Σελίδες

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η κρίσιμη ΑΟΖ της ξεχασμένης Στρογγύλης

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ:
Ο τίτλος που επέλεξε ο καθηγητής Κύριος Θεόδωρος Καρυωτης τα εκφράζει όλα!!
Αυτό που λείπει είναι η ανεξήγητη δειλία των κυβερνήσεων, που από το 2004 δεν οριοθετούν την ΑΟΖ με την Κύπρο και το δεύτερο έγκλημα η μη ανακήρυξη της ΑΟΖ και τα 12 ν. μ, για τα χωρικά ύδατα σύμφωνα με τον UNCLOS του Δ.Δ. Θάλασσας, που ισχύει από το 1982!!
 Η κρίσιμη ΑΟΖ της ξεχασμένης Στρογγύλης
Καρυώτης Θεόδωρος
Ενθυμούμαι ακόμη το ταξίδι της επιστροφής στην Ουάσιγκτον από την Νέα Υόρκη με το τραίνο, όταν έληξε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τον Απρίλιο του 1982. Το μυαλό μου ήταν στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου (Ρω, Καστελλόριζο, Στρογγύλη), διότι είχα αντιληφθεί ότι το παιχνίδι με τους Τούρκους θα παιζόταν στην θάλασσα. Ήξερα ότι αυτό προμηνύονταν άγριο, διότι οι Τούρκοι έφυγαν από την Νέα Υόρκη οργισμένοι, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έφυγαν κερδισμένες.
Ενώ Κύπριοι, 22 χρόνια αργότερα, κατάφεραν να ανακηρύξουν ΑΟΖ, σε μας φαίνεται ότι δεν αρκούν τα 38 χρόνια αναμονής. Έτσι ξαφνικά αρχίσαμε μια συζήτηση για το τι είδους επήρεια σε ΑΟΖ διαθέτει το Καστελλόριζο, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η λέξη! Βέβαια, η ελληνική αντιπροσωπεία το 1982 γνώριζε ότι το κλειδί είναι η Στρογγύλη και όχι το Καστελλόριζο. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, μόνο εάν δοθεί πλήρης επήρεια στην Στρογγύλη. Εάν η Στρογγύλη δεν υπάρχει στον χάρτη και δοθεί πλήρης επήρεια στο Καστελλόριζο, απλώς δεν έχουμε επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου