μας όχι μόνο με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Με ανησυχεί πολύ η σχέση μας με την Κίνα και τα όσα συμβαίνουν εκεί. Θα έπρεπε να βελτιωθούν τα πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν «Ψυχρό Πόλεμο».
Είχαμε αρκετά από αυτόν. Και νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που θα κάνουν και ο Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Τόνι Μπλίνκεν είναι πως θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα συνολικά. Ο Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί συμβιβαστικά, φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Τράμπ. Και αυτό είναι πολύ καλό.
-Εσείς ζήσατε την εμπειρία της προεδρικής εκλογής το 1988. Αναρωτιέμαι πόσο έχει αλλάξει η πολιτική τα τελευταία 32 χρόνια;
-Δεν είμαι βέβαιος πως έχει αλλάξει τόσο πολύ. Ακόμη υπάρχουν πολλά από τα ίδια θέματα στο τραπέζι. Αυτό που έχει αλλάξει είναι, για παράδειγμα, ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αφορά άλλωστε την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη.
-Και σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της Αμερικής. Βλέπετε ακόμη μια βαθιά διχασμένη χώρα; Και ποια είναι η αίσθησή σας για το μέλλον;
-Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο. Ειλικρινά. Πρόκειται -όπως είπα- για έναν άνθρωπο που λειτουργεί συμβιβαστικά, που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Ο Τράμπ ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά θεωρώ πως ο κόσμος στις ΗΠΑ βαρέθηκε τη διαίρεση και θέλει να δει τα ζητήματα να λύνονται.
-Τέλος, έχετε κάποιο μήνυμα να στείλετε στην Ελλάδα και μήπως πρέπει να σας περιμένουμε μετά το τέλος της πανδημίας;
-Σίγουρα το εύχομαι και θα το ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψουμε. Αλλά ξέρετε, μόλις γιόρτασα τα 87α γενέθλιά μου, μάλιστα συνέπεσαν με την ημέρα των εκλογών. Δυστυχώς δεν... μικραίνω, αλλά νιώθω καλά. Ακόμη κι αν και τα ελληνικά μου δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα για να συνεννοούμαι, μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω και την καθομιλουμένη, όμως αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και ελπίζω του χρόνου να καταφέρουμε να έρθουμε και να περάσουμε λίγο χρόνο.
ΑΥΓΗ
Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Αυτή θα μπορούσε να είναι η περιγραφή της στάσης της Τουρκίας, αλλά και πολλών κρατών μελών της Ε.Ε., λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει τα πάντα στην αλληλεγγύη και την αυστηρότητα των εταίρων και προβάλλει με ενθουσιασμό τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία, να ζητήσει την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Βέβαια, δεν αποφασιζει γι' αυτές το Κοινοβούλιο, αλλά σίγουρα στέλνει ένα μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά όταν την πρωτοβουλία γι' αυτή την απόφαση την είχε η ευρω Δεξιά, που κυβερνά ή συγκυβερνά σε πολλές σημαντικές χώρες.
Η... μάσκα
Το αν το μήνυμα της Ευρωβουλής θα φτάσει στους αποδέκτες του μένει να φανεί, ιδίως όταν η Τουρκία δηλώνει και πάλι πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να αποσύρει από τις περιοχές πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το "Oruc Reis" , επειδή "ολοκλήρωσε τις έρευνες". Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα, η στάση αυτή είναι υποκριτική, μια μάσκα, "που δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα ". Η ερμηνεία του Στέ λιου Πέτσα είναι πως η Τουρκία έχει άγχος μπροστά στο ενδεχόμενο των κυρώσεων, γι' αυτό και προσπαθεί να ρετουσάρει την παραβατικότητά της.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μήπως η απόσυρση του Oruc Reis και οι δηλώσεις της Άγκυρας υπέρ του διαλόγου οδηγήσουν τους 27 σε μια πολύ χλιαρή απόφαση. ΓΓ αυτό και προσπαθεί να τους πείσει ότι η Τουρκία είναι ένας ταραξίας, που μαζεύεται μόνο για τακτικούς λόγους και για λίγο. Τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που επαναλαμβάνει ότι οι εταίροι δεν είναι αφελείς και πρέπει να καταλάβουν τα καμώματα της Τουρκίας. Κάτι ανάλογο είπε χθες στον γενικό γραμματέα του NATO έτσι, για την τιμή των όπλων, καθώς ο Στόλτενμπεργκ τηρεί ευλαβικά τις ίσες αποστάσεις καθώς και στους εκπροσώπους των κομμάτων: Ότι η Ελλάδα θέλει έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ωστόσο θα πρέπει και η Τουρκία "να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".
Η γαλλική πίεση
Σ' αυτή τη φάση, πάντως, πιέζει και η Γαλλία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με τον υπουργό της των Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ηγετών της Ε. Ε. να κάνει πίσω στη διένεξη για τις έρευνες στη Μεσόγειο. Θέτει λοιπόν την Τουρκία ενώπιον του διλήμματος εάν επιμένει στην αντιπαράθεση ή επιθυμεί τη συνεργασία. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκυρα, που θεωρεί αντιπαραγωγική τη συζήτηση για τις κυρώσεις. Αντιπαραγωγική τη θεωρεί και η Γερμα νία, πλην όμως το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου έχει βαρύνει, μετά το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που αρνήθηκε να ελεγχθεί για όπλα την Κυριακή. Η Τουρκία κατηγορεί επίσημα τους Γερμανούς για πειρατεία , ενώ οι Γερμανοί ανεπίσημα την Τουρκία για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Για την ώρα, δεν φαίνεται εάν η κόντρα αυτή θα παίξει ρόλο στη σύνοδο κορυφής.
ΑΥΓΗ
ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Τέσσερα χρόνια έχουν συμπληρωθεί ήδη από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και η τουρκική Δικαιοσύνη εξακολουθεί να μοιράζει ποινές σε κατηγορούμενους. Η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα ολοκληρώθηκε χθες στην Άγκυρα με το δικαστήριο να καταδικάζει σε ισόβια 337 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με σύνοψη της ετυμηγορίας που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για δεκάδες κατηγορίες, με βασικότερες την "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης", την "απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου" και "φόνους". Αναφέρεται επίσης πως 25 πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών F 16 βομβάρδισαν στόχους στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, που χτυπήθηκε τρεις φορές. Οι αεροπορικές επιθέσεις στην Άγκυρα προκάλεσαν τον θάνατο 68 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 200, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Περισσότεροι από 10 αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν σε ακόμη αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, κάτι που μεταφράζεται στην πράξη σε πιο βάναυσες συνθήκες εγκλεισμού. Άλλοι 60 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές κάθειρξης και 75 αθωώθηκαν. Σχεδόν 500 άνθρωποι δικάζονταν στο πλαίσιο αυτής της γιγάντιας δίκης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δίκες για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατηγορουμένων. Έτσι περισσότεροι από 520 κατηγορούμενοι δικάζονται σε μια δίκη που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της προεδρικής φρουράς τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Διακόσιες ογδόντα εννέα δίκες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 10 άλλες συνεχίζονται.
Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 απ' αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η παραβατικότητα της Άγκυρας στο επίκεντρο συνομιλίας με Στόλτενμπεργκ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την καθιερωμένη έπειτα από κάθε τέτοιου είδους επικοινωνία ανάρτηση στο twitter, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή. Και τα δύο είναι θέματα στα οποία στο παρελθόν η στάση του κ. Στόλτενμπεργκ έχει δημιουργήσει, αν μη τι άλλο, προβληματισμό στην Ελλάδα, καθώς η ουδέτερη στάση του θεωρείται ότι ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.
Η συγκεκριμένη, πάντως, τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του NATO, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και στήν οποία αναμένεται ο Ν. Δένδιας να θέσει ξανά το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Η Τουρκία, πάντως, δεν πτοείται, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε χθες, στις 13 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή στον γ.γ. του OHE με την οποία κατηγορούσε τη χώρα μας διότι... παρεμποδίζει τις έρευνες του «Oruc Reis», που γίνονται, σύμφωνα με τον παράλογο ισχυρισμό της, στην υφαλοκρηπίδα της. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία καλεί μεν σε διάλογο, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», θυμίζοντας τη γνωστή παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κλίμα συναίνεσης για την αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα!
Ενημέρωση των κομμάτων από Δένδια, που τάχθηκαν (πλην ΚΚΕ) θετικά. Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ Ελλ. Λύση για την αντιμετώπιση της τούρκικης προκλητικότητας
Για μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ
Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και για τη συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τις συγκεκριμένες συμφωνίες, ενώ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι υπάρχει κενό στη στρατηγική της χώρας μας εν όψει των ανακατατάξεων της αμυντικής πολιτικής της Αμερικής. Απηύθυνε ακόμη στον πρωθυπουργό το ερώτημα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ έθεσε και ζήτημα αυστηροποίησης του πρωτοκόλλου στις ελληνικές πρεσβείες.
Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την ενημέρωσή του, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπογραφή της συμφωνίας είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τη χώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη «μικρή Σπάρτη» του αραβικού κόσμου, προσωνύμιο που τους έχει δοθεί λόγω της έμφασης στις αμυντικές δυνατότητες. «Η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη "μικρή Σπάρτη" του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής.
Πάγιες θέσεις
Από το ΚΚΕ ενημερώθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος αμέσως μετά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ περί NATO και Ε.Ε., λέγοντας ότι οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας , ενώ ανέφερε πως η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Ο απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού Αντώνης Μυλωνάκης εκπροσώπησε την Ελληνική Λύση και αμέσως μετά τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς, όπως ανέφερε, η συμφωνία σκοπό έχει να βοηθήσει το ένα κράτος το άλλο σε περίπτωση πολέμου ή επιχειρήσεων. Υπογράμμισε και αυτός πάντως «φτάνει να υλοποιηθεί, γιατί πολλές συμφωνίες έχουν κατά καιρούς γίνει, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί».
Για τις NAVTEX
Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως οι τελευταίες NAVTEX που έβγαλε η Τουρκία, και «κυρίως αυτή που φτάνει στα 5,8 ναυτικά μίλια», «είναι για εμάς μια "κόκκινη γραμμή", η οποία δεν έπρεπε να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια».
Έγινε μια «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό τόνισε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Τελευταίος ενημερώθηκε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, ο οποίος επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία έως τώρα ήμασταν απόντες , χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα Εμιράτα κύριο παίκτη στα ζητήματα ασφαλείας της Μ. Ανατολής.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι αυτές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας και συμπλήρωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τους συνομιλητές του απόψεις για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, τους επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών, επανερχόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας με τα ΗΑΕ, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ενώ εντύπωση έκανε η αναφορά του στην περαιτέρω σκοπούμενη εμβάθυνση των σχέσεων με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πέτσας: Η Τουρκία κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
«ΤΙΣ τελευταίες ημέρες η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε. σε βάρος της Άγκυρας. «Η Τουρκία», όπως είπε, «αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου... Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα».
Σύγκρουση
Ο βουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής Άγγελος Συρίγος εκτίμησε πως «θα υπάρξουν σίγουρα κυρώσεις, το θέμα είναι αν θα είναι σοβαρές κυρώσεις ή όχι». Όπως είπε, «στη Σύνοδο Κορυφής θα συγκρουστούν δύο ομάδες, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της δεύτερης ομάδας».
Η διαφορά τώρα σε σχέση με πριν είναι ότι έγιναν «τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τουρκικό δάχτυλο». Τόνισε εξάλλου ότι δεν θα τεθεί ζήτημα τελωνειακής ένωσης, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις επόμενες 40 ημέρες μετά τη σύνοδο και μέχρι την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου στις ΗΠΑ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ευρωβουλή: Υπερψήφισε πρόταση για κυρώσεις χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα
ΑΣΦΑΙΡΑ πυρά εξαπέλυσε το Ευρωκοινοβούλιο κατά της Τουρκίας, μετά τη συμβολικής και όχι πρακτικής σημασίας υπερψήφιση της πρότασης για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Άγκυρα. Η τροπολογία που κατέθεσαν η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπία υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 απέχοντες.
Θεωρητικά πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η εξέλιξη δεν είναι δεσμευτική ούτε στο ελάχιστο, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Πλην της Γαλλίας, η οποία ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη κι από άλλες κυβερνήσεις του μπλοκ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες εκτιμούν ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.
Το Παρίσι υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη ης προειδοποιήσεις των ηγετών της Ε.Ε. την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
«Να μην κάνουμε πίσω»
«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει» δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν στο γαλλικό Κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ' αυτούς».
Στο ίδιο κλίμα κι ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς, συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε χθες ότι «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να διασπαστεί και πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε μια κοινή θέση που είναι σαφώς στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας, και καθώς οι έως τώρα προσπάθειες διεξαγωγής διαλόγου με την Τουρκία έχουν αποτύχει δεν επιτρέπεται πλέον να κάνουμε πίσω στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της».
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν σχεδιαστεί λεπτομερείς κυρώσεις. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι όποια μέτρα ληφθούν θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιοριστούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση, στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα φανεί εάν η Ευρώπη θέλει να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο ή θα επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο των κυβερνήσεων της Ε.Ε. .
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«ΑΕΤΟΣ»: Άσκηση «απάντηση» στις τουρκικές μεθοδεύσεις
«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» στις τουρκικές προσπάθειες ιδιοποίησης της ευθύνης έρευνας και διάσωσης αποτέλεσε η άσκηση έρευνας και διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης. Η συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από τον στόχο της τουρκικής προκλητικότητας με το «Oruc Reis», αποτελεί και κομμάτι της περιοχής στην οποία η Άγκυρα προσπάθησε να θεμελιώσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης ψηφίζοντας σχετικό νόμο στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
Γι’ αυτό άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης αξιολογήθηκε η ετοιμότητα αντίδρασης του Συστήματος Έρευνας Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις οικείες διαταγές των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΛΣ ΕΛ.ΑΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ICAO που απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν ένα ελικόπτερο, μία πυραυλάκατος, μέσα του ΑΛΣ ΕΛ.ΑΚΤ, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό και ένα ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, αξιολογήθηκαν η συνεργασία των κέντρων συντονισμού Ε-Δ (ΚΣΕΔ) Ελλάδας - Κύπρου, ο συντονισμός των ενεργειών Ε-Δ και η προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων μεταξύ των ασκουμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Πολιτικής Αεροπορίας και τις διαδικασίες του International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) manual.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δένδιας: Οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις έρευνες για τη δολοφονία Κατσίφα
«Η ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής και Έλληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τον Οκτώβριο 2018 παρακολουθεί στενά το θέμα και το εγείρει και προς τους διεθνείς μας εταίρους».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και την πορεία των ερευνών από τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «είναι προφανές ότι οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσουν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Και τούτο επισημαίνεται προς την αλβανική πλευρά με κάθε ευκαιρία».
Σε όλες τις σχετικές επαφές, συνεχίζει στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζουμε ότι «η διαδικασία διερεύνησης του θανάσιμου τραυματισμού του Έλληνα ομογενούς πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το κλονισμένο, μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, αίσθημα ασφάλειας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις με τα Τίρανα».
Βεβαίως, καταλήγει ο κ. Δένδιας, «δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής συναρτάται άμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας».
Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε: «Οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να παύσουν να κωλυσιεργούν και να διαλευκάνουν τις συνθήκες δολοφονίας του ομογενούς Κατσίφα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επιδιώκει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια να μην τηρεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Πρέπει τα Τίρανα να εννοήσουν ότι η ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. δεν είναι αυτονόητη, αλλά προϋποθέτει τη συμμόρφωση με τους κανόνες απόλυτου σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως και του σεβασμού των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, κάτι που καθιστά ξεκάθαρο η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ στη στήριξη του Μπαχτσελί ο Ερντογάν δεν διστάζει να θυσιάζει πλέον και τους πιο στενούς συνεργάτες του, αν δει την παραμικρή διαφοροποίηση. Όπως γράψει στη "Sabah" ο ερντογανικός Μεχμέτ Μπαρλάς, "η Λαϊκή Συμμαχία Ερντογάν Μπαχτσελί, που κάποιοι προσπάθησαν να την κατεδαφίσουν, είναι ισχυρότερη από πριν" . Μόνο που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Μπαχτσελί είναι αυτός που "χτυπά το ντέφι για να χορεύει ο Ερντογάν" . Αυτός ο Γκρίζος Λύκος είναι ουσιαστικά "ο σκιώδης ηγέτης της Τουρκίας".
Μετά την εκλογική ήττα του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ευάλωτος στις ακροδεξιές και εθνικιστικές ορέξεις του Μπαχτσελί για να παραμείνει στην εξουσία. Με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για την εσωτερική αλλά και για την εξωτερική πολιτική. Κι ας κάνει δήθεν ανοίγματα προς την Ευρώπη ο Ερντογάν. Είναι η προβιά προβάτου που φοράει πριν από κάθε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., φοβούμενος μήπως και πιεστούν οι σύμμαχοι του στο Βερολίνο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα. Γι' αυτόν τον λόγο έστειλε στις 20 Νοεμβρίου τον πιο στενό συνεργάτη του Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες για επαφές και lobbying, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Όπως γράφει ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα του Yetkinreport, "ενώ ο Ερντογάν μιλάει για νομικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ο συνεργάτης του Μπαχτσελί βλέπει ως διέξοδο τη φυλάκιση ηγετών της αντιπολίτευσης και τη συνέχιση της κράτησης των ήδη φυλακισμένων πολιτικών του αντιπάλων, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP έχει στερηθεί την ελευθερία του για πολιτικούς λόγους" .
Αυτό που θέλει ο ακροδεξιός "σκιώδης ηγέτης" της Τουρκίας είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε δικαστική μεταρρύθμιση με βάση τις αρχές του δικαίου που απαιτεί ο πολιτισμένος κόσμος από το καθεστώς Ερντογάν. "Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Μπαχτσελί υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι σε αυτόν χρωστάει τη θέση του ως προέδρου της χώρας, σχεδόν θέλει να τον κάνει να του πληρώσει και... διατροφή" γράφει ο Μουράτ Γετκίν.
Παράδειγμα; Η πρόσφατη απελευθέρωση από τις φυλακές μετά την επιμονή του Μπαχτσελί του Αλατίν Τσακιτζί, του διαβόητου Τούρκου αφεντικού του εγκλήματος και μέλους των Γκρίζων Λύκων. Παρά το γεγονός ότι ο Τσακιτσί είχε καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα, από την προσβολή του προέδρου, τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης έως και δολοφονίες, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από πιέσεις του Μπαχτσελί. Μόλις ο διαβόητος εγκληματίας αφέθηκε ελεύθερος, έσπευσε να απειλήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου ότι θα τον βρει μπροστά του!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
Τελεσίγραφο σε Άγκυρα για κυρώσεις
Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ζητά από την Άγκυρα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες και να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου
Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία εάν μέχρι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10-11 Δεκεμβρίου) δεν αλλάξει στάση στην πράξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ζήτησε χθες η Ευρωβουλή από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τη σημαντική από πλευράς πολιτικής βαρύτητας θέση διατυπώνει ψήφισμα των ευρωβουλευτών, το οποίο είναι ένα από τα αυστηρότερα που αποφασίστηκαν έναντι της Τουρκίας.
Άλλωστε αυτό είχε διαφανεί και από τη σχετική συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια την Τρίτη, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες άσκησαν εντονότατη κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Τουρκία, μόλις δύο βδομάδες πριν από την κρίσιμη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις, είναι και το γεγονός ότι το χθεσινό ψήφισμα εγκρίθηκε με 631 ψήφους υπέρ, μόλις 3 κατά και 59 αποχές.
Τροπολογία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατύπωση για την επιβολή κυρώσεων αποτελεί προϊόν τροπολογίας του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε συνεργασία με Κύπριους ευρωβουλευτές, ενώ αφορμή για τη συζήτηση και το ψήφισμα ήταν η πρόσφατη προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια της Κύπρου.
Μάλιστα, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της Άγκυρας και του Ερντογάν, πιέζοντας σε όλα τα επίπεδα για κυρώσεις.
Ειδικότερα, το ψήφισμα καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ζητά από την Άγκυρα να αντιστρέψει την στάση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες.
Καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τους Ευρωπαίους ηγέτες, να τηρήσουν ενιαία στάση απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις.
Όπως τονίζει, οι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινούς συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του εδάφους, ενώ ζητεί να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων με πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και επιβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι η βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα είναι επωφελής για όλες τις χώρες της περιοχής, κυρίως την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Το πλαίσιο λύσης
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο βιώσιμος διακανονισμός στο Κυπριακό πρέπει να γίνει με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και μεμονωμένη ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το κεκτημένο της Ε.Ε., και βάσει του σεβασμού των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.
Αναφορικά με τα Βαρώσια, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 15 Νοεμβρίου 2020, επίσκεψη που αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει οδικό χάρτη για τον παράνομο διακανονισμό της σφραγισμένης πόλης.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το παράνομο άνοιγμα στοχεύει στην αλλαγή του καθεστώτος της ιδιοκτησίας στην περιοχή, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους του.
Ζητούν πιο ενεργό ρόλο
Τέλος, το ψήφισμα καλεί την Ε.Ε. και τα Κράτη μέλη της να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του OHE, και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πείσουν την Τουρκία να αντιστρέψει τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια.
Τέλος, καλείται η Τουρκία να μην προχωρήσει σε μονομερείς δραστηριότητες, όπως οι παράνομες διερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δίκαιο της Θάλασσας και στην ουσία υπονομεύουν την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και προοπτικών για μια ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Προσχηματική στροφή της Τουρκίας υπό το φόβο λήψης μέτρων
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΤΣΑΣ
Επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΑΥΣΤΗΡΟ μήνυμα στην Τουρκία ότι με λόγια της τελευταίας στιγμής δεν πείθει απευθύνει η Αθήνα, η οποία προειδοποίησε εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας με τις κυρώσεις να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ότι απαιτείται «συνέχεια και συνεπεία σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης», καθώς και «σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».
«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού.
Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα».
«Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε και αφού υπενθύμισε ότι «τα ίδια έκανε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου», πρόσθεσε: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν "καλής θέλησης" της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο ως προσχηματική. Δεν θα έχει κανένα άλλο στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας», κατέστησε όμως σαφές ότι «για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει το σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια των οποίων έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τους ενημέρωσε για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την Ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Βαθιά» η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ των κομμάτων ενημέρωσε χθες ο Ν. Δένδιας, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως λένε οι πληροφορίες, οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έγιναν μετά, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία θετική και ωφέλιμη για τη χώρα.
Ακόμα και o Γ. Κατρούγκαλος, που έθεσε και τα Ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με τα ΗΑΕ. Ενώ πιο προωθημένος ήταν ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και «χρήσιμη» τη συμφωνία με τη «λεγόμενη μικρή Σπάρτη του αραβικού κόσμου». Η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα από τη Βουλή. Πάντως, όσοι έχουν δει τα δύο κείμενα που υπογράφηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι, μιλάνε για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία είναι πέραν των εμπορικών συμφωνιών, αφού περιέχει μια πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής.
Κι όπως είπε ο ΥΠΕΞ, η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτή η συμφωνία έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω με έναν ισχυρό παίκτη τις νέες σχέσεις που έχει διαμορφώσει η Ελλάδα με χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αλλάζει ο χάρτης του μεταναστευτικού
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, τα οποία αποτυπώνονται και σε χάρτη, υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές στις μεταναστευτικές ροές. Τα στοιχεία αφορούν τη σύγκριση των διαστημάτων Ιανουάριος Οκτώβριος του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ροές προς την Ελλάδα ( 74%) κι έχουν αυξηθεί σημαντικά σε δύο άλλες περιοχές. Έχουν αυξηθεί κατά 122% προς τα Δυτικά Βαλκάνια και κατά 137% προς την Ιταλία.
Προφανώς αποδίδει η νέα μεταναστευτική πολιτική, και μάλιστα ίσως πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν. Η Ελλάδα δεν απευθύνει προσκλητήριο μετανάστευσης, έχει σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά τα οποία φυλάει πλέον κι έχει επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής ασύλου ή απελάσεων εφόσον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Το μήνυμα είναι απολύτως σαφές, ταξίδεψε γρήγορα σε όλες τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών και απέδωσε ήδη καρπούς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ
Ελληνίδα στα ηνία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Αναγνώριση των Φορέων Διαπίστευσης ΕΑ MAC εκλέχθηκε η υπεύθυνη Ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Μαρία Παπατζίκου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης της ΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 25 26 Νοεμβρίου 2020. Το συγκεκριμένο συμβούλιο αποφασίζει για την ένταξη ή την αποπομπή των Εθνικών Φορέων Διαπίστευσης στις Συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης, ΕΑ Multilateral Agreements ΕΑ MLAs της Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης.
Η κ. Παπατζίκου είχε προταθεί για τη συγκεκριμένη θέση από τον πρόεδρο του ΕΣΥΔ, Κωνσταντίνο Κούρταλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σπυρίδωνα Ποδάρα, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα σημείωσε άλλη μία μεγάλη επιτυχία. Μετά από πρόταση δική μου και της ηγεσίας του ΕΣΥΔ, ένα άξιο και καταξιωμένο στέλεχος του ΕΣΥΔ, η κυρία Μαρία Παπατζίκου, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης. Μία σπουδαία θέση, μέσα από την οποία θα μπορέσει να υπηρετήσει και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και την Ελλάδα. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. - ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ 71% ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ
Το 76% υπέρ της παράτασης του lockdown
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Το 36% δηλώνει όχι πρέπει να δοθεί παράταση για όσο χρειαστεί. Το 64% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 51% των νέων δηλώνει ότι δεν θα το κάνει
Οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την έξαρση του κορονοϊού, εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απορρίπτουν την αντιπολιτευτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ σχεδόν 8 στους 10 ανησυχούν ιδιαίτερα για την πανδημία ενώ το 76% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί παράταση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα το 36% δηλώνει «για όσο χρειαστεί».
Το 64% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 30% έχει αντίθετη άποψη όπου εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων (51%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο.
Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 45% έναντι 28% του κανένας και 23% του Αλέξη Τσίπρα ενώ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. λαμβάνει το 40% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, 7% το ΚΙΝΑΛ, 6% το KKE, 5% η Ελληνική Λύση και 3% το Μέρα 25.
Αντίστοιχα στην έρευνα της Μέτρον Analysis για το Μέγκα το 49% των πολιτών θεωρεί ότι π χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έναντι 42% που έχει αντίθετη άποψη. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την πανδημία, το 21 % την οικονομία και το 7% την ανεργία ενώ 51 % αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση με το 40% να έχει αρνητική άποψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 58% των ερωτηθέντων ενώ 36% έχει αρνητική άποψη. Διαφορετική είναι η εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα όπου αξιολογείται αρνητικά από το 71% του δείγματος με το 21 % να έχει θετική άποψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ 4 στους 10 έχουν αρνητική άποψη για τον αρχηγό τους.
Για Πολυτεχνείο
Επτά στους δέκα χαρακτήρισαν θετική την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με το 26% να έχει αρνητική άποψη ενώ το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το κάνουν το 53% με 38% να το απορρίπτουν.
Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 45% με το κανένας 23% και ο Αλέξης Τσίπρας 17%. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 35,1% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το Μέρα25 με 2,9%. Σε όσους προσδιορίζονται ως κεντρώοι, η Ν.Δ. παίρνει 37% έναντι 9% του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζωτικό αυτό τμήμα του εκλογικού σώματος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ZOPAN ΖΑΕΦ: ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ! TON ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καλοπιάνει… τον Μπορίσοφ για να άρει το βέτο στην Ε.Ε.
Γράφει ο δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού να αποσυρθούν από μουσεία και μνημεία οι πινακίδες για τη φασιστική βουλγαρική κατοχή της περιόδου 1941 - 1944
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα Σκόπια η απόφαση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που δήλωσε ότι προχώρησε στην απόφαση απόσυρσης 20 και πλέον πινακίδων από μουσεία και μνημεία, όπου αναγραφόταν η «φασιστική βουλγαρική κατοχή» της περιόδου 1941 - 1944. Η συγκεκριμένη ενέργεια επικρίνεται σφοδρότατα, γιατί αποδεικνύει σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη γειτονική χώρα ότι ο Ζάεφ προσπαθεί να εξευμενίσει τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για να άρει το βέτο της Σόφιας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Όπως είναι γνωστό τη συγκεκριμένη περίοδο η περιοχή των Σκοπίων τελούσε υπό βουλγαρική στρατιωτική κατοχή, αφού η Σόφια ήταν σύμμαχος της Ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Χαρακτηριστικά ο Ζάεφ μιλώντας σε Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριξε ότι «οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας! Στην αρχή εκείνης της περιόδου (η Βουλγαρία) ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός (σ.σ.: εννοεί προφανώς τους παρτιζάνους) απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια, το Τέτοβο και όλη την περιοχή μας».
Παράλληλα τόνισε ότι έχουν αφαιρεθεί αυτές οι επιγραφές κυρίως από μνημεία στη χώρα του (Στρούμιτσα, Σκόπια), εξέλιξη που δεν ήταν γνωστή στην κοινή γνώμη και προφανώς με τη συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται να υποστηρίζει ότι η τότε Γιουγκοσλαβία χώρισε τους λαούς της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, ενώ οι σύγχρονοι πολιτικοί θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα και να φέρουν κοντά τους δυο γειτονικούς λαούς.
Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν από αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις, με το γνωστό εθνικιστικό VMRO - DPMNE να κάνει λόγο για πρωτοφανές σκάνδαλο και να στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στον Ζάεφ να μη διανοηθεί να θέσει σε κίνδυνο τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα». Επίσης πολλές ήταν οι αντιδράσεις από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, αλλά και από συγγενείς ανθρώπων που πολέμησαν και μαρτύρησαν από τον Βούλγαρο κατακτητή. Όλοι τους κάνουν λόγο για μία απαράδεκτη ενέργεια που πλήττει την αντίσταση, αλλά και τις οικογένειες των αγωνιστών των Σκοπίων κατά των εντολοδόχων της Σόφιας. Αποστάσεις από τα όσα είπε ο Ζάεφ κράτησαν διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι.
Ο γνωστός Σκοπιανός ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αλλαχθεί η Ιστορία, ότι τα βουλγαρικά στρατεύματα ήταν φασιστικά και ότι δεν είναι σωστό να εκτίθεται ο πρωθυπουργός δημόσια με τέτοιες αναφορές. Ο Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξη, γνωστοποίησε ότι «η Βόρεια Μακεδονία απέστειλε πλήρες έγγραφο στη Βουλγαρία» στο οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και ότι δεν διεκδικεί μειονοτικά δικαιώματα στην περιοχή της λεγόμενης Μακεδονίας του Πιρίν/ΝΔ Βουλγαρία.
Τα Σκόπια θεωρούν πως η στάση που τηρεί στην παρούσα φάση η Σόφια δεν είναι φιλική, ενώ πρόσφατα ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος των Σκοπίων Στέφο Πενταρόφσκι χαρακτήρισε ως μη φιλική τη στάση της Σόφιας, και προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι και «η σημερινή ηγεσία της Βουλγαρίας χαρακτηρίζεται από κατάλοιπα του κομμουνισμού και της εποχής Ζίφκοφ». Ο Ζάεφ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα πράγματα υποστήριξε ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος αγαπά τη Βουλγαρία αλλά δεν έχει ακόμα αποκτήσει την κατάλληλη πολιτική εμπειρία και γνώση!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Τεντώνει το σχοινί με το Βερολίνο
Γράφει ο δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής
ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ
Καταδικάστηκαν 25 γκιουλενιστές αξιωματικοί, καθώς και τέσσερις ιμάμηδες που είχαν συνεχή επικοινωνία με τον ιμάμη Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια. Ως μόνη λύση τη διχοτόμηση προκρίνει η Άγκυρα στην Κύπρο
Συνεδρίασε χθες, υπό την προεδρία του Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και επικεντρώθηκε στο θέμα της πρόσφατης νηοψίας από τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου, το οποίο μετέφερε φορτίο με διάφορα προϊόντα στη Μισράτα της Λιβύης και για το οποίο υπήρχαν «υπόνοιες» ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η νηοψία από Γερμανούς πεζοναύτες έλαβε χώρα 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βεγγάζης, στο πλαίσιο της αεροναυτικο δορυφορικής επιχείρησης «IRIN» της Ε.Ε., που είναι σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου του 2020 υπό Ιταλό ναύαρχο, ενώ επί του παρόντος ο εν πλω διοικητής του στολίσκου είναι Έλληνας αρχιπλοίαρχος. Στην επιχείρηση της Ε.Ε. συμμετέχουν κυρίως με πλοία και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.
Το Τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη γερμανική ενέργεια ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου και ότι δεν συνάδει με τη συμμαχική συμπεριφορά. Εκτενή ενημέρωση έκαναν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ. Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί είναι μονομερής με έμφαση στον θαλάσσιο χώρο και στοχεύει στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ αγνοεί τα χερσαία σύνορα Αιγύπτου Λιβύης από τα οποία εδώ και τρία σχεδόν χρόνια εισέρχονται παράνομα όπλα και πολεμοφόδια από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον πολέμαρχο Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης.
Για Κύπρο
Το τουρκικό ΣΕΑ/ MGK εξέτασε την κατάσταση στην Κύπρο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για την Κύπρο, ουσιαστικά επανέλαβε το τέλος της δικοινοτικής διζωνικής επιλογής και πρότεινε ως μόνη λύση το διαχωρισμό του νησιού. Σχετικά με το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξέτασε τη ρωσοτουρκική συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου και τη σταδιακά αυξανόμενη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν.
Σχετικά με το Κυπριακό, αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ Τσα βούσογλου, που χθες το απόγευμα (εκτός απρόοπτου) ήταν να αναχωρήσει για το Νιαμέί' του Νίγηρα για να συμμετέχει στην 47η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Επίσης, ο Ακάρ ενημέρωσε το Συμβούλιο για την υπό αναβάθμιση συμφωνία στρατιωτικο βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας στο φως των πολύ πρόσφατων συζητήσεων του Σέρβου υπουργού Άμυνας, Νεμπόσια Στεφάνοβιτς, με τον Τούρκο πρέσβη στο Βελιγράδι, Ταντζού Μπίλγκιτς.
Ποινές σε πραξικοπηματίες
Στην πιο προβεβλημένη δίκη των πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου 2016 επιβλήθηκαν χθες βαρύτατες ποινές πολλών δεκαετιών ισόβιας κάθειρξης Ειδικότερα αφορούν τη λεγόμενη ομάδα «Ακιντζί», δηλαδή αυτών που συνωμότησαν κατά του Ερντογάν, με επιχειρησιακό κέντρο τη στρατιωτική βάση Ακιντζί, κοντά στην Άγκυρα. Καταδικάστηκαν 25 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, καθώς και τέσσερις ιμάμηδες που είχαν συνεχή επικοινωνία με τον ιμάμη Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια.
Μεταξύ των καταδικασθέντων σε πολυετή ισόβια δεσμά ήταν ο πρώην αντισμήναρχος Μουσλίμ Μασίτ, που από τις βόμβες που έριξε σκοτώθηκαν 15 άτομα, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον επίσης πρώην αντισμήναρχο Χασάν Χουσνί Μπαλικσί για τις βόμβες που έριξε στο Κοινοβούλιο στην Άγκυρα. Δύο άλλοι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε πολυετή ισόβια ήταν ο σμήναρχος Μουσταφά Μετίς Καϊγκουσούζ που κατηύθυνε τα F-16 στο να βομβαρδίζουν περιοχές που ήταν πιστές στον Ερντογάν, ενώ ο τότε διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ ταξίαρχος Μπεκιρ Ερσάν Βαν καταδικάστηκε 79 φορές ισόβια, γιατί από τη γνωστή βάση κοντά στα Αδανα εφοδίαζε με καύσιμα τα αεροσκάφη των πραξικοπηματιών. Τέλος, σε ισόβια καταδικάστηκαν οι γνωστοί ιμάμηδες Νουρετίν Ορούτς, Χαρούν Μπινίς, Χκάν Τσιτσέκ και Κεμάλ Μπατμίρ.
ΕΣΤΙΑ
ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ πλειοψηφία, γιά πρώτη φορά, τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τήν επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας υιοθετούν τήν τροπολογία πού κατέθεσε ή Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μειμαράκη, Λευτέρη Χριστόφορου και Λουκά Φούρλα.
Πρόκειται γιά μιά σημαντική απόφαση τοϋ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πού στέλνει ένα σαφές μήνυμα πρός τούς ηγέτες της EE, οι όποιοι καλούνται κατά τήν Σύνοδο Κορυφής τής 10ης 11ης Δεκεμβρίου νά λάβουν αποφάσεις όσον άφορα τήν συνεχιζομένη τουρκική προκλητικότητα. Συμφώνως πρός τήν έν λόγω τροπολογία, πού είναι εις γνώσιν τής «Εστίας», τό Ευρωκοινοβούλιο «καλεί τό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νά διατηρήσει τήν ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών τής Τουρκίας, νά αναλάβει δράση και νά επιβάλει σκληρές κυρώσεις σέ απάντηση στις παράνομες ενέργειες τής Τουρκίας». Ακόμη υπενθυμίζει ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν νά αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, τής γνήσιας συνεργασίας και τής άπτής προόδου ενώ επαναλαμβάνει την πεποίθηση του ότι μία βιώσιμος λύσις τοΰ κυπριακού προβλήματος θά ωφελήσει κάθε χώρα της περιοχής.
Ή τροπολογία αυτή στηρίχθηκε άπό τό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όλους τούς ευρωβουλευτές τής ΝΔ. Επίσης, οί ευρωβουλευτές καταδικάζουν τίς παράνομες δραστηριότητες τής Τουρκίας στό προάστιο τών Βαρωσίων στήν περίκλειστη πόλη τής Αμμοχώστου και προειδοποιούν ότι τό μερικό «άνοιγμά» τους υπονομεύει τίς προοπτικές γιά μιά συνολική επίλυση τοϋ Κυπριακού, βαθαίνει τήν διαίρεση και εδραιώνει τήν μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Οι ευρωβουλευτές καλούν τήν Τουρκία νά μεταβιβάσει τά Βαρώσια στούς νομίμους κατοίκους τους υπό τήν προσωρινή διοίκηση τοϋ OHE (σύμφωνα μέ τό ψήφισμα 550 1984 τοϋ Συμβουλίου Ασφαλείας τών ' Ηνωμένων Εθνών) και νά αποφύγει τυχόν ενέργειες πού μεταβάλλουν τήν δημογραφική ισορροπία τοΰ νησιού μέσω μιας πολιτικής παρανόμων εποικισμών.
Νωρίτερα κατά τήν διάρκεια σχετικής συζητήσεως στην Όλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ό ευρωβουλευτής τής ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανεφέρθη στήν άνεκτικότητα τής EE στις σχέσεις της κυβερνήσεως Έρντογάν μέ θύλακες του ISIS γιά τήν πραγματοποίηση λαθρεμπορίου πετρελαίου στό παρελθόν, στήν συνεργασία μέ ακραίους Ισλαμιστές τής Τουρκίας στήν Συρία και τήν μεταφορά τους ώς μισθοφόρων στήν Λιβύη καί τό Ναγκόρνο Καραμπάχ, καί στήν εκμετάλλευση του προσφυγικοΰ άπό τόν Τοΰρκο Πρόεδρο γιά τήν είσπραξη χρηματοδοτήσεων.
Δήλωσε πώς τώρα «είμαστε ενώπιον των συνεπειών. Μαχητές του ISIS συλλαμβάνονται άπό τίς Ελληνικές Αρχές αφού διήλθαν άπό τήν Τουρκία. Ζούμε τήν πρόκληση θρησκευτικών εντάσεων στίς μουσουλμανικές κοινότητες τής Γαλλίας μέ παρακίνηση του Έρντογάν. Κύριοι Συνάδελφοι, όλες οί μέχρι τώρα ενέργειες τής EE ήταν ευχολόγια καί παυσίπονα. Χρειάζεται νά χτυπηθεί όμως τό πρόβλημα στήν ρίζα. Ή Τουρκία καί ό Έρντογάν απειλούν τήνωΈνωσή μας, καί πρέπει νά πληρωθούν μέ τό ίδιο νόμισμα.». Ζήτησε την διακοπή τών εταιρικών σχέσεων, τήν διακοπή χρηματοδοτήσεως καί τήν επιβολή εμπάργκο πωλήσεως όπλων στήν Τουρκία.
ΕΣΤΙΑ
ΔΗΛΩΣΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΖΑΕΦ ΠΡΟΣ ΜΠΟΡΙΣΩΦ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!
ΕΤΣΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ
Διαγράφει με μνημόνιο τά περίμειονότητος στην Βουλγαρία γιά νά γλυτώσει τό βέτο στην EE
ΓHΝ καί ύδωρ δίδει ό Ζόραν Ζάεφ στήν Βουλγαρία, σέ μία προσπάθεια νά κάμψει την επιμονή της Σόφιας στό βέτο πρός την πορεία εντάξεως των Σκοπίων στήν EE. Αποδεικνύεται έτσι ότι στήν διεθνή σκηνή μία σθεναρά στάσις φέρνει αποτελέσματα, ενώ ή τακτική του ενδοτισμού καί του κατευνασμού οδηγούν τίς χώρες στήν υποχώρηση καί τόν εξευτελισμό. Έν προκειμένω ό Σκοπιανός Πρωθυπουργός είναι αυτός πού έξευτελίσθηκε άποστέλλων επιστολή διά της οποίας διαβεβαιώνει πώς ούτε εδαφικές διεκδικήσεις έχει, ούτε μειονοτικά δικαιώματα θά διεκδικήσει άπό τήν Βουλγαρία, ούτε Μακεδονική μειονότητα προφανώς υπάρχει στήν Βουλγαρία.
Αναφέρει μάλιστα στήν επιστολή αυτή ότι δέν απευθύνεται πρός τήν κυβέρνηση αλλά πρός τούς πολίτες! Συγκεκριμένως γράφει: «Στείλαμε ένα έγγραφο / μνημόνιο πού δέν προορίζεται γιά τόν Πρωθυπουργό Μπορίσωφ ή τήν υπουργό Εξωτερικών Ζαχαρίε βα, αλλά γιά τούς πολίτες, ώστε νά γνωρίζουν τί συμβαίνει. Σέ αυτό άναφέρουμε ότι δέν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις καί δτι δέν θά εμπλακούμε σέ εσωτερικά θέματα άλλων χωρών. Έπίσης καταστήσαμε σαφές ότι δέν διεκδικούμε μειονοτικά δικαιώματα. Αυτό τό "μνημόνιο" πρέπει νά εγκριθεί καί άπό τίς δύο διακυβερνητικές επιτροπές. Ή Κυβέρνησις της "Βορείου Μακεδονίας" θά τό δημοσιεύσει στήν Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναλαμβάνοντας κατ' αυτόν τόν τρόπο καί τίς νομικές υποχρεώσεις γιά τήν εφαρμογή του. Προσφέραμε επίσης έναν οδικό χάρτη γιά τήν Συμφωνία, τήν οποία δεσμευόμαστε αμφότερες οι πλευρές νά υλοποιήσουμε».
Καί σάν νά μήν έφθανε αυτό, ό ταπεινωμένος Ζάεφ ανατρέχει στό πρόσφατο παρελθόν καί διαγράφει τήν βουλγαρική κατοχή επί της χώρας του κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι άφηρέθησαν προσφάτως 20 επιγραφές από μνημεία στίς όποιες έγινε το αναφορά στήν «φασιστική βουλγαρική κατοχή».
Περαιτέρω, εμμέσως πλήν σαφώς, κατηγόρησε τήν πρώην Γιουγκοσλαβία δτι αυτή διήρε σε τούς λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του, καν κατέληξε: «Τό καθήκον των πολιτικών είναι νά φέρουμε κοντά τούς λαούς μας, διότι γιά πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες τό διέπραξαν, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία γιά μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει νά είμαστε μαζί γιατί είμαστε γείτονες».
Αποδεικνύεται άπό τήν στάση αυτή του Ζόραν Ζάεφ πόσο τραγική υπήρξε ή διαπραγμάτευσις του Αλέξη Τσίπρα, ή όποια κατέληξε στήν έπονείδιστη συμφωνία των Πρεσπών. Ή Ελλάς, παλαιότερο μέλος τής ΕΕ καί πολύ ισχυρότερη χώρα άπό τήν Βουλγαρία, θά έπρεπε νά έχει πολύ περισσότερο βαρύνοντα λόγο οσον άφορα τό ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων. Όμως τόν απεμπόλησε. Έπί τής ουσίας έδωσε στόν Ζάεφ όλα όσα ήθελε, άπαξιώνων ταυτοχρόνως τούς Έλληνες πατριώτες, οι όποιοι άντιτάσσοντο στά σχέδιά του. Κατήντησε νά χρησιμοποιεί κατά τρόπον χλευαστικό τήν λέξη «Μακεδονομάχοι». Έναν τίτλο πού έχει καθαγιασθεί μέ τό αίμα ηρώων καί μαρτύρων μέ τούς οποίους προφανώς ό Αλέξης Τσίπρας καί ή άριστερά του δέν έχουν τήν παραμικρή σχέση. Περισσότερη σχέση έχει ό Μπορίσωφ, ό επίγονος τών κομιτατζήδων τούς οποίους οί Μακεδονομάχοι πολέμησαν γιά νά κερδίσουν τήν ελευθερία τής Μακεδονίας, πού είναι μία καί ελληνική!
ΕΣΤΙΑ
ΣΧΟΙΝΑΣ ΠΡΟΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜ: ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κομμισσιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινας θά συντονίσει σήμερα την 15η ετησία συνάντηση υψηλού επιπέδου μέ θρησκευτικούς ηγέτες, τήν οποία διοργανώνει ή Επιτροπή. Κεντρικό θέμα της συναντήσεως, στην όποια θά συμμετάσχουν οκτώ εκπρόσωποι θρησκευτικών οργανώσεων από όλη τήν Ευρώπη, είναι ό «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».
Συμφώνως πρός πληροφορίες της «Εστίας», οι θεματικές είναι τέσσερεις: 1) τρομοκρατία καί ριζοσπαστικό ίσλάμ 2) μετανάστευσις 3) ύγεία – covid-19 4) ένσωμάτωσις. Ειδικότερα, ή έν λόγω συζήτησις θά επικεντρωθεί στό πώς τό Ίσλάμ δέν θά ενοχοποιηθεί καί ώς αντάλλαγμα θά ζητηθεί νά διαβιβασθεί πρός τούς πιστούς «νά παίξουν μέ τούς κανόνες της ΕΕ».
Τό έν λόγω ζήτημα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο, δεδομένου ότι 30 εκατομμύρια πολίτες πού διαβιούν στή ν EE είναι μετανάστες καί δέν έχουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Στό πλαίσιο αυτό υπάρχει ή σκέψις νά δοθούν χρήματα από τά ευρωπαϊκά ταμεία γιά τήν ενσωμάτωση τών έν λόγω ατόμων.
Όσον άφορα τό θέμα της μεταναστεύσεως, στόχος είναι νά αναδειχθεί ό ρόλος τών Εκκλησιών, ενώ σχετικά μέ τόν κορωνοϊό έμφαση θά δοθει στό πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες θά πείσουν τούς πιστούς νά κάνουν τό εμβόλιο, καθώς παρατηρείται καχυποψία σέ μεγάλο μέρος τών Ευρωπαίων πολιτών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πιέσεις Γαλλίας για αυστηρό πρόσωπο της Συνόδου
Τηλεφωνικές επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχε χθες ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εν μέσω νέα έντασης των ελληνοτουρκικών. Πίεση στην Ε.Ε. να μην αναβάλει εκ νέου το θέμα των κυρώσεων ασκεί το Παρίσι εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 11ης Δεκεμβρίου για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε χθες ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών NATO 1 και 2 Οκτωβρίου. Όμως στο τραπέζι βρέθηκε και η νέα ένταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά με τις παράνομες τουρκικές Navtex αλλά και τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας για τη διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό πλοίο Rosaline στο πλαίσιο της επιχείρησης Ειρήνη για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρα της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στον γ.γ. του NATO για τη νηοψία που διενήργησε γερμανικό πλοίο χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».
Πιέζει το Παρίσι
Την ίδια ώρα, πάντως, η Γαλλία εντείνει τις πιέσεις της προς την EE. ώστε να δείξει αυστηρό πρόσωπο προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Γαλλία επιχειρεί πλέον να κερδίσει υποστήριξη από περισσότερες κυβερνήσεις κρατών-μελών, θυμίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της Ε.Ε. την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο προ κειμένου να μην αντιμετωπίσει συνέπειες.
«Η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ' αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του. «Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», ανέφερε στο Reuters ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος, ενώ υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε. σημείωσε: «Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά». «Η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, επομένως δεν υπάρχει συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε σε διαφορετικό τόνο άλλος διπλωμάτης.
Ενημέρωση κομμάτων
Εν τω μεταξύ χθες ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε νέο κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων με αφορμή την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα καθώς και για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Βέβαια, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά.
«Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Όμως κατέστησα, επίσης, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η «έλλειψη πυξίδας» και σαφούς οριοθέτησης των ελληνικών κόκκινων γραμμών έχει ως αποτέλεσμα να αποθρασύνεται η τουρκική προκλητικότητα, «θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές, αν θεωρεί για παράδειγμα κόκκινη γραμμή την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού» τόνισε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τα αγροτικά προϊόντα πόλος συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας
7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων
Της Δανάης Αλεξάκη
Στην εντυπωσιακή πορεία που έχει ακολουθήσει η εξαγωγική δραστηριότητα νωπών οπωροκηπευτικών και φρούτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, καθώς και στον τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας για τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και της απρόσκοπτης διατήρησης της παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα εστίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε ομιλία του στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, το 2009 το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου ήταν 2,6 δισ., το 2019 περιορίστηκε στα 600 εκατ. και φέτος αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί στα 200 με 300 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στις δράσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των προ βλημάτων που προκαλεί στον παραγωγικό ιστό, στάθηκε στην ανάπτυξη ενός πράσινου καναλιού μεταφορών τροφίμων, με τη διακίνηση τους να είναι ανάλογης αμεσότητας και ασφάλειας με αυτήν των φαρμάκων.
Επιπρόσθετα επισήμανε τα μέτρα διευκόλυνσης διακίνησης εργατών γης τόσο από χώρες της Ε.Ε. όσο και τρίτα κράτη.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Δρ. Ερνστ Ράιχελ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά νια την ελληνογερμανική συνεργασία. Μόνο να κερδίσουν μπορούν οι δυο χώρες μας από αυτό».
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, προέτρεψε την αγορά να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κατάλληλο μίγμα τιμής και στη στοχευμένη διαφήμιση και τις προ ωθητικές δράσεις, αλλά και να εστιάσει το ενδιαφέρον της στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και τα «delicatessen».
Αναφορικά με τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, υπογράμμισε ότι συνεισφέρει ι με περισσότερα από 6,2 δισ. προστιθέμενης αξίας και έχει σχεδόν τριπλάσια συμμετοχή στο ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ, όπως είπε, σχεδόν 440.000 άτομα ή το 10,6% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα εργάζονται στον αγροτικό τομέα.
Υπό το πρίσμα αυτό ο πρόεδρος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, εξέφρασε την άποψη ότι «καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των τροφίμων θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η νέα ΚΑΠ, σε ( συνδυασμό με τη στρατηγική από το "χωράφι στο πιρούνι" (Farm-to-Fork), που στόχο έχουν να σχεδιάσουν και να υποστηρίξουν ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων».
ΤΑ ΝΕΑ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΕ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία, αλλά δεν ανταποκρίθηκε»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ
Ανατολική Μεσόγειος και τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει και της τηλε-Συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Στόλτενμπεργκ για το σύνολο των εξελίξεων στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειες της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με την Αθήνα και δη με τα όσα έχουν λάβει χώρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και μετά, χωρίς να αφήνει περιθώριο για θετική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Δεδομένων και των δηλώσεων της τουρκικής πλευράς ότι στις 29/11 με τη λήξη της παράνομης navtex ολοκληρώνονται οι εργασίες του Ορούτς Ρέις, το οποίο και θα αποσυρθεί, ο Δένδιας κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Αθήνα παραμένει ανοιχτή και δεσμευμένη στον διάλογο, ωστόσο η Τουρκία θα πρέπει πλέον να αποδείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας. Κατά τον έλληνα ΥΠΕΞ, «μέχρι σήμερα δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίθηκε». Θέσεις στις οποίες επέμεινε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO θα συζητηθεί και έκθεση της «επιτροπής σοφών» για το μέλλον της Συμμαχίας, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κρίνεται επιβεβλημένη η δέσμευση των συμμάχων στο NATO και η υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον οποίο οι συμμαχικές χώρες θα πρέπει να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Συμμαχίας. Πρόνοια η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Επικοινωνία με τον Στόλτενμπεργκ είχε και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε στον γγ του NATO, το θέμα της νηοψίας σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη»», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι βίαιες παρεμβάσεις σε τουρκικά πλοία δεν είναι αποδεκτές. Χθες, εξάλλου, δημοσιοποιήθηκε από τον OHE επιστολή του τούρκου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου με την οποία απαντά στη διαμαρτυρία της ελληνίδας μόνιμης αντιπροσώπου, Μαρίας Θεοφίλη, σχετικά με τις παράνομες έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιμένοντας στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού και οι navtex αφορούσαν αποκλειστικά περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
ΤΑ ΝΕΑ
Μεγαλώνει το αραβικό συμμαχικό τόξο
Μετά τα Εμιράτα, στην τελική ευθεία η κυβέρνηση για την υπογραφή συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Στην εξωστρέφεια και την ενεργητικότητα επιδιώκει να επενδύσει η Ελλάδα όσον αφορά τις διπλωματικές επαφές και την προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων με προοπτική εξέλιξής τους σε συνεργασίες στρατηγικής σημασίας με τις αραβικές χώρες. Επόμενος στόχος, μετά και τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τις σχέσεις με την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας.
Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν τη συμβολή του ΥΠΕΘΑ στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ το θέμα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τέθηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επίσκεψη στο Ριάντ για τις υπογραφές προγραμματίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου, με καθοριστικό παράγοντα στην υλοποίηση του ταξιδιού τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Παράλληλα με τις συνεννοήσεις που αφορούν τους Patriot και οι οποίες είχαν ξεκινήσει αρχές του χρόνου, η Αθήνα προωθεί και τις συνεννοήσεις για οικονομική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσει με την εν λόγω διευκόλυνση των Patriot, η οποία έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου ΗΑΕ Σαουδικής Αραβίας, σημειώνουν διπλωμάτες, ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργειών και συνεργασιών. Στο πλαίσιο των συνεργασιών αναμένεται και διεύρυνση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, με φιλοδοξία τα ΗΑΕ να λάβουν πρόσκληση για συμμετοχή τόσο στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου όσο και στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι συνδυασμοί μπορεί να ανοίξουν ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Αιγύπτου στις εξελίξεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, και δη τη συμφωνία με τα ΗΑΕ, ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος και στις εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Αγκυρα, προϋπόθεση για τον οποίο είναι η απόδειξη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και όχι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα ΗΑΕ, η οποία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση και εμπεριέχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, ως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τεθεί ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής και υπογραμμίζοντας ότι «η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα». Η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, μια περιοχή στην οποία ως τώρα ήμασταν απόντες», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος.
Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ για εμπεριστατωμένη ενημέρωση έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Στις στρατηγικής σημασίας σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, ΗΠΑ, NATO και EE, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.
ΤΑ ΝΕΑ
Το παρασκήνιο μιας παραίτησης
Το παρασκήνιο πίσω από την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας που οδήγησε και στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποκαλύπτει το Reuters. Τέσσερις πηγές που μίλησαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο με το καθεστώς της ανωνυμίας αποκάλυψαν ότι ο Ερντογάν πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει άμεσα τον Μουράτ Ουσάλ όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ και άλλα άτομα προειδοποίησαν τον Ερντογάν για την κακή κατάσταση της οικονομίας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ο Αγκμπάλ ορίστηκε άμεσα κεντρικός τραπεζίτης από τον Ερντογάν, αναγκάζοντας τον Αλμπαϊράκ, με τον οποίο δεν είχε καλές σχέσεις, να παραιτηθεί. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είχε παραπλανηθεί το προηγούμενο διάστημα για την κακή κατάσταση της οικονομίας αφού, όπως υποστήριζαν, δεν του είχε παρουσιαστεί όλη η εικόνα. Αν και δεν κατονομάζονται, η ευθύνη για αυτό φαίνεται να αποδίδεται εμμέσως πλην σαφώς στον Αλμπαϊράκ και στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην EE η Αλβανία
Γερμανική πίεση για άρση του βουλγαρικού βέτο στην ενταξιακή προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας
Ανταπόκριση ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ένας από τους βασικούς στόχους της γερμανικής προεδρίας ήταν η προώθηση της ενταξιακής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην EE. Με τη Διαδικασία του Βερολίνου από το 2014 η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία των χωρών αυτών, ο σχεδιασμός της προεδρίας ήταν να ληφθεί η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ακυρώνεται τώρα με το «βέτο» που προβάλλει η Βουλγαρία εξαιτίας ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και ζητά απάλειψη αναφορών από τα σχολικά βιβλία απαξιωτικών ιστορικών αναφορών.
Η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην EE, που είχε αποφασιστεί ήδη στο Συμβούλιο τις Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003, μπλόκαρε επί χρόνια εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.
Η διένεξη έληξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την επίτευξη της οποίας η καγκελάριος Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση άσκησαν πολύπλευρα την επιρροή τους. «Θεωρούσαμε ότι άνοιξε πλέον ο δρόμος για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Αλλο τόσο αιφνιδιαστήκαμε με τη θέση της Βουλγαρίας», λέει ο Γιόχαν Βάντε φουλ, ειδικός ευρωπαϊκών θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU).
«Υπάρχει το περιθώριο μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Μπορίσοφ και Ζάεφ», σημειώνει ο Βάντεφουλ σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».
Το Βερολίνο πιέζει τη Σόφια, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής. «Η Βουλγαρία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά εάν θέλει να είναι η μόνη χώρα που θα ασκήσει βέτο», σημειώνει ο Βάντεφουλ, μετά τις μακρόχρονες προσπάθειες Ευρωπαίων και Αμερικανών να λυθεί η διένεξη για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο ΜΠΟΡΙΣΟΦ έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο και υποχώρηση στο «εθνικό» ζήτημα θα του κοστίσει ψήφους. Ο Βάντεφουλ θυμίζει στους βούλγαρους φίλους ότι η Ελλάδα επέλυσε τη διαμάχη για το όνομα επιδεικνύοντας «ευρωπαϊκή σωφροσύνη». Απευθύνει δε «έκκληση στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ να συμπεριφερθεί ως Ευρωπαίος και να μη γίνει τροχοπέδη». Συνοδεύει την έκκληση με μία προειδοποίηση: «Εάν προβάλουμε τις ιστορικές διαφορές ως προϋπόθεση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις γειτονικών χωρών, μπορούμε από τώρα να ενταφιάσουμε την ενταξιακή διαδικασία», τονίζει ο Βάντεφουλ.
Εάν η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεπεράσει το «βέτο» της Βουλγαρίας, η Αλβανία σκοντάφτει γιατί δεν πληροί καν τις έξι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η EE τον περασμένο Μάρτιο. Στην εκπλήρωσή τους δίνουν ιδιαίτερο βάρος Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν συγκροτήθηκε, καλύφθηκαν μόνον τέσσερις από τις έξι θέσεις δικαστών, ενώ για το Ανώτατο Δικαστήριο ορίστηκαν μόλις 3 από 19 δικαστές. Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου ψηφίστηκε μεν το καλοκαίρι, αλλά ακολούθησαν στις 5 Οκτωβρίου άλλες αποφάσεις αποκλεισμού της αντιπολίτευσης.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει ζητούμενο. «Βλέπουμε ότι το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά συνεχίζουν να ανθούν στην Αλβανία», λέει ο Βάντεφουλ. Ελάχιστες προσπάθειες έγιναν για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βάσει των προτάσεων της Επιτροπής της Βενετίας. Απουσιάζει και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και κυρίως στο ζήτημα της ανεπίσημης χρηματοδότησης από άλλα κράτη του προεκλογικού αγώνα κομμάτων της Αλβανίας.
Για μία θετική απόφαση τον Δεκέμβριο πρέπει να αρθεί το βουλγαρικό βέτο αλλά και να γίνουν ακόμη πολλά από τις υποψήφιες χώρες, αυτές καθορίζουν την έναρξη και την ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
ΤΑ ΝΕΑ
Τηρήστε τη δέσμευση για τις επενδύσεις
Τι απαντούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Μόνο με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293,7 εκατ. ευρώ και μέχρι τον Αύγουστο του 2021 από την COSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά μπορεί να μεταβιβαστεί το επιπλέον ποσοστό μετοχών 16% του ΟΛΠ.
Τη συμβατική υποχρέωση του κινεζικού ομίλου που κατέχει το 51% των μετοχών του Οργανισμού θυμίζουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την επιστολή του επενδυτή προς το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, με την οποία ζητεί την έναρξη των συζητήσεων για τη μεταβίβαση του 16%, θέτοντας μάλιστα και διορία δύο μηνών. Αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει ο επενδυτής και πέρυσι τον Μάιο του 2019.
Η COSCO Shipping δεν έχει προχωρήσει στο σύνολο τις επενδυτικές υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ την ίδια στιγμή, όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, μεθοδεύει την ίδρυση ναυπηγείου στο Πέραμα, σε αντίθεση με τα όσα ορίζει σχετική νομοθεσία.
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ παραπέμπουν για την όποια λήψη αποφάσεων και ιδίως ως προς το αίτημα των κινέζων επενδυτών για την πρόωρη μεταβίβαση των μετοχών στην κυβέρνηση. Αν και όπως προαναφέρθηκε για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σύνολο των επενδυτικών τους υποχρεώσεων.
Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη στάση της COSCO καθώς τα συναρμόδια υπουργεία γίνονται αποδέκτες πλειάδας καταγγελιών περί μονοπωλιακής και καταχρηστικής συμπεριφοράς του μετόχου του ΟΛΠ. Τέτοια περίπτωση είναι, όπως έχει καταγγείλει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η αντισυμβατική κίνηση των Κινέζων να ιδρύσουν ναυπηγείο, αλλά και η κατασκευή του προβλήτα 4 στο λιμάνι, κι ενώ δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό master plan. Για το τελευταίο έργο υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και η κυβέρνηση φαίνεται να τις συμμερίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της COSCO είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο 5ο EU Arab World Summit αναφορικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους κινέζους επενδυτές μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις της COSCO στην εκτέλεση κάποιων επενδύσεων στο λιμάνι».
Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτό το θέμα επιλυθεί», συμπλήρωσε προς το τέλος των δηλώσεών του: «Κανείς δεν μπορεί να πάρει το λιμάνι μαζί του και να φύγει. Υπογράψαμε μία σύμβαση μακροπρόθεσμης παραχώρησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».
ΤΑ ΝΕΑ
Οκτώ εκατομμύρια ετησίου για τη «μυστική Πρώτη Κυρία» του Κρεμλίνου
Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ της γυμναστικής που φημολογείται ότι είναι σύντροφος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ετήσιο μισθό 784 εκατ. ρουβλίων (8 εκατομ. ευρώ) αφότου της δόθηκε ο έλεγχος ενός φιλοκυβερνητικού δημοσιογραφικού ομίλου. Η 37χρονη Αλίνα Καμπάγιεβα, τέθηκε επικεφαλής του ομίλου National Media Group το 2014, αφότου διετέλεσε επί 6 χρόνια βουλευτής στο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν. Αν και η Καμπάγιεβα, η οποία αναφέρεται στη Ρωσία ως η μυστική Πρώτη Κυρία είχε στο παρελθόν παρουσιάσει ένα τηλεοπτικό σόου με τίτλο «Βήματα προς την επιτυχία», δεν διέθετε εμπειρία στη διαχείριση των media πριν ορισθεί σε αυτήν τη θέση.
Η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Insider αποκάλυψε τον τεράστιο (για τα ρωσικά δεδομένα) μισθό της Καμπάγιεβα, βάσει φορολογικών εγγράφων του 2018 που διέρρευσαν. Η ετήσια αυτή αποζημίωση της Καμπάγιεβα είναι επταπλάσια των μισθών που λαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη της Gazprom, της κρατικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου. Ο μέσος ετήσιος μισθός στη Ρωσία είναι λιγότερα από 5.600 ευρώ.
«Πώς γίνεται μια γυμνάστρια με εμπειρία να χειρίζεται μόνο τις κορδέλες και τις κορίνες να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού ομίλου της Ρωσίας», ρωτά το δημοσίευμα του Insider. Ο όμιλος που διαθέτει εφημερίδες καθώς και τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ελέγχεται από τον Γιούρι Κόβαλτσουκ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία με το παρατσούκλι «ο τραπεζίτης του Πούτιν».
Ο 68χρονος Πούτιν πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του Λουντμίλα το 2013. Είναι γνωστό ότι προστατεύει ιδιαίτερα την προσωπική του ζωή. Κάποτε είχε δηλώσει ότι τα ρεπορτάζ που ανέφεραν πως διατηρεί δεσμό με την Καμπάγιεβα γράφονται από δημοσιογράφους «με μύτες που τρέχουν μύξες και ερωτικές φαντασιώσεις».
Ο Πούτιν και η Καμπάγιεβα γνωρίστηκαν το 2001 όταν η γυμνάστρια ήταν 18 ετών. Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει αναφορές ότι η Καμπάγιεβα γέννησε πέρσι δίδυμα. Χθες υπήρξε και ένα άλλο δημοσίευμα στον ρωσικό Τύπο ότι ο Πούτιν είναι πατέρας και μιας κόρης από δεσμό που είχε στη διάρκεια της πρώτης του προεδρικής θητείας.
Η ιστοσελίδα Project της αντιπολίτευσης αναφέρεται στη Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, κάτοικο της Αγίας Πετρούπολης, πατρίδας του Πούτιν. Η γυναίκα ήταν μια πρώην καθαρίστρια η οποία ζούσε σε ένα φτωχικό διαμέρισμα, μέχρι τη φημολογούμενη σχέση της με τον Πούτιν που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η γυναίκα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γέννησε το 2003, ένα κορίτσι, την Ελισαβέτα. Εκτοτε η Κριβονόγκιχ έχει αποκτήσει μετοχές της Τράπεζας της Ρωσίας, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, καθώς και πολλά ακίνητα και μετοχές σε χειμερινό θέρετρο σκι.
ΤΑ ΝΕΑ
Παγκόσμιες εκκλήσεις για την απελευθέρωση της ακτιβίστριας
ΕΝΑ ΘΕΜΑ επισκίασε τη συνοδό των G20, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, με οικοδέσποινα τη Σαουδική Αραβία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα να απελευθερωθεί από τις σαουδαραβικές φυλακές η Λουζαΐν αλ-Χατλούλ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Χθες έγινε γνωστό από την οικογένειά της ότι η κατηγορία εναντίον της άλλαξε και τώρα θα δικαστεί για τρομοκρατία που επιφέρει πολύ πιο βαριές ποινές.
Η Χατλούλ και άλλες 12 γυναίκες κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν με ξένες οργανώσεις, εχθρικές προς την κυβέρνηση της χώρας της. Συνελήφθησαν τον Μάιο του 2018 μερικές εβδομάδες αφότου ο βασιλιάς Σαλμάν ήρε την απαγόρευση να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο μια εκστρατεία στην οποία είχε πρωτοστατήσει η 31χρονη γυναίκα.
Η Χατλούλ, σύμφωνα με το BBC, έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης στην οπισθοδρομική κυβέρνηση της χώρας που φυλακίζει όποιον έχει αντίθετη άποψη. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον της βασίζονται στο ότι συναντούσε ξένους διπλωμάτες, δημοσιογράφους και μέλη ξένων οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οικογένειά της λέει ότι δεν της επέτρεπαν να επικοινωνήσει μαζί τους επί τρεις μήνες μετά τη σύλληψή της και ότι έχει υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Προσθέτουν ότι οι Αρχές της πρότειναν να απελευθερωθεί υπό τον όρο να μην αποκαλύψει ότι υπέστη βασανιστήρια.
Η Χατλούλ εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Τετάρτη και ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς της είχαν νέα της εδώ και ένα μήνα, αφότου δηλαδή ξεκίνησε απεργία πείνας ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής της. Η αδελφή της Λίνα έγραψε στο Twitter ότι εμφανίστηκε αδύναμη και τρέμοντας ανεξέλεγκτα. Ανέφερε επίσης ότι η αδελφή της την ενημέρωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει την απεργία πείνας όταν οι δεσμοφύλακες άρχισαν να την ξυπνούν κάθε δύο ώρες, στερώντας την και τον ύπνο.
Το ειδικό δικαστήριο για την τρομοκρατία στο οποίο παραπέμφθηκε η νεαρή γυναίκα συστήθηκε το 2008 και χρησιμοποιείται για να τιμωρούνται οι διαφωνούντες στη Σαουδική Αραβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου