Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΚΩΔΙΚΟΣ "ΝΙΚΗ": ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Του ιστορικού Αθανασίου Νικ. Γκαρίπη

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ιστορία, που αν και όλα φαίνονται χαμένα, μια ομάδα πολεμιστών κινούμενοι από το χρέος προς την πατρίδα και την τιμή, προτιμούν το θάνατο από την ταπείνωση, γράφοντας με αυτό τον τρόπο ένδοξες σελίδες ιστορίας.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην Επιχείρηση "ΝΙΚΗ" καθώς  και στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό  της Α΄ Μοίρας Καταδρομών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΝΙΚΗ"
 
  Το Καλοκαίρι του 1974 η Κύπρος βρισκόταν στις φλόγες. Τις πρωινές ώρες της 20ης  Ιουλίου, μια μεγάλη Τουρκική αποβατική δύναμη εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού, με αφορμή το πραξικόπημα από μερίδα Ελλήνων αξιωματικών  της ΕΛΔΥΚ κατά του προέδρου Μακαρίου. Οι πραγματικοί λόγοι της εισβολής βέβαια, ήταν οι βλέψεις που ανέκαθεν είχε η Τουρκία για τη Κύπρο, και η προστασία των τουρκοκυπρίων ήταν το πρόσχημα που προέβαλλε για να νομιμοποιήσει τις εκάστοτε επεμβάσεις της.
  Στην Ελλάδα οι ιθύνοντες  θεωρούσαν, ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε εισβολή  και ότι απλώς προέβαινε σε επίδειξη ισχύος. 

Μνημείο πεσόντων της Α'  ΜΚ στο τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Κύπρο
Σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα kalavrytapress.gr:«Αποστολή Αερομεταφοράς της Α΄ ΜK, και μίας διμοιρίας της Γ΄ MAK, στη Λευκωσία, την νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, με την ονομασία «ΝΙΚΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου