Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Η ανησυχία της Μόσχας για το Κουρδικό κράτος

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 12 Οκτωβρίου 2020

  Mehmet Ali Güller

Εδώ και μερικούς μήνες , στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, βιώνονται νέες εξελίξεις σχετικά με το Κουρδικό πρόβλημα:

1. Στη ΒΑ Συρία, υπεγράφη συμφωνία «δεύτερου σταδίου» μεταξύ του PYD, που αποτελεί προέκταση του PKK στη Συρία και των ENKS που είναι παρακλάδι του Μπαρζανί στη Συρία, υπό τον συντονισμό των ΗΠΑ (17.6.2020).

2. Οι ΗΠΑ και το PYD υπέγραψαν συμφωνία πετρελαίου στη ΒΑ Συρία. (3.8.2020)

3. Ανακοινώθηκε ότι ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, διαβεβαίωσε το PYD / YPG ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον άλλες επιχειρήσεις» (22.9.2020).

4. Στην Τουρκία, πριν από 6 χρόνια, λόγω των «γεγονότων του Κομπάνι», πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις εναντίον του HDP.

5. Η Βαγδάτη και το Ερμπίλ, υπέγραψαν συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας για την απομάκρυνση του ΡΚΚ από τη Σένγκαλ (10.10.2020).

Ιμπραχίμ Καλιν: Δεν το έχω ακούσει από τον Τζέφρι

Το κατά πόσον αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μέρη ενός συνόλου ή είναι ξεχωριστά ζητήματα μέσα τους ή ακόμη και μια ανάπτυξη που στοχεύει άμεσα την άλλη ανάπτυξη, απαιτεί εξέταση.

Διότι, για παράδειγμα, ενώ ο Μπαρζάνι συνάπτει συμφωνία με το PYD στη Συρία, κάνει μια συμφωνία με τη Βαγδάτη εναντίον του ΡΚΚ στο Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, μερικές από τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις εξελίξεις, φαίνεται να παραμένουν σε χαμηλούς τόνους. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση στη συμφωνία πετρελαίου ΗΠΑ - PYD, η οποία πέρασε.

Η διαβεβαίωση του Τζέφρι ότι «δεν θα υπάρξει πλέον άλλη επιχείρηση», διαψεύστηκε από τον Εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπρχίμ Καλιν, επιπλέον, αυτό έγινε με διαφορετικό τρόπο, μόνο 15 ημέρες αργότερα, καθώς προκάλεσε έντονη δημόσια αντίδραση. Λέμε διαφορετικό, γιατί ο Kαλιν είπε: «Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο από το στόμα του Τζέιμς Τζέφρι, αυτή είναι η προπαγάνδα του PYD» (5.10.2020).

Λαβρόβ: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το AKP

Σε αυτήν τη διαδικασία, το περιεχόμενο της δήλωσης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό, απαιτεί από εμάς να δούμε την εικόνα από μια ευρύτερη προοπτική: «Οι Αμερικανοί (στη βόρεια Συρία) προσπαθούν να δημιουργήσουν μια Κουρδική αυτονομία που θα έχει ημι-κρατικές λειτουργίες. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να πείσουν τους Τούρκους χωρίς καμία αντίρρηση. Σε αυτήν την περίπτωση, το ζήτημα δεν σχετίζεται μόνο με τη Συρία, αλλά σχετίζεται και με το Κουρδικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν το ψάξετε αυτές τις μέρες θα μπορούσε νε έχει μια σοβαρή έκρηξη». (5.10.2020).

Φυσικά, δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ιδρύσουν Κουρδικό κράτος, θεωρείται από τη Ρωσία ως εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά την περιοχή. Επομένως, το κύριο σημείο της δήλωσης ήταν η διαδικασία «πειθούς», την οποία η Μόσχα είπε ότι ήξερε!

Δεν υπήρξε ικανοποιητική δήλωση από την κυβέρνηση για την κριτική δήλωση του Λαβρόβ. Ως εκ τούτου, η είδηση που έδωσε ο Τζέφρι στο PYD «τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχει πλέον επιχείρηση», γίνεται ακόμη πιο σημαντική, αν και ο Καλίν είπε ότι «δεν άκουσα κάτι τέτοιο από το στόμα του Τζέφρι».

Αυτό απαιτεί επίσης να θυμόμαστε μια συμφωνία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι: τη συμφωνία 13 σημείων που υπεγράφη μεταξύ του Ερντογάν και Pence στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Με αυτήν τη συμφωνία, η στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει το PYD σταμάτησε και σε αντάλλαγμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε: «Σας ευχαριστώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σώθηκαν εκατομμύρια ζωές».

Απέναντι στο PYD η περιοχή του ÖSO

Τώρα το ερώτημα είναι: Πώς μπορεί το AKP να «πειστεί χωρίς αντίρρηση» για μια Κουρδική αυτονομία στη ΒΑ Συρία, σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόβ?

Ας υπενθυμίσουμε ότι το ρίσκο σημειώθηκε από την αρχή, όταν μπήκαμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς συμφωνία με τη Δαμασκό: το AKP έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί την αυτονομία του PYD, σε αντάλλαγμα για μια αυτονομία ÖSO, που θα γίνει στο δικό της πεδίο!

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμόμαστε τις ακόλουθες σημαντικές δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Cevad Zarif:

«Λόγω τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία, ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση των κατανοητών φόβων που υπάρχουν, είναι να αναπτυχθούν δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ σε παραμεθόριες περιοχές και όχι να αναπτύξουν δύναμη σε εδάφη άλλων χωρών». (24.9.2020).

Ναι, ο πιο οικονομικός τρόπος της Τουρκίας, για την αποτροπή της δημιουργίας κράτους του PYD, είναι η συμφωνία με τη Δαμασκό και η αποδοχή της κυριαρχίας του Συριακού στρατού στα εδάφη του, που είναι ακόμα διαθέσιμα.

Χωρίς συμφωνία με τη Δαμασκό, κινήσεις που θα γίνουν στο έδαφος της Συρίας, δυστυχώς με τις ΗΠΑ, διατρέχουν τον κίνδυνο διαπραγμάτευσης «της αυτονομίας του ÖSO, έναντι της αυτονομίας PYD» γιατί…

Σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα el.m.wikipedia.org: Κουρδιστάν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου