Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Η Τουρκία άνοιξε μέτωπα παντού και απολαμβάνει ο Ερντογαν την μοναξιά του..
Ενώ απειλεί τους πάντες και διεκδικεί τα πάντα με την τουρκική λίρα να κατρακυλάει..
Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 1 Σεπ 2020
Orhan Bursalı obursali@cumhuriyet.com.tr
Πολεμώντας σε όλα τα μέτωπα, δεν μπορείτε να προστατεύσετε το εθνικό συμφέρον…
Μια πολιτική εξουσίας, στη δίνη της μοναξιάς.
Η κυβέρνηση του AKP και πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του, έχουν μεταφέρει τη χώρα στο τελευταίο μέρος της μοναξιάς, με τις μέχρι στιγμής πολιτικές τους. Πρόκειται για έναν αγώνα πολλών μετώπων ενάντια στον κόσμο, είμαστε σχεδόν μέσα σε πόλεμο. Και είμαστε μόνοι.
Είμαστε αντίπαλοι, σχεδόν εχθροί, στη Λιβύη και πιθανότατα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη Ρωσία με την οποία «συνεργαζόμαστε» στη Συρία.
Είπα ότι συνεργαζόμαστε στη Συρία ?
Αυτό είναι ψέμα, βρισκόμαστε σε σύγκρουση με την πολιτική της Ρωσίας στη Συρία. Αυτή στοχεύει στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.. Ωστόσο η Άγκυρα αναφέρει πως δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε την περιοχή του Ιντλίμπ που κρατάμε στα χέρια μας, μένουμε εκεί για πολύ καιρό και παρέχουμε υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν εναντίον της Δαμασκού για τον διαμελισμό της Συρίας.
Όταν η Συρία και η Ρωσία κλιμακώσουν τον πόλεμο εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και βρισκόμαστε στο παλάτι του Πούτιν στη Μόσχα. Με μια παλινδρόμηση, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο μέχρι την επόμενη ένοπλη σύγκρουση.
Δηλαδή, βρισκόμαστε μέσα σε πόλεμο, σε ένα μέτωπο ενάντια στη Δαμασκό στη Συρία.
Η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Νέα μεγάλη μοναξιά
Όταν για τα καλά αποκαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα σε φυσικό αέριο κλπ στην Ανατολική Μεσόγειο, ξαφνικά μετατράπηκε στην πιο καυτή περιοχή του κόσμου. Και στη δύσκολη κατάσταση, η Άγκυρα που πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της Τουρκίας, είναι μέσα σε μια μεγάλη μοναξιά.
Όταν μπήκε στην ιδεολογική αλληλεγγύη με τις ισλαμιστικές δυνάμεις (οργάνωση Μουσουλμανικής Αδελφότητας) στην Αίγυπτο και ασχολήθηκε με τις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, πήρε θέση εναντίον αυτής της πιο σημαντικής χώρας στον Αραβικό κόσμο. Αυτή η ιδεολογική στάση, οδήγησε την Αίγυπτο σε συμφωνία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Φυσικά το Ισραήλ, είναι για το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπ’ αριθ 1 εχθρός.
Η Ελλάδα αποβίβασε στρατιώτες στο Καστελόριζο ?
Η ΕΕ είναι σε αλληλεγγύη με τα μέλη της, την Ελλάδα και την Ε/Κ Δκση. Αντί να προωθεί το πνεύμα ενότητας, τα διεθνή δικαιώματα και το δίκιο, στη συνεδρίαση της 24 Σεπ, προτείνει ορισμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Η Γαλλία, με τα πολεμικά της αφη βρίσκεται πίσω από την Αθήνα. Η Αθήνα αυξάνει τον πολεμικό της προϋπολογισμό και ετοιμάζεται για μια νέα αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Μακρόν ή Μικρόν ? Στη Γαλλία, προσπαθεί ν’ αυξήσει τη μειωμένη υποστήριξή του, επισημαίνοντας τις ιμπεριαλιστικές και αντιπαραγωγικές της πολιτικές και συνεχίζει την αιώνια πολιτική πρόκλησης πολέμου της Γαλλίας.
Αυτό που είναι σημαντικό εδώ, είναι να στοχεύσουμε την Τουρκία, επίσης εντός της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, για εχθρότητα έναντι της Τουρκίας.
Και ο Σάρταζ φεύγει «από τα χέρια» μας?
Ο μόνος σύμμαχός της στη Μεσόγειο είναι η κυβέρνηση Σάρατζ, η οποία είναι κολλημένη στην Τρίπολη και τα περίχωρά της και η συμφωνία που προστατεύει τα οικονομικά δικαιώματα των δύο χωρών στη Μεσόγειο. Μια απόφαση που τηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όμως τι γίνεται εκεί ?
Λες και η Δύση, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν δεμένες με τον «μεγάλο Φίλο», τον Σάρατζ. Τα νέα που διαδίδονται, είναι ότι η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο δεν είναι υπό τον έλεγχο του Σάρατζ!
Σαν να έχει δημιουργηθεί ένα έδαφος ειρήνης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στη Λιβύη! Ο M. Ali Güller μιλά για το πραξικόπημα στο παλάτι του Σάρατζ.
Ή μήπως η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη θα πάει στράφι !..
Ο πρόεδρος σχεδόν καθημερινά κάνει δηλώσεις. Και ο εταίρος του (Μπαχτσελί) αναφέρεται στην προσάρτηση των Δωδεκανήσων και οδηγεί ακόμα πιο βαθιά τις σκοτούρες της Τουρκίας.
Δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα, εκτός από τον πόλεμο.
Σε πόσα μέτωπα μπορείτε να πολεμήσετε ?
Ναι, αυτή είναι η ερώτηση. Δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό με τις ΗΠΑ, αλλά εμείς βρισκόμαστε στα μέτωπα της Συρίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Ελλάδας και επιπλέον, πολεμάμε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Και σ’ αυτό έδωσαν ένα όνομα: «Δεύτερος πόλεμος της Ανεξαρτησίας !! »
Μια κυβέρνηση, μακριά από την πρόθεση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Λύστε πρώτα ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, αφαιρέστε σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της Συρίας από την ημερήσια διάταξη.
Αλλά η πρόθεσή της δεν είναι ορατή. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ιδρύσουν ένα κράτος στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, η φωνή της κυβέρνησης είναι χαμηλή και αδύναμη!
Αλλά όταν η Ρωσία καλεί μερικές από αυτές τις δυνάμεις να διαπραγματευτούν, η φωνή της Άγκυρας ακούγεται πιο δυνατά. Η Ρωσία προσπαθεί να προσελκύσει τις δυνάμεις που ελέγχονται από τις ΗΠΑ στο πλευρό της και θέλει αυτές οι δυνάμεις να συμφωνήσουν με τη Συρία.
Ωστόσο η Άγκυρα προκρίνει μια πολιτική του «Εάν οι ΗΠΑ διαλύσουν τη Συρία, μας συμφέρει και εμάς».
Σε όλους αυτούς τους κόμβους, το πιο σημαντικό μέτωπο είναι η Συρία. Εάν η Τουρκία επιθυμεί, θα επιλύσει αυτό το ζήτημα το δυνατόν συντομότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου