Σελίδες

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Ο Ερντογάν ζητάει επίσημα διχοτόμηση του Αιγαίου  

Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο, αναρτώντας παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης  

Έχοντας πάρει θάρρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν λέει να σταματήσει να χαϊδολογά την Άγκυρα, καθώς και από τη φοβική στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται ξανά «Γαλάζιες Πατρίδες» και, εκμεταλλευόμενος την αναβλητικότητα των Βρυξελλών (μας είπαν δις: «ραντεβού τον Δεκέμβριο»), δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει το διάστημα ως τότε για να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή.  

Έτσι χθες η Τουρκία «μοίρασε» το Αιγαίο, διατεινόμενη ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο και σε όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Μια κίνηση με την οποία διαμορφώνονται εμπράκτως οι όροι του διαλόγου που επιδιώκει με την Ελλάδα, πέρα και έξω από κάθε πλαίσιο. Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της «γραμμής» ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, δεν έχασε την ευκαιρία να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter και σχετικό χάρτη, στον οποίο φαίνεται ότι έχει «μαρκάρει» όλη την προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή. «Χαιρετίσματα στο "Φατίχ", στο "Γιαβούζ" και στο " Κανουνί". Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!» ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.  

Σύμφωνα με τους γεωπολιτικούς αναλυτές, είναι πλέον σαφές ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να φτάσει ως τα άκρα, ενώ σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες δεν δείχνει τόσο απίθανο ένα θερμό επεισόδιο. Κι όλα αυτά, ενώ έως χθες βράδυ τόσο οι Βρυξέλλες -και ειδικά το Βερολίνο- όσο και η Ουάσινγκτον τηρούσαν σιγήν ιχθύος.  

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει ακόμα ένα σόου από το γεωτρητικό «Yavuz» στη Μαύρη Θάλασσα. Φορώντας τη στολή του πληρώματος, ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα 405 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην περιοχή, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.  


Με το βλέμμα του κλασικά στραμμένο στην ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε πως η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» και έβαλε ακόμα μια φορά κατά της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι «το τέλος του μπλοκ θα έρθει επειδή δεν συμπεριφέρεται δίκαια».  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μια ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία σχολιάστηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή: «Η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. ... Αντί για την προώθηση του διαλόγου του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε. δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».  


Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο  


Η ΤΟΥΡΚΙΑ παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.  


Το «Oruc Reis» έκανε πράξη τις απειλές της Άγκυρας και χθες το βράδυ «έσπασε» το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, έξω από το Καστελόριζο. Πλέει με ταχύτητα ερευνών, μέχρι τα όρια της τουρκικής NAVTEX, μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι, ενθαρρυμένοι από τη διαρκή υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι η μόνη που απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια, γκριζάρουν την περιοχή και δημιουργούν τετελεσμένα. Το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος αλώνιζαν, από νωρίς χθες το απόγευμα, ανοικτά του Καστελόριζου, έχοντας φτάσει στα 18 ναυτικά μίλια. To Oruc Reis είχε πορεία προς το Καστελόριζο και τελικά πριν από τις εννέα χθες το βράδυ μπήκε στα 12 ναυτικά μίλια, συνέχιζε δηλαδή να πλέει στα όρια της NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα. 


Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι σαφής. Στην ελληνική κυβέρνηση, από την προσπάθεια που κάνουν να χαράξουν νέες «κόκκινες» γραμμές και στην απεμπόληση κυριαρχίας, έχουν ξεχάσει μάλλον ότι το «Oruc Reis» παρανομεί, ακόμη και έξω από τα 12 ναυτικά μίλια. Διεξάγει έρευνες στα ύδατα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γι’ αυτό όμως καμία καταδίκη. Απλώς σπεύδουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις τους να απεμπολήσουν το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και να υπονομεύσουν τις θέσεις της Ελλάδας, όταν Αθήνα και Άγκυρα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. 


Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών σκαφών και το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ποιες διαταγές θα λάβουν τα ελληνικά πλοία τώρα που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν αυτό που είχαν προαναγγείλει. Δηλαδή, να φτάσουν μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια, όπου υποχωρητικά χαρακτηρίστηκαν ως η νέα «κόκκινη γραμμή».  


Σκληρή απάντηση  

Οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλητικές ενέργειες. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη, ο οποίος δείχνει την περιοχή έρευνας διάσωσης της Τουρκίας να επεκτείνεται αυθαίρετα και παράλογα μέχρι την Κρήτη, πήρε σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Με την ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να συμφιλιωθεί με τη διεθνή νομιμότητα. 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Περιοδεία μήνυμα Κυριάκου σε Έβρο, Σαμοθράκη 

ΕΝΤΟΝΟΥΣ συμβολισμούς είχε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο και στη Σαμοθράκη το Σάββατο. Την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τους φορείς του νομού, ενώ στις Φέρες τού παρουσιάστηκε η κατασκευή του νέου φράχτη δίπλα στη συνοριακή γραμμή μας. 

«Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς» δήλωσε και έκανε γνωστό πως ο φράχτης θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2021. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. «Εύχομαι να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη» τόνισε. 

Λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον οποίο και ευχαρίστησε για το πολυσήμαντο και πολύπλευρο έργο που προσφέρει. Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού ήταν η Σαμοθράκη. Σε συνομιλία του με πολίτες χαρακτήρισε την επίσκεψη του στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι «το πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας». 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους τοπικών φορέων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα αυστηρότερα. Στο περιθώριο της επίσκεψης του στην περιοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από τη σύζυνό του Μαρέβα, συνάντησε και τον νιο τους Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του σε μονάδα της περιοχής, και, όπως είπε και στον μητροπολίτη, θα υπηρετήσει το σύνολο της θητείας του εκεί.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Νατοϊκά χάδια στην Άγκυρα για τις δοκιμές των S-400! 

Χαλαρή και ταυτόχρονα αμήχανη η αντίδραση Στόλτενμπεργκ στην προκλητικότητα του «σουλτάνου» 


Mε καθυστέρηση που έκανε αίσθηση και ιδιαίτερα χλιαρή γλώσσα το NATO αντέδρασε στην τουρκική δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S 400, κάτι που πολλοί αναλυτές απέδωσαν στην... αμηχανία που έχουν προκαλέσει οι ενέργειες της Άγκυρας στη Δύση. 

To NATO χαρακτήρισε «λυπηρή» «οποιαδήποτε δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S 400». Αξιωματούχος που σχολίασε το γεγονός ανέφερε πως «ο γενικός γραμματέας του NATO έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της απόκτησης του S 400 από την Τουρκία πιο πρόσφατα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 5 Οκτωβρίου». 

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αποτελέσει ρίσκο για τα αεροσκάφη της Συμμαχίας και μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων του NATO». «Πρόκειται για μία εθνική απόφαση την οποία πρέπει να λάβει η Τουρκία, αλλά το S 400 δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του NATO. Είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει να εργάζεται με άλλους συμμάχους για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων» κατέληξε ο αξιωματούχος, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για τη μετριοπαθή και συγκρατημένη αντίδραση που ακόμα μια φορά θα απολαύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως στη Συμμαχία επικρατεί μεγάλη αμηχανία αναφορικά με τη διαχείριση του Τούρκου προέδρου, κάτι που εν πολλοίς βασίζουν στη σημαντική καθυστέρηση του NATO να αντιδράσει. Ταχύτερα αντανακλαστικά από τον κύριο ενδιαφερόμενο έδειξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που όπως μετέδιδε το Reuters τόνισε πως, εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές περί δοκιμών, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως σύμμαχος στο NATO. 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Κατεχόμενα: Κέρδισε τις εκλογές ο εκλεκτός του Ερντογάν, Τατάρ 

Ο ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ, ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, με 51,74% έναντι 48,26% που συγκέντρωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Οι κάλπες στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη έκλεισαν σης 6 το απόγευμα και η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8. Με τον Τατάρ να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το καθεστώς Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και ο ηγέτης που θα έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την ελληνοκύπριακή πλευρά για την επόμενη μέρα στο νησί, η κατάσταση δεν φαντάζει ιδιαίτερα ευοίωνη. 

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν αισθητή, με τον Τατάρ να συγκεντρώνει 67.385 ψήφους, έναντι 62.858 του Ακιντζί, διαφορά που καταδεικνύει πως η... δουλειά της Άγκυρας, οι φιέστες στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου και η ρητορική της πόλωσης έπιασαν τόπο. Ο Ακιντζί άφησε αιχμές για το αποτέλεσμα αλλά και για τον τρόπο κάτω από τον οποίο διεξήχθησαν οι «εκλογές», στο πρώτο του μήνυμα μετά την ήττα του. 

Ο Ακιντζί, μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν είναι μια εκλογική διαδικασία που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν έμεινε κανείς που να μην είδε τι συνέβη». Ωστόσο, ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των Κατεχομένων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ημέρα Εθνικής Μνήμης με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη 

Τίμησαν την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα οι φορείς της Θεσσαλονίκης, με κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Παύλου Μελά, στο κέντρο της πόλης και επιμνημόσυνο δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. 

Η κατάθεση στεφάνων έγινε από φορείς, πολιτικούς, συλλόγους και σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης και ανάμεσά τους ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης) θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Β. Πατουλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡ1ΖΑ Χρ. Παννούλης και ο γενικός επιθεωρητής της Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης στεφάνων για τον Μακεδόνικο Αγώνα, ο κ. Τζιτζικώστας φωτογραφήθηκε με παιδιά που φορούσαν στολές τής τότε εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο περιφερειάρχης κάλεσε ο ίδιος τα παιδιά για να φωτογραφηθούν, ενώ τους πλαισίωσαν και άντρες ντυμένοι με την ενδυμασία του Αγώνα. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Μνημόσυνο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. 

Εκτός από το κέντρο της πόλης, τίμησαν τη μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα και στον Λαγκαδά, στα Κουφάλια, στο Ωραιόκαοτρο και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. 

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαγκαδά, Απτής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης μετέβη στην περιοχή του Μελισσοχωρίου (περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης του Κιλκίς Λαχανά το 1913), όπου ιερούργησε στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Δημητρίου του Μυροβλύτου και εν συνεχεία προεξήρχε της επίσημης δοξολογίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. 

Σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Ωραιοκάστρου έγινε σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και των πλατειών και στους ιερούς ναούς τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν υπέρ της Μακεδονίας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων σε ηρώα και μνημεία στις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Μετά τις υπογραφές ανοίγουν τις πρεσβείες

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ και το Μπαχρέιν επισημοποίησαν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων με τελετή που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Μανά μα το βράδυ της Κυριακής. Ισραηλινή αντιπροσωπία και εκπρόσωποι του βασιλείου του Μπαχρέιν θα υπέγραφαν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο σηματοδοτεί την πλήρη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη τη 15η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στις δύο χώρες στην Ουάσινγκτον. Μετά την υπογραφή του εγγράφου στην τελετή το Ισραήλ και το Μπαχρέιν θα μπορούν να ανοίξουν πρεσβείες.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ το 1979 και τη συμφωνία με την Ιορδανία το 1994, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι αντίστοιχα η τρίτη και η τέταρτη αραβική χώρα που αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. 

Παλαιστίνιοι 

Οι Παλαιστίνιοι φυσικά καταδίκασαν τις συμφωνίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τες "πισώπλατο μαχαίρωμα" στην προσδοκία τους να εγκαθιδρύσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. 

Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από τηλεφωνική κλήση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισα αλ Χαλίφα. 

Οι τρεις ηγέτες έκαναν λόγο για μια ιστορική μέρα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή , υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο προηγμένων οικονομιών και κοινωνιών θα συνεχίσει τον θετικό μετασχηματισμό της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή . 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν και χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας ξεκουμπίσου και ζητώντας νέες εκλογές υπό διεθνή επιτήρηση. Να σημειωθεί πως η κεντρική οδηγία στα σώματα ασφαλείας παραμένει καμία ανοχή στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα δεκάδες να συλλαμβάνονται. Μάλιστα, συνελήφθη κι ένας ανταποκριτής του Sputnik, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος όταν επιβεβαιώθηκε η ιδιότητα του. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 

«Ο φράχτης στον Έβρο θωρακίζει τα σύνορα της χώρας» 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 

Είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες

Με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο απόγειο της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφτεί Έβρο και Σαμοθράκη, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Επρόκειτο για μία επίσκεψη που έστειλε πολλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα και έχοντας στον νου όλα όσα διαδραματίστηκαν τον Μάρτιο στις Καστανιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την κατασκευή του νέου φράχτη στα σύνορα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του είναι η φροντίδα των ακριτικών περιοχών της χώρας. 

Στην ουσία, τόνωσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των ακριτών, αποδεικνύοντάς τους στην πράξη ότι η κεντρική πολιτική διοίκηση δεν τους έχει αμελήσει και βρίσκεται στο πλευρό τους. Στο Δημαρχείο Φερών ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του φράχτη στον Εβρο από τον σύμβουλο επίβλεψης έργου, Γεώργιο Ντουνιά. 

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε. Υ

πογράμμισε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς απάντησε ότι θα επιστρέψει στον Έβρο για να το εγκαινιάσει. Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε. 

Επιχειρησιακή ετοιμότητα 

«Με δική σας απόφαση και εντολή έχει ήδη δρομολογηθεί και πλέον βρίσκεται υπό κατασκευή ένα τεχνικό και πολυεπίπεδο έργο για τη θωράκιση των συνόρων μας. Ο επονομαζόμενος «φράχτης του Έβρου». Ενα έργο που συνιστά την εκπλήρωση ενός εθνικού και κατ' επέκταση ευρωπαϊκού καθήκοντος για τη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου επιχειρησιακής αμυντικής ετοιμότητας της χώρας μας και της εθνικής μας ασφάλειας γενικότερα. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγγυώνται το απαραβίαστο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, των ευρωπαϊκών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. 

Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στις Φέρες, ομάδα συνοριοφυλάκων πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που τους παρέχει και του πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο τα διακριτικά της στολής τους. 

Στην Αλεξανδρούπολη 

Μετά τις Φέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι' αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι, καθώς ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ. Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. 

Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού». 

Με τον μητροπολίτη 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Στον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. 

«Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανο» , του είπε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση έφτασε στον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι o γιος του θα παραμείνει όλη τη θητεία του στον Έβρο από όπου και θα απολυθεί. 

Στο σημείο αυτό o μητροπολίτης είπε μπράβο στον πρωθυπουργό γιατί, όπως σχολίασε, οι πατεράδες έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εδώ και να τα πάνε αλλού να υπηρετήσουν. Μετά τη συνάντηση με τον μητροπολίτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον γιο του στο στρατόπεδο που υπηρετεί. Τελευταίος σταθμός της διήμερης περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν η Σαμοθράκη. 

«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών , τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων του νησιού. Η κυβέρνηση μας είναι κυβέρνηση των έργων, όχι των λόγων», δήλωσε και είπε ότι για όλα τα έργα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση για την πορεία εξέλιξής τους. Σε ό,τι αφορά στη Σαμοθράκη είπε ότι τους 15 μήνες που είναι κυβέρνηση έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν. 

Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πλημμύρες του 201 7 στη Σαμοθράκη που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, λέγοντας πως ορισμένες από αυτές τις πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά πάνω στα ζητήματα που έθεσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. 

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στη Χώρα που εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τις πλημμύρες του 2017 λειτουργεί έκτοτε στο Πολυϊατρείο της Καμαριώτισσας και στη συνέχεια μαζί με την κ. Μενδώνη επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είδαν την πρόοδο των εργασιών και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ο οποίος, επίσης, υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, λόγω του ότι τον διασχίζει ένας χείμαρρος και πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ 

Εμμονή Τσίπρα στα 12 ν.μ. για να... βοηθήσει την κυβέρνηση 

ΚΑΜΙΑ ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Ο κ. Tσίπρας δεν απαντά γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος στην επέκταση χωρικών υδάτων όταν επί των ημερών του το 2018 υπήρξε και πάλι κρίση στα ελληνοτουρκικά 

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ότι η πρόταση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων ανοικτά και νότια της Κρήτης στα 12 μίλια δεν αποτελεί αντιπολιτευτική κριτική αλλά βοηθά την κυβέρνηση, εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράγοντες της Κουμουνδούρου, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα περισσότερο και αναφέρουν πως η πρόταση αυτή βγάζει την κυβέρνηση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών και προλαβαίνει το επόμενο βήμα του Ρ.Τ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να προκαλέσει τετελεσμένα εν όψει Χάγης. 

Η επιχειρηματολογία αυτή, για να βρει έδαφος, ενισχύεται από την κριτική στην Ε.Ε., ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι αποδεικνύουν στην πράξη πως δεν έχουν σκοπό να αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ότι η πίεση αφορά μόνο δηλώσεις και φραστικές προειδοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας κ.λπ. 

Όλα αυτά δεν απαντούν, βεβαίως, στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, όπως γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος σε αυτή την κίνηση όταν επί των ημερών του το 2018 υπήρξε και πάλι κρίση στα ελληνοτουρκικά, όπως και ότι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει στροφή στα εθνικά ζητήματα, προκειμένου να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα του. Κυρίως, όμως, η τακτική αυτή δημιουργεί ερωτήματα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργεί ως να παραβιάζει ανοικτές θύρες, καθώς είναι πλήρως ενήμερη από την κυβέρνηση και δη από την τελευταία συνάντηση μεταξύ Δένδια και Κατρούγκαλου για τις θέσεις της Ελλάδας, τις πραγματικές δυσκολίες ομοφωνίας στην Ε.Ε. κ.λπ. 

Λες και δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση αν και με ποιον τρόπο ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ ή το δισταγμό της Γερμανίας να σκληρύνει τη στάση της και να γείρει, έτσι, εναντίον του την πλάστιγγα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και, παρ' όλα αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να μιλούν για αδράνεια της κυβέρνησης και κενό στρατηγικής και να θέτουν ερωτήματα που ήδη έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, όπως ποια θα είναι η αντίδραση αν από τώρα ως τον Δεκέμβριο ο Ερντογάν κλιμακώσει την επιθετικότητά του κατά της Ελλάδας και κατά της Κύπρου. 

Στην Κουμουνδούρου, όμως, λένε και κάτι άλλο. Ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα, ενώ έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν πολεμήθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση. Και θεωρούν πως αυτό συμβαίνει επειδή στην παρούσα φάση τέτοιες προτάσεις βοηθούν την εθνική επιχειρηματολογία, άρα και την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. 

Σημειώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας με το Μαξίμου και η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν έγινε σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες Τσίπρα και διεθνείς συναντήσεις για την προώθηση της πρότασης περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, εν αρχή νότια και ανατολικά της Κρήτης και στη συνέχεια και στα νησιά του Αιγαίου, όπως διευκρίνισε, μετά την κριτική που δέχτηκε, ο κ. Τσίπρας. Δεν αναφέρεται ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ακόμα, σε ποιους έχει στείλει επιστολές ο κ. Τσίπρας και με ποιους Ευρωπαίους ή άλλους ηγέτες ή αξιωματούχους από το εξωτερικό ζητάει να συναντηθεί. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΤΙΧ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ NAVTEX ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟ 

Γκρίζο το μισό Αιγαίο στον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» 

Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

«Για παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ευθύνονται για την κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου», έκανε λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ 

Τον γνωστό χάρτη του τουρκικού ναυτικού επεκτατισμού της γαλάζιας πατρίδας πρόβαλε για μία ακόμα φορά χθες ο Ερντογάν και ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του Αϊντίν Καρισμαϊνογλου σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του με τον συγκεκριμένο χάρτη στη διάρκεια της ομιλίας του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και λίγο αργότερα στο πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας. Την ίδια στιγμή με ισχύ από σήμερα μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Ο υπουργός Μεταφορών σε ανάρτησή του στο TWITTER υποστήριξε ότι η Άγκυρα επέκτεινε «τις περιοχές έρευνας και διάσωσης για να καλύπτει τους χώρους στους οποίους πραγματοποιούν έρευνες τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο!», ενώ έστειλε τα χαιρετίσματά του στα πληρώματα των πλωτών γεωτρύπανων Φατίχ, Γιαβούζ και Κανούνι, που έχουν καταστήσει τπ χώρα του πρωτοπόρο. 

Άμεση ήταν η αντίδραση απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία κάνει λόγο για παράνομο καθορισμό υποστηρίζοντας αναλυτικά τις πάγιες ελληνικές θέσεις με εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια προστίθεται στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου ελιμάκωση της τελευταίας περιόδου». 

Νέα πρόκληση 

Στο μεταξύ ο Ερντογάν από το κατάστρωμα του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα άσκησε με τον γνωστό τρόπο δριμεία κριτική στην Ελλάδα, την Κύπρο και τπν Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα θα είναι ανυποχώρητη στην ανατολική Μεσόγειο και θα διατηρήσει συνεχή παρουσία και εμπλοκή, ενώ έκανε λόγο για στημένα παιχνίδια. Χαρακτηριστικά είπε: «Επαναλαμβάνω από εδώ ότι δεν επιβουλευόμαυτε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα (...) Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα της διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέσα από τον σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία». 

Αμέσως μετά πέρασε σε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την Ε.Ε. Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η Ε.Ε. εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, έχει ήδη μειώσει την αξιοπιστία της Ε.Ε.», ενώ προχώρησε και σε απειλητική προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους, αναφέροντας ότι «Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η Ε.Ε. δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα δείξει ότι ήρθε το τέλος της!». 

Μετά το κρεσέντο των απειλών όπως αναμενόταν και για το οπαίο είχε γράψει εδώ και μέρες ο «Ε.Τ.» ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατά τις συνεχιζόμενες εργασίες γεώτρησης το γεωτρητικό πλοίο Φατίχ εντόπισε και νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 85 δις κυβ. μέτρων που θα προστεθεί στο κοίτασμα που εντοπίστηκε πρόσφατα 320 δισ. κυβ. μέτρων ενώ με βεβαιότητα πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι εργασίες γεώτρησης θα επεκταθούν στο οικόπεδο Αλί1 από όπου «αναμένονται επίσης καλά νέα». 

Το πετρέλαιο 

Δεν παρέλειψε στο τέλος να επισημάνει ότι «σταδιακά το ποσό που πληρώνουμε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειώνεται, και η Τουρκία θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στο έθνος μας με έναν καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Αυτή η ανακάλυψη ανύψωσε το ηθικό του έθνους μας!!». Τέλος, ο Ερντογάν ευχαρίστησε το προσωπικό των ερευνητικών και γεωτρητικών πλοίων Barbarοs, Oruc Reis, Yavuz και Kanuni και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις αποστολές τους την οποία θεωρεί ως δεδομένη. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ» , ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 

Ζητάνε και τα ρέστα... για τις δηλώσεις Δένδια 

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει παρερμηνεύοντας και αντιστρέφοντας την ιστορική πραγματικότητα ότι: «Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γερεβάν στην Αρμενία, με τις οποίες ο χαρακτήρισε ως ανησυχητική την τουρκική παρέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως όλες οι εντάσεις στην περιοχή έχουν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία. 

Παράλληλα στη θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι ο κοινός παρονομαστής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. Χαρακτηριστικά σε εκτενή δήλωση μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Ασαντ στη Συρία, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη, την Αρμενία που κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, ενώ μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών(Ι) και ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». 

Δεν παραλείπει να προβεί (!) και σε συστάσεις προς την Αθήνα σχετικά με την αζερο αρμενική διένεξη και πολεμική αντιπαράθεση στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο λέγοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα. Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενία που συνεχίζεται για 28 χρόνια παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του OHE που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από αυτές τις περιοχές έχουν καταληφθεί τα τελευταία 24ωρα όπως το Φουζούλι από τους Αζέρους μετά από σφοδρές μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 

Πόλεμος νεύρων με το «Oruc Reis» στο Καστελλόριζο 

ΘΡΙΛΕΡ με το «Ορούτς Ρέις», που μέχρι χθες το βράδυ έπλεε νότια από το Καστελλόριζο. Μαζί με τα «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, το μεσημέρι της Κυριακής το «Ορουτς Ρέις» έφτασε σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελλόριζο, προκαλώντας μια σειρά από ερωτήματα μέχρι που θα τραβήξει το σκοινί της πρόκλησης o Ερντογάν. 

Λίγες ώρες μετά τη Συνοδό Κορυφής και την ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, εκτιμούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του «Ορουτς Ρέις» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ, συμφώνα με την παράνομη τουρκική Navtex της περασμένης εβδομάδας, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΣΚΗΣΗ TOY NATO ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ 

Μπλόκο σε Τουρκία, μηνύματα προς Ρωσία 

Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής 

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ 

Σε δυσμένεια η Άγκυρα. Δεν υφίσταται πλέον η ειδική μορφή αμοιβαίας συνεισφοράς με τις ΗΠΑ 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια κορυφαία άσκηση του NATO με σενάρια μεταφοράς, ανάπτυξης και ενισχυμένης αποτροπής με εμπλοκή τακτικών πυρηνικών όπλων με την επωνυμία STEADFAST NOON σε δύο βάσεις που «φιλοξενούν» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αμερικανικές θερμοπυρηνικές βόμβες Β61 12, με τη συμμετοχή 50 αεροσκαφών διπλού ρόλου (συμβατικού και πυρηνικού) της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Στη φετινή άσκηση που έληξε την Παρασκευή δεν συμμετείχε η Τουρκία παρά το γεγονός ότι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ/Αδάνων είναι αποθηκευμένες σε θόλους 50 τέτοιας κατηγορίας βόμβες. Την τελευταία φάση της άσκησης παρακολούθησε στην αεροπορική βάση VOLKEL στη νότια Ολλανδία από κοινού με την πολιτικο στρατιωτική ηγεσία της χώρας ο ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, καθώς και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Ουόλτερς. 

Προειδοποίηση 

Η άσκηση φέτος είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, λόγω των εντάσεων που επικρατούν στη Λευκορωσία και στην περιοχή της Βαλτικής, όπου ρωσικά αεροσκάφη έχουν παρενοχλήσει αεροσκάφη της Συμμαχίας τα οποία περιπολούν στην περιοχή και στη Σκανδιναβική. Πέραν της ολλανδικής βάσης εξετάστηκαν σενάρια εμπλοκής με πυρηνικά όπλα στις γερμανικές αεροπορικές βάσεις Μπούχελ (στα σύνορα Γερμανίας Λουξεμβούργου) και Νόρβενιτς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, στα πλαίσια της κοινής άσκησης RESILIENT GUARDIAN, όπου γερμανικά αεροσκάφη Τορνέιντο έχουν συμμετοχή σε πυρηνικές αποστολές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, αλλά και σχετικών μελετών, στην ολλανδική βάση είναι αποθηκευμένες 20 πυρηνικές βόμβες, ενώ άλλες τόσες είναι στο Μπόυχελ. 40 βόμβες αυτού του τύπου βρίσκονται στις ιταλικές αεροπορικές βάσεις του Αβιάνο και του Γκέντι Τόρε. Τα τελευταία τρία χρόνια η Τουρκία δεν συμμετέχει σε τέτοιου σεναρίου ασκήσεις, ενώ τα αεροσκάφη της F-16 διατηρούν στα πλαίσια του NATO μόνο τις επιλογές με συμβατικά όπλα. 

Τα πυρηνικά όπλα είναι υπό αποκλειστικό έλεγχο των Αμερικανών (κωδικοί ενεργοποίησης συστήματα μεταφοράς), ενώ περιμετρικά της βάσης πέραν της κανονικής φύλαξης έχει αναπτυχθεί σε ενίσχυσή της δύναμη εθνοφυλακής, από την πολιτεία του Οχάιο. Την τελευταία φορά που οι Τούρκοι έστειλαν μόνο παρατηρητές ήταν το 2017, όταν η συγκεκριμένη ετησία άσκηση έλαβε χώρα στη βελγική αεροπορική βάση Κλάινε Μπρόχελ στη Φλάνδρα στο βόρειο τμήμα (ολλανδόφωνο) του Βελγίου. 

Η Ελλάδα από τη στιγμή που εδώ και χρόνια (2001 ) έχουν αποσυρθεί αυτές οι βόμβες (στην προηγούμενη μη εκσυγχρονισμένη μορφή τους) από την αεροπορική βάση Αράξου, δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στους πυρηνικούς σχεδιασμούς του NATO. 

Σε αυτούς συμμετέχουν με αεροσκάφη (Dual role) πέραν των Αμερικανών οι Βρετανοί, Ολλανδοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Βέλγοι. Αμερικανικοί κύκλοι λόγω της στάσης της Άγκυρας σε αρκετά ζητήματα έχουν επισημάνει στον υπογράφοντα ότι στη βάση των τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ιντσιρλίκ θέλουν να έχουν τον κύριο έλεγχο, και σε περίπτωση (σπάνια) χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων η Τουρκία με τα αεροσκάφη της απλά θα έχει συνοδευτικό ρόλο των αμερικανικών. 

Με άλλα λόγια μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν υφίσταται πλέον nuclear sharing (ειδική μορφή αμοιβαίας συνεισφοράς) και η στάση Ερντογάν έχει συνδράμει σε καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Νέες συμμετοχές 

Πάντως τα τελευταία χρόνια σε αυτή την πολύ σημαντική ετήσια άσκηση του NATO συμμετέχουν οι Πολωνοί και οι Τσέχοι, αν και τα αεροσκάφη τους δεν μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Η συμμετοχή τους εντάσσεται στη λεγόμενη επιλογή SNOWCAT, δηλαδή σε υποστήριξη πυρηνικών αποστολών με αεροπορικές συμβατικές δυνάμεις τακτικές. Η Μόσχα σε πολλές ασκήσεις της του τύπου ZAPAD εντάσσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε ενδεχόμενα πλήγματα στην Πολωνία, στις Βαλτικές Δημοκρατίες ως και στα κράτη της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σάλος στην Ολλανδία με το ταξίδι του βασιλικού ζεύγους  


ΣΕ ΜΕΙΖΟΝ πολιτικό ζήτημα στην Ολλανδία έχει αναχθεί το ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα, εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία.  

Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα αναγκάστηκαν να διακόψουν το ταξίδι στους στην Ελλάδα, ύστερα από την έντονη κατακραυγή στη χώρα, όπου έχουν επιβληθεί νέοι περιοριστικοί κανόνες για τις μετακινήσεις των πολιτών εκτός συνόρων. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες λέγοντας ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει έγκαιρα το βασιλικό ζεύγος για τους περιορισμούς ενώ σε δήλωσή του ο βασιλιάς και η βασίλισσα τόνισαν ότι «τους άγγιξε η αντίδραση του κόσμου και ότι δεν είχαν πρόθεση να καταστρατηγήσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου Covid-19».  


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ιδιωτικά ταξίδια του βασιλικού ζεύγους καλύπτονται από ιδιαίτερους κανόνες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ήταν στην ευθύνη του να ενημερώσει το παλάτι για τους νέους κανόνες που άρχισαν να ισχύουν σχετικά με τις μετακινήσεις. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εστιατορίων, μπαρ και καφέ για περίπου τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της νόσου στη χώρα (που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα 6.800 θανάτους).  


ΕΣΤΙΑ

Τουρκικός χάρτης μέ σύνορα εως την Σκύρο!

Το «'Ορούτς Ρέις» μόλις 18 μίλια από τό Καστελλόριζο 

ME ΤΗΝ EE νά μεταθέτει την απόφαση γιά τυχόν κυρώσεις στήν Τουρκία μετά τά Χριστούγεννα, ό Ταγίπ Έρντογάν έδωσε εντολή τό «Όρούτς Ρέις» νά πλησιάσει επικίνδυνα τό Καστελλόριζο καί υπέγραψε νόμο πού περιλαμβάνει χάρτη μέ τό μισό Αιγαίο νά είναι τουρκικό. Αρχικώς, ό υπουργός Μεταφορών Άντίλ Καραϊσμαΐνογλου άνήρτησε στόν λογαριασμό του στό Twitter χάρτη μέ τις περιοχές του Αιγαίου πού τά τουρκικά πλοία θά μπορούν νά κάνουν έρευνες. Ή γραμμή των «συνόρων» αρχίζει άπό Σαμοθράκη, περνάει άπό Σκϋρο καί ανοικτά της Εύβοιας καί καταλήγει στήν Κρήτη, δηλαδή μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδος» πρός τήν μεριά της Ελλάδος. 

Ό υπουργός δήλωσε ότι «ή Τουρκία, βάσει των περιοχών πού έχει βαφτίσει δικές της, επέκτεινε τήν περιοχή ευθύνης αναζητήσεως καί διασώσεως στήν "Γαλάζια Πατρίδα" μας γιά νά συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζητήσεως των εθνικών μας πλοίων πού λειτουργούν στήν Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στή χώρα μας στό νέο Εθνικό Σχέδιο Έρεύνης καί Διασώσεως». 

Μέ τόν χάρτη αύτό ή Τουρκία θέτει τώρα καί ζητήματα αναζητήσεως καί διασώσεως καί δέν αποκλείεται τό προσεχές διάστημα νά «στήσει» σκηνικό εντάσεως προκειμένου νά υλοποιήσει τό Σχέδιο Έρεύνης. Έν συνεχεία, ό Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε προκλητικό νόμο, πού εκτός των άλλων περιλαμβάνει τις νέες συντεταγμένες, οί όποιες δίδουν τό δικαίωμα στην 'Άγκυρα να «αλωνίζει» μία άνάσα άπό την Αθήνα. 

Τό ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράνομο» τόν χάρτη, καθώς επικαλύπτει περιοχές της ελληνικής κυριαρχίας καί δικαιοδοσίας καί κατά συνέπεια δέν παράγει έννομα συμφέροντα. «Πέραν όμως αυτού, δέν στηρίζεται σέ επιχειρησιακά κριτήρια καί δέν εξυπηρετεί τούς σκοπούς άσφάλειας της άνθρώπινης ζωής» σημείωσε τό ΥΠΕΞ καί προσέθεσε ότι ή κίνησις αυτή έχει άμιγώς πολιτικά κίνητρα καί θέτει σέ κίνδυνο άνθρώπινες ζωές. 

Καί κατέληξε ότι «οί τουρκικές ενέργειες θά προσκρούσουν καί πάλι στήν διεθνή νομιμότητα μέ τήν όποια ή Τουρκία θά πρέπει επιτέλους κάποτε νά συμφιλιωθεί». Ή συμφιλίωσις μέ τήν διεθνή νομιμότητα άπέχει «έτη φωτός», άφοΰ εκτός τών άλλων χθές τό ερευνητικό σκάφος «Όρούτς Ρέις» προσέγγισε τό Καστελλόριζο, σέ άπόσταση μόλις 18 μιλίων, ή μικρότερη άπό τήν έναρξη τής κρίσεως τό καλοκαίρι. Δίπλα του πλέουν δύο βοηθητικά πλοία καθώς καί πλοία τοΰ τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Τό ελληνικό Υπουργείο Αμύνης παρακολουθεί συνεχώς τήν πορεία του, καθώς ή παράνομη τουρκική Navtex προβλέπει το ερευνητικό πλοίο νά πλησιάσει ακόμη καί σέ άπόσταση 6,5 μιλίων τό Καστελλόριζο, στό όριο τών ελληνικών χωρικών ύδάτων. Οι ενέργειες τής Τουρκίας έχουν εξοργίσει καί τήν Αίγυπτο, μέ τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι νά λέει στόν Γερμανό όμόλογό του Χάικο Μάας ότι ή χώρα του δέν πρόκειται έπ' ούδενί νά δεχθεί τήν επεκτατική πολιτική τής Αγκύρας καί τάσσεται υπέρ τών κυρίων συμμάχων τής Αιγύπτου, τής Ελλάδος καί τής Κύπρου.

ΕΣΤΙΑ 

Επιλογή διχοτομήσεως στα Κατεχόμενα 

Ο ΕΡΣΙΝ Τατάρ, ό εκλεκτός τοϋ Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν, είναι ό νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων μέ 51,74% έναντι 48,26% πού συνεκέντρωσε ό Μουσταφά Άκιντζί. Οι κάλπες στά Κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη έκλεισαν στίς 18.00 τό απόγευμα καί ή καταμέτρησις ολοκληρώθηκε λίγο μετά τίς 20.00. 

Μέ τόν Τατάρ νά είναι αυτός πού θά εκπροσωπήσει τό καθεστώς Έρντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο άλλά καί ο ηγέτης πού θά έχεί την ευθύνη της διαπραγματεύσεως μέ τήν έλληνοκυπριακή πλευρά γιά τήν επομένη μέρα στό νησί, ή κατάστασις δέν φαντάζει ιδιαίτερα ευοίωνος. 

Ή διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν αισθητή, μέ τόν Τατάρ νά συγκεντρώνει 67.385 ψήφους έναντι 62.858 ψήφων τοϋ Άκιντζί, διαφορά πού καταδεικνύει πώς ή ...δουλειά της Αγκύρας, οΐ φιέστες στό παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου καί ή ρητορική της πολώσεως, έπιασαν τόπο. 

Τόν Τατάρ στήριξε επισήμως τό Κόμμα των Εποίκων καί ό Έρχάν Άρικλί, καθώς καί μέρος τοϋ Δημοκρατικού Κόμματος (DP) καί τοϋ Κόμματους τοϋ Λαοϋ (HP). Ό Άκιντζί είχε τήν στήριξη τοϋ Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) καί τοϋ Τουφάν Έρχιουρμάν. 

Ο υποψήφιος άφησε αιχμές γιά τό αποτέλεσμα άλλά καί γιά τόν τρόπο κάτω άπό τόν οποίο διεξήχθησαν οί «εκλογές», στό πρώτο μή νυμά του μετά τήν ήττα του. 

Ό Άκιντζί μεταξύ άλλων είπε ότι «δέν είναι μιά εκλογική διαδικασία πού θά γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δέν έμεινε κανείς πού νά μήν είδε τί συνέβη». 

Ωστόσο, ευχήθηκε καλή τύχη στόν Έρσίν Τατάρ καί έδωσε συγχαρητήρια σέ αυτούς πού έπαιξαν ρόλο σέ αυτό τό αποτέλεσμα . Σημείωσε, επίσης, ότι ή επομένη περίοδος θά είναι τό τέλος της 45χρονης πορείας του στήν πολιτική ζωή των Κατεχομένων και ευχαρίστησε τόν τουρκοκυπριακό λαό.

ΕΣΤΙΑ 

ΗΥΞΗΜΕΝΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

Ανασχηματισμός Μητσοτάκη: Λιγώτεροι τεχνοκράτες, περισσότεροι Βουλευτές 

Τό Μαξίμου έλαβε τό μήνυμα - Ή πασοκοποίησις προκάλεί αντιδράσεις στην βάση της παρατάξεως 

 ΣΤΕΝΟΙ συνεργάτες τοΰ Πρωθυπουργού εισηγούνται μετ' επιτάσεως τόν τελευταίο καιρό στόν κύριο Μητσοτάκη νά επισπεύσει τις αποφάσεις του γιά τίς μείζονες αλλαγές στό κυβερνητικό σχήμα. Θεωρούν ότι έναν χρόνο καί πλέον από την άνοδο της ΝΔ στήν εξουσία υπάρχει αρίστη εικόνα τόσο γιά τήν απόδοση κορυφαίων Υπουργών όσο καί τήν συνεισφορά τεχνοκρατών πού ματεκλήθη σαν άπό τήν αγορά στήν Κυβέρνηση γιά νά προσφέρουν στόν τόπο. 

Άλλοι επέτυχαν καί άλλοι απέτυχαν. Δεδομένου ότι ή οικονομική κατάστασις επιδεινώνεται λόγω της ύφέσεως τού κορωνοϊοΰ (σχετικές οί δηλώσεις τοΰ διοικητού τής Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα τό Σάββατο) καί αυτό θά έχει ως συνέπεια νά βρεθεί ή Κυβέρνησις πίσω άπό τίς εξελίξεις, ή εισήγησις πού γίνεται στόν Πρωθυπουργό αυτήν τήν στιγμή είναι νά βιαστεί. 

Οί άντιδράσεις πού ύπήρξαν άλλως τε άπό τήν αξιοποίηση τών πασοκογενών εκσυγχρονιστών Θάνου Ντόκου και 'Άννας Διαμαντοπούλου ξεπέρασαν κατά πολύ τίς συνήθεις καί έγιναν κεντρικό θέμα ακόμη καί Υπουργικό Συμβούλιο (φωτά άρχείου) σέ MME πού δέν εκφράζουν συνήθως ενστάσεις γιά τήν κυβερνητική πολιτική. 

Στήν κοινοβουλευτική ομάδα τής ΝΔ επίσης ή υποδοχή τών αποφάσεων αυτών δέν ήταν καλή. Ενώπιον αυτών τών δεδομένων οί επιτελείς του Μαξίμου (πού έως αυτή τήν στιγμή δείχνουν νά έχουν καλά πολιτικά άνακλαστικά καί νά προλαμβάνουν τίς πολιτικές πυρκαϊές πριν εκδηλωθούν) συμφωνούν ότι ή υπερβάλλουσα άξιοποίησις τεχνοκρατών καί ή συστηματική ένταξις τέως στελεχών τοΰ ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες: στο εσωτερικό τής Κυβερνήσεως, στό εσωτερικό τής κοινοβουλευτικής ομάδος καί στήν βάση τής παρατάξεως. 

Ή συζήτησις πού γίνεται λοιπόν πίσω άπό τίς κλειστές πόρτες τοΰ Μεγάρου Μαξίμου άφορα τήν επίσπευση τοΰ άνασχηματισμοΰ σέ κάποια φάση άποκλιμακώσεως τών ελληνο-τουρκικών καί τήν άξιοποίηση μεγάλου άριθμοΰ Βουλευτών άπό τήν κοινοβουλευτική όμάδα τής ΝΔ. Προκειμένου νά γίνει περισσότερο γαλάζια στά μάτια τής κοινωνίας ή Κυβέρνησις, ή όποία θά ύποστεΐ μερική αλλά όχι συνολική άποπασοκοποίηση. 

Τρεις είναι οί συνισταμένες τοϋ ανασχηματισμού όποτε αυτό; γίνει: 

Απομάκρυνση τών τεχνοκρατών καί γενικώτερα μή πολιτικών προσώπων πού απογοήτευσαν καί δημιούργησαν προβλήματα καί τριβές στους τομείς ευθύνης τους. Δέν είναι ένας καί δύο αυτές οί περιπτώσεις. Τό Μαξίμου έχει εντοπίσει τουλάχιστον πέντε τέτοιες περιπτώσεις πολυδιαφημισμένων μετεγγραφών άπό τήν αγορά καί τούς θεσμούς οί όποιοι έζυγίστηκαν, έμετρήθησαν καί ευρέθησαν ελλιπείς. Καί οδεύουν πρός τήν έξοδο. Κανείς Υπουργός δέν έχει εξασφαλισμένη θέση στό νέο σχήμα. Ούτε καν αυτοί πού έχουν τό προβάδισμα μέ βάση τήν λίστα κατατάξεως τών' Υπουργείων. Οί προβεβλημένοι. Ούτε οί παλαιές εσωκομματικές αναφορές ή ή κεντρώα καταγωγή είναι πλέον πλεονέκτημα παραμονής στό σχήμα. Όλοι είναι ύπό κρίσιν, ακόμη καί αυτοί οί αξιόλογη τές τών Υπουργών. 

Ή Κοινοβουλευτική Όμάς τής ΝΔ διαθέτει ισχυρότατες εφεδρείες γιά νά αποκτήσει καί πάλι τό σχήμα όπου τοϋ λείπει ηύξημένο ιδεολογικό καί πολιτικό βάρος. Ειδικώς γιά τό 2021, χρονιά κατά τήν όποία ή κυβερνητική πλειοψηφία στήν Βουλή θά πιεστεί ποικιλοτρόπως. Αυτό βεβαίως δέν σημαίνει ότι ό κύριος Μητσοτάκης θά «ξεπαστρέψει» οποίον τεχνοκράτη ή οποίον κεντροαεριστερό 'Υπουργό βρει μπροστά του γιά νά προσδιορίσει εκ νέου μέ πολιτικά καί ιδεολογικά χαρακτηριστικά τό κέντρο βάρους τής κυβερνήσεως του. 

Φεύγει οποίος απέτυχε, μένει όποιος επέτυχε. Ούτε βεβαίως σημαίνει ότι δέν θά εισέλθουν άλλοι τεχνοκράτες στήν Κυβέρνηση άν ό Πρωθυπουργός τό θελήσει. Στόν κυριακάτικο Τύπο έγράφη άλλωτε καί τό όνομα τοϋ τέως Διοικητού τής Εθνικής Τραπέζης επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή Τάκη Άράπογλου. 

Πολιτικοί επίσης μπορεί νά αναδειχθούν άπό τίς τάξεις τών Ενόπλων Δυνάμεων καί τών Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό πού άλλάζει πάντως, άν οί εισηγήσεις γίνουν δεκτές, είναι ή κατεύθυνσις τής Κυβερνήσεως. Θά γίνει πιό νεοδημοκρατική. Τά πρόσωπα θά σηματοδοτήσουν τήν κατεύθυνση.

ΕΣΤΙΑ

Εξαιρούνται φοιτητές Ιατρικής καί μηχανικοί από την στράτευση στα 18 

12μηνη θητεία από 1.1.2021 

ΕΝΑ ΜΗΝΑ μετά τήν αναφορά τοΰ Πρωθυπουργού ότι δέχεται εισηγήσεις γιά υποχρεωτική στράτευση στά 18, ή «Εστία’ αποκαλύπτει ότι τό μέτρο όχι άπλώς ευρίσκεται υπό σκέψιν, άλλά θά αρχίσει νά εφαρμόζεται άπό τίς άρχές τού νέου έτους. 

Ή θητεία, συμφώνως μέ τίς πληροφορίες της εφημερίδος, θά είναι 12μηνος γιά όλους. "Ομως θά υπάρχουν ορισμένοι επιστημονικοί κλάδοι πού θά εξαιρεθούν άπό τό «χακί». Πρόκειται γιά τους φοιτητές τής 'Ιατρικής και όσοι σπουδάζουν μηχανικοί. Τό 'Υπουργείο Αμύνης κρίνει, στήν παρούσα φάση, ότι έχει μεγάλη ανάγκη άπό ιατρούς καί μηχανικούς τό στράτευμα, οί όποιοι θά πρέπει νά ολοκληρώσουν τίς σπουδές τους όμαλώς, ώστε νά μήν υπάρξουν κενά σέ άνθρώπινο δυναμικό. 

Αναμφίβολα πρόκειται γιά μία άπό τίς σημαντικώτερες αλλαγές πού έχουν συντελεσθεί τίς τελευταίες δεκαετίες στις "Ενοπλες Δυνάμεις καί δέν είναι άσχετες άπό τήν κατάσταση πού επικρατεί στήν Ανατολική Μεσόγειο τά τελευταία χρόνια. 

Τίς επόμενες εβδομάδες θά υπάρξουν καί σχετικές ενημερώσεις γιά τό πώς θά τεθεί σέ εφαρμογή τό μέτρο, πού εφαρμόζουν άρκετές χώρες παγκοσμίως. Ό Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στήν συνέντευξη Τύπου πού έδωσε στήν Θεσσαλονίκη ότι ή υποχρεωτική θητεία στά 18 έτη διευκολύνει πάρα πολύ τόν προγραμματισμό τών ενόπλων δυνάμεων καί δημιουργεί καθεστώς ισότητας γιά όλους. Μπαίνουν όλοι τήν ίδια ηλικία.

ΕΣΤΙΑ

Ή Κομμισσιόν τιμά την Μελίνα Μερκούρη 

ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ καί τό έργο της μεγάλης Έλληνίδος ηθοποιού καί πολιτικού Μελίνας Μερκούρη, θυμήθηκε χθές ημέρα γενεθλίων της Μελίνας μέ αναρτήσεις της στά μέσα κοινωνικής δικτυωσεως ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Σήμερα τιμούμε τήν Ελληνίδα πολιτικό καί ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, πού γεννήθηκε πρίν άπό 100 χρόνια." Υψωσε τή φωνή της ενάντια στή χούντα. 'Όταν αποκαταστάθηκε ή δημοκρατία έγινε πρωταθλήτρια της ελληνικής τέχνης καί πολιτισμού καί δημιουργός τής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής πρωτεύουσας» αναφέρει ή Επιτροπή στό Twitter.

ΕΣΤΙΑ

Φόρος τιμής στον καθηγητή πού άπεκεφαλίσθη από τό ISIS 

Είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι συνεκεντρώθησαν τήν Κυριακή στήν Πλατεία της Δημοκρατίας στό Παρίσι γιά νά αποτίσουν φόρο τιμής στήν μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητού Ιστορίας πού άπεκεφαλίσθη τήν Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, σέ προάστιο τοϋ βορείου Παρισιού. 

Κρατώντας πλακάτ πού έγραφαν «Όχι στόν ολοκληρωτισμό τής σκέψεως» καί «Είμαι καθηγητής» τίμησαν τήν μνήμη του 47χρονου Γάλλου καθηγητού Ιστορίας καί Γεωγραφίας, ό όποιος δολοφονήθηκε, έξω από τό σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στούς μαθητές του σατιρικά σκίτσα τοϋ Μωάμεθ μιλώντας τους γιά τήν ελευθερία τής εκφράσεως. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έπραγματοποιήθησαν σέ πολλές πόλεις τής Γαλλίας, άνάμεσά τους στήν Λυών, τήν Τουλούζη, τό Στρασβούργο, τήν Νάντ, τήν Μασσαλία, τήν Λίλ καί τό Μπορντό. 

Ό δράστης, Άμπντουλάχ Α., πού έπεσε νεκρός άπό τά πυρά αστυνομικών, ζούσε νόμιμα στήν χώρα, είχε καθεστώς πρόσφυγος, ενώ είχε ζητήσει άπό μαθητές νά τοΰ υποδείξουν τό θύμα του. Μάλιστα μετά τήν αποτρόπαια πράξη του άνήρτησε μιά φωτογραφία τού πτώματος τοΰ καθηγητού στό Twitter, συνοδευόμενη άπό ένα μήνυμα μέ τό όποιο άνελάμβανε τήν ευθύνη γιά τόν φόνο. 

«Στό όνομα τοΰ Αλλάχ, τοΰ πιό φιλεύσπλαγχνου, τού πιό συμπονετικοΰ... πρός τόν (πρόεδρο Έμμανουέλ) Μακρόν, άρχηγό των άπιστων, εκτέλεσα ένα άπό τά κυνηγόσκυλά σου πού τόλμησαν νά υποτιμήσουν τόν (Προφήτη) Μωάμεθ» έγραψε στήν άνάρτηση πού τοΰ κατέβασε έπειτα άπό λίγα λεπτά τό ϊδιο τό Twitter. Παράλληλα, κι ενώ ταυτοποιήθηκε ό δράστης τής φρικτής δολοφονίας καί άκόμη 11 άτομα άπό τό οικογενειακό καί φιλικό περιβάλλον του, σύμφωνα μέ τούς κυριακάτικους Times ό 18χρονος Τσετσένος είχε διασυνδέσεις μέ τό Ισλαμικό Κράτος.

Όπως άνέφερε ή έφημερίς, μετά τήν άδίστακτη δολοφονία τήν Παρασκευή τό άπόγευμα ό δράστης έστειλε φωτογραφίες τού κεφαλιού τοΰ καθηγητοΰ, στά κανάλια τού Telegram τού ΙΚ στήν Τσετσενία, ενώ ό είσαγγελεύς πού ηγήθηκε τής έρεύνης άπεκάλυψε ότι ή άδελφή τού 18χρονου είχε ταξιδέψει για νά ενταχθεί στό ΙΚ στήν Συρία τό 2014, τήν ίδια χρονιά πού ή ομάδα κήρυξε τό Χαλιφάτο της. 

Ό Γάλλος πρόεδρος τόνισε άπό τό σημείο τής δολοφονίας πώς «ό σκοταδισμός δέν θά νικήσει» καί έκανε λόγο γιά ισλαμική τρομοκρατία ένω μήνυμα συμπαραστάσεως έστειλε καί τό περιοδικό Charlie Hebdo πού έχει γίνει ουκ ολίγες φορές στόχος έπιθέσεως φανατικών ισλαμιστών, κάνοντας λόγο γιά «φρικιαστική πράξη πού βυθίζει στό πένθος τή Δημοκρατία μας, άλλά πρέπει νά μας κάνει πιό μαχητικούς άπό ποτέ στήν υποστήριξη τής ελευθερίας μας».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Νέος χάρτης «Γαλάζιας Πατρίδας» 

Η Τουρκία επέκτεινε αυθαίρετα τον χώρο ευθύνης της για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο περιλαμβάνοντας περιοχές που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Ελλάδας 

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ 

Μέρα με τη μέρα κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας επιδεικτικά τις προτροπές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Από χθες το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» πλέει προς το Καστελόριζο και όλες οι κινήσεις του πλέον παραπέμπουν σε εξάντληση των ορίων της Navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού και είναι έτοιμο για νέα έξοδο το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». 

Παράλληλα όμως επιχειρείται άλλη μια αυθαίρετη ενέργεια, η διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής και του εναέριου χώρου από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης και την Κύπρο, με την ανακοίνωση για επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης μέσα στην περιοχή ελληνικής ευθύνης. 

Ανακοινώνοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επέκταση του χώρου ευθύνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Μεταφορών Α. Καραϊσμαΐλογλου έδωσε στη δημοσιότητα χθες το πρωί και τον σχετικό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο στο Ανατολικό Αιγαίο (από τα ανατολικά της Θάσου και της Σκύρου μέχρι την Κάρπαθο, την Κάσο και ανατολικά της Κρήτης και από εκεί μέχρι την Κύπρο) η αρμοδιότητα ανήκει στην Τουρκία. 

Με την ευκαιρία ο Τούρκος υπουργός έστειλε και χαιρετίσματα στο «Φατίχ», στο «Γιαβούζ» και στο «Κανουνί» και πρόσθεσε: «Στη Γαλάζια Πατρίδα μας την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία». Ο νέος τουρκικός χάρτης έρευνας και διάσωσης ταυτίζεται με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που είχε παρουσιάσει επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Τ. Ερντογάν. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι είναι παράνομη η τουρκική εξαγγελία οριοθέτησης και «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζεται επίσης ότι η νέα κίνηση της Άγκυρας «δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια» και «προκαλεί σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί τη δεκαετία του 1950 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ICAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). 

Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center-JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα». 

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Αθήνας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι, ανέφερε ότι η επέκταση γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους (μεταξύ αυτών, η διάσωση μεταναστών και προσφύγων) αλλά και για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Η Αθήνα ενημερώνει από χθες τους διεθνείς οργανισμούς για την κίνηση της Τουρκίας και τις συνέπειες στην ασφάλεια των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, καθώς, πέρα από τις σοβαρές πολιτικές παραμέτρους, υπάρχουν και πρακτικές επιπτώσεις. Στον τουρκικό χάρτη περιλαμβάνονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αν, για παράδειγμα, απαιτηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε κάποιο από αυτά, την αρμοδιότητα διεκδικεί η Άγκυρα. Για να έχει επιχειρησιακή δυνατότητα σε αυτό τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, θα πρέπει να διαθέτει σε όλα τα σημεία πλωτά και αεροπορικά μέσα, ένα είδος επικυριαρχίας χωρίς προηγούμενο. 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Στη στρατηγική της έντασης εμμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του ατζέντα διαλόγου και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Με μια σειρά κινήσεων και δηλώσεων δυναμιτίζει το κλίμα και ανοίγει θέματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική πλευρά να συζητηθούν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. "Λάδι στη φωτιά" ρίχνει ένας νέος χάρτης για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας, που πρακτικά αποτυπώνει τα υποτιθέμενα όρια της λεγόμενης "γαλάζιας πατρίδας". Ουσιαστικά στον χάρτη αποτυπώνεται το μισό Αιγαίο (φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης), πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

"Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του l988, είναι παράνομη στο μέτρο που επυχαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής", τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα επισημαίνεται πως "είναι σαφές ότι η Τουρκία με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", ενώ σημειώνεται πως "οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στη διεθνή νομιμότητα με την οποία n Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να σημφιλιωθεί". 

To Oruc Reis 

Όσον άφορο το Omc Reis, πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο και χθες έφτασε σε απόσταση περίπου 14 15 ναυτικών μιλίων από το νησί. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής, το ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο. Με τις κινήσεις αυτές n Αγκυρα έχει ως στόχο να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

Ουσιαστικά η Τουρκία επι χειρει'ναχρησιμοπούίσειτονχρο νο προς όφελος της και για τον σκοπό αυτό βάζει "νάρκες" στην επανέναρξη του διαλόγου. Είναι πλέον εμφονές πως θέλει να αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και παράλληλα να εκμεταλλευτεί τον χρόνο μέχρι την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο (όπου θα τεθεί και το θέμα των κυρώσεων). Στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα μιας περιφερειακής "υπερδύναμης" σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει τη συζήτηση από τους κλυδωνισμούς της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο πως και χθες χρησιμοποίησε μια ρητορυαί υψηλών τόνων, μιλώντας για μια χώρο που προχωρο στους στόχους της... 

Ελληνική απάντηση 

Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα n ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σειρά κινήσεων εντός και εκτός συνόρων Η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο, n σχεδιαζόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας (που θα γίνει σύντομα όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος) και η πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον Έβρο και ενημερώθηκε για την κατασκευή νέου φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων και την αναβάθμιση παλαιότερων τμημάτων μήκους 10 χιλιομέτρων. Άμεσα καθήκοντα αναλαμβάνουν 400 μόνιμοι συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεδομένο είναι πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο είχε και έντονο συμβολικό χαρακτήρα. "Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: το πρώτο μας μέλημα είναι n φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας" σημείωσε. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται n όγδοη τριμερής Σύνοδος Κορυφής, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, η οποία θα φιλοξενηθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους προέδρους Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη θα έχει ως βασικά ζητήματα της ατζέντας το Κυπριακό, τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο και τα δεδομένα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Φαρέτρα κυρώσεων 

Αναφορικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής έναντι της Τουρκίας. "Ίσως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όχι απλώς έναντι δύο κρατών μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος", είπε. Για να προσθέσει πως "ήταν τόσο αποφασιστικοί ώστε να δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις σημαντικές, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια". Παράλληλα σημείωσε πως "πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών". 

Συνέχισε λέγοντας πως "το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον", θέτοντας ως καταληκτικό ορίζοντα τον προσεχή Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση και με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.  

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΝΕΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις 

Tριγμοί στη νέα εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν φάνηκαν λίγες ώρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας. Οι δυο πλευρές κατηγόρησαν χθες η μια την άλλη ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τα μεσάνυχτα. Μια εβδομάδα πριν είχε συμφωνηθεί αντίστοιχη εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά καταδικάστηκε σε αποτυχία. Η νέα κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε το Σάββατο μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αρμένιο και τον Αζέρα ομόλογο του, για να τηρήσουν την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη δική του μεσολάβηση μια εβδομάδα πριν. 

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν πως δυο φορές στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου άνοιξε πυρ και έκανε χρήση πυροβολικού. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως "ο εχθρός άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Τζαμπράτλ, όπως και στα χωριά αυτής της περιοχής (...) χρησιμοποιώντας οβίδες και πυροβολικό" και πρόσθεσε ότι ο στρατός των Αζέρων "έλαβε επαρκή μέτρα αντιποίνων" .

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δυο πλευρές. Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών από τις συγκρούσεις. Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ανήκουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

TO ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΡΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διπλωματικός ελιγμός εν μέσω υποβάθμισης

Της Εφης Τριήρη

Σε ένα διπλωματικό ελιγμό, η βρετανική κυβέρνηση διαμήνυσε διά στόματος του υπουργού για το Brexit Μάικλ Γκόουβ ότι εξακολουθεί να έχει ανοικτή την πόρτα για μία συμφωνία με mv Ε.Ε., με την προϋπόθεση ωστόσο όπ η τελευταία θα αλλάξει την προσέγγιση της, επιδεικνύοντας σοβαρότητα, προτού επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας ήρθε να προστεθεί και το "χτύπημα" από τον οίκο Moody's, που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μ. Βρετανίας, την ώρα που οι επιχειρήσεις ενώνουν ης φωνές τους και απευθύνουν ύστατη έκκληση και στις δύο πλευρές για συμβιβασμό. 

To Brexit, μαζί με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και την απουσία ξεκάθαρου δημοσιονομικού πλάνου από τη βρετανική κυβέρνηση, επικαλέστηκε n Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά μία βαθμίδα στο "Αα3" από "Αα2", τοποθετώντας πλέον τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο και την Τσεχία. Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε περισσότερο από ης υπόλοιπες χώρες του G7 στο δεύτερο τρίμηνο, με το χρέος της να ξεπερνά τα 2 τρισ. στερλίνες (2,6 τρισ. δολάρια), υπερβαίνοντας το 100% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τη Moody's, η βρετανική ανάπτυξη ήταν σημαντικά μικρότερη της αναμενόμενης και αναμένεται να μείνει σε αυτό το επίπεδο και στο μέλλον, πολύ περισσότερο εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη του έτους. 

Ο Γκόουβ ανέφερε ότι η Ε.Ε. ακύρωσε μέρος της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπρογματεύσεις, λόγω της απροθυμίας της να εντατικοποιήσει τις ση ζητήσεις ή να παρουσιάσει λεπτομερή νομικά κείμενα. Ερωτηθείς εάν ο διαπραγματευτής της ΕΞ. για το Brexit Μισέλ Μπαρ νιέ μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, όπως έχει προγραμματιστεί, ο Γκόουβ απάντησε ότι "η απόφαση έγκειται σε αυτόν" , διευκρινίζοντας ότι η βρετανική πλευρά έχει καταστήσει σαφή την ανάγκη αλλαγής στην προσέγγιση της Ε.Ε. Τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν είναι μεταξύ άλλων οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού, ο τρόπος επίλυσης διαφορών και n αλιεία. 

Το μοντέλο Αυστραλίας 

Ο Γκόουβ διευκρίνισε ότι n κατάληξη αυτή δεν είναι n λύση που επιθυμεί. "Όμως, εάν n επιλογή είναι ανάμεσα σε συμφωνίες που θα έχουν εσαεί τα χέρια μας δεμένα, τότε δεν υπάρχει καμία επιλογή. Και το να ακολουθήσουμε τους όρους Αυστραλίας είναι μία έκβαση για την οποία είμαστε καλά προετοιμασμένοι", είπε ο υπουργός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή ότι n Μ. Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μία αυστραλιανού τύπου συμφωνία με την Ε.Ε., "με βάση τις αρχές του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου". 

Υπό τον φόβο να μην υπάρξει συμφωνία, περισσότερες από 70 βρετανικές επιχειρηματικές ενώσεις που εκπροσωπούν περί τα 7 εκατ. εργαζόμενους έκαναν μία ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους πολιτικούς να επιστρέψουν σε διάλογο αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, ο υπουργός του Επιχειρείν Άλοκ Σάρμα ζητά χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε ένα δίχως συμφωνία Brexit, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph.

ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Ξεδιπλώνεται ο χάρτης των προκλήσεων 

Με νόμο οι Τούρκοι χωρίζουν το Αιγαίο στα δυο - Στήνουν νέο πεδίο για θερμό επεισόδιο με τους χώρους ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση που επεκτείνονται, θυμίζοντας Γαλάζια Πατρίδα -  Νέα παιχνίδια με το «Ορούτς Ρέις» 

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ 

Έρευνα και Διάσωση. Το νέο κεφάλαιο μέσω του οποίου η Τουρκία επιχειρεί έμπρακτη αμφισβήτηση σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επεκτείνοντας με σχετικό νόμο τον χώρο ευθύνης της. Η απόφαση για την επέκταση του χώρου Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκίας υπεγράφη από τον τούρκο προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτίζεται με τα όρια του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ιδιότυπο οδικό χάρτη των τουρκικών προκλήσεων περιλαμβάνεται, άλλωστε, στα ζητήματα που η Αγκυρα επιδιώκει επίσης να θέσει στο πακέτο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πέραν αυτού των θαλάσσιων ζωνών. Περικλείει περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου φτάνοντας μέχρι τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Αγκυρας και σε ένα παιχνίδι γκριζαρίσματος που επεκτείνεται διαρκώς. 

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ». Η Αγκυρα συνεχίζει, παράλληλα, και τον πόλεμο νεύρων με το «Ορούτς Ρέις», το οποίο χθες το απόγευμα πλησίασε ακόμη περισσότερο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και έφτασε οριακά σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη. Χθες το βράδυ το σεισμογραφικό, το οποίο κινείται με μικρή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων, άρχισε και πάλι να απομακρύνεται νοτιοδυτικά, αλλά στο Πεντάγωνο δεν αποκλείουν αυτό το παιχνίδι να συνεχισθεί τουλάχιστον έως τις 22 Οκτωβρίου που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η παράνομη τουρκική Navtex. 

Ο τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, ανακοινώνοντας την υπογραφή της σχετικής απόφασης, για τον χώρο έρευνας και διάσωσης, τη συνέδεσε και με τις παράνομες έρευνες της Αγκυρας για υδρογονάνθρακες, στέλνοντας χαιρετίσματα στα τρία τουρκικά γεωτρύπονα, με αναφορά και στη Γαλάζια Πατρίδα. 

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική απόφαση, στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, τονίζοντας ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επισημαίνεται ότι η πρώτη προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής δικαιοδοσίας είχε γίνει το 1988. Για την Αθήνα η τουρκική κίνηση έχει «αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» και «έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παράνομων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου», όντας αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα. 

Απαντώντας το τουρκικό ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι περιοχές Έρευνας και Διάσωσης δεν αποτελούν πεδίο κυριαρχίας αλλά είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών», σημειώνει ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εκτός χωρικών υδάτων της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι η επέκταση έγινε για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τουρκικών επιχειρήσεων στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί τη δεκαετία του '50 με περιοδικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών το οποίο επίσης αμφισβητεί η Τουρκία και με αυτή την κίνησή της και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις των ΙΜΟ και ICAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΞ προχωρά άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς που συνδέονται με την έρευνα και την ασφάλεια, μεταξύ των οποίων και η FRONTEX. 

Η νέα αμφισβήτηση εκτιμάται ότι συνδέεται και με τις αντιδράσεις έστω και άνευ κυρώσεων απέναντι στις τουρκικές κινήσεις από την EE και τη διεθνή κοινότητα, που δείχνουν να ωθούν τον Ερντογάν σε αλαζονικές πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών με όχημα μια πρόκληση και από την ελληνική πλευρά. 

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ. Στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης, μεθαύριο Τετάρτη πραγματοποιείται στη Λευκωσία η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και των ΥΠΕΞ των τριών χωρών και επίκεντρο την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο αναδεικνύεται σε έναν σύμμαχο κλειδί για την Αθήνα μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις θεωρείται κρίσιμος και Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να αξιοποιήσουν στη διπλωματική θωράκισή τους την τριμερή συνεργασία, με στόχο το κοινό μέτωπο να επαναβεβαιωθεί μέσα και από μια νέα κοινή δήλωση. 

Η ΑΟΖ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια αύριο στην Αλβανία, με το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και την επίλυση του αδιεξόδου που θέλει να διαιωνίσει η Άγκυρα να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Άλλωστε η Αθήνα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Θέμα FM), είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με «τη στρατηγική που έχει χαράξει, τη στρατηγική της τήρησης των προϋποθέσεων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου». 

ΤΑ ΝΕΑ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

Με αιχμές κατά της Άγκυρας προανήγγειλε την αποχώρηση του από την πολιτική 

ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ 

Αιχμές για τον ρόλο της Τουρκίας στις τουρκοκυπριακές εκλογές άφησε χθες το βράδυ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο απερχόμενος τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως «η εκλογή του Ερσίν Τατάρ είναι μια διαδικασία που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες» και στέλνοντας συγχαρητήρια, πέραν του Τατάρ, και «σε εκείνους που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Ο Ακιντζί προανήγγειλε μάλιστα την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σημειώνοντας πως η επόμενη περίοδος θα σημάνει το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των Κατεχομένων. «Καλή επιτυχία στον λαό μας», ευχήθηκε. 

Την ίδια ώρα, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που πανηγύριζαν στην πλατεία Σεραγιού της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους ευχαριστούσε, μεταξύ άλλων, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφραζε «πίστη» στην Τουρκία. «Είμαστε ευτυχισμένοι που ιδρύσαμε το κράτος μας μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974. Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ερσίν Τατάρ είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους μιλώντας για ένα νέο μέλλον και δεσμευόμενος ότι θα κάνει πράξη όλες τις υποσχέσεις του. Ο εκλεκτός της Άγκυρας είπε πως θα είναι πρόεδρος όλων και θα εργασθεί για την ενότητα. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και απηύθυνε κάλεσμα στον OHE και την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλλουν στη συνεννόηση. 

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ. Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε με τη μορφή ενός μηνύματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνεχάρη τον Τατάρ και τόνισε ότι θα εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων καθώς και την «προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους «στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα συγχαρητήριά του στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έστειλε και ο Ερντογάν, εκ μέρους μάλιστα του τουρκικού έθνους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταδείξει την ανάγκη προστασίας του δικαίου και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», έγραψε ο τούρκος πρόεδρος στο Twitter.

ΤΑ ΝΕΑ

Το χάσμα δυσπιστίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

ΤΟΥ Π.Κ.ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Οσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το περίφημο «δίλημμα του φυλακισμένου» (prisoner's dilemma) γνωρίζουν ότι η κεντρική προϋπόθεση για τη λύση ενός δύσκολου προβλήματος είναι η ύπαρξη εμπιστοσύνης (trust) μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. 

Η δυσπιστία (mistrust) συνιστά το κύριο εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Και ακριβώς αυτή είναι η κεντρική αιτία για την αδυναμία προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας. Η μία χώρα καλώς ή κακώς δεν εμπιστεύεται την άλλη. Το χάσμα δυσπιστίας είναι τεράστιο και μεγαλώνει. Για την Ελλάδα, η δυσπιστία απέναντι στην Τουρκία και στα κίνητρά της εστιάζεται σε πέντε σημεία: 

1. Πιστεύει ότι η Τουρκία (ιθύνουσα τάξη) είναι εγγενώς αναθεωρητική, νεοοθωμανική και επεκτατική δύναμη. Επιδιώκει τη συρρίκνωση της χώρας μας με την ανατροπή του καθεστώτος που διαμόρφωσαν οι Συνθήκες Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947). Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας. Παράλληλα θέλει να καταστεί η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη. 

2. Αυτη τη συρρικνωμένη χώρα τη θέλει «φινλανδοποιημένη», όπως δηλαδή τη Φινλανδία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, να λειτουργεί ως οιονεί δορυφόρος μιας ισχυρής Τουρκίας, υπακούοντας στις εντολές της κυρίως σε ζητήματα, επιλογές εξωτερικής πολιτικής. Εστω κι αν ένα καθεστώς φινλανδοποίησης είναι αδιανόητο για μια χώρα-μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE). 

3. Η Τουρκία προωθεί αποσχιστική πολιτική στην περιοχή της Θράκης με μοχλό τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής και σε εφαρμογή του στόχου για τη συρρίκνωση της χώρας μας. 

4. Αναπτύσσει πολιτική ισχύος πυγμής για την επιδίωξη των στόχων της έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι' αυτό άλλωστε δεν προσχωρεί στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982). 

5. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ο διάλογος που λέγει ότι θέλει με την Ελλάδα είναι προσχηματικός και δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτα. Είναι χάσιμο χρόνου. Και αυτός είναι ένας λόγος που η Ελλάδα περιορίζει το πεδίο μόνο στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Για την Τουρκία, η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα είναι επίσης βαθιά, καθώς η Αγκυρα φαίνεται να πιστεύει ότι: 

1. Η Ελλάδα, βαθύτατα εχθρική απέναντι στην Τουρκία, αποβλέπει στην περικύκλωση ή και διάλυση της Τουρκίας και πάντως στον αποκλεισμό της από την Ανατολική Μεσόγειο. Και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε χώρα με εχθρικές σχέσεις προς την Τουρκία, από Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία μέχρι Αρμενία. 

2. Η Ελλάδα, εμπνεόμενη ακόμη από τη Μεγάλη Ιδέα, είναι η αναθεωρητική δύναμη καθώς θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και να αποκλείσει την ελεύθερη πρόσβαση της Τουρκίας σε αυτό «ερμηνεύοντας με μονομερή τρόπο το Δίκαιο της Θάλασσας». 

3. Η επιδίωξη του διερευνητικού διαλόγου από πλευράς Ελλάδας είναι προσχηματική. Θέλει μέσω του διαλόγου να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική, στρατιωτική της δύναμη και να προωθήσει άλλες στρατηγικές στην περιοχή. 

4. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί ειλικρινώς την επίλυση των διμερών ελληνοτουρκικών προβλημάτων και γι' αυτό συρρικνώνει την agenda του διερευνητικού διαλόγου μόνο σε δύο ζητήματα. Μόνο κάτω από πίεση μπορεί η Ελλάδα να συναινέσει στη διεύρυνση της agenda του διαλόγου. (Οθεν και η νέα έξοδος του «Ορούτς Ρέις».) 

Ολα αυτά είναι βέβαια εκατέρωθεν προσλήψεις (perceptions) που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά οι προσλήψεις διαμορφώνουν εν πολλοίς την πολιτική. Επομένως για να υπάρξει κάποια πρόοδος πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της δυσπιστίας. Διαφορετικά χτίζουμε στην άμμο. 

Πώς; Με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και εάν από τη ρητορική της δυσπιστίας απομονωθούν τα θεμιτά αιτήματα θέσεις της κάθε πλευράς ως βάση για διάλογο διαπραγμάτευση. Και με τερματισμό βέβαια μονομερών ενεργειών. Δύσκολη άσκηση... 

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΤΑ ΝΕΑ

ΝΙΝΑ ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν πρέπει να μένουν μόνες τους»

Η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) μιλάει στα «ΝΕΑ» για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο Προσφυγικό και για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στην καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ 

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να επισκεφθεί τον προσωρινό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ αλλά και να επιβεβαιώσει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), Νίνα Γκρέγκορι, μιλά στα «ΝΕΑ» για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις διαδικασίες ασύλου αλλά και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζήτημα που έχει ακόμη δρόμο να... διανύσει. 

Η EASO έχει διπλασιάσει το προσωπικό της στη χώρα μας. Εχετε καταγράψει αύξηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου;

Ο αντίκτυπος ήταν πολύ εμφανής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των συνεντεύξεων για χορήγηση ασύλου που πραγματοποιήθηκαν από υπευθύνους εργασίας της EASO αυξήθηκε κατά περισσότερο από 143% (σε σύγκριση με το 2019), πράγμα που σημαίνει ότι και ο συνολικός αριθμός αποφάσεων που εκδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές έχει επίσης αυξηθεί. Γενικότερα, οι παραδοτέες αιτήσεις της EASO στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 160% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος το προσωπικό της EASO έχει πραγματοποιήσει το 41 % των εγγραφών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. 

Εχουμε τώρα σχεδόν 900 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα, συνεργαζόμενο με τις ελληνικές αρχές, υποστηρίζοντας τόσο το άσυλο όσο και την υποδοχή και διατηρώντας τα ποσοστά παραγωγικότητας πολύ υψηλά. Ολοι εργάζονται ακούραστα για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα στη χώρα, σύμφωνα με τα πρότυπα της EE. Μόνο στη Λέσβο έχουμε περίπου 160 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων εργασίας, των ειδικών υποδοχής, των διερμηνέων και των βοηθών εγγραφής. 

Ποια είναι μέχρι τώρα τα αποτελέσματα του προγράμματος «North»; 

Το «Project North» ξεκίνησε με μια μεγάλη διαδικασία σχεδιασμού για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και επίσης την πρόσληψη εκπαίδευση νέου προσωπικού. Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση εκκρεμών αιτήσεων ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία αυξήθηκε κι άλλο με μεταφορές από τα νησιά. 

Η EASO υποστήριξε τη δημιουργία επτά σημείων στη Βόρεια Ελλάδα με ικανότητα επεξεργασίας ασύλου (ειδικές ομάδες και τεχνικό εξοπλισμό) που καλύπτουν 14 διαφορετικές θέσεις υποδοχής για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή συνεντεύξεων ασύλου σε όλα τα σημεία. 

Αυτό επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και μειώνει τους χρόνους. Παρά τις προκλήσεις του COVID-19, με μερικά από τα στρατόπεδα να είναι κλειδωμένα για μια χρονική περίοδο, αναμένουμε σημαντική αύξηση των παραδοτέων αιτήσεων προς το τέλος του έτους, καθώς και οι επιπλέον 60 υπεύθυνοι εργαζομένων θα είναι πλήρως λειτουργικοί μέχρι τότε. 

Τι μας λένε οι αριθμοί για το άσυλο σε ό,τι αφορά τη διεθνή προστασία στην EE;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση του ασύλου στην EE υπέστη πρόσφατα δραματικές αλλαγές. Στην πρώτη φάση της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, οι χώρες της EE επέβαλαν διάφορα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως lockdown, καραντίνα και αναστολές ταξιδιωτικών συνδέσεων. Ταυτόχρονα, οι εθνικές αρχές ασύλου στην EE αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις δραστηριότητές τους και να αναδιαρθρώσουν άλλες. 

Ολα αυτά είχαν αντίκτυπο στις διαδικασίες ασύλου, ιδίως στον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Για παράδειγμα, το δεύτερο μισό του Μαρτίου οι αιτήσεις άρχισαν να μειώνονται και παρέμειναν αρκετά περιορισμένες τον Απρίλιο και τον Μάιο. Από τον Ιούνιο σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση. Ωστόσο, τον Αύγουστο το επίπεδο των αιτήσεων ήταν ακόμη χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Αντιστοιχούσε σε λιγότερα από τα δύο τρίτα του αριθμού των αιτήσεων που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2020. 

Είναι επομένως προφανές ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των μέτρων COVID 19 και της δυνατότητας των ατόμων να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Είναι άρα σημαντικό να τονιστεί ότι ο χαμηλότερος αριθμός εφαρμογών μέχρι στιγμής φέτος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν λιγότερα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία. 

Είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ικανοποιητική απέναντι σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα;

Πιστεύω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Αυτό που είναι σαφές από τις δικές μου συναντήσεις στις Βρυξέλλες και με υπευθύνους των χωρών είναι ότι έχουμε γυρίσει μια σημαντική σελίδα. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ζήτημα αν πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά μάλλον τι μορφή πρέπει να λάβει. Η αλλαγή αυτή, στην πραγματικότητα, έχει ήδη γίνει εμφανής τις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του Συμφώνου για το Ασυλο και τη Μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούν να γίνουν, και σίγουρα δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν καλά παραδείγματα αλληλεγγύης, όπως οι εθελοντικές δεσμεύσεις μετεγκατάστασης για ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτες οικογένειες από τα κράτη μέλη της EE τους τελευταίους μήνες. Είμαι μάλλον αισιόδοξη ότι αυτό είναι καλό για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ολοι αναγνωρίζουν ότι οι χώρες της πρώτης υποδοχής δεν πρέπει να μένουν μόνες τους. Βέβαια, «ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια».

Έχετε επισκεφθεί τη Λέσβο και στο παρελθόν. Τι περιμένετε να δείτε αυτή τη φορά, μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας; 

Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στα γεγονότα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Μέσα σε λίγες μέρες, ένα στρατόπεδο έκτακτης ανάγκης είχε συσταθεί για να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο. Η EASO διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο εκεί, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου με εγγραφές και συνεντεύξεις. 

Τώρα εστιάζουμε όχι μόνο στην ταχεία αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και στον από κοινού σχεδιασμό της πορείας από δω και πέρα. Πιστεύω ότι η διαφορά τώρα είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο EE, συνεργάζονται στενότερα για να αναπτύξουν ένα Κέντρο που θα έχει καλύτερα πρότυπα και εγκαταστάσεις. Μια ειδική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την EASO, έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεργαστεί σε πρακτικό επίπεδο, προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στην επίτευξη αυτού του στόχου.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΕΙ ΝΑΒΑΛΝΙ

«Δώστε μου πίσω τα ρούχα μου!» 

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης μιλάει στον Τίχον Ντζιάντκο, διευθυντή της Dozhd TV, του μοναδικού τηλεοπτικού δικτύου που παραμένει ανεξάρτητο στη Ρωσία 

Project Syndicale 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΙΚΗΟΝ DZYADKO 

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε με Novichok, έναν νευροτοξικό παράγοντα που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα διαθέτει μόνο το ρωσικό κράτος. Μιλώντας στον Τίχον Ντζιάντκο, διευθυντή της Dozhd TV, του μοναδικού τηλεοπτικού δικτύου που παραμένει ανεξάρτητο στη Ρωσία, λέει πως... κρατά μικρό καλάθι για το αν θα γίνει σωστή έρευνα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ωστόσο, δηλώνει πρόθυμος να επιστρέψει στη Ρωσία για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το καθεστώς. 

Η EE επέβαλε κυρώσεις σε έξι ρώσους πολίτες και μια οντότητα που σχετίζονται με τη δηλητηρίαση σας. Πιστεύετε ότι είναι αρκετές αυτές οι κυρώσεις;

Με ενδιαφέρει πρωτίστως αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία. Γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ακόμη μία απόδειξη πως κανένας δεν μπορεί να βασίζεται στη δικαιοσύνη της χώρας μας. Οσο για τις κυρώσεις και τις μαύρες λίστες, η θέση μου ήταν πάντοτε πως εάν θέλουν οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τη Ρωσία και τους πολίτες της και τον εαυτό τους, τότε θα πρέπει να στήσουν ένα μπλόκο στον δρόμο του βρώμικου χρήματος που φεύγει από τη Ρωσία. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά όμως είναι να διώξει η Ευρώπη όλους τους ολιγάρχες τους Ουσμάνοφ και τους Αμπραμόβιτς και τους Πέσκοφ. 

Η Ευρώπη σάς ρώτησε ποιους να τιμωρήσει. Τους βοηθήσατε;

Οχι, δεν χρειαζόταν. Μπορεί να δει τις έρευνές μας στο Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς. Αυτές οι έρευνες καταδεικνύουν ένα πράγμα: Πώς κάποιοι που παριστάνουν τους πατριώτες λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν ή το Μέιφερ. Μπορεί να τους βρει κανείς στο μπλογκ μου στο YouTube. Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη και οι αξιωματούχοι της χρειάζονται τη βοήθειά μου. Δεν επέβαλαν τις κυρώσεις για μένα. Οι κυρώσεις σχετίζονται με το γεγονός πως στη Ρωσία υπάρχει ένα ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων και πως αυτά τα χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων. 

Όταν νοσηλευόσασταν ειπώθηκε πως αξιωματούχοι του ρωσικού προξενείου ζήτησαν να σας δουν. Θα τους δεχόσασταν;

Ήταν αστείο. Ζήτησαν να με δουν ενώ ήμουν σε κώμα. Θα ήταν σαν να μιλούσαν σε τοίχο. Δεν χρειαζόμουν κάτι από το προξενείο. Αυτό που χρειάζομαι είναι μια πραγματική έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος μου. Η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι πως δεν υπάρχει απόπειρα δολοφονίας. Ας μου δώσουν λοιπόν τα ρούχα που φορούσα όταν με δηλητηρίασαν, ας μου δώσουν τον ιατρικό μου φάκελο, ας δώσουν και το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στο ξενοδοχείο που πιθανότατα με δηλητηρίασαν. Θέλω να δω ποιος μπήκε στο δωμάτιό μου.

Πιστεύετε πως θα υπάρξει κάποιου είδους έρευνα;

Νόμιζα πως τουλάχιστον θα κάνουν πως ερευνούν. Αλλά ούτε αυτό δεν κάνουν, και αυτό για μένα είναι ακόμη μία απόδειξη πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτιν έδωσε προσωπικά την εντολή. Σε συζητήσεις που είχε με ηγέτες άλλων χωρών αρνήθηκε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί χημικά όπλα και υποστήριξε πως δηλητηρίασα εγώ τον εαυτό μου. Γίνεται περίγελος. Εδώ δεν μιλάμε για το ατύχημα κάποιου διαλυμένου κράτους, για κάποιον τρελό στρατηγό που έδωσε εντολή σε κάτι μυστήριους δολοφόνους. Ηταν σχέδιο προσωπικώς του Πούτιν και απέτυχε. Και τώρα προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του με κάτι τερατώδη ψέματα. Ο τύπος που τον έπιασαν με μια καπνισμένη κάνη να στοχεύει το κεφάλι μου λέει αφού αστόχησε: Δεν ήμουν εγώ, ήταν απόπειρα αυτοκτονίας . 

Το ίδρυμα κατά της διαφθοράς που διευθύνετε θα κάνει κάποια έρευνα σχετικά;

Έχουμε την καλύτερη ερευνητική ομάδα στη Ρωσία και ίσως και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Το υλικό από το ξενοδοχείο όμως έχει κατασχεθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας. Θα ήταν πολύ εύκολο να λυθεί αυτή η υπόθεση. Το βίντεο θα έδειχνε πολύ καθαρά τι συνέβη. Αλλα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Οι δικές μας έρευνες βασίζονται σε στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί. Προσπαθούμε φυσικά να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν είμαστε αφελείς. 

Έχετε σκεφτεί ήδη την επιστροφή σας; Κάποιοι περιμένουν κάποια μεγάλη διαδήλωση. Άλλοι αναρωτιούνται εάν θα σας αφήσουν να γυρίσετε στη Ρωσία. 

Πώς μπορούν να μη με αφήσουν; Είμαι πολίτης της Ρωσίας, έχω ρωσικό διαβατήριο. Βέβαια, βλέπω από τώρα την προσπάθεια της κυβέρνησης να με αποτρέψει προσπαθώντας να με εκφοβίσει με κάποια δικαστική δίωξη. Αλλά δεν φοβόμουν τις δικαστικές διώξεις πριν και δεν θα τις φοβηθώ ούτε τώρα.

Ούτε για την ασφάλειά σας; Σκέφτεστε να μείνει η οικογένειά σας στο εξωτερικό;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθύνετε στη σύζυγό του, αλλά όχι, δεν το συζητάμε. Η Τζούλια με στηρίζει σε αυτό που κάνω και θα γυρίσουμε μαζί. Είμαι ρεαλιστής, δεν μπορώ να ανταγωνιστώ το κράτος στο θέμα της ασφάλειας. Ακόμη και αν περιβάλλομαι από τριάντα σωματοφύλακες, μπορούν να με συλλάβουν για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένη διαδήλωση και οι Αρχές να αδειάσουν στο κεφάλι μου εφτά μπουκάλια Novichok. Θα συνεχίσω λοιπόν να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. 

ΤΑ ΝΕΑ

Πάνω από 26 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει 

ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ μετά το άλλο σπάει η πρόωρη ψηφοφορία, δηλαδή οι Αμερικανοί που σπεύδουν με επιστολικές ψήφους να επιλέξουν πρόεδρο μέχρι στιγμής περισσότεροι από 26 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει, δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες της 3ης Νοεμβρίου. Αυτός ο αριθμός των ψήφων είναι εξαπλάσιος από τον αντίστοιχο την ίδια περίοδο το 2016. 

Η ανάλυση των στοιχείων ευνοεί τους Δημοκρατικούς, που αποτελούν το 53% εκείνων που αποφάσισαν να ψηφίσουν πρόωρα, σε σύγκριση με 36% Ρεπουμπλικανών. Οσοι ήδη έχουν ταχυδρομήσει την ψήφο τους τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας το 70% όσων έχουν ήδη ψηφίσει είναι άνω των 50 ετών. Κάτι που εξηγείται και επιστημονικά, μια και οι μεγαλύτερες ηλικίες φοβούνται περισσότερο την πανδημία και θα αποφύγουν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα στις 3 Νοεμβρίου. Μεγάλος είναι ο αριθμός και των Αφροαμερικανών που συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους αυτή τη φορά ο αριθμός τους είναι εξαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2016. 

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι δύο μονομάχοι στρέφονται στις κρίσιμες πολιτείες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μετά τη χαοτική αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει και το τελευταίο του επιχείρημα, εκείνο που χρησιμοποιούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες: την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον πρόεδρο, κάτι που είναι εμφανές σε πολιτείες κλειδιά όπως το Ουισκόνσιν, στο οποίο επέλεξε να εμφανισθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Η απώλεια της πολιτείας αυτής ήταν καθοριστική για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Τώρα, μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο εύκολα για τον αμερικανό πρόεδρο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN βρήκε ότι Τραμπ και Μπάιντεν συγκεντρώνουν από 49% όσον αφορά το ποιος μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα την οικονομία. Τον Μάιο στο ίδιο ερώτημα ο Τραμπ είχε προβάδισμα 54% έναντι 41% του Μπάιντεν. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις ακραίες δηλώσεις του σε κάθε εμφάνιση. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε πλάκα με το σύνθημα παρευρισκομένων που ζητούσαν να φυλακισθεί ή να απαχθεί η κυβερνήτης της πολιτείας Γκρέτσεν Ουίτμερ κάτι που προκάλεσε την οργή της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, που δήλωσε σε συνέντευξή της: «Το μεγαλύτερο αντίδοτο στο δηλητήριό του είναι η ψήφος».

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου