ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στο στόχαστρο Ακάρ Ελλάδα, Αίγυπτος
Ο Τούρκος, υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσιες και ανεύθυνες δηλώσεις
«Μπορεί να πεθάνουμε, μπορεί να τραυματιστούμε, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά
Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Άγκυρα στη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στόχευσε τη συμφωνία των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης, αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα.
Ο Ακάρ ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχουν προβοκάτσιες, ανεύθυνες δηλώσεις, και προσπάθειες που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα νόμιμα δικαι ώματά μας και αυτό αυξάνει την ένταση. Στα πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε στη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, έτσι λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή».
Το Καστελλόριζο
Στην ομιλία του στην επιτροπή Άμυνας του τουρκικού Κοινοβουλίου ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο Καστελλόριζο.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τους ισχυρισμούς της για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, που έχουν ως στόχο τον εγκλωβισμό της χώρας μας στις ακτές της, οι οποίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν έκταση 1.870 χιλιομέτρων. Διεκδικεί θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελλόριζο έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές 1.950 μέτρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Ακάρ.
«Όπως δεν διεκδικούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν παραχωρούμε και τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Μπορεί να πεθάνουμε, μπορεί να τραυματιστούμε, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι S-400
Στο ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S 400, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και τις απειλές για κυρώσεις, η Τουρκία δείχνει να επιμένει στις θέσεις της. Ο Ακάρ τόνισε πως η Άγκυρα πραγματοποιεί τις απαραίτητες δοκιμές όπως κάνει με όλα τα οπλικά συστήματα που παραλαμβάνει και τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα συστήματα όπως γίνεται η χρήση των S-300 από άλλες χώρες μέλη του NATO.
Ωστόσο ο ίδιος άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο συζητήσεων με την Ουάσιγκτον. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και F-35. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, αντέδρασε στην ανακοίνωση της Αθήνας για την παράταση της NAVTEX του «Ορούτς Ρέις». Ο Ακσόι, αφού υποστήριξε πως οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν καμία νομική αξία για την Άγκυρα, την κατηγορεί πως «κλιμακώνει την ένταση, προβαίνει σε στρατιωτικές δραστηριότητες» και καλεί την Αθήνα σε «διάλογο δίχως προϋποθέσεις».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος - Αιγύπτου
Εκτενή ανταλλαγή απόψεων για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - Αιγύπτου, με καταλύτη την ενέργεια, είχαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Ελ Σίσι στην Ελλάδα.
Τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, τη ζήτησε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα συγκρότησης του διεθνούς οργανισμού East Med Gas Forum (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου) και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδος - Αιγύπτου, η οποία -όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης- «πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πρακτικό τρόπο μέσα από την υλοποίηση διαφορετικών σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης προς όφελος των δύο χωρών και της περιφερειακής σταθερότητας».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχέδια επέκτασης της τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο
Στον τομέα της άμυνας, αρχικά με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Στη συμφωνία επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας κατέληξαν χθες στη Λευκωσία οι αρμόδιοι υπουργοί Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Ισραήλ. Οι υπουργοί Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν ότι το σχήμα «3+1» μπορεί να επεκταθεί αρχικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ήδη σε πτυχές της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και μια πιθανή επέκταση στον τομέα της άμυνας σηματοδοτεί τη βούληση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με διάφορους τρόπους. Βέβαια, το βασικό σχήμα παραμένουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία, δίχως να αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλα σχήματα «3+1» με χώρες της ευρύτερης περιφέρειας.
Στην κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «πυλώνες» της σχέσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι «οι κοινές αξίες μας, ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο και η δέσμευση για μια σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο». Οι τρεις καταδικάζουν «κάθε ενέργεια που δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και αναλαμβάνεται από χώρες ή μη κρατικούς δρώντες».
Η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ένα σχήμα «3+1» περιγράφεται ως σκέλος της προσπάθειας «εντατικοποίησης των μηχανισμών αμυντικής συνεργασίας». Οι κ. Παναγιωτόπουλος, Πετρίδης και Γκαντζ συμφώνησαν ακόμη να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως «η αμυντική βιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία και η κυβερνοάμυνα». Μάλιστα, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος αλληλοβοήθειας λόγω της πανδημίας.
Μετά την τριμερή, o κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η τριμερής καταδικάζει «τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε «για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες του γ.γ. του OHE για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».
Ο κ. Γκαντζ από την πλευρά του επισήμανε ότι το Ισραήλ «είναι πιο δεσμευμένο από ποτέ στην υποστήριξη των εθνών που προτιμούν την ειρήνη από τη σύγκρουση και την ανταλλαγή από την επιθετικότητα.
Δυστυχώς, δεν έχουν επιλέξει όλα τα κράτη αυτό το μονοπάτι και τα έθνη που αγαπούν την ειρήνη πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και να ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν μαζί απειλές που εγείρονται από ριζοσπαστικά καθεστώτα και τρομοκρατικούς οργανισμούς που επιλέγουν την επιθετικότητα και τη βία».
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Αιγαίο η Άγκυρα εξακολουθεί την τακτική έκδοσης NAVTEX με τις οποίες είτε δηλώνεται ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα είτε, όπως χθες, ζητείται να ακυρωθούν ελληνικές ασκήσεις διότι επικαλύπτουν περιοχές που είχαν δεσμευθεί για τουρκικές (1411/20 και 1412/20 του Σταθμού Σμύρνης).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πιο ενεργή παρουσία ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο
Σε συζήτηση που διοργάνωσε το German Marshall Fund of the United States εκτιμήθηκαν τα νέα δεδομένα, μετά την εκλογή Μπάιντεν
Του ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Πιο ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να παίξει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, με τρόπο που θα αυξήσει την πίεση προς την Άγκυρα. Αυτή ήταν η εκτίμηση των ειδικών που συμμετείχαν σε webinar διοργανωμένο από το German Marshall Fund of the United States (GMFUS) με θέμα το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρο και επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του GMFUS, η Ελλάδα βρίσκεται σε «πλεονεκτική θέση» για να επηρεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν υπέρ των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά. Όπως τόνισε o Αμερικανός αναλυτής, έχει σημειωθεί μία σημαντική σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο «είναι ορατό και στο Κογκρέσο». «Δεν υπάρχει πλέον αυτή η επιθυμία για ισορροπία στην αντιμετώπιση των δύο χωρών καθαυτή», σημείωσε.
«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις». «Τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να πάνε στραβά» στην περιοχή, τόνισε o Λέσερ, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα επιδείξει πιο έντονο ακτιβισμό, «όπως είχε κάνει το 1996».
Ο Ουζγκούρ Ουνλουχισάρτσικλι, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου της δεξαμενής σκέψης, συμμερίστηκε και αυτός την εκτίμηση για πιο έντονη παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Τα σήματα εγκατάλειψης της λύσης του ενιαίου κράτους που στέλνει η Άγκυρα καθιστούν την Κύπρο ως το πιο πιθανό σημείο σύγκρουσης στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, όπως ανέφερε.
Τα δυο σενάρια
Σύμφωνα με την Γκονούλ Τολ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Middle East Institute, τα δύο σενάρια για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις επί προεδρίας Μπάιντεν είναι «το κακό και το χειρότερο».
Αν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, σημείωσε η Τολ, ο Μπάιντεν «θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική και θα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία», με επιβολή της πιο σφοδρής εκδοχής των κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CATSA (σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400) και έντονη κριτική για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιπλέον, «θα δραστηριοποιηθεί πιο έντονα στη Συρία», συνεργαζόμενη πιο στενά με τους Κούρδους και «με μειωμένη ανοχή» για τις επεμβάσεις στη χώρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ένα ακόμα πιθανό σημείο τριβών είναι η Λιβύη, τόνισε η Τολ, «αν η Τουρκία υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες» για τον τερματισμό του εμφυλίου.
Πιέσεις
Οι πιέσεις από την Ουάσιγκτον πιθανώς να αναγκάσουν τον Ερντογάν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, σύμφωνα με τους ομιλητές.
Για τον Λέσερ, το πιο εύκολο πεδίο αποκλιμάκωσης για τον Τούρκο πρόεδρο είναι η Ανατολική Μεσόγειος, όπου «θα μπορούσε να δεχθεί ένα μορατόριουμ σε νέες έρευνες για αέριο». Το θέμα στο οποίο θα επιμείνουν περισσότερο οι Αμερικανοί, ωστόσο, όπως τόνισε η Γκονούλ Τολ, θα είναι οι S-400.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προετοιμάζει για μέτρα ο Ερντογάν
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Σκληρά οικονομικά μέτρα και «πικρές συνταγές» προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην προσπάθεια προετοιμασίας του τουρκικού λαού για όσα σχεδιάζει, τόνισε πως «σε μια εποχή που οι πιο ισχυρές και πλούσιες χώρες σκορπίζονται σαν τα φθινοπωρινά φύλλα, είναι φυσικό η Τουρκία να λάβει μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.
Στο πνεύμα της κρίσιμης περιόδου στην οποία ζούμε, αν χρειαστεί ως κράτος και ως λαός θα κάνουμε θυσίες και δεν θα αποφύγουμε να εφαρμόσουμε τις πικρές και δύσκολες συνταγές».
Η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει πως υπάρχει έλλειμμα στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πάντως έφεραν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεχίζεται η ανατίμηση της τουρκικής λίρας. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Ο κ. Ερντογάν μέχρι πρόσφατα υποστήριζε πως «τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν όλα τα προβλήματα στην οικονομία, όπως και τον πληθωρισμό». Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώνει πως έρχονται δύσκολες ημέρες για τους πολίτες, όμως υπόσχεται διαστημικό μέλλον για τη χώρα του!
Ανέφερε πως η Τουρκία κατασκεύασε την πρώτη πλατφόρμα εκτόξευσης δορυφόρων: «Κάναμε δοκιμές και τέσσερις φορές φτάσαμε στο Διάστημα», δήλωσε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Αγνοούνται» οι μετανάστες χωρίς άσυλο
Συνολικά 32.574 αιτήματα έχουν λάβει απορριπτική απάντηση από τις Αρχές
Η έλλειψη προαναχωρησιακών κέντρων συνεπάγεται ότι κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται όσοι λαμβάνουν εντολή αποχώρησης από τη χώρα
Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες των οποίων το αίτημα ασύλου δεν έχει εγκριθεί, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, χθες, σε συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Πρόσθεσε ότι έως τώρα έχουν λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει 32.574 άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι έπραξαν στη συνέχεια, εφόσον, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει «θέμα με τις επιστροφές, αυτό δεν είναι καινούργιο».
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, από τις 10 Μαρτίου 2020, με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, δεν δέχεται επιστροφές μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, «κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, αλλά για συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία».
Μάλιστα ο κ. Μηταράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλοί εξ όσων παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα, των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται δύσκολα. Γι' αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι μπορεί να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία», εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας και πάλι ότι η μόνη λύση είναι τα προαναχωρησιακά κέντρα.
Όσον αφορά την πιθανότητα αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή και άνθρωποι των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί να έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός τόνισε: «Αν χάνουμε ως Ευρώπη στα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα χάσουμε και στα εσωτερικά μας σύνορα. Οι πρωτογενείς ροές δημιουργούν αναπόφευκτα δευτερογενείς ροές».
Η Ελλάδα δεν επιδιώκει φυσικά την παράνομη έξοδο μεταναστών από τη χώρα, αλλά αυτό συμβαίνει, παραδέχθηκε ο κ. Μηταράκης. «Υπάρχουν δευτερογενείς ροές, δεν το επιδιώκουμε, αλλά συμβαίνουν. Πόσα άτομα μπορεί να φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομᨻ, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, «θα μας δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 84.000 που έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα».
Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της λήψης μέτρων για την αποφυγή των δευτερογενών ροών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι n διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι, από την αρχή του έτους, από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 31.000 πρόσφυγες.
«Οι διαμένοντες στην ενδοχώρα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 4.000, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας», σύμφωνα με τον υπουργό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κανένα αποδεικτικό εμπλοκής
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας για τον Frontex σχετικά με τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο
Των ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία άμεσης η έμμεσης εμπλοκής του Frontex ή αξιωματικών των κρατών μελών, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της υπηρεσίας στο Αιγαίο, σε επαναπροωθήσεις (push backs) μεταναστών: αυτά είναι τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται, με εντολή του εκτελεστικού διευθυντή του Frontex Φαμπρίς Λεζερί, για το θέμα, μετά τις πρόσφατες σχετικές καταγγελίες σε διεθνή MME.
Η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται σε επιστολή που απέστειλε προχθές (11 Νοεμβρίου) ο κ. Λεζερί στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Στην ίδια επιστολή, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex ζητεί να γίνει ανάλυση εις βάθος του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε. (656/2014), και ειδικά του άρθρου 2(β) που αφορά την επιλογή της διαταγής προς σκάφη που «διενεργούν λαθραία μεταφορά μεταναστών» να βγουν από τα χωρικά ύδατα κράτους-μέλους ή να παύσουν να κατευθύνονται προς αυτά.
Επιπλέον, ο κ. Λεζερί τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια «συντονισμένη ανταπόκριση απέναντι σε "υβριδικές απειλές" που αναφέρουν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα», που απειλούν την εθνική τους ασφάλεια και «συνεπώς την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ε.Ε.».
Επείγουσα δράση
Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση παραπέμποντας στα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. του Frontex από την έκτακτη και επεισοδιακή συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου.
Το Δ.Σ., όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, συμπέρανε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή των καταγγελιών. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο πρόεδρός του (ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας), «θα συσταθεί μία υποομάδα του Δ.Σ. που Θα εξετάζει περαιτέρω αυτά τα ζητήματα», η εντολή της οποίας «θα διευκρινιστεί ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στις 25 - 26 Νοεμβρίου».
Στα ίδια συμπεράσματα αναφέρεται: «Το Δ.Σ. αναμένει ότι, βάσει του άρθρου 46 του Κανονισμού της Ε.Ε. 2019/1986 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ο εκτελεστικός διευθυντής θα αναστείλει ή θα τερματίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, εν μέρει ή εν συνόλω, αν θεωρεί ότι συμβαίνουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι σοβαρής φύσεως και που ενδέχεται να συνεχιστούν. Ο εκτελεστικός διευθυντής καλείται να ενημερώσει άμεσα το Δ.Σ. και τον αξιωματικό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Fundamental Rights Officer της υπηρεσίας για οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία που του γνωστοποιείται».
Ο κ. Λεζερί καλείται επίσης να «διασφαλίσει ότι το εσωτερικό σύστημα καταγραφής είναι στιβαρό και αποτελεσματικό», ώστε τα όποια περιστατικά να εξετάζονται άμεσα.
Των συμπερασμάτων αυτών είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Frontex στην οποία αναφερόταν ότι ο κ. Λεζερί τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας επιτροπής αξιολόγησης που θα εξετάσει τα σχετικά νομικά ζητήματα , υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Τα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται στην «αρχική πρόταση» για μια επιτροπή αξιολόγησης, αλλά καθιστούν σαφές ότι το ζήτημα χρήζει πιο επείγουσας προσοχής. Ο τόνος των συμπερασμάτων, δε, είναι πολύ αυστηρός απέναντι στον κ. Λεζερί.
Η κ. Γιόχανσον, σε tweet της προχθές, καλωσόριζε το συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να διερευνηθούν επειγόντως «όλες οι πτυχές» που συνδέονται με τις καταγγελίες. Χθες, εν τω μεταξύ, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ξεκινάει δική της έρευνα για τον Frontex - και ειδικά «για την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του μηχανισμού καταγγελιών του» και τον «ρόλο και την ανεξαρτησία του αξιωματικού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».
ΑΥΓΗ
Ευθείες απειλές Τσαβούσογλου κατά Αρμενίας
Τον ρόλο του «ειρηνοποιού» στον Καύκασο έχει ενδυθεί, ρωσική αδεία, ο Ερντογάν, αλλά, την ίδια ώρα, η Άγκυρα απειλεί ωμά την Αρμενία πως αν δεν τηρήσει τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, «θα πληρώσει το τίμημα».
«Ελπίζω πως η Αρμενία πήρε το μάθημα από τα λάθη της. Η πιο υψηλόβαθμη αρμενική αρχή υπέγραψε αυτή τη συμφωνία. Αν δεν την τηρήσει, θα πληρώσει το τίμημα» απείλησε ευθέως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα έχει τον ίδιο ρόλο με τη Ρωσία στο κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας που θα αναλάβει τη χερσαία και αεροπορική επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Το κέντρο αυτό θα εγκατασταθεί στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και τις λεπτομέρειες της αποστολής του θα συζητήσουν σήμερα στην Άγκυρα ρωσική αντιπροσωπεία και υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.
Η συμφωνία της Δευτέρας, που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του Πούτιν και με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν αναφέρεται σε οποιονδήποτε ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της, ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει να διατυμπανίζει ότι θα ελέγχει από κοινού με τη Μόσχα την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Φυσικά, το δικαίωμα αυτό της το δίνει το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε την Τετάρτη, στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής, από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.
Τσαβούσογλου και Ακάρ βρίσκονται ήδη από την Τετάρτη στο Μπακού ρυθμίζοντας τις λεπτομέρειες του τουρκικού παρεμβατικού ρόλου και, φυσικά, προβάλλοντας επικοινωνιακά τη νέα μεγάλη “επιτυχία” του Ερντογάν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Ν.Κ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ «ORUC REIS» ΑΛΩΝΙΖΕΙ
ΜΕΤΑ τη διπλωματία των σεισμών, έχουμε και τη διπλωματία του κορονοϊού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και δεν δείχνει να αποδίδει ούτε αυτή, καθώς η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τις επιδιώξεις της. Παρότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια για ευχές γρήγορης ανάρρωσης, τίποτε δεν άλλαξε στο θερμό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε χθες το πρωί. "Ο κ. Δένδιας δέχτηκε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, τον οποίο ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του για την υγεία του και τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει καλά και βρίσκεται σε καραντίνα για καθαρά προληπτικούς λόγους" ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μπήκε σε προληπτική καραντίνα, καθώς είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα, και συγκεκριμένα τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση. Ο κ. Διάμεσης βρέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον κ. Δένδια.
Ο υπουργός Εξωτερικών και οι συνεργάτες του υποβλήθηκαν σε τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά. Όπως ενημέρωσε ο κ. Δένδιας διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το rapid test στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό. Παρά το τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου, το "Oruc Reis" παραμένει στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, μετά και τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, και συνεχίζει να διεξάγει έρευνες, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Φυσικά, συνεχίζονται και οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε κατά της Ελλάδας και της Αιγύπτου, λόγω της επίσκεψης του Αιγύπτου προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα.
Επίσης, η Τουρκία, μέσω του εκπροσώπου της στο ΥΠΕΞ, έκανε γνωστό στην Ελλάδα ότι δεν έχει καμία σημασία τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, γιατί το "Oruc Reis" κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Δεν σταμάτησε, όμως, μόνο εκεί. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την έκδοση αντι NAVTEX για την περιοχή νότια της Ικαρίας, όπου έχει εκδώσει NAVTEX για ασκήσεις η Ελλάδα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ EAST MED
ΟΛΟΚΛΗΡΏΘΗΚΕ χθες στη Λευκωσία η τρίτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας ήταν το δίχτυ ασφαλείας που οι τρεις χώρες σκοπεύουν να βάλουν γύρω από τον αγωγό EastMed. Έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένα τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών, καθώς έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια του έργου. Σκοπός της συνάντησης, όπως τόνισε μετά το τέλος της ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ήταν η υλοποίηση μιας "μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας".
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η συστηματική επιδίωξη της τριμερούς συνεργασίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τριών χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, διακλαδικές ασκήσεις, ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, ναυτική ασφάλεια και κυβερνοασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, καθώς η επίσκεψη Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε μονάδα Εντατικής του Ευαγγελισμού ο Αλβανίας Αναστάσιος
ΜΕ ΗΠΙΑ συμπτώματα παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (ένθετη φωτό). Ο μακαριότατος διακομίσθηκε από τα Τίρανα στην Αθήνα προχθές το απόγευμα με εξοπλισμένο αεροσκάφος Cl30 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η μεταφορά του στο νοσοκομείο έγινε με ειδική κάψουλα προστασίας. Η κατάστασή του μέχρι στιγμής παραμένει σταθερή, με ελαφρά συμτπώματα οίο αναπνευστικό σύστημα και χαμηλό πυρετό, γι' αυτό δεν κρίνεται αναγκαία η δια σωλήνωσή του.
Ωστόσο, το χρόνιο άσθμα που τον ταλαιπωρεί, σε συνδυασμό με την ηλικία του και την πρόσφατη επέμβαση καρδιάς, τον εντάσσουν στις ευπαθείς ομάδες, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας. Χιλιάδες είναι τα μηνύματα συμπάθειας από πιστούς που εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του μακαριοτάτου, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με επιστολές ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Παράλληλα, αρκετοί πολιτικοί και κοινοβουλευτικές ομάδες έστειλαν ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον φωτισμένο ιεράρχη.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μοιράζουν τα... ιμάτια του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αδιευκρίνιστος ακόμη ο ρόλος της Τουρκίας στον Καύκασο
Από τη Θεανώ Καρούτα
Ξεκίνησε χθες η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη 11-76 με Ρώσους στρατιωτικούς προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια του Ερεβάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, το στρατιωτικό προσωπικό ξεκίνησε την εκφόρτωση των θωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων προσωπικού, ενώ παράλληλα και καθώς το αλαλούμ με τον ρόλο της Τουρκίας στην επόμενη μέρα συνεχίζεται ρωσική αντιπροσωπία αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Άγκυρα για να συζητήσει για τον έλεγχο από κοινού της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στον αυτόνομο θύλακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Ρωσίας και τερμάτισε τις εχθροπραξίες στο Καραμπάχ, δεν αναφέρεται σε οποιονδήποτε ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της, όμως η Άγκυρα, σύμμαχος του Μπακού, επιμένει ότι θα ελέγχει από κοινού με τη Μόσχα την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, με τη Μόσχα έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης για την εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου ελέγχου, ισχυρισμός τον οποίο όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει, θα συζητήσουμε τους τρόπους λειτουργίας του κοινού κέντρου παρατήρησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσική αντιπροσωπία που θα βρίσκεται στην Τουρκία την Παρασκευή δήλωσε χθες ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «η Τουρκία θα έχει τον ίδιο ρόλο με τη Ρωσία» στο κέντρο αυτό που θα αναλάβει τη χερσαία και αεροπορική παρακολούθηση ενδεχόμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός. Το κέντρο αυτό θα εγκαθιδρυθεί σε τόπο που θα επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές. Επιπλέον, βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι εμπόλεμες πλευρές διατηρούν «τις θέσεις που κατέχουν», κάτι που επικυρώνει τα σημαντικά εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση και δικαιολογεί τις σφοδρές αντιδράσεις των Αρμενίων απέναντι στον πρωθυπουργό τους Νικόλ Πασινιάν.
«Ελπίζω πως η Αρμενία έλαβε τα μαθήματα από τα λάθη της. Η πιο υψηλόβαθμη αρμενική Αρχή υπέγραψε αυτή τη συμφωνία. Αν η Αρμενία δεν την τηρήσει, θα πληρώσει το τίμημα» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δεξί χέρι» του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ο νομικός Ρον Κλέιν
ΕΝΩ η ονοματολογία δίνει και παίρνει στις ΗΠΑ αναφορικά με το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν τους υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας επέλεξε τον Ρον Κλέιν, έμπειρο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και συνεργάτη του επί σειρά ετών, για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
«Η αξία του Ρον υπήρξε ανεκτίμητη για μένα όλα αυτά τα χρόνια που δουλέψαμε μαζί» τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση του, αναφερόμενος στον 59χρονο Κλέιν, τον άλλοτε προσωπάρχη του αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του ίδιου του Μπάιντεν, όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.
«Η μακρά και πολυσχιδής εμπειρία του Κλέιν και η δυνατότητά του να συνεργάζεται με ανθρώπους όλων των πολιτικών οριζόντων είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτήν τη στιγμή με κρίση κι ενώνουμε εκ νέου τη χώρα μας» πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Την είδηση ότι ο Μπάιντεν επέλεξε τον Κλέιν για το κορυφαίο αξίωμα, αντίστοιχο με αυτό του γενικού γραμματέα της προεδρίας στη Γαλλία, δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα «New York Times». Ο Κλέιν, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρίας για αρκετά χρόνια, ήταν εξάλλου το πρόσωπο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης όταν μαινόταν η επιδημία του Εμπολα που έπληξε κυρίως τη Δυτική Αφρική, το 2014. Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο Κλέιν είναι το στέλεχος που αναλάμβανε το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την προεδρία εν όψει των τηλεοπτικών ντιμπέιτ ήδη από την περίοδο του Μπιλ Κλίντον.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέοι «τριγμοί» στη βρετανική κυβέρνηση
ΚΛΙΜΑ έντασης, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της βρετανικής κυβέρνησης, σε μια φάση κατά την οποία η χώρα προετοιμάζεται να ολοκληρώσει την περιπέτεια αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει η παραίτηση του διευθυντή επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον.
Ο λόγος για τον Λι Κέιν, πιστό σύμμαχο του πρωθυπουργού Τζόνσον, ο οποίος συνεργαζόταν μαζί του από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών ως το 2018 και παρέμεινε στο πλευρό του, μερικές φορές χωρίς να πληρώνεται, όταν ο ισχυρός άνδρας της Ντάουνινγκ Στρίτ παραιτήθηκε εξαιτίας των σχεδίων για το Brexit της προκατόχου του Τερέζα Μέι.
Ο Κέιν βρίσκεται επίσης κοντά στον υψηλόβαθμο σύμβουλο του Τζόνσον, Ντομινίκ Κάμινγκς, αφού συνεργάστηκε μαζί του στην εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την E.Ε..
Ωστόσο, πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένταση εντός του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς η στρατηγική επικοινωνίας της κυβέρνησης δέχτηκε την κριτική βουλευτών των Συντηρητικών.
«Έπειτα από σοβαρή σκέψη παραιτήθηκα από διευθυντής επικοινωνίας του Αριθμού 10 και θα αποχωρήσω από τη θέση μου στο τέλος της χρονιάς» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Κέιν.
ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
ΣΤΗΝΕΙ ΜΕ NAFTEX «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»
ΑΓΚΥΡΑ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ – ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ ΣΙΣΙ
Γράφει ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός αναλυτής
Οι εκδιδόμενες προκλητικές Navtex των τουρκικών υδρογραφικών ωκεανογραφικών σταθμών της Σμύρνης και της Αττάλειας για το Βορειο-κεντρικό Αιγαίο, καθώς και για το σύμπλεγμα Μεγίστης / Καστελλόριζου, σε συνδυασμό με τη συνεχή και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική από την Άγκυρα, προβληματίζουν έντονα τη χώρα μας, αφού ειδικά οι κινήσεις του ερευνητικού Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών υποστηρικτών πλοίων δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει συγκεκριμένο σχέδιο κατά νου με επίκεντρο το σύμπλεγμα, ενώ οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και μετά την 23η Νοεμβρίου, δηλαδή με την εκ νέου ανανέωση της πολύ πρόσφατης Navtex 1404 / 20.
Εκτιμάται ότι στη διάρκεια των 10 μεταβατικών εβδομάδων για την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο η Άγκυρα δεν πρόκειται να υιοθετήσει κάποια διαφορετική θέση. Η επιμονή του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμίτ Ακσόι, αλλά και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χθες στη Βουλή ξεκάθαρα δείχνουν την επικρατούσα τάση στην Άγκυρα.
Οι συνεχιζόμενες έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου (επί του παρόντος δισδιάστατες) επί βδομάδες στοχεύουν να εγκαθιδρύσουν, να γκριζάρουν και να παγιοποιήσουν καθεστώς αμφισβήτησης εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ διαφαίνεται η ύπουλη προσπάθεια της Τουρκίας να αποκόψει την περιοχή του συμπλέγματος από τα υπόλοιπα νησιά του δωδεκανησιακού χώρου.
Εντείνονται οι προκλήσεις
Το ότι πλέει μεταξύ Ρόδου και μικρονησίδας Ρω απαιτεί εκ μέρους μας πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ πληροφορίες μου συγκλίνουν στο ότι σε κάποια χρονική στιγμή θα σταλεί για έναρξη πιθανολογούμενων γεωτρήσεων το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Επιπρόσθετα η ανανέωση της Navtex 1404 / 20 χρονικά δεν ήταν τυχαία, αφού ήταν στη χώρα μας ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ενώ συνέπεσε χρονικά με τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που εστάλησαν στις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και του Κογκρέσου) ότι δεν αποδέχεται το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου μας στα 10 ν.μ. και επιπρόσθετα υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφή και συγκεκριμένα τα θαλάσσια σύνορά μας.
Η τουρκική προκλητικότητα έφθασε μέχρι του σημείου να εκδώσει αντι-Navtex επί δικής μας άσκησης δυτικά της Ικαρίας.
Επίθεση Ακάρ
Στη γνωστή επιθετική ρητορική εναντίον της Αθήνας και του Καΐρου επανήλθε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα.
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Άγκυρα «θα σταθεί απέναντι» στις διάφορες προσπάθειες να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο». Και κατέληξε τονίζοντας: «Εμείς έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας».
Για S-400
Στην Άγκυρα και στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ακάρ για μία ακόμα φορά υποστήριξε ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 θα ενεργεί εκτός ενιαίου νατοϊκού συστήματος αεράμυνας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να δει την περίπτωσή του στην Τουρκία, όπως συμβαίνει με τα παλιότερης τεχνολογίας συστήματα S-300, τα οποία διαθέτουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, που είναι κράτη – μέλη του NATO.
Το θέμα των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία είναι ένα από τα κορυφαία στην ατζέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες έχουν ζητηθεί απόψεις και προτάσεις από τέσσερα κορυφαία ινστιτούτα, καθώς και από ειδικούς της NΟRAD (μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου).
Πάντως εκτός απρόοπτων εξελίξεων δεν θα γίνει συνάντηση Πομπέο με τον Τσαβούσογλου, αφού ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί μόνο την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συνάντηση στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξε ότι μόνο αν έρθει ο Πομπέο στην Άγκυρα θα τον συναντήσει. Επιπρόσθετα ο Ακάρ αποκάλυψε χθες ότι μετά την πραξικοπηματική απόπειρα του FETO των Γκιουλενιστών τον Ιούλιο του 2016, συνολικά έχουν εκδιωχθεί 20.571 στελέχη (όλων των βαθμών) από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Λίφτινγκ στα Βαρώσια για το πικ-νικ Ερντογάν – Τατάρ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ Κύπρο το καθεστώς προετοιμάζει τις σχετικές εκδηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν την Κυριακή στο Βαρώσι / Αμμόχωστο και το πικ-νικ με τον νέο πρόεδρο της λεγόμενης ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ. Εδώ και μέρες γίνεται μαζική δενδροφύτευση, γενικός καθαρισμός της παραλιακής περιοχής, ενώ έχουν έρθει από την Αττάλεια και τη Μερσίνα διαφόρων κατηγοριών άνθη για να στολίσουν την πόλη.
Επίσης πραγματοποιούνται έργα για ποδηλάτες, τουριστικά μαγαζιά κ.λπ. Αντιπολιτευτικοί κύκλοι όπως ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουρφάν Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα επικρίνουν τις συγκεκριμένες ενέργειες ότι δεν συμβάλλουν καθόλου στην έστω οριακή προσέγγιση Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων. Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε χθες η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Άμυνας Ελλάδος – Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των υπουργών Νίκου Παναγιωτόπουλου, Χαράλαμπου Πετρίδη και του γνωστού στρατηγού ε.α. ως και αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπένι Γκαντζ. Συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τουρκικές κινήσεις, η διεξαγωγή μέσα στο 2021 κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η ανταλλαγή πληροφοριών, η στρατιωτικο-εκπαιδευτική συνεργασία, η αντιμετώπιση της CΟVID 19 κ.ά.
ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Συμφωνία για έναν προκαταρκτικό οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε προεδρικές εκλογές στη Λιβύη μέσα στους επόμενους 18 μήνες κατέληξαν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Τυνησίας. Η ειδική απεσταλμένη του OHE Στέφανι Ουίλιαμς αποκάλυψε ότι από χθες μια ειδική υποεπιτροπή εξετάζει και το ζήτημα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη χώρα (κυρίως των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, όπως και των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων, που έχουν εγκατασταθεί στη βάση της Αλ Ουατίγια – αλλά βέβαια και των Ρώσων μισθοφόρων της Wagner). Η συμφωνία κυοφορούνταν εδώ και αρκετές μέρες με αποτέλεσμα η Αμερικανίδα διπλωμάτης να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.
Προεδρικές βουλευτικές
Η Στεφάνι Ουίλιαμς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον οδικό χάρτη για την οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε όλη τη χώρα», μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, προσθέτοντας ότι από χθες Πέμπτη οι Λίβυοι συζητούν σχετικά με τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε 75 άτομα που επιλέχθηκαν από τον OHE ως εκπρόσωποι των θεσμών και των διαφόρων φυλών και κοινωνικών ομάδων της Λιβύης διεξάγονται παράλληλα με τις στρατιωτικές συνομιλίες του GNA στην Τρίπολη και του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη για την εφαρμογή της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανέκοψαν την προέλαση της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης προς τη Σύρτη και στερώντας τον υπό παραίτηση (;) πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον OHE, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγέντ Σαράτζ και από τους Τούρκους προστάτες του τον έλεγχο του κρισιμότερου κόμβου για τον έλεγχο και την εξαγωγή του λιβυκού πετρελαίου. Ο Ερντογάν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του γι' αυτές τις εξελίξεις και προσπαθεί να διατηρήσει όσα κεκτημένα μπορεί, με τη μορφή δημοσίων συμβάσεων σε τουρκικές εταιρείες και διατήρηση κάποιων τουρκικών βάσεων επί λυβικού εδάφους.
Βάσει του οδικού χάρτη, η μεταβατική κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με την εξυπηρέτηση των βασικών υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών του λιβυκού πληθυσμού, που υποφέρει εδώ κι εννέα χρόνια μετά την ανατροπή Καντάφι το 2011 και είχε ξεσηκωθεί πρόσφατα τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη. Κύριο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση της Covid-19 και άλλων ασθενειών.
Συνεννόηση
Η εύρυθμη λειτουργία αυτού του σχήματος – για την επίτευξη του οποίου συνεργάστηκαν άτυπα οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς – προϋποθέτει να βρουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης οι πενταμελείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες του Χαφτάρ και του Σάρατζ που διαβουλεύονται από χθες υπό την αιγίδα του OHE στη Σύρτη, κοντά στη γραμμή ανακωχής. Οι εξελίξεις πάντως θεωρούνται επιτυχία για τη Ρωσία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στήριξαν τον Χαφτάρ απέναντι στην Τουρκία και τον GNA. Όση πρόοδος κι αν έχει επιτευχθεί, η καχυποψία παραμένει, απειλώντας να δυναμιτίσει κι αυτή την ειρηνευτική προσπάθεια.
Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της Στεφάνι Ουίλιαμς, η πλευρά Σάρατζ κατηγόρησε τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, που υποστηρίζει τον Χαφτάρ, ότι παρεμπόδισε την αντιπροσωπεία της να προσγειωθεί στην στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Καρνταμπίγια, νότια της Σύρτης, την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του LNA.
ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ
ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΙΓΚΡΑΪ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ΜΙΑ ΝΕΑ ανθρωπιστική κρίση μαίνεται εδώ και μία εβδομάδα στην πολύπαθη Αφρική, και συγκεκριμένα στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, της Αιθιοπίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εμφύλιες συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τις ντόπιες πολιτοφυλακές.
«Ήδη έχουμε αναφορές για ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι και τα καύσιμα. Οι τράπεζες είναι κλειστές και ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει οτιδήποτε», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια του προγράμματος του OHE στην Αιθιοπία, Κάθριν Σόζι. Πληροφορίες από την εύφλεκτη περιοχή, που συνορεύει με την Ερυθραία, κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τουλάχιστον 8.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν στο γειτονικό Σουδάν. Επίσης, 600.000 κάτοικοι της περιοχής εξαρτώνται εδώ και χρόνια από την ανθρωπιστική βοήθεια του OHE σε τρόφιμα και φάρμακα και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο έλεος του Θεού αν η κυβέρνηση απαγορεύσει τη μετακίνηση στην εμπόλεμη ζώνη, όπως πρόβλεψε η υπεύθυνη των Ηνωμένων Εθνών.
Η πολύχρονη ένταση ανάμεσα στην αιθιοπική κυβέρνηση και στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τιγκράι (TPLF), που ελέγχει το βόρειο άκρο της χώρας, μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση πριν από λίγες μέρες, δημιουργώντας μια κόλαση για τους αμάχους. Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί της αιθιοπικής αεροπορίας ανάγκασαν ακόμη και κυβερνητικούς στρατιώτες να αυτομολήσουν, ζητώντας μαζί με τους πρόσφυγες καταφύγιο στο Σουδάν, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος προσφύγων της σουδανικής κυβέρνησης, Αλ Σιρ Χαλίντ.
Ο πρωθυπουργός
Στο μεταξύ, ο... βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίγ Αχμέντ, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση παρέχει βοήθεια στις περιοχές του Τιγκράι που ελέγχει ο στρατός. Αυτό όμως δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση σε ξένους δημοσιογράφους. Ο υπουργός Άμυνας, Κενέα Γιαντέτα, δήλωσε αισιόδοξος πως σύντομα ολόκληρο το Τιγκράι θα «απελευθερωθεί».
Το σίγουρο είναι ότι στη μεγάλη χώρα της Ανατολικής Αφρικής επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, καθώς η Βουλή της Αντίς Αμπέμπα ψήφισε την άρση ασυλίας πολλών αυτονομιστών βουλευτών του Τιγκράι και σε άλλες περιφέρειες της χώρας γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης.
ΕΣΤΙΑ
Έντονη δυσαρέσκεια Άγκυρας γιά τήν έπίσκεψη άλ Σίσι
Ιδιαιτέρως ήνωχλημένη είναι ή Τουρκία άπό τήν επίσκεψη τοϋ Αιγυπτίου Προέδρου στην Αθήνα καί τίς δηλώσεις στηρίξεως πρός τήν Ελλάδα. «Δέν θά μπορούσαμε νά παραμείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας καί της Αιγύπτου στήν Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό καί εμείς έχουμε λάβει τά απαραίτητα μέτρα γιά τήν προστασία των δικαιωμάτων καί των συμφερόντων της χώρας μας» τόνισε ό Τούρκος υπουργός Αμύνης Χουλουσί Άκάρ.
Ή ενόχλησις
Μέ έντονο ύφος ειπε ότι ή χώρα του θά συνεχίσει νά αντιτίθεται στίς προσπάθειες περιορισμού της στά χωρικά υδατά της στό Αιγαίο καί γύρω από τόν Κόλπο της Ατταλείας.
«Οπως δέν εποφθαλμιούμε τά δικαιώματα κανενός, έτσι δέν επιτρέπουμε τήν παραβίαση άπό κανέναν των δικών μας δικαιωμάτων. Μπορεί νά πεθάνουμε, μπορεί νά γίνουμε βετεράνοι, άλλά δέν θά επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο” ειπε ό Ακάρ. Αυτό πού πραγματικά ήνώχλη σε τήν'Άγκυρα ήταν πώς ό Άμπντέλ Φατάχ άλ Σίσι μίλησε γιά πολιτικές πού αναπτύσσονται τό τελευταίο διάστημα, οί όποιες έρχονται σέ αντίθεση μέ τήν διεθνή νομιμότητα στήν ευρύτερη περιοχή και δτι ή χώρα του θά αντιμετωπίσει άπό κοινού μέ τήν Ελλάδα όσους άπειλοΰν τήν ειρήνη στήν Μεσόγειο.
ΕΣΤΙΑ
Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ
Ό Πρωθυπουργός «θέτει» φρένο στην δικτατορία της Αριστεράς
Απαγορεύει τήν πορεία ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ γιά το Πολυτεχνείο ό Κυριάκος Μητσοτάκης – Περισσός - Μέρα25 επιμένουν παροτι τά κρούσματα χθες έφθασαν τά 3316!
ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσο τάκη μέ τόν Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα εξελίχθηκε ή χθεσινή πρό ημερησί ας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή γιά τήν πανδημία. Αίτια ή άπό φασις τοΰ κυρίου Μητσοτάκη νά απαγορεύσει αυτήν τήν φορά τήν προγραμματιζόμενη πορεία άπό τό ΚΚΕ, τόν ΣΥΡΙΖΑ καί άλλα κόμμα τα πρός τήν αμερικανική πρεσβεία στίς 17 Νοεμβρίου, τήν ήμερα εορ τασμού τοΰ Πολυτεχνείου.'Άν καί ό κύριος Μητσοτάκης ένεκα οικογε νειακής παραδόσεως έχει διαχρο νικός καλές σχέσεις μέ τόν Περισσό, αν καί δύο φορές μέσα στήν πανδημία ό ίδιος επέδειξε άνοχή σέ συγκεντρώσεις της Αριστεράς (Π ρωτομαγιά Π ΑΜΕ Εφετείο Χρυσή Αυγή), αυτήν τήν φορά δέν έδωσε τόπο στήν οργή. Άνεκοίνω σε οτι ή πορεία δέν θά γίνει.
«Πρέπει νά ντρέπεστε!» τοΰ φώναξε διαμαρτυρόμενος άπό τά έδρανα ό Δημήτρης Κουτσούμπας, άλλά έμεινε ατάραχος. "Εδειξε αποφασισμένος, συμφώνως πρός τούς συνεργάτες του, νά θέσει φρένο στήν δικτατορία των κομμάτων της Αριστεράς, τά όποια παραβιάζουν προκλητικός κάθε φορά πού προκύπτει θέμα κινητοποιήσεως τά μέτρα γιά τήν πανδημία. Κάνουν κήρυγμα γιά τήν εκκλησία, γιά τίς παρελάσεις, γιά τά σχολεία, γιά τόν τρόπο λειτουργίας των τουριστικών γραφεί ων άλλά όταν έρχεται ή σειρά τους νά τηρήσουν τά μέτρα καί νά σεβασθοΰν τό πλαίσιο αύθαδιάζουν !
Ή ομιλία Κουτσούμπα χθές ήταν ενδεικτική: υπεστήριξε οτι ή πορεία γιά τό Πολυτεχνείο δέν απειλεί τήν δημόσια υγεία επειδή τό ΚΚΕ τηρεί καλύτερα τά υγειονομικά πρωτόκολλα (!), ισχυρίσθηκε οτι ή Κυβέρνησις θέλει «νά ξεμπερδέψει μέ τό Πολυτεχνείο» καί άπήτησε τόν εορτασμό μέ τό πρόσθετο επιχείρημα ότι τήν 17η Νοεμβρίου τοΰ 1974 διεξήχθησαν ol πρώτες εκλογές της μεταπολιτεύσεως. Σέ ασυνήθιστους τόνους κάλεσε τόν κύριο Μητσοτάκη νά δείξει τήν πυγμή του άλλου!
Τά επιχειρήματα του Πρωθυπουργού!, οτι ή εθνική επέτειος όπως ονόμασε τήν ιστορική αυτή μέρα τής εξεγέρσεως μπορεί νά τιμηθεί μέ κατάθεση στεφάνων, δέν εισακούσθηκαν άπό τόν Γενικό Γραμματέα τοϋ ΚΚΕ, ό όποιος στήν ομιλία του έδωσε έμφαση στήν προστασία των συνδικαλιστικών προνομίων και στήν κρατικοποίηση έπίταξη των ΜΕΘ. Ό κύριος Μητσοτάκης ειπε άπευθυνόμενος στά κόμματα τής Αριστεράς νά μήν υιοθετήσουν τήν εγκληματική στάση όσων έν μέσω πανδημίας θέλουν νά πραγματοποιήσουν πορεία, παραβλέπων ότι δέν υπήρχαν εκδηλώσεις οΰτε σέ άλλες εθνικές επετείους, και «ρισκάροντας νά μετατρέψουν μια πορεία τιμής, σέ μία πορεία πόνου προς τίς Μονάδες Εντατικής».
Κάλεσε τούς πολιτικούς τής Αριστεράς νά δηλώσουν άπό τό βήμα τής Βουλής οτι δέν θά ενθαρρύνουν τόν κόσμο νά βγει στούς δρόμους και νά θέσουν σέ κίνδυνο τήν δημοσία υγεία. Σέ αυστηρό τόνο διεμήνυσε οτι ή Κυβέρνη σις δέν θά επιτρέψει καμμια τέτοια συμπεριφορά. Όπως ή Κυβέρνηση πήρε τήν απόφαση νά μήν εορτασθεί ή 28η Όκτωβρίου, ετσι παίρνει και τήν απόφαση νά μήν γίνει σέ αυτές τίς συνθήκες ή πορεία τοϋ Πολυτεχνείου. Καί είμαι σίγουρος οτι αυτό θά ήθελαν καί αυτοί οί όποιοι πρωταγωνίστησαν σέ αυτή τήν εμβληματική εξέγερση σημείωσε ό κ. Μητσοτάκης.
Ό κ. Κουτσούμπας ήταν άνένδοτος, τονίζων οτι τό ΚΚΕ θά πραγματοποιήσει πορεία, καθώς θεωρεί οτι τό Πολυτεχνείο δέν απειλεί τήν δημόσια υγεία. Κατηγόρησε τόν Πρωθυπουργό οτι «επιδιώκει νά ενοχοποιήσει τόν λαό καί τήν νεολαία καί οτι θέλει νά ξεμπερδεύει μέ τήν ουσία τοϋ Πολυτεχνείου». Δένμπορείτε νά κοροϊδέψετε κανέναν.
«Δέν είναι άφετηρία ή προστασία τής δημόσιας υγείας, αλλά τό γνήσιο περιεχόμενο τής πορείας» προσέθεσε ό ΓΓ τοϋ ΚΚΕ. Τίς απαγορεύσεις νά τίςάπευθύνετε σέ κόμματα πού δέν πειθαρχούν. Τό ΚΚΕ έχει αποδείξει οτι έχει φωνή και μπορεΐ νά αγωνίζεται καί νά τηρεί τά μέτρα πολύ καλύτερα καί άπό εσάς καί από τό κόμμα σας τό ί'διο παρατήρησε. Ακόμη πιό εριστικός καί επιθετικός ήταν ό επί κεφαλής τοϋ ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ό όποιος έφθασε στό σημείο νά προκαλέσει τόν υπουργό Προστασίας τοϋ Πολίτου νά κτυπήσει δσους συμμετάσχουν άπό τό κόμμα του στήν πορεία. «Τό ακροδεξιό σας DNA δέν μπορείτε νά τό άποβάλετε. Νά μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας κτυπήσατε έξω άπό τό Εφετείο. Έμεϊς δείχνουμε στό λαό καί σέ όσους θέλουν νά διαμαρτυρηθούν τί σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» άνέφερε χαρακτηριστικός.
Δέν έμεινε όμως άναπάντητη άπό τόν Πρωθυπουργό ή εμπρηστική δήλωσις τοϋ κ. Βαρουφάκη, ό όποιος άφοϋ ειπε «πώς άντιπαρέρχομαι τίς σαχλαμάρες τοϋ κ. Βαρουφάκη οτι είναι ταυτισμένο στό ακροδεξιό μας DNA», συνέχισε: «Καί στό Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, άλλά κάποιοι έκτισαν καριέρες, καί κάποιοι μέ σεμνότητα τό κράτησαν γιά τόν εαυτό τους καί δέν έχτισαν καριέρα, μέ τό νά τό θυμούνται όταν τούς βολεύει. Νά τελειώνουμε μέ αυτά τά ιδεολογικά άβατα. Τά είπα γιά τήν Αντίσταση, θά τά ακούσετε γιά τό Πολυτεχνείο».
Ασχολίαστη δέν έμεινε καί ή φράσις περί υπεύθυνης υπακοής πού ειπε ό επίκεφαλής τοϋ Μέρα25. Μέ δηκτικό ύφος ανέφερε ότι «ή υπεύθυνη υπακοή πάει παρέα μέ τήν δημιουργική ασάφεια». Δέν είστε ό Μαχάτμα Γκάντι πού μίλησε γι' αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή ή έννοια, μόνο πού χρησιμοποιήθηκε σέ άλλες εποχές, καί σέ άντίσταση σέ καθεστώτα ανελεύθερα, μή δημοκρατικά. Τέλος άπευθυνόμενος στούς κ.κ. Κουτσούμπα καί Βαρουφάκη επανέλαβε ότι oi νόμοι θά ισχύσουν καί γι' αυτούς. «Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, καί οι νόμοι ισχύουν γιά όλους, ενημερώνω τούς κυρίους ότι δέν έξαιροϋνται άπό τήν συνολική εφαρμογή τών νόμων. 'Ό,τι ισχύει γιά κάθε'Έλληνα πολίτη ισχύει καί γιά τό ΚΚΕ καί τόν κ. Βαρουφάκη».
ΕΣΤΙΑ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙ6
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της τουρκικής Προεδρίας 'Ιμπραήμ Καλίν συνηντήθηκε στό Προεδρικό Μέγαρο, μέ τόν νέο επίκεφαλή της βρεταννικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, Ριτσαρντ Μούρ, δπου συζήτησαν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας Βρεταννίας και τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άσφαλείας και εξωτερικής πολιτικής μετά τό Brexit.
Εις τό έπικεντρον βρέθηκε και τό θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι εξελίξεις στήν Λιβύη και άνελύθησαν κοινές πολιτικές Ασφαλείας των δύο χωρών γιά τήν επίτευξη τής σταθερότητος στή Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.
Ενωρίτερα, ό Βρεταννός ύπουργός 'Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ ειχε χαιρετίσει τήν συμφωνία τοΰ Αζερμπαϊτζάν και τής Αρμενίας γιά τόν τερματισμό τής συγκρούσεως στό Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Εχουν πάρει δύσκολες άποφάσεις γιά νά αποτρέψουν περαιτέρω απώλεια ζωής» έγραψε στό Twitter. «Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές νά συνεχίσουν νά συνεργάζονται γιά μιά διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση πρός τό συμφέρον τών πολιτών τους» σημείωσε.
Ό Βρεταννός Υπουργός μίλησε και μέ τόν Κύπριο Πρόεδρο Νικο Άναστασιάδη ενθαρρύνοντας τήν συνέχιση τών συνομιλιών γιά τήν επίτευξη ειρήνης στό νησί.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Περιμένοντας τον Μπάιντεν
Σε κλιμάκωση των προκλήσεων προσανατολίζεται η Άγκυρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει διπλωματικά τετελεσμένα πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο
Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
Στην τακτική του τσαμπουκά γύρισε πάλι η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από μικρή ανάπαυλα λόγω της εσωτερικής αναταραχής με την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη Μ. Ουισάλ και του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Μπ. Αλ μπαϊράκ.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, με τις δάφνες της συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, επέστρεψε χθες από το Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα και έβαλε μπρος τη ρητορική των πολεμικών απειλών για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σε ομιλία του στη Βουλή ο Χ. Ακάρ τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε αποφασιστικά στις προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και στον κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα άλλων, έτσι δεν παραχωρούμε και τα δικαιώματά μας. Μπορεί να πεθάνουμε, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τετελεσμένα».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, ενώ ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Τζ Μπάιντεν, ο Χ. Ακάρ επανέλαβε την πρόταση για κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με το ρωσικό σύστημα S-400 τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης του προγράμματος F-35, είναι και εταίρος. Η διασφάλιση της τεχνολογίας των F 35 είναι το ίδιο σημαντική για την Τουρκία όπως και για τις ΗΠΑ».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση για την καταγγελία της Αθήνας στη νέα τουρκική Navtex για το «Ορούτς Ρέις», κάλεσε την Ελλάδα σε «διάλογο άνευ όρων εάν θέλει να είναι ειλικρινής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αντί να κάνει δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας».
Όσον αφορά τη δήλωση και το διάβημα της Αθήνας, η Άγκυρα θεωρεί ότι «δεν έχουν καμία ισχύ και αξία». Εκτός από τις μονομερείς ενέργειες, πλέον φαίνεται πως η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να διαμορφώσει ένα μονομερές διπλωματικό πλαίσιο, το αντίθετο από το πλαίσιο που είχε θέσει το Συμβούλιο της Ε.Ε. την 1η Οκτωβρίου, αποκλειστικά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Ο Μ. Τσαβούσογλου είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Δένδια προκειμένου να ρωτήσει για την υγεία του λόγω της καραντίνας στην οποία βρίσκεται προληπτικά, χωρίς περαιτέρω συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο.
Το διάστημα μέχρι την ανάληψη της νέας διοίκησης στην Ουάσιγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τα πράγματα γύρω από την Τουρκία και δεν αποκλείεται νέα κλιμάκωση των προκλήσεων. Οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ ήταν προς ηγέτες χωρών του Ειρηνικού, ως σήμα για τις προτεραιότητες της αμερικανικής ηγεσίας και το ενδιαφέρον τώρα να εστιάζεται στον επόμενο γύρο, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, προσβλέπει σε εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και αύξηση της παρουσίας τους στην περιοχή. Ως προς το θέμα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, κάτι για το οποίο στην έκθεση του Μαρτίου δηλώνεται αδυναμία παράθεσης στοιχείων λόγω διαφοράς Ελλάδας - Τουρκίας για την έκταση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράστηκε ενόχληση τονίζοντας ότι «τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης».
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι τα στοιχεία των παραβιάσεων και παραβάσεων δίνονται τακτικά στους εταίρους και συμμάχους και το 2020 έχει σημειωθεί αριθμός ρεκόρ, με 368 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης
ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να χάνονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Χτες, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, κοντά στη Χούμα.
Να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο έχουν πνιγεί στο «υγρό νεκροταφείο» νότια της Ιταλίας τουλάχιστον άλλοι 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, ενώ ένα εξάμηνο βρέφος πέθανε λίγες μέρες μετά τη διάσωσή του: και οι απώλειες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αν το πλοίο της ΜΚΟ Open Arms, το μοναδικό που εξακολουθεί να επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο, δεν διέσωζε 200 ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις.
Από τις αρχές του έτους έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 900 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 11.000 που είτε διασώθηκαν είτε παρεμποδίστηκαν από τις αρχές, στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη, όπου παραμένουν σε στρατόπεδα κράτησης κολαστήρια υπό απάνθρωπες συνθήκες.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ενδυνάμωση σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη του αραβικού κόσμου
Εμπόδιο στην επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία η ανανέωση της NAVTEX
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και γενικότερα με τον αραβικό κόσμο εστιάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπει σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΤΤΑ. Όσον αφορά την Τουρκία, το μήνυμα είναι πως όσο συνεχίζει τον δρόμο των προκλήσεων με παράνομες Navtex, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κ.ά. δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ο διάλογος.
Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς ο Μ. Τσαβούσογλου συνομίλησε με το Ν. Δένδια προκειμένου να ενημερωθεί για την υγεία του. Σημειώνεται πως ο Ελληνας υπουργός είναι σε προληπτική καραντίνα καθώς είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού ωστόσο το τεστ που έκανε είναι αρνητικό. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν, πάντως, πως δεν μπορεί να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Άγκυρα όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις. Παράλληλα τόνιζαν πως μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.
Μπαράζ συναντήσεων
Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής πλευράς, με μπαράζ συναντήσεων. Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αύριο ο κ. Δένδιας θα μιλήσει διαδικτυακά σε φόρουμ των ΗΑΕ στη θεματική «Ιράν, Τουρκία και ο αραβικός κόσμος».
Ισχυρές παραμένουν οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τους υπουργούς Άμυνας των τριών χωρών να συναντώνται χθες στη Λευκωσία «Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στο μεταξύ, το καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορα στον κύκλο επαφών που είχε στην Αθήνα ο Αιγύπτιος προεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Μάλιστα, η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τις σχέσεις «πρότυπο στρατηγικής συνεργασίας και παράδειγμα προς μίμηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, n οποία δοκιμάζεται, το τελευταίο διάστημα, από σειρά προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή n Άγκυρα επιμένει στην εμπρηστική ρητορική. Είναι ενδεικτικό ότι o υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι n Άγκυρα θα σταθεί απέναντι στις προσπάθειες να περιοριστεί n Τουρκία στις ακτές της, ενώ είπε πως «δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και ενώ η κυβέρνηση απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με μπαράζ διπλωματικών επαφών, το βλέμμα είναι στραμμένο και προς τις ΗΠΑ, όπου στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την εκλογή του νέου προέδρου, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι μία μεταβατική περίοδος για τις ΗΠΑ και n Ελλάδα παρακολουθεί Πάρο πολύ στενά τις εξελίξεις, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.
Εναέριος χώρος
Σχολιάζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάνει λόγο για διαφορά θέσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τον καθορισμό του εναέριου χώρου όσον άφορα τις τουρκικές παραβιάσεις, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι πάγια. Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρονιά στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης, τόνιζαν.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εταίρους της (σε ΗΠΑ και Ευρώπη) για τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, σημειώνοντας ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 368 υπερπτήσεις από 147 την περασμένη χρονιά, που ήταν ήδη αρνητικό ρεκόρ, «θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και καλής συνεργασίας με τους εταίρους μας και δίνοντάς τους και στατιστικά στοιχεία για τις παραβιάσεις» υπογράμμιζαν και προσέθεταν πως «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου τονίζουν ξεκάθαρα ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, το ενδεχόμενο κυρώσεων είναι στο τραπέζι».
Παράλληλα, από την ελληνική πλευρά έχει τεθεί το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Όσον άφορα τα επόμενα βήματα, την επόμενη Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών διαδικτυακά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του NATO, ενώ στις 16 του μήνα θα συμμετάσχει διαδικτυακά στην υπουργική τηλεδιάσκεψη της ομάδας «Media Freedom Coalition».
Δημοσκόπηση
Προβάδισμα της Νέος Δημοκρατίας κατά 15,4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της ALC0 για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1 % και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 3,2% και το ΜέΡΑ 25 3,1 %. Σημαντική, ωστόσο, είναι η μείωση του βαθμού ικανοποίησης από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 52% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 42% που δήλωσε ικανοποιημένο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τουρκική γέφυρα στις ΗΠΑ για αμυντικά συστήματα
Ανοιχτός σε διάλογο ο ΥΠΕΞ αναφορικά με τα ρωσικά S-400 και τα αμερικανικά F-35
Έτοιμη να συζητήσει τις αμερικανικές ανησυχίες για την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και των αμερικανικών F-35 εμφανίζεται n Τουρκία, σε μία προφανή προ απάθεια ανοίγματος προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται οπαδός της σκληρής γραμμής απέναντι στην Άγκυρα.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις αμερικανικές ανησυχίες για τη συμβατότητα των S-400 και των F-35», δήλωσε χθες o Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσι Ακάρ, προσθέτοντας πως n πρόταση για μία κοινή ομάδα εργασίας παραμένει στο τραπέζι.
« Η ασφάλεια της τεχνολογίας των F-35 είναι εξίσου σημαντική για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε μία προφανή κίνηση να στήσει γέφυρες με τη νέα αμερικανική διοίκηση, καθώς το ζήτημα των ρωσικών S-400 έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Σκληρή στάση Μπαιντεν
Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάινιεν αναμένεται να είναι πιο σκληρός απέναντι στην Τουρκία απ' ό,τι o απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως όσον αφορά την εξωτερική και αμυντική πολιτική αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Μπάιντεν ενδέχεται να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο κομμάτων για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της απόφασής της να αγοράσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-400. Η αγορά των S-400 ώθησε την Ουάσιγκτον να αποσύρει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως τα S-400 δεν συνάδουν με την άμυνα του NATO. Αντίθετα η Τουρκία διατείνεται πως οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα συστήματα του NATO και ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δύση.
Η Άγκυρα έχει κατ' επανάληψη διαμαρτυρηθεί ότι η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν πυραύλους Patriot την οδήγησαν στο να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές. Πίσω από την τεχνική δια μάχη για τη συμβατότητα ή μη των ρωσικών συστημάτων, κρύβεται η ανησυχία του NATO για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην Τουρκία.
Επιρροή που φαίνεται να έπαιξε ρόλο και στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμ πάχ, με ρωσική πρωτοβουλία, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Άγκυρας.
Ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα την Τουρκία για να συζητήσει τον έλεγχο από κοινού της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη Μόσχα και την Άγκυρα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μειωμένες κατά 5,9% οι άδειες παραμονής στη χώρα
Σε 514.734 ανέρχονται οι ισχύουσες άδειες διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 5,9% από την αρχή του 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης η πτώση αυτή «οφείλεται στους περιορισμούς λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται για τις άδειες διαμονής επενδυτή (golden visas) που χορηγούνται για πέντε χρόνια το 2020 χορηγήθηκαν 8.087 άδειες και ανανεώθηκαν 12.567. Το ίδιο διάστημα το 2019 είχαν χορηγηθεί 17.462 άδειες σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους και ανανεώθηκαν 18.862. 'Όσον αφορά το μεταναστευτικό, μέσα σε έναν χρόνο οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα ΚΥΤ και στις δομές των νησιών μειώθηκαν στο μισό. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά ήταν 18.872, όταν τον Οκτώβριο του 2019 αριθμούσαν τους 35.787 (μείωση 47%). Με βάση τα στοιχεία την περίοδο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2020 υπήρξε αύξηση των αποφάσεων ασύλου κατά 73% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Σήμερα εκκρεμούν 82646 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό και 4.976 στην Αρχή Προσφυγών, αριθμός μειωμένος κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.
Για τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε ότι ήδη κατασκευάζονται στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο με στόχο να λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες «για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα κέντρα στα υπόλοιπα νησιά».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Πενήντα από τις πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις επιλέχθηκαν να λάβουν μέρος στην Greek Nordic Trade Week (16 - 20 Νοεμβρίου 2020), την ολοκληρωμένη δράση ανάπτυξης εξαγωγών στις σκανδιναβικές αγορές που συνδιοργανώνουν διαδικτυακά οι εταιρείες Reco Exports & Moreganic και η Enterprise Greece. Συνολικά 127 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Nordic Baltic Eight (ΝΒ8) χώρες (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία) αποτελούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά τρόφιμα & ποτά, branded ή P L. Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων των πιο δυναμικών εταιρειών του κλάδου οφείλεται στη στρατηγική προσέγγιση και άρτια οργάνωση του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της αθροιστικής εμπειρίας των τριών συνδιοργανωτών.
Μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής για κάθε εταιρεία, την αποστολή δειγμάτων και την ασφαλή αποθήκευση στη Σουηδία, η Greek Nordic Trade Week διοργάνωσε για κάθε εταιρεία online συναντήσεις με σημαντικούς αγοραστές, βάσει των κριτηρίων που έθεσαν οι συμμετέχουσες εταιρείες ήτοι στόχευση προφίλ εξαγωγέα παραγωγή. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που διαθέτουν οι αγορές των οκτώ χωρών, ανέδειξαν την Greek Nordic Trade Week ως μια από τις πιο στοχευμένες και επιτυχημένες ενέργειες προβολής και προώθησης του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και εταιρείες της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς και των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, οι οποίες επιθυμούν τη διείσδυση στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών και της Βαλτικής.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Tο ISIS πίσω από την επίθεση στην Τζέντα
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της πόλης Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια τελετής για την επέτειο της λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ανακοίνωση τους στο προπαγανδιστικό κανάλι τους στο Telegram, οι τζιχαντιστές ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση «σε ένδειξη υποστήριξης» του προφήτη Μωάμεθ. «Ένα απόσπασμα στρατιωτών του χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κοιμητήριο (...) στην πόλη Τζέντα χθες (σσ: προχθές)», όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Δυτικοί διπλωμάτες, επισήμανε το ΙΚ.
Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά ένας Έλληνας υπάλληλος του προξενείου και ένας Σαουδάραβας αστυνομικός. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Βρετανός, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ούτε από το Ριάντ ούτε από το Λονδίνο.
Το «πρακτορείο» Amaq, το προπαγανδιστικό όργανο του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ότι η επίθεση στόχευε κυρίως τον πρόξενο της Γαλλίας ο οποίος παρίστατο στην τελετή λόγω της επιμονής της κυβέρνησης της χώρας του να δημοσιεύει γελοιογραφίες που προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα προξενεία που εκπροσωπήθηκαν στην προχθεσινή τελετή (Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ) καταδίκασαν «αυτή τη θρασύδειλη επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων».
Πυρα στην πρεσβεία του Ριάντ στη Χάγη
Εν τω μεταξύ, άγνωστοι γάζωσαν χθες τα ξημερώματα με σφαίρες την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Χάγη, στην Ολλανδία. Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία δεν υπήρξαν τραυματισμοί από τα πύρα.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από δίκαια της ολλανδικής τηλεόρασης έδειξαν στον δρόμο σκόρπιους κάλυκες και τρύπες από σφαίρες στα παράθυρα της πρεσβείας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν 20 οπές από σφαίρες στο κτήριο.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν έρευνα για τα κίνητρα των επιτιθέμενων, ενώ συνέλαβαν έναν ύποπτο.
ΤΑ ΝΕΑ
Πικνίκ στην Αμμόχωστο εν μέσω αντιδράσεων
Λευκωσία ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον των επισκέψεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο επικεντρωνόταν στις δηλώσεις που θα έκανε. Χωρίς αυτό το στοιχείο να διαγράφεται, κάθε άλλο, ασφαλές είναι να πει κανείς πως, αυτή τη φορά, δεν είναι οι δηλώσεις τις οποίες θα κάνει που προσελκύουν πρωτίστως το ενδιαφέρον αλλά η ίδια η επίσκεψη. Ο λόγος της αλλά και όσοι θα συνοδεύουν τον τούρκο πρόεδρο. Επισήμως, ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στην Κύπρο προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την 37η ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου την Κυριακή, ανήμερα της επετείου. Εορτασμοί οι οποίοι μετά και το αποτέλεσμα των τουρκοκυπριακών εκλογών και την εκλογή του εκλεκτού της Αγκυρας, Ερσίν Τατάρ, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν για να τονιστεί η τουρκική ισχύς στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και η έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη. Ή υποταγής κατά πολλούς άλλους των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ. Ωστόσο είναι ολοφάνερο πως ακόμα πιο ισχυρά θα είναι τα πολιτικά μηνύματα που θέλει να περάσει ο Ταγίπ Ερντογάν με το πικνίκ το οποίο υποσχέθηκε στην Αμμόχωστο, μέρος της οποίας και κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του OHE διανοίχθηκε πρόσφατα. Τα μηνύματα αυτά υπολογίζονται χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζει κανείς την πιθανότητα έλευσης, μαζί με τον Ερντογάν, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι), τον οποίο δημόσια προσκάλεσε ο τούρκος πρόεδρος στο πικνίκ και ο οποίος έχει πάρα πολλούς οπαδούς, οργανωμένους μάλιστα στις τάξεις των εποίκων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
KAI ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΛΙΡΑ. Ο Ερντογάν θα συνοδεύεται πάντως σίγουρα από ομάδα επιχειρηματιών η οποία θα αναλάβει το πλήρες άνοιγμα της Αμμοχώστου αλλά και από ομάδα δημοσιογράφων από την Τουρκία για να δοθεί η ανάλογη κάλυψη, σε μια εποχή κατά την οποία, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, και μαζί της τουρκικής οικονομίας, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να προσπαθεί απεγνωσμένα μέσω της εθνικιστικής ρητορικής και των ανάλογων κινήσεων να αλιεύσει όσο περισσότερους συμμάχους μπορεί, έστω και προσωρινά. Αλλωστε η κίνηση ειδικά προς τον Μπαχτσελί δεν ήταν τυχαία. Το θέαμα της Κυριακής, ειδικά στην Αμμόχωστο, θα είναι μια εύκολη «win-win» κίνηση και για τους δύο ή καλύτερα ένα δώρο από τον Ερντογάν προς τον ηγέτη του ΜΗΡ.
«ΑΓΚΥΡΑ, ΠΑΡΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ». Αυτή η επίσκεψη Ερντογάν διαφέρει όμως ως προς μία ακόμα πτυχή. Τις αντιδράσεις τόσο των Ε Κ όσο και ειδικά των Τουρκοκυπρίων. Οι πρώτοι διαχρονικά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί για το μαχητικό των αντιδράσέων τους, όμως αυτή τη φορά οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας την ημέρα της επίσκεψης. Ετοίμασαν δε και ένα βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας στον τούρκο πρόεδρο ότι δεν έχει δικαίωμα στις περιουσίες τους.
Μαζί και ο υιός Ντενκτάς
ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όμως έχουν νόημα όσο και ενδιαφέρον οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες γίνονται με ασυνήθιστα για τις εκεί ισορροπίες σλόγκαν, όπως το «Άγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», το οποίο κυριάρχησε στην εντυπωσιακή πορεία χιλιάδων το βράδυ της Τρίτης στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας. Στην «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης», όπως ονομάστηκε, παρέστησαν ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η ηγεσία της Αριστεράς, ωστόσο εξέφρασαν τη στήριξή τους σε αυτήν και άλλοι από την αντίπερα όχθη της πολιτικής, όπως ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ Ντενκτάς.
Η μαζική εκδήλωση εκτιμάται πως ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενός μέρους των Τουρκοκυπρίων ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από την όποια εξουσία διαθέτουν για να αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι η Αγκυρα το μέλλον τους. Με τα βασικά συνθήματα να είναι «Δεν θέλουμε διορισμένο διαχειριστή», «Η Κύπρος είναι κοσμική και κοσμική θα παραμείνει» και «Η τελευταία λέξη στην Κύπρο ανήκει στους Κύπριους», οι αποστολείς ήταν ξεκάθαροι. Το ίδιο και οι παραλήπτες. Απομένει να διαφανεί εάν αυτό θα είναι αρκετό για να ρίξει τους τόνους κάπως έστω στην επίσκεψη. Κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
ΤΑ ΝΕΑ
Στενότερη συμμαχία και με τα Εμιράτα
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ»
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Πιο ισχυρούς δεσμούς, διπλωματικούς και οικονομικούς, θέλει το Μαξίμου με την Αραβική Χερσόνησο, στο πλαίσιο ενός στοχευμένου, όπως το χαρακτηρίζουν πρόσωπα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ανοίγματος που συνεχίζεται με την επικείμενη, δεύτερη σε εννέα μήνες, μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Αμπου Ντάμπι. Με τις επαφές του στο διήμερο 17-18 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να υπογραμμίσει τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κυρίως για την ασφάλεια, την άμυνα και τις επενδύσεις.
Όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο, κυβερνητικοί κύκλοι στέκονται στις αναπτυξιακές οικονομικές διαστάσεις του ταξιδιού παράλληλα με τις γεωπολιτικές προεκτάσεις του, στο φόντο της τουρκικής προκλητικότητας, με σταθερό κυβερνητικό μότο ότι «μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της σταθερότητας».
Είναι ενδεικτικό ότι στη συνοδεία του Μητσοτάκη θα βρίσκεται ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος στο πρώτο ταξίδι του με αυτή την ιδιότητα εκτός από υπουργούς, υφυπουργούς και άλλους συμβούλους του (Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Φραγκογιάννης κ.ά.). Αρμόδιες πηγές δείχνουν τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αμυντική συνεργασία με τα Εμιράτα, ενόσω ο ρόλος τους συνολικά αντιμετωπίζεται ως κλειδί για ενίσχυση των υφιστάμενων τριμερών σχημάτων στην ευρύτερη περιοχή ή και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Ήταν στις αρχές του προηγούμενου μήνα όταν αποχώρησε από την αεροπορική βάση της Σούδας η αποστολή της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχε επί μέρες σε συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περιοχές πέριξ της Κρήτης, στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Παράλληλα ψηλά στις επιδιώξεις είναι να κλειδώσουν επενδυτικά πρότζεκτ καθώς από το Αμπου Ντάμπι διαπιστώνεται ενδιαφέρον σε real estate, τεχνολογίες αιχμής στον αγροδιατροφικό τομέα κ.ά. Το προσκλητήριο στους διαχειριστές κεφαλαίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε απευθύνει άλλωστε ο Μητσοτάκης και στο προηγούμενο ταξίδι του, όταν έκλεινε έναν κύκλο εκτός συνόρων επενδυτικών επαφών.
ΤΑ ΝΕΑ
Ηχηρά μηνύματα σε Άγκυρα από Σίσι και Ισραήλ
ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Ηχηρά μηνύματα στην Αγκυρα η οποία κλιμακώνει τις προκλήσεις τόσο στα νότια του Καστελλορίζου όσο και στο Κυπριακό στέλνουν τα τελευταία 24ωρα, από τη μία η επίσκεψη του αιγυπτίου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, αλλά και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία.
Τα δύο γεγονότα σηματοδοτούν τις συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες που αναπτύσσει η Ελλάδας με χώρες της περιοχής δημιουργώντας έτσι ισχυρά αναχώματα στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, τόσο η διήμερη επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα όσο και η Τριμερής των υπουργών Άμυνας στη Λευκωσία έγιναν σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία. Η Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση για διάλογο, αλλά επεκτείνει τη διάρκεια και τη μορφή των προκλήσεών της. Ανανέωσε τη Navtex για σεισμικές έρευνες στα νότια του Καστελλορίζου, έχει επεκτείνει τις έρευνες του Barbarοs στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζεται για προκλητική επίσκεψη μεθαύριο στην Αμμόχωστο.
Όπως είναι πρόδηλο, στη χθεσινή Τριμερή στη Λευκωσία, στην οποία συμμετείχαν ο έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι ομόλογοι του της Κύπριου Χαράλαμπος Πετρίδης και του Ισραήλ Βενιαμίν Γκαντζ, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών. Υπογράμμισα ότι καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω «η θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερής συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο 3+1 πιθανώς με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας». Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται ασφαλώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΝΕΑ NAVTEX. Την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης ζητεί η Τουρκία με νέα Navtex που εξέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο σταθμός της Σμύρνης. Ειδικότερα, η Αγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947 και ζητεί να μη διεξάγονται ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού σ' αυτές τις περιοχές. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ τέτοιων Navtex, με τις οποίες ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση πολλών ελληνικών νησιών.
ΤΑ ΝΕΑ
ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην αυλή του Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει σταθερή πολιτική και σταθερό λόγο - Αλλα λέει σε μια ομιλία του, άλλα στα υπουργικά συμβούλια και άλλα όταν συνομιλεί με τους ηγέτες, με αποτέλεσμα να κάνουν αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και οι υπουργοί
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
Προκλητική, επιθετική και αλλοπρόσαλλη παραμένει η τουρκική πολιτική. Οι Τούρκοι, κυρίως για να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή αναμένοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, με την προσδοκία ότι θα νικήσει ο Τραμπ, έκαναν ένα είδος... χαρτοπόλεμου και για δήθεν διάλογο με την Ελλάδα και για δήθεν αποκλιμάκωση της έντασης. Το μόνο που κατάφεραν το τελευταίο διάστημα ήταν να μειώσουν τη δύναμη του στόλου που προστατεύει το Oruc Reis, όχι βεβαίως για να δείξουν καλή θέληση γειτονίας προς την Ελλάδα, αλλά για λόγους οικονομίας. Τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική λίρα πήρε την κατιούσα.
Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε από την πρωτοβουλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια προκειμένου, όπως είπε, να εξετάσουν τις προοπτικές για έναρξη των διερευνητικών επαφών (ωσάν να μη γνώριζε ότι για να αρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis ) και το υπουργείο Αμυνας, υπό τον Χουλουσί Ακάρ, εξέδωσε NAVTEX. Οχι μόνο για συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis, αλλά και για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και... αντι-NAVTEX για ακύρωση προγραμματισμένων ελληνικών ασκήσεων. Ισως το τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου προς τον Δένδια να μην είναι τόσο τυχαίο, επειδή έγινε αμέσως μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ήθελε να μετρήσει αντιδράσεις. Αφήστε που εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι ο πλέον πιστός υπουργός του Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έρχεται μεν στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να δει ούτε τον Ερντογάν, ούτε τον ίδιο, παρά μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση ακραίας επιθετικότητας έναντι της χώρας μας, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Ακάρ, ανέβαζε τους τόνους και με περισπούδαστο ύφος αποφάνθηκε ότι «την Ελλάδα δεν τη συμφέρει να πολεμήσει με την Τουρκία».
Πράξεις, κινήσεις και δηλώσεις ενός υπουργού (Ακάρ) άκρως αντίθετες με άλλου υπουργού (Τσαβούσογλου), ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει ξανά χθες στον Δένδια σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα με ευχές για ταχεία έξοδο από την προληπτική καραντίνα. Στα μετόπισθεν φαίνεται να έχει περάσει εσχάτως, λόγω και του κορωνοϊού που τον έπληξε, ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε αναλάβει να κρατά ανουσούς και τους διαύλους με την Αθήνα. Τι ακριβώς συμβαίνει Γιατί οι τούρκοι πολιτικοί είναι τόσο αλλοπρόσαλλοι;
ΑΛΛΟΠΡΌΣΑΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλες δηλώσεις δεν κάνουν οι τούρκοι υπουργοί. Ποιος θα τολμήσει άλλωστε να κάνει δήλωση αντίθετη με αυτήν που πρεσβεύει ο Ερντογάν; Απλώς ο Ερντογάν είναι αυτός που δεν έχει σταθερή πολιτική και σταθερό λόγο. Αλλα λέει σε μια ομιλία του, άλλα στα υπουργικά συμβούλια και άλλα όταν συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Οι υπουργοί του προσπαθούν να προσαρμοστούν στις δηλώσεις του «Σουλτάνου», παίρνοντας την πολιτική ευθύνη για τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις.
Ο Ακάρ έκανε τις δηλώσεις περί Ελλάδας στο κανάλι Ahaber, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ερντογάν, στο κανάλι όπου ο γαμπρός του Ερντογάν Αλμπαϊράκ μεσουρανούσε εξιστορώντας τα οικονομικά θαύματα του καθεστώτος Ερντογάν, ώσπου έγινε γνωστό πως έμπλεξε με ένα μοντέλο και καρατομήθηκε, τρώγοντας μάλιστα και ξύλο από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν. Ο βασικός πολέμιός του για την οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η Αγκυρα βρέθηκε στο Τιμόνι της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ενώ ο Αλμπαϊράκ τις τελευταίες ημέρες έχει εξαφανιστεί. Ενα ξεκαθάρισμα λογαριασμών δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη στην αυλή του Ερντογάν.
Παλαιότερα και για πολλά χρόνια η κεντρική εξουσία στην Τουρκία προερχόταν από το λεγόμενο διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο. Ωσπου ήρθε ο Ερντογάν και αφαίρεσε όλη την εξουσία από τους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες (τους περισσότερους τους έκλεισε στη φυλακή) και την πήρε αυτός αλλά ήρθε λόγω των πολλαπλών στρατιωτικών αναμείξεων, η κατρακύλα της οικονομίας.
ΤΑ ΝΕΑ
Διδάγματα για την Ελλάδα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Η συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας με την οποία η Αρμενία ουσιαστικά συνθηκολογεί στην παράδοση των εδαφών (επτά επαρχίες) που κατείχε και ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρει (και) ορισμένα ενδιαφέροντα μαθήματα στην Ελλάδα που καλό είναι να μην αγνοηθούν. Πρώτον, η Ρωσία ουσιαστικά εγκατέλειψε την Αρμενία στο έλεος της στρατιωτικής υπεροχής του Αζερμπαϊτζάν παρά το γεγονός ότι έχει με τη χώρα αυτή σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Και την εγκατέλειψε για τί δεν ήθελε να συγκρουστεί με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προμηθεύει επίσης με όπλα (χωρίς να έχει όμως συμφωνία μαζί του), αλλά και με την Τουρκία, η οποία στήριξε μαζικά το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό για όσους εδώ διατηρούν τον μύθο ότι η Ρωσία θα μας σώσει στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία. Η Ρωσία, όπως και όποια άλλη χώρα, προτάσσει τα ευρύτερα συμφέροντά της σε κάθε σύγκρουση.
Δεύτερον, η χώρα που βγαίνει πράγματι κερδισμένη από τη συμφωνία ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Αρμενίας είναι βεβαίως η Τουρκία. Ο Ερντογάν με τον τρόπο του οδήγησε σε οιονεί συμβιβασμούς και τον Πούτιν στην περιοχή του Καυκάσου, στην οποία επεκτείνει την επιρροή της (έστω κι αν με τη συμφωνία η Ρωσία διατηρεί έναν διακριτό, ωστόσο συρρικνούμενο, περιφερειακό ρόλο). Τουρκία Ρωσία συμμαχία στην περιοχή του Καυκάσου κατά κάποιον τρόπο. Η μεγάλη απούσα Η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως. Αυτά για όσους θεωρούν ότι η Τουρκία είναι λίγο πολύ μια χώρα σε στρατιωτική κατάρρευση λόγω των εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της, κ.λπ.
Σκεφθείτε τις όχι και τόσο απόμακρες αναλογίες ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία-Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν αφενός και Ρωσία-Τουρκία-Ελλάδα αφετέρου. Οι μύθοι που συντηρούμε πρέπει να διαλύονται. Εθνικόν το αληθές...
Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
ΤΑ ΝΕΑ
Γιόχαν Βάντεφουλ - SOS για σοβαρή διένεξη μεταξύ EE και Τουρκίας
«Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μεσολαβήσει για αποκλιμάκωση της έντασης, όμως δεν βλέπουμε θετική αντίδραση από την Αγκυρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ
Το κέρδος για τους Ευρωπαίους από την τραυματική εμπειρία της τετραετίας Ντόναλντ Τραμπ είναι η συνειδητοποίηση ότι η EE πρέπει να σταθεί στα πόδια της προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα και κρίσεις που θα παραμείνουν και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία που διεκδικεί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζεται και στο Βερολίνο ως αναγκαιότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας.
Η διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε λέει στα ΝΕΑ ο Γιόχαν Βάντεφουλ, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU. Πρόκειται για ένα πλέγμα προβλημάτων που δημιουργεί η επιθετική, επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, από το Ιράκ και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία μέχρι τη Λιβύη και την κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο, εσχάτως και στον Καύκασο, στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Είναι οι διενέξεις στην αυλή της Ευρώπης μετά το κενό που άφησε η απόσυρση των Αμερικανών από την περιοχή. «Από έναν πρόεδρο Μπάιντεν δεν περιμένω να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν οι ΗΠΑ για την περιοχή μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Η Αμερική έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να αποσυρθεί και δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιστροφή της. Γι' αυτό και προσπαθήσαμε να κάνουμε περισσότερα» εξηγεί ο Βάντεφουλ.
Περισσότερα επιχείρησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την προσωπική της μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν στέφθηκε με επιτυχία παραδέχεται ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Αποδίδει την ευθύνη στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν που ακολουθεί δική του ατζέντα. «Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο Ερντογάν σχεδιάζει την πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας εντός του NATO και σε συνεργασία με την ΕΕ» λέει ο Βάντεφουλ.
Αυτή είναι η εύσχημη διαπίστωση ότι η επιθετικότητα του Ερντογάν είναι απειλή για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. «Αυτό το μήνυμα πρέπει πλέον να το στείλουμε πολύ καθαρά προς την Αγκυρα» τονίζει ο Βάντεφουλ. «Ο Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει ότι οι εντελώς απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Γαλλίας και προσωπικά κατά του προέδρου Μακρόν δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από εμάς. Εάν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα προκύψει μια διαρκής, σοβαρή διένεξη μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας».
Η καγκελάριος Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσουν τη μεσολαβητική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της EE τον Δεκέμβριο. Αλλά ο χρόνος πιέζει.
«Δυστυχώς δεν βλέπουμε κάποια θετική αντίδραση της Αγκυρας. Παίζονται πράγματι πολλά λέει ο Βάντεφουλ. Σημαντική παράμετρος είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην οποία ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός. Επιπροσθέτως οι Γερμανοί συνεχίζουν να βλέπουν στην Τουρκία έναν στρατηγικό εταίρο στο NATO.
Οχι μόνο επειδή δεν υφίσταται πλέον η Σοβιετική Ενωση, αλλά και για τον ρόλο της στην ανάσχεση του Ιράν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εκβιάσιμοι. Και πρέπει να το γνωρίζει σαφώς η τουρκική κυβέρνηση τονίζει ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Η κυβέρνηση του Βερολίνου το έχει επικοινωνήσει στην Αγκυρα. Αλλά, «αν χρειαστεί, θα το κάνουμε σαφέστερο και δημοσίως».
Με τη διάψευση των προσδοκιών ατόνησαν και οι μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει και στο εσωτερικό πλέον πίεση να σταματήσει πλήρως τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, κυρίως την προμήθεια των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214.
Και στο Συμβούλιο Κορυφής, στο οποίο θα επανεκτιμηθούν οι σχέσεις EE-Τουρκίας, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τη λεκτική έκφραση αλληλεγγύης στην Ελλάδα για να τονιστεί η «ευρωπαϊκή κυριαρχία».
ΤΑ ΝΕΑ
H TUI σφίγγει τη θηλιά σε έλληνες ξενοδόχους
Αποφάσισε να καθυστερήσει τις πληρωμές προς περίπου 2.000 τουριστικές επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ
Επικαλείται ότι η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται περίπου 2.000 ξενοδόχοι της χώρας έπειτα από την απόφαση της γερμανικής TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, να καθυστερήσει τις πληρωμές προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους και οι «Financial Times». Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αφορούν υλοποιηθέντα συμβόλαια της φετινής τουριστικής περιόδου, με την TUI, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, «να ζητά ουσιαστικά, μονομερώς και εκβιαστικά, το 75% των οφειλών της να πληρωθεί μετά τον Μάρτιο του 2021».
Η TUI επικαλείται το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του ρυθμού εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι η TUI βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Γερμανίας για τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής στήριξης. Οι συζητήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη η TUI ήταν ο πρώτος μεγάλος tour operator της Γερμανίας στον οποίο χορηγήθηκε δάνειο 1,8 δισ. ευρώ για ανάκαμψη από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η στάση πληρωμών προς τα ελληνικά ξενοδοχεία ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς την ίδια τακτική ακολούθησε πριν από λίγο διάστημα η TUI και έναντι των ξενοδόχων της Καραϊβικής.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το «πάγωμα» εξόφλησης των οφειλών καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η TUI είχε δεσμευθεί με επιστολή της προς τους ξενοδόχους πως οφειλές μέχρι και του ύψους των 30.000 ευρώ θα εξοφλούνταν κανονικά εντός του Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο tour operator με νέα επιστολή του προς τους ξενοδόχους τους ενημέρωνε ότι η αποπληρωμή του υπολοίπου τους θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, για τον οποίο θα λάβουν νέα επιστολή.
Οι πληρωμές, που συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης των πελατών, ανέρχονται ανά μονάδα σε αρκετές χιλιάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μεμονωμένους ξενοδόχους της Κρήτης η TUI οφείλει ποσά που ξεπερνούν το 0,5 εκατ. ευρώ στον καθένα.
Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), σύμφωνα με έρευνα που έκανε μεταξύ των μελών της, αναφέρει ότι οι συνολικές οφειλές της TUI προς τους ξενοδόχους του νησιού υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ. Οι ξενοδόχοι με επιστολή τους ζητούν από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να πιέσει την TUI ώστε να τους πληρώσει. Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Ιούνιο στην Κω ο Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την TUI για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν η TUI να φέρει φέτος στην Ελλάδα τουλάχιστον το 50% των τουριστών που είχε φέρει το 2019 (3 εκατ. επισκέπτες). Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, βάσει της ίδιας συμφωνίας, η Ελλάδα διέθεσε ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ για συνδιαφήμιση με την TUI. Μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με την οποία η TUI συνεργάστηκε σε αυτή τη βάση.
Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι της Ρόδου σε επιστολή τους προς τον Χάρη Θεοχάρη, «ζητάμε έστω και καθυστερημένα την ξεκάθαρη δημόσια στήριξή σας σε αυτή την υπόθεση».
Και προσθέτουν: «Σε μια σεζόν με λιγότερους μήνες λειτουργίας, χαμηλές τιμές και αυξημένα κοστολόγια, η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανέλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν δεν είναι δεδομένη...». Επιπρόσθετα, οι ξενοδόχοι ζητούν να αυξηθεί το ανώτατο όριο των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων τους από τα 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την EE για τον ελληνικό τουριστικό τομέα», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης.
ΤΑ ΝΕΑ
Οι μνήμες του Μπατακλάν και οι «λύκοι» στη Γαλλία
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, όταν συνολικά 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πολλαπλά χτυπήματα μιας ομάδας εννέα τζιχαντιστών
ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ
Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια, και είναι Παρασκευή, όπως Παρασκευή ήταν και η 13η Νοεμβρίου του 2015, η ημέρα που έμελλε να βιώσει η Γαλλία τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δεχθεί έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεύτερη φονικότερη επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις με τους 191 νεκρούς στη Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου του 2004. Συνολικά 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πολλαπλά χτυπήματα μιας ομάδας εννέα τζιχαντιστών στο Παρίσι, στη διάρκεια τεσσάρων ωρών για πάντα χαραγμένων στη συλλογική μνήμη: οι έρευνες δείχνουν πως όταν οι Γάλλοι ερωτώνται ποιες επιθέσεις των τελευταίων 20 χρόνων τους έχουν σημαδεύσει, η πλειονότητα κλίνει προς εκείνες της 13ης Νοεμβρίου του 2015, και δη προς την επίθεση στο Bataclan, που στοίχισε από μόνη της 90 ζωές.
Η Γαλλία δεν θα μπορέσει ωστόσο σήμερα να αποτίσει τον φόρο τιμής που θα ήθελε στα θύμα τα: η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε σημαντική συρρίκνωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Στα ύψη παραμένει, αντιθέτως, η τρομοκρατική απειλή, με τη χώρα να έχει δεχθεί τρεις επιθέσεις στην επικράτειά της από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τον προτελευταίο μήνα του 2015, η Γαλλία προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher, μεταξύ 7-9 Ιανουαρίου, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Επρόκειτο όμως να βιώσει ένα χτύπημα ακόμα φονικότερο. Ξεκίνησε στις 21:20 το βράδυ, με τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας κοντά στο Stade de France, ενώ εντός του εκτυλισσόταν ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρουσία του τότε προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Και ολοκληρώθηκε στη 0:58 της επομένης, με την εξουδετέρωση και των τελευταίων τζιχαντιστών που είχαν εισβάλει στο Bataclan στη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος Eagles of Death Metal, παίρνοντας ομήρους συνολικά 1.500 ανθρώπους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Στο μεταξύ, άλλοι τρεις τρομοκράτες είχαν γαζώσει με σφαίρες τις terrasses τα εξωτερικά τραπέζια του εστιατορίου Le Petit Cambodge, του μπιστρό Le Carillon, της μπρασερί Bonne Biere, του εστιατορίου Casa Nostra, του μπαρ La Belle quipe, του μπιστρό Comptoir Voltaire, σπέρνοντας τον θάνατο στο 10ο και το 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Η πρόσφατη επίθεση στη Βιέννη, στις 2 Νοεμβρίου, όταν ένας 20χρονος Αυστριακός με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον θαμώνων καφέ και εστιατορίων σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ξύπνησε σε πολλούς τις μνήμες εκείνου του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ηρθε επίσης να θυμίσει πως η απειλή είναι παρούσα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί στη Γαλλία, το επίπεδο του συναγερμού, που παραμένει στο πορτοκαλί από το 2015, είχε ήδη ανέβει στο κόκκινο: είχαν προηγηθεί, μέσα σε έναν μόλις μήνα, τρεις τζιχαντιστικές επιθέσεις, ο τραυματισμός με μπαλτά δύο ανυποψίαστων ανθρώπων έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ο αποκεφαλισμός του 47χρονου καθηγητή Σαμουέλ Πατί και η δολοφονία τριών ανθρώπων μέσα στη βασιλική της Notre Dame στη Νίκαια.
ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ του Μωάμεθ που αναδημοσίευσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το Charlie Hebdo, κατά την έναρξη της δίκης για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι, η υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να μην απαρνηθεί η Γαλλία τις καρικατούρες, η βούλησή του να καταπολεμήσει τον ισλαμικό αυτονομισμό , η χειραγώγηση των δηλώσεων και των ενεργειών του από ακραίες φωνές τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, προεξάρχοντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλα αυτά διατηρούν την ένταση, και τον κίνδυνο, ψηλά.
Αντίθετα βέβαια με ό,τι συνέβη το 2015, η απειλή για τη Γαλλία θεωρείται σήμερα πρωτίστως ενδογενής, προερχόμενη από μοναχικούς λύκους, εμπνεόμενους από την ισλαμιστική προπαγάνδα. Παρόλα αυτά, 100-200 γάλλοι τζιχαντιστές παραμένουν στην συρο-ιρακινή ζώνη, εφοδιασμένοι με όπλα, χρήματα και επαρκείς πόρους. Και κάπου 150 κρατούμενοι για τρομοκρατική δραστηριότητα αναμένεται να αποφυλακιστούν στη Γαλλία μέσα στην επόμενη διετία.
Η πανδημία ίσως «χτυπήσει» και τη δίκη
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του 2021 έχει κανονικά προγραμματιστεί από τις γαλλικές αρχές η δίκη περίπου 20 ατόμων για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015, ανάμεσά τους ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών από την ομάδα των τζιχαντιστών στο Παρίσι, που κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου του 2016 (θεωρείται πως εμπλέκεται και στην προετοιμασία των επιθέσεων με τους 32 νεκρούς που πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ημέρες αργότερα στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας) και ο Μοαμέτ Αμπρινί, ο επονομαζόμενος και "άνδρας με το καπέλο", που συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων στο Παρίσι και τοποθέτησε μία από τις βόμβες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η πανδημία, ωστόσο, και οι επιμελητικές δυσκολίες, δεν αποκλείεται να αναβάλουν την έναρξη της δίκης.
Στο μεταξύ, η γαλλική πολιτεία θα τιμήσει σήμερα τα θύματα της 13ης Νοεμβρίου του 2015 σε κλειστό κύκλο, με καταθέσεις στεφάνων στους τόπους των επιθέσεων. Μαζί με τα πολλά επετειακά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται, τα ακόμα περισσότερα βιβλία που κυκλοφορούν, και τις τιμητικές συναυλίες που θα μεταδοθούν διαδικτυακά, η Ορχήστρα Δωματίου του Παρισιού θα ερμηνεύσει μέσω Ιντερνετ πάντα ένα πρωτότυπο έργο, με τίτλο "Κάνει Νοέμβριο στην ψυχή μου", του γαλλολιβανέζου σκηνοθέτη και ποιητή Μπεσαρά Ελ-Κουρί: ήταν επιθυμία των γονιών ενός από τα θύματα του Bataclan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου