Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το «Μπαρμπαρός» βαραίνει το κλίμα σε Αθήνα - Άγκυρα

Εμπόδια μέσω Κύπρου από Ερντογάν

Περιπλοκές στην προσπάθεια έναρξης διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα δημιουργεί η αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αλλά και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνέχιση των σχεδίων του στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι τέλους». Η Αθήνα τονίζει τη στήριξή της προς τη Λευκωσία, εάν αυτή ζητήσει περισσότερες κυρώσεις από την Ε.Ε., ενώ χθες α Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κυπριακή «περιπλοκή» από Ερντογάν

Εμπόδιο στην προσπάθεια για διάλογο η παρουσία του «Μπαρμπαρός»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Μήνυμα στην Άγκυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη - Στη Λευκωσία ο Λαβρόφ.



Ως παράγων περαιτέρω περιπλοκής της κατάστασης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα λειτουργεί η αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, τη στιγμή που από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας έχει αναγγελθεί ότι Οι αντίστοιχες δραστηριότητες ταυ «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναστέλλονται, προκειμένου να υπάρξει «άνευ όρων» διάλογος.

Η Αθήνα είχε ήδη απορρίψει ένα τόσο περιοριστικό ενδεχόμενο, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί συνέχισης μέχρι τέλους των τουρκικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποδηλώνουν ότι ο δρόμος μέχρι τον όποιο διάλογο (δηλαδή την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών) είναι σπαρμένος με αρκετά εμπόδια.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για την κατάσταση τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε εκ του σύνεγγυς στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και για τη χθεσινή, μακρά τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ο κ. Πούτιν ανήγγειλε στον κ. Αναστασιάδη ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να αναλυθούν οι εξελίξεις και να αναληφθούν από κοινού δράσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Δενδιας - Χριστοδουλιδης

Για την κατάσταση συνομίλησαν τηλεφωνικώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Δένδιας επανήλθε χθες στη συζήτηση περί διαλόγου, τονίζοντας πως για να καταλήξουν οι επαφές που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο σε συζητήσεις, πρέπει η Άγκυρα να καταλάβει ότι «πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να απέχει από παραβατικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί να συζητάμε και συγχρόνως, ακριβώς το ίδιο χρονικό σημείο, να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Τότε ποια έννοια έχει η συζήτηση;».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε (ρ/σ ΑΝΤΙ) ότι, μετά την έξοδο του «Μπαρμπαρός», βεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του πως η Ελλάδα θα στηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει αυτή την στήριξη, παραδείγματος χάριν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε και χθες ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας, εκβιασμών, πιέσεων. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το πράγμα, να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση από την άλλη πλευρά».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στήριξη προς Κύπρο από την Ε.Ε.

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δημόσια πρόσκληση του εκπροσώπου του Ιμπραήμ Καλίν για διάλογο με την Αθήνα, αλλά και την αναγγελία και εντέλει την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» για έρευνες στα ανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», είπε ο κ. Ερντογάν, συνδέοντας ουσιαστικά αυτή την ιδεολογικού χαρακτήρα πρωτοβουλία του με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει τη νίκη σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, θέτοντας το πλαίσιο ενός επεκτατικού αφηγήματος. Ενδεικτική των αντιλήψεων που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Άγκυρα ήταν και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Τζουμχουριέτ», ο Τούρκος αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια συγκερασμού όλων όσων δυσκολεύουν την αμερικανοτουρκική σχέση και συγκεκριμένα η υπόθεση των S-400 , ουσιαστικά ζήτησε από την Ουάσιγκτον τα «κλειδιά» της περιοχής. «Λέγεται ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο», είπε ο κ. Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «στην περίπτωσή μας η μοίρα της περιοχής εξαρτάται από την Τουρκία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκία, ως τον βασικό εταίρο τους στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Χθες, πάντως, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τον συνόδευσε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η επίσκεψη του κ. Σάτερφιλντ έγινε μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, που πλέον λειτουργεί ως τζαμί, μια κίνηση η οποία προκάλεσε αρκετά ερωτήματα για τα κίνητρα και το χρονικό σημείο που επελέγη να πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στις Βρυξέλλες οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αντιμετωπίζονται ως αρνητική εξέλιξη , σύμφωνα με όσα σημείωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.», είπε και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή, έτσι ώστε n εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Στάνο, η NAVTEX για έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν βοηθάει καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αντίδραση της Κύπρου για τα πτυχία

Η Σύνοδος Πρυτάνεων κυπριακών ΑΕΙ ζητεί ανάκληση της απόφασης ΔΟΑΤΑΠ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Την αντίδραση της Κύπρου προκαλεί η απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), που ορίζει ότι για να αναγνωριστούν τα πτυχία εξ αποστάσεως προγραμμάτων πρέπει οι διά ζώσης εξετάσεις να γίνονται στη χώρα όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο. Αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για όσους Έλληνες θέλουν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΕΙ τρίτης χώρας. Στο θέμα παρενέβη η Σύνοδος Πρυτάνεων των κυπριακών ΑΕΙ, η οποία κάνοντας λόγο για ζημιογόνες συνέπειες σε φοιτητές και πανεπιστήμια, ζητεί την ανάκληση της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση και του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου προς το αντίστοιχο ελληνικό για το θέμα. Στελέχη του ελληνικού υπουργείου μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισαν την απόφαση «προβληματικό», προδικάζοντας αναμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου αναγνωρίσεως πτυχίων, καθώς η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ βασίστηκε σε ρυθμίσεις νόμων του 2005 και 2019.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ σε συνεδρίασή της αποφάσισε για τους τίτλους σπουδών εξ αποστάσεως ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές διά ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος. Διά ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορικό εξέταση πρέπει να γίνεται διά ζώσης. Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η διά ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη τύπου διά ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ο τόπος των διά ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του ΑΕΙ ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του ΑΕΙ».

Παρότι πολλοί Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό - με βάση τα στοιχεία της UNESCO, το 2017 37.484 Έλληνες ήταν για σπουδές στο εξωτερικό - έως τώρα στα κυπριακά ΑΕΙ πολλοί επέλεγαν τις εξ αποστάσεως σπουδές.

Έτσι, για το θέμα η Σύνοδος Πρυτάνεων των κυπριακών ΑΕΙ, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασής της παρουσία του υπουργού Παιδείας, ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ δεν "επικαιροποιεί" απλώς, αλλά μεταβάλλει ριζικά το πλαίσιο αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτώνται με σπουδές εξ αποστάσεως, σε βαθμό τέτοιο που πρακτικά καθιστά απαγορευτικές τις εξ αποστάσεως σπουδές στους φοιτητές που επιθυμούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους στην Ελλάδα και ότι ελέγχεται ως προς τη νομική της ισχύ έναντι τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ως δυνάμει πολλαπλώς παραβιάζουσα βασικές αρχές του Δικαίου και ως υπερβαίνουσα τις εκ του νόμου κατ' εξουσιοδότηση αρμοδιότητες του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ». Επίσης, η Σύνοδος συμπλήρωσε ότι «η απόφαση είναι παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά πολύ προβληματική και είναι πλήρως αντίθετη με τις πρακτικές που υποστηρίζει το European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA)». Μάλιστα, εκτός από την άρση της απόφασης, η Σύνοδος Πρυτάνεων Κύπρου ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Συνόδου, η συνεδρίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Συνταγματικές αλλαγές

ΤΙΡΑΝΑ. Αλβανοί βουλευτές ενέκριναν συνταγματικές αλλαγές χθες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκλογές με ανοικτές λίστες υποψηφίων και προκαθορισμένες κομματικές συμμαχίες. Πρόκειται για μερικές από τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για να ξεκινήσουν τα Τίρανα διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε.

Η Βουλή ψήφισε με ψήφους 106 υπέρ των αλλαγών, έναντι 10 κατά, ενώ χρειάζονταν 94 ψήφοι για να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τις αλλαγές πρότειναν και υποστήριξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους όταν το βασικό κεντροδεξιό κόμμα προχώρησε σε μποϊκοτάζ του σώματος, πέρυσι.

ΑΥΓΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ... «ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ» ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Με την ενός μηνός προθεσμία που έχει δώσει η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση για εκκίνηση διαπραγματεύσεων να περνά άγονα, η Άγκυρα επαναφέρει το επίπεδο των προκλήσεων «στα κόκκινα» στέλνοντας το σεισμογραφικό «Barbaras» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν αρνητικές, όπως και της Αθήνας, όμως ο Ερντογάν δεν πτοείται και θέτει και θέμα Αιγαίου, και θέμα Κύπρου, και θέμα ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα, η Αθήνα καλείται από γερμανικά μέσα να εγκαταλείψει τις «σκληρές θέσεις» της.

Τουρκία: Θέλει Αιγαίο, Κύπρο, ανατολική Μεσόγειο

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και σημείωσε ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της όπως έκανε και με την Αγία Σοφία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αποκάλυπτε ότι η Κύπρος είναι «εθνικός στόχος» της Τουρκίας και απείλησε ότι οποιαδήποτε λύση για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα είναι μάταιη και δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους όπως και στο παρελθόν. «Οι γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα» πρόσθεσε ο Ακάρ.

Γερμανικά MME: Η Αθήνα να αφήσει τις «σκληρές θέσεις» της

Την τουρκική προκλητικότητα αλλά και το πώς βλέπει το Βερολίνο τις εξελίξεις αναδεικνύουν δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο. Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, η οποία έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση, κάνουν λόγο για «αναμφισβήτητη νίκη του Ερντογάν στο Αιγαίο». Αυτό αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο εταίρων του NATO, αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον 'ξιφομάχο' Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στον διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».

Στ. Πέτσας: Συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ενώ όμως η Αθήνα πιέζεται από την Τουρκία για διάλογο επί όλων και από τη Γερμανία να μην έχει «σκληρές θέσεις», η κυβέρνηση επιμένει ότι το μόνο που συζητά είναι «η διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε χθες ότι από την Τουρκία «απαιτείται συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση καθώς και προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «δυστυχώς, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το 'Barbaras' βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα».

Υπογραμμίζεται ότι χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Ν. Δένδιας τόνισε (σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1) ότι το 'Barbaras' παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο με όποιον τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ε.Ε. είχε αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Για τον διάλογο ο Ν. Δένδιας είπε ότι η Αθήνα «είναι πάντα ανοιχτή, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων». Υπογράμμισε ότι η μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και έδειξε ότι συζητά την προσφυγή στη Χάγη λέγοντας πως «αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει τα «προκλητικά βήματα»

Την παραβίαση της κυπριακής εθνικής κυριαρχίας επέκρινε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» ανέφερε.

ΑΥΓΗ

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ:

Μόνη διαφορά με την Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού», αλλά και ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν 'γκρίζες ζώνες' και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από την Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

«Αυτό είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και, ταυτόχρονα, της ψυχραιμίας με την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Διότι, πρώτον, έχουμε επίγνωση ότι το δίκιο μας πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και, δεύτερον, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε. Υπογράμμισε ότι «η χώρα οφείλει να έχει μια σαφή, αλλά και σταθερή ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές, που είναι οι γραμμές αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
Νέος «τσαμπουκάς» Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο
Δεν υπάρχει ημέρα που να μη χρησιμοποιεί εμπρηστική γλώσσα εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου ο πρόεδρος της Τουρκίας. Χθες όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έκανε με την περίπτωση της Αγίας Σοφίας, όπου «δεν διστάσαμε να τη μετατρέψουμε σε Μεγάλο Τέμενος». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, στη Συρία (Ιντλίμπ και ΒΑ του Ευφράτη) ως και στη Λιβύη διασφαλίζοντας τη δική μας νίκη καθώς και την επικράτηση των συμμάχων μας και στα τρία κράτη».
Αναφορικά με την Αγία Σοφία, χθες πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και γνωστός διπλωμάτης με παρουσία σε κρίσιμες θέσεις στη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σάτερφελντ, επικεφαλής αντιπροσωπείας από την πρεσβεία και το προξενείο Κωνσταντινούπολης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά βάσει πληροφοριών του υπογράφοντος στενός συνεργάτης του συγκεντρώνει στοιχεία για το ναό σύμβουλο του Χριυτιανισμού, για έκθεση την οποία ο πρέσβης θα υποβάλει στα τελη Σεπτεμβρίου στον πρέσβη Σαμ Μπράινμπακ, αρμόδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο STATE DEPARTMENT.
Νέες προσπάθειες καταβάλλονται στο Αμερικανικό Κογκρέσο να εισαχθεί εκ νέου η τροπολογία για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, στο φως της πρόσφατης απόφασης της Γερουσίας να μην ενταχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο στον πρόσφατα ψηφισθέντα αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το έτος 2021. Για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα πρωτοστατούν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ανταμ Κίνζινγκερ από την Πολιτεία Ιλινόι και η προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα συνάδελφος του Αμπινγκεϊλ Σπάνμπεργκερ από την Πολιτεία Βιρτζίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 43 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Σαμ Λάνκφορντ από την Πολιτεία Οκλαχόμα, υποστηρίζουν ένθερμα τις κυρώσεις, αλλά ο Τραμπ είναι αρνητικός και χρησιμοποιεί τον πρόεδρο της Γερουσίας, παλαίμαχο γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ (από το Κεντάκι), για να μην εντάσσεται και να εκτρέπεται η περίπτωση των κυρώσεων στην Αγκυρα στα διευρυμένα σχέδια που υποβάλλουν για ψήφιση οι γερουσιαστές. Παρά τις προσπάθειες του ιδιαίτερα δραστήριου πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Σερντάρ Κίλιτς, Αμερικανοί νομοθέτες είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη στάση της Αγκυρας αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400. Πάντως χθες εκ νέου ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από το Κογκρέσο να μην επαναφέρει το θέμα κυρώσεων για κράτος σύμμαχο που είναι η Τουρκία, η οποία είναι και συμπαραγωγός και όχι αγοραστής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Μείζον θέμα αποτελεί η απόφαση Τραμπ με σκοπό να εκδικηθεί το Βερολίνο (γιατί δεν συνεισφέρει πολλά χρήματα στον αμυντικό προϋπολογισμό του NATO) για αποχώρηση 11.900 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία, ενέργεια που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της παραπαίουσας αμερικανικής προεδρίας και πολύ γνωστών γερουσιαστών αναλυτών και ανωτάτων στρατιωτικών σε αποστρατεία.
Η προεδρία υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι τάχα πιο ευέλικτες απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες μου 5.600 από αυτούς θα μεταφερθούν σε Βελγιο - Ιταλία - Ολλανδία - Ισπανία και Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιποι 6.300 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αλλά συχνά πυκνά θα έρχονται σε Πολωνία και βαλτικές χώρες για συμμετοχή σε παρατεταμένες χρονικά στρατιωτικές ασκήσεις.
Την παρουσίαση των σχεδίων Τραμπ έκανε ο υπαρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Τζον Χέιτεν, ενώ με τη συγκεκριμένη αποχώρηση των δυνάμεων διαφωνούν πάρα πολλοί γερουσιαστές, όπως οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ και Μαρκ Ουόρεν από τη Βιρτζίνια, καθώς και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Πολιτείας Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ. Διατελέσαντες αρχηγοί των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούν ότι η ενέργεια Τραμπ διευκολύνει τους Ρώσους, με τον πρώην επικεφαλής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό ε.α. Μαρκ Χέρτινγκ να θεωρεί την απόφαση Τραμπ ως «αποσταθεροποιητική και απαράδεκτη».
Ύποπτο γερμανικό δημοσίευμα
ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ προβληματισμό έχει προκαλέσει το χθεσινό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας (ως και με υψηλόβαθμες διασυνδέσεις) «SUDDEUTSCHE ZEITUNG», που εκδίδεται στο Μόναχο της Βαυαρίας και το οποίο κολακεύει τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ξιφομάχο» που δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμα και μεταξύ δύο συμμάχων στο NATO. Αν και αναφέρεται στη σχετική αναδίπλωση και αναβολή για ένα μήνα των ερευνών στο ΝΑ Αιγαίο, προσθέτει ότι «ο ξιφομάχος Ερντογάν προσβλέπει σε μοιρασιά των πρώτων υλών των θαλάσσιων ζωνών και πέτυχε αναμφισβήτητη νίκη στην πρόσφατη κρίση», ενώ «η Ελλάδα θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις σκληρές της θέσεις για κυριαρχία των 3.000 και πλέον νησιών και νησίδων και να είναι πιο ευέλικτη!».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κομισιόν: «Η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία Τσαβούσογλου - Μπορέλ
Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ των εξερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ σκιάζει την υπόσχεση που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα Ζοζέπ Μπορέλ για μείωση των εντάσεων στη ΝΑ Μεσόγειο, επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κληθείς χθες να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο τόνισε ότι απαιτείται αποκλιμάκωση για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο. Οπως επισήμανε ο εκπρόσωπος, μετά την εντολή που έλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. να αναζητήσει τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μείωση των εντάσεων, ήρθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη μείωσης των εντάσεων. Ωστόσο, συνέχισε, η έκδοση την Τρίτη από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου χρήσιμη και σκιάζει την προηγούμενη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου για την αναστολή τέτοιων ενεργειακών εξερευνήσεων.
Η έκδοση νέας Navtex ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη, ενώ έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε., ανέφερε. Οπως είναι γνωστό, στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 13 Ιουλίου, μετά από σχετικό ελληνικό αίτημα, o κ. Μπορελ ανέλαβε να προετοιμάσει σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που η Αγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διευκρινίσει ότι η Ελλάδα θέλει την επιβολή τομεακών κυρώσεων, όπως στην οικονομία, στον τουρισμό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση και μετά από σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίας, ο κ. Μπορέλ ανέλαβε επίσης να αναζητήσει πιθανούς τρόπους εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ερχόμενος σε επαφή με την τουρκική πλευρά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ
Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ έριξε... το «Μπαρμπαρός»
Στην Αδριανούπολη ο Ακάρ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε χθες βράδυ στο Τριεθνές Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας ως και στην παραμεθόριο ζώνη, προερχόμενος από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Γιασάρ Γκιουρελ. Στην Αδριανούπολη και συγκεκριμένα στην έδρα της 54ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της 1ης στρατιάς, καθώς και τρεις αντιστράτηγοι διοικητές σωμάτων στρατού με έδρες περιοχές της Ανατολικής Θράκης. Χθες το πρωί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας παρέστη σε εκδήλωση για την ημέρα των «Ενόπλων δυνάμεων των Κατεχομένων».
ΑΝΟΙΚΤΑ της Αμμοχώστου και μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (οικόπεδα 2 και 3) βρίσκεται το υδρογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαιρεντίν Πασά», το οποίο απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι Τασούτσου της Σελεύκειας επαρχία Μερσίνας σε εφαρμογή της NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας (997 20 της 28ης Ιουλίου). Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύει κορβέτα του πολεμικού ναυτικού.
Η νέα παραβίαση παγίων δικαιωμάτων της Λευκωσίας από την Άγκυρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά στην πράξη την προκλητικότητα και θρασύτητα των ανατολικών μας γειτόνων, ενώ αυτή την στιγμή η Μεγαλόνησος είναι στη μέγγενη δύο παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων, με τη μία ανοικτά της Αμμοχώστου (έναντι ακτών Λιβάνου) και την άλλη νοτιοδυτικά της με την παρουσία των πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» μέσα στο θαλασσοτεμάχιο 6 της ΑΟΖ. Η πρώτη NAVTEX ανατολικά της Αμμοχώστου ισχύει μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη NAVTEX για το Γιαβούζ ισχύει μέχρι 20 Αυγούστου.
Μιλώντας χθες βράδυ σε δεξίωση στην Άγκυρα για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι «με όλα τα μέσα η Τουρκία θα προστατεύει τα δικαιώματα των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων, όπως έκανε πάντα, γιατί για εμάς η Κύπρος είναι εθνικός στόχος». Στη δεξίωση παρέστη το σύνολο της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, ο διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου, ο επικεφαλής του κατοχικού σώματος στρατού στην Κύπρο κ.ά. Για τη νέα προκλητική κίνηση της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια, τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, καθώς και τον αρμόδιο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε. Ισπανό πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ.
Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας τονίζοντας ότι προβληματίζεται από την εφαρμογή δηλωμένων σχεδίων της Τουρκίας για έρευνα φυσικών πόρων στην Κύπρο και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τέτοιες ενέργειες. Σε μία άλλη εξέλιξη, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητάνε από την κυβέρνηση Τραμπ να άρει το εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία που ισχύει από την περίοδο 1975 - 1976 γιατί η Κύπρος είναι φίλη και συνεργάσιμη με τη Δύση χώρα σε όλα τα θέματα. Πέραν των βουλευτών και ο γνωστός αναλυτής Μάικ Ρούμπιν σε νέο άρθρο του επισημαίνει ότι πέραν των άλλων, η Κύπρος συνέβαλε το 2006, στη διάρκεια του δεύτερου ισραηλινο λιβανικού πολέμου των 34 ημερών όταν έλαβαν χώρα αεροπορικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ εναντίον της ριζοσπαστικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο να απεγκλωβιστούν μέσω Κύπρου εκατοντάδες Αμερικανοί και άλλοι πολίτες από τις πόλεις του Λιβάνου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό και στη Λάρνακα (ως ενδιάμεσοι σταθμοί πριν επιστρέψουν στις χώρες τους).
Την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ για να εξετάσει με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε την παρέμβασή του προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στις θαλάσσιες ζώνες. Ο Πούτιν υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για μία νέα προσπάθεια εποικοδομητικού διάλογο για επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
Από πλευράς του, ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, υποστηρίζοντας το σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί προσεχώς τη Μόσχα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Μνημόνιο του ΥΠΕΞ με Τράπεζα Πειραιώς για το «1821»
ΜΝΗΜΟΝΙΟ συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση σε όλες τις εστίες της ομογένειας του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων, στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί ένα Πρόγραμμα, σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις εκδοτικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις και τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και του ιστορικού βάρους της επετείου.
Η δράση
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού από την πλευρά της θα παρουσιάσει τις επίμαχες δράσεις στις εστίες του απόδημου ελληνισμού, προκαλώντας, παράλληλα, την ενεργοποίηση των ομογενών, μέσω της συμμετοχής τους σε αυτές. Ολες οι δράσεις ψηφιοποιούνται και θα διατεθούν στην ομογένεια σε ψηφιακή μορφή. Για μία πρωτοβουλία «που θα αποτελέσει άλλη μία ευκαιρία οι απανταχού Ελληνες να γίνουν συμμέτοχοι και κοινωνοί μίας σπουδαίας στιγμής για το έθνος» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, να σχολιάζει: «Το ορόσημο των 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους δεν είναι μία ευκαιρία συμβατικών επετειακών εορτασμών. Είναι μία ιστορική στιγμή εθνικής αυτογνωσίας, αναστοχασμού, επαναπροσέγγισης και ερμηνείας, με σύγχρονο και ψύχραιμο βλέμμα, των μεγάλων στιγμών της δύσκολης, όσο και θαυμαστής αυτής πορείας. Μιας πορείας που οδήγησε στην Ελλάδα τού σήμερα. Και όλοι εμείς, οι κληρονόμοι αυτών των μεγάλων στιγμών και διαχειριστές τού σήμερα, έχουμε ευθύνη απέναντι στο μέλλον, που είναι άρρηκτα δεμένο με το παρελθόν».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ TO BARBAROS

Παρέμβαση Πούτιν ζήτησε η Λευκωσία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης και για δημιουργικό διάλογο

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbarοs Hayreddin Pasa» εισήλθε χθες τα ξημερώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX παράνομα η Τουρκία, συνοδευόμενο από ένα τουρκικό πολεμικό και ένα πλοίο υποστήριξης, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε antiNAVTEX με την οποία χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την τουρκική NAVTEX και σημειώνει πως παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα του θαλάσσιου τεμαχίου 3, ανατολικά της Αμμοχώστου και κοντά στη μέση γραμμή με τον Λίβανο. Η τουρκική NAVTEX έχει δεσμεύσει και τμήματα των θαλάσσιων τεμαχίων 2 και 13.

Στη νέα τουρκική πρόκληση αντέδρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ενώ προέτρεψε τις τουρκικές αρχές «να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αρνητική εξέλιξη

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για εξωτερικά θέματα, Πίτερ Στάνο, χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη» την «έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX» και τόνισε πως «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.».
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα τουρκική πρόκληση, του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος και του ζήτησε να παρέμβει προς την Τουρκία, προκειμένου να πειστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες της και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ανέφερε στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα για κατ' ιδίαν συνομιλίες, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ταυτόχρονα, ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα μεταβεί στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου «για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και για την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΙ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι το Barbarοs παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, με όποιον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει αυτή τη στήριξη, παραδείγματος χάριν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».

Μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε εμφατικά ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και η ΑΟΖ και αυτό είναι και το αντικείμενο του όποιου διαλόγου, για τον οποίο δήλωσε πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων». Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά «σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών».

Από την Κω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού» και τόνισε ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» και ότι «οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, δήλωσε πως «διάγουμε μια περίοδο κρίσιμη, τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Μια περίοδο κατά την οποία η χώρα οφείλει να εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας».

«Η χώρα», σημείωσε, «οφείλει να έχει μία σαφή, αλλά και σταθερή, ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές, που είναι οι γραμμές αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ωστόσο, συνεχίζεται η προκλητική ρητορική, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει χθες ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε «με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί».

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στην Αθήνα βρέθηκαν, και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ και Ραντμίλα Σεκέρινσκα, προσκεκλημένοι του Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο του 22ου Συμποσίου της Σύμης.

Ο κ. Ντίμιτροφ συναντήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ τους ήταν εξαιρετικό και πως η έλλειψη δημοσιότητας των συναντήσεων δεν οφείλεται στον κατευνασμό των όποιων ακραίων εθνικιστών Νεοδημοκρατών, αλλά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

ΝΖ
ΕΣΤΙΑ
Δένδιας: Ή Τουρκία παραβιάζει την Συνθήκη του Μοντραί!

Ol διερευνητικές συζητήσεις σε επίπεδο διπλωματών

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ οτι ή Τουρκία έχει υπερβεί την συνθήκη του Μοντραί γιά την ναυσιπλοΐα στά Στενά τοϋ Ελλησπόντου καθώς και τό οτι παραβιάζει αποφάσεις τοϋ Διεθνούς Ναυτιλιακού Όργανισμοϋ (ΙΜΟ) επεσήμανε ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, άν καί τά τοποθέτησε σέ διαφορετικό πλαίσιο άπό τήν ελληνοτουρκική διαφορά γιά τήν οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, επί της όποιας μπορεί νά γίνει διάλογος.

Είδικώτερα, μιλώντας στήν τηλεόραση του Αντί καί στούς δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Αντώνη Φουρλή καί Χρύσα Φώσκολου, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Υπάρχουν ζητήματα τά όποια μπορούμε καί πρέπει νά συζητήσουμε μέ τήν Τουρκία. Άλλά, δέν είναι στό πλαίσιο αυτού τοϋ διαλόγου, δέν είναι στό πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Υπάρχει τό θέμα τοϋ κανονισμοΰ ναυσιπλοΐας μέσα στά Στενά. Θεωρούμε οτι ή Τουρκία έχει υπερβεί τήν Συνθήκη του Μοντραί, έχει παραβιάσει ακόμη καί αποφάσεις τοΰ ΙΜΟ. Όμως, αυτά δέν τά έντάσσουμε σέ αυτό τό πλαίσιο, όμως είναι εκεί καί τά έχουμε πει στούς Τούρκους».

"Οσο γιά τόν διάλογο, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τήν επίδειξη τοΰ τρόπου συμπεριφοράς «τόν όποιο επιτάσσει τό Διεθνές Δίκαιο καί τό Δίκαιο της Θάλασσας», ό κ. Δένδιας κατέστησε σαφές οτι δέν έχουμε φθάσει «σέ ένα σημειο μέ τό όποιο νά μπορούμε νά πούμε οτι έχουμε συμφωνήσει ακόμη καί τήν έναρξη διαλόγου».

Ό υπουργός Εξωτερικών ομίλησε γιά διερευνητικές συζητήσεις, πού γίνονται σέ επίπεδο διπλωματών, σέ συνέχεια εκείνων διεκόπησαν στό 2014 μέ τουρκική υπαιτιότητα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Τί εννοώ μέ τήν έναρξη διαλόγου; Τήν επανέναρξη τοΰ διαλόγου πού διακόπηκε τό 2016, δηλαδή τών διερευνητικών συζητήσεων. Έμεΐς, άπό τήν ελληνική πλευρά μέ τόν πιό ξεκάθαρο τρόπο καί διά τοΰ Πρωθυπουργού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε πει ότι επιθυμούμε τόν διάλογο μέ τήν Τουρκία. Άλλά πάλι όχι επί παντός επιστητού. Ποιά είναι ή διαφορά μας μέ τήν Τουρκία; Ή υφαλοκρηπίδα στό Αιγαίο καί στήν Ανατολική Μεσόγειο καί οί υπερκείμενες θαλάσσιες Ζώνες».

Ό κ. Δένδιας επανέλαβε οτι ή Ελλάς δέν θά ακολουθήσει τήν Τουρκία σέ διάλογο επί παντός επιστητού, ανεφέρθη όμως στήν περίπτωση τοΰ πυρηνικού σταθμού τοΰ Άκκούγιου: «Επίσης, υπάρχουν άλλα ζητήματα γιά τά όποια θά πρέπει νά συνεννοηθούμε μέ τήν Τουρκία καί γιά τά όποια εμείς έχουμε εκφράσει θέση. Νά σας πώ ένα παράδειγμα τό όποιο δέν έχει πετύχει νά ανέβει ψηλά στό δείκτη ουτε της επικαιρότητας ούτε τοΰ ενδιαφέροντος, άλλά είναι υπαρκτό καί πραγματικό: τόν πυρηνικό σταθμό στό Άκκούγιου, τόν όποιο κατασκευάζει ή Τουρκία καί γιά τόν όποιο, σύμφωνα μέ τό ισχύον Διεθνές Δίκαιο, θά πρέπει νά υπάρξουν διασφαλίσεις ασφαλούς λειτουργίας σέ όλες τις γύρω χώρες της περιοχής. Διότι, αν συμβεί κάτι στό Άκκούγιου, τις συνέπειες δέν θά τις πληρώσει μόνο ή Τουρκία, θά τίς πληρώσει καί ή Κύπρος καί ή Ελλάδα καί τό Ισραήλ».
ΕΣΤΙΑ
Ή μελέτη Στυλιανίδη γιά την Θράκη

Τήν μελέτη του «Θράκη: τό έπόμενο βήμα...» κατέθεσε ώς πρώτο κείμενο εργασίας στήν Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τήν Θράκη ό βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Ή μελέτη αυτή πού δημοσιεύθηκε στά ελληνικά τό 2016 καί αγγλιστί τό 2018. αποτελεί δουλειά χρόνων τού Θρακιώτου πολιτικού πού παρουσιάσθηκε στό Πανεπιστήμιο Αθηνών τό 2016 υπό τήν αιγίδα τού τότε Προέδρου της 'Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση τού θεσμικού πλαισίου πού διέπει την μουσουλμανική μειονότητα μέ τήν Ιστορική έξέλιξή του καί τίς διεθνείς αξιολογήσεις, τίς βελτιωτικές πολιτικές ή τά λάθη πού έχουν γίνει στό παρελθόν, καθώς καί προτάσεις γιά τήν οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας πρότυπο. Επίσης παρουσιάζει όλα τά φυσικά καί επίκτητα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα τής περιοχής καί προτάσεις γιά τήν πλήρη καί έξυπνη αξιοποίησή τους.

Κεντρικός στόχος τής μελέτης είναι ή δημογραφική, πνευματική, αναπτυξιακή καί αμυντική θωράκισις τής Θράκης. Άπό τό 2014 μάλιστα υπάρχει ή πρότασις 57 βουλευτών γιά τήν σύσταση Διακομματικής 'Επιτροπής, κάτι πού τελικά γίνεται τώρα μέ πρωτοβουλία τού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη..

Η μελέτη τού Δρ Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη αν καί έξήντλησε ήδη καί τήν δεύτερη έκδοσή της, παραμένει επίκαιρος και χρήσιμος οδηγός γιά τήν δουλειά πού θέλει να κάνει ή Επιτροπή. Γι' αυτό ό Θράξ πολιτικός τήν απέστειλε ήδη καί στά 26 Μέλη τής Επιτροπής καθώς καί στόν Πρόεδρο τής Βουλής των Έλλήνων.
ΕΣΤΙΑ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Τέμενος καί ή ιστορική Μονή της Χώρας μέ τά έκπληκτικά ψηφιδωτά

Στάχτη στά μάτια της Δύσεως ή λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ήταν μόνον ή άρχή. Καθώς ό Έρντογάν πλησιάζει τά 20 χρόνια στήν ηγεσία της Τουρκίας, αισθάνεται άρκετά σταθερός καί σίγουρος γιά νά μην καθυστερεί άλλο τά νεο οθωμανικά σχέδιά του. Θέλει στά πρότυπα των παλαιών σουλτάνων νά δημιουργήσει νέο χαλιφάτο καί νά προβάλλει εαυτόν σάν τόν «τοποτηρητή του Προφήτου». Γιά αυτό καί προχωρεί στήν βεβήλωση καί άλλων χριστιανικών μνημείων της Κωνσταντινουπόλεως, τήν οποία όπως εγκαίρως έχει γράψει ή «Εστία» θέλει νά καταστήσει ισλαμικό κέντρο.

Ή άπόφασις του τούρκικου Συμβουλιου Έπικρατείας του αφήνει όλα τά περιθώρια. Ή άπόφασις δέν άφορα μόνον τήν Αγία Σοφία. ..Ή άπόφασις δίδει στόν Έρντογάν τήν δυνατότητα, μέ ενα διάταγμα, νά κάνει τζαμί κάθε μνημείο, διαγράφων τό βυζαντινό παρελθόν καί έξαλείφων κάθε ελληνικό απομεινάρι στήν Πόλη.

Ή ιστορική Μονή της Χώρας θά ακολουθήσει πολύ σύντομα. Τά περίφημα ψηφιδωτά της θά καλυφθούν καί αυτά. Προσβάλλουν τά πρωτόγονα ένστικτα τών πιστών της μουσουλμανικής θρησκείας. Ή Μονή της Χώρας, υπήρξε γνωστό ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι της Κωνσταντινουπόλεως. Έκτίσθη αρχικώς ως τμήμα μοναστηριακού συγκροτήματος εξω άπό τά τείχη τής Κωνσταντινουπόλεως, στά νότια του Κερατίου Κόλπου.Ή πλήρης ονομασία της είναι Εκκλησία τοΰ Αγίου Σωτήρος εν τή Χώρα , όπου τό έν τη χώρα σημαίνει ότι είναι εκτός τών τειχών τής Πόλεως. ' Ηταν βεβαίως εκτός των παλαιών τειχών της Κωνσταντινουπόλεως. Μετά την άλωση δ Μωάμεθ επιδεικνύων τη ν ί'δια ισλαμική μονομανία πού έχει σήμερα ό Έρντογάν, έκανε καί τήν Μονή της Χώρας τζαμί. Όπο3ς τζαμιά έκανε όλους τούς χριστιανικούς ναούς πού δέν κα τεδάφισε τό ισλαμικό μένος. Τήν ονόμασε Καριγιέ τζαμί. Ασβέ στης καί γύψος ήλθαν νά καλύψουν τά ψηφιδωτά πού οί Αυτοκράτορες, της δυναστείας των Κομνηνών κυρίως, φρόντισαν νά φιλοτεχνηθούν, ώς έργα αιωνίου σεβασμού πρός τήν Θεότητα.

Όπως και ή Αγία Σοφία, κατά τήν δεκαετία τοΰ 1930, ήταν άπό τούς παλαιούς βυζαντινούς χώρους λατρείας πού έγιναν μου σεία. Τά περίφημα ψηφιδωτά άρχισαν νά άποκαλύπτονται. Τώρα οί νεο οθωμανοί είναι έτοιμοι νά τά καλύψουν καί πάλι. Ό Έρντογάν, μέ τήν υπογραφή τού σχετικού διατάγματος, θά σημάνει τήν έναρξη της νέας βεβηλώσεως. Αυτός ό Έρντογάν τήν ίδια στιγμή ρίχνει στάχτη στά μά τια της Δύσεως καί τά δικά μας, άναγγέλλων δτι θά γίνει τόν Δεκαπενταύγουστο ή Θεία Λειτουργία στήν Παναγία Σουμελά, στόν Πόντο. Ανταλλάσσει μέ μία ήμερα χριστιανικής λατρεί ας τήν καταστροφή καί τήν βεβήλωση ναών καί μοναστηριών. Γιατί ή Μονή της Χώρας δέν θά είναι ή τελευταία. Όπως ή Αγία Σοφία ήταν άπλώς ή πρώτη. Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία τό γεγονός ότι ό Έρντογάν επέλεξε γιά τήν απατηλή του κίνηση καλής θελήσεως τήν Παναγία Σουμελά καί όχι μιάν εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Γιατί τήν Κωνσταντινούπολη θέλει νά κάνει κέντρο τού ίσλάμ καί άπό αυτήν θέλει νά εξαλεί ψει τό χριστιανικό παρελθόν. Ή διατήρησις κάποιων άναμνή σεων στά βάθη της Μικράς Ασίας δέν επηρεάζει τά σχέδιά του. Άν καί υπήρξαν στό περιβάλλον του φωνές προφανώς κατευθυ νόμενες πού ήθελαν τήν Παναγία Σουμελά μεντρεσέ , ισλα μικό ιεροδιδασκαλεΐο.

Στό σημείο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη μία παρατήρηση. Υπήρξαν πολλοί πού μίλησαν γιά τόν Οικουμενικό Πατριάρχη. Έπέκριναν ενίοτε, καί σε βαθμό άπρεπείας, τήν σιωπή του γιά τήν Αγία Σοφία καί τήν ταχύτητα μέ τήν όποια άπεδέχθη τήν άδεια γιά τήν λειτουργία στήν Παναγία Σουμελά. Προφανώς ΄όλοι αυτοί οί επικριτές δέν έχουν συναίσθηση τοΰ γεγονότος οτι τό Πατριαρχείο τελεί σέ όμηρεία, καί ό ίδιος ό Πατριάρχης σέ καθεστώς αιχμαλωσίας. Καί μάλιστα υπό τήν μπότα τών βαρβάρων Τούρκων. Τί περιθώρια κινήσεων καί δηλώσεων εχει αραγε; Όσα είχε καί ό έθνομάρτυς Γρηγόριος Ε’ τόν όποιο λυντσάρισε ό τουρκικός όχλος. Καί ό όποιος είχε άφορίσει τήν Επανάσταση τοΰ 1821, σέ μιά προσπάθεια νά προστατεύσει τους 'Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως άπό τήν μανία τοΰ σουλτάνου. Καί όμως ό κλήρος ήταν, πού κατ' εντολή τοΰ Γρηγορίου Ε', ύπέθαλψε τήν επανάσταση μέ τούς μοναχούς νά γίνονται οί αγγελιαφόροι τών Φιλικών καί τούς ιερείς νά κάνουν λάβαρα τά έξαπτέρυγα καί νά ευλογούν τά ελληνικά όπλα σέ κάθε πόλη καί σέ κάθε χωριό.' Άς μήv τά ξεχνοΰμε αυτά όταν ή γλώσσα ορισμένων προτρέχει της διανοίας στήν κριτική πού άσκοΰν στόν Πατριάρχη.
ΕΣΤΙΑ
Νέες πιέσεις στήν τουρκική λίρα

ΝΕΕΣ ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην ήδη «ασθενική» τουρκική λίρα, ή όποία έπειτα άπό δύο μήνες οριακής σταθερότητας δοκίμαζε χθές'ξανά τό ψυχολογικό δριο των 7 δολλαρίων καί υποχωρούσε σέ χαμηλά έπίπε δα ρεκόρ έναντι του εύρώ, ξυπνώντας στήν' Άγκυρα μνήμες άπό τήν κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος τόν Αύγουστο τοϋ 2018!

Μιλώντας τήν Τετάρτη βέβαια ό διοικητής τής τουρκικής κεντρικής τραπέζης Μουράτ Ουισάλ έσπευδε νά υποβαθμίσει τίς ανησυχίες γιά τά χαμηλά συναλλαγματικά άποθέματά της, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογικό αυτά νά διακυμαίνονται στήν διάρκεια μίας πανδημίας. Ωστόσο, ό Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης δέν ανεφέρθη στήν υποχώρηση τής ισοτιμίας τής λίρας κατά 1,8% αυτή τήν εβδομάδα, ή όποία θά μπορούσε νά ασκήσει περαιτέρω πίεση σέ αυτά τά αποθέματα.

"Οσο κι άν επιχειρεί ή Άγκυρα νά κρύψει κάτω άπό τό... χαλί τήν ζοφερή οικονομική πραγματικότητα πού αποτυπώνεται στήν χώρα, σύμφωνα μέ τό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό αντίκτυπος του νέου κορωνόϊοϋ άναμένεται φέτος νά προκαλέσει συρρίκνωση τής τουρκικής οικονομίας κατά 5%! Συγχρόνως, οίκος S&P Global προβλέπει οτι τό έλλειμμα στόν τουρκικό προϋπολογισμό θά φθάσει στό έπίπεδο ρεκόρ τοϋ 5% τοϋ ΑΕΠ. «Υπάρχει, στόσο, κάποια ελπίδα» μετέδιδε χθές τό Reuters.

Ή βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγώτερο άπό τόν άναμενόμενο τόν Μάιο καίοι χαμηλές τιμές τοΰ άργοϋ άναμένεται νά βοηθήσουν τή χώρα ή όποία είναι εξαρτημένη άπό τό πετρέλαιο. Ή βουτιά τής λίρας ομως περιπλέκει τήν άπο πληρωμή τοΰ χρέους τής κυβερνήσεως καί των εταιρειών πού εχει συναφθεί σέ σκληρό νόμισμα. Τά δάνεια σέ ξένο συνάλλαγμα άντιστοιχοϋσαν περίπου στό 37% τοϋ συνολικού χρέους τών Τούρκων τόν Απρίλιο, συμφώνως πρός τήν εκτίμηση τής S&P Global, ή όποία άναφέρει αυτό ως βασικό κίνδυνο γιά τίς τράπεζες τής χώρας. Ή λίρα είναι γιά πολύ καιρό όμηρος τής πολιτικής, τόνιζε χθές τό Reuters.
ΕΣΤΙΑ
Επιπτώσεις στο μεταναστευτικό έχει ή πανδημία

ΣΟΒΑΡΕΣ επιπτώσεις καί στό μεταναστευτικό προσφυγικό φαίνεται πώς προκαλεί πιά ή συνεχιζόμενη υγειονομική καί οικονομική κρίσις πού προκαλεί ή έξάπλωσις της πανδημίας τοΰ νέου κορωνοϊοϋ. Γεγονός πού κατεγράφετο τήν Τετάρτη σέ δελτίο Τύπου πού εξέδωσε γιά τό θέμα καί δημοσιοποίησε τό ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα μέ τά ιταλικά μέσα ενημερώσεως, πολλοί πρόσφυγες καί μετανάστες αποβιβάζονται πιά στίς άκτές της Λαμπεντούζα, πολλές φορές υπό τά βλέμματα των λουσμένων πού εν μέσω θέρους έχουν επισκεφθεί τό νησί, ενώ όπως σημείωνε τό Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας οί «αυτόνομες αποβιβάσεις στις ιταλικές άκτές έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί μέσα σέ πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αναφερόμενο βεβαίως στίς μικρές βάρκες πού διαπλέουν τήν Μεσόγειο αναχωρώντας άπό τίς άκτές χωρών της βορείου Αφρικής χωρίς νά άνα χαιτίζονται.

Σχεδόν οι μισοί άπό τούς περίπου 11.000 μετανάστες πού άπεβιβάσθησαν στήνΙταλία τήν περασμένη εβδομάδα άνεχώρησαν άπό τήν Τυνησία, καί στήν πλειονότητά τους είναι Τυνήσιοι, κατά τά επίσημα στοιχεία. Ένώ ο! περισσότεροι άπό τούς υπολοίπους άνεχώρησαν άπό τήν Λιβύη.

«Ή EE πρέπει νά επιληφθεί τοΰ ζητήματος αύτοϋ άμέσως», νά προχωρήσει τήν ανακατανομή τών νεοαφιχθέντων, «ειδικά σέ αυτή τήν φάση υψηλού υγειονομικού κινδύνου», τόνιζε μέ άνάρτησή του στό Facebook άναφερόμενος στό θέμα υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντί Μάιο.

Αξίζει νά σημειωθεί πώς ή υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συνηντήθη τήν περασμένη Δευτέρα μέ τόν πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ καί τόν ύπουργό Έσωτερικών της κυβερνήσεως του στήν Καρχηδόνα γιά νά εκφράσει τήν έντονη άνησυχία της Ρώμης γιά τήν ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών άπό τήν άφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 Εισβολή των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Έβγαλαν το «Barbaros» σε περιοχή που δέσμευσαν με παράνομη NAVTEX παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Αποφασισμένη να βάλει «φωτιά» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μοιάζει να είναι περισσότερο από ποτέ η Άγκυρα, οδηγούμενη από τον άκρατο νεοοθωμανικό επεκτατισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», συνοδευόμενο από ένα πολεμικό πλοίο και ακόμη ένα σκάφος υποστήριξης, εισήλθε λοιπόν από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία μιας χώρας κράτους-μέλους της Ε.Ε. Κατά τη NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική μας χώρα, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τη συνήθη πρακτική, βέβαια, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX πριν από δύο μέρες anti-NAVTEX, η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική NAVTEX παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» κινούνταν ανοιχτά της Κύπρου, το Anadolu μετέδιδε δήλωση του Ερντογάν, που προκαλώντας τόνιζε ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί». Συγχρόνως και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνιζε ότι «είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή».

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα (χθες) μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών». Στη διάρκειά της ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Υποσχέθηκε δε πως θα παρέμβει προς τον Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί πως την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων.

Χλιαρή αντίδραση από την Κομισιόν, που είδε ως «αρνητική εξέλιξη» τη νέα πρόκληση του Ερντογάν

Η ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ πλέον ευρωπαϊκή δειλία απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτυπώθηκε ακόμη μία φορά χθες μέσα από την απολύτως απαράδεκτη δήλωση που έκανε με φόντο την εισβολή του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. Δήλωση που συγχρόνως αποκάλυψε ότι, όταν οι Βρυξέλλες πρόκειται να τοποθετηθούν απέναντι στην Τουρκία, τότε απλώς συμπεριφέρονται σαν να διαχωρίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε κράτη μέλη δύο ταχυτήτων.

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε λοιπόν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου», όταν ρωτήθηκε σχετικά κι ενώ γνωρίζει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κράτους-μέλους της Ε.Ε. Επιχειρώντας ωστόσο ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.» και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και ης δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν καμιά διάθεση να... στενοχωρήσουν τον Ερντογάν, αρκούμενες και αυτές σε τυπικές, χλιαρές δηλώσεις που κινούνται στο όριο των εκκλήσεων προς την Άγκυρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία πήγε να δει ως τζαμι την Αγια-Σοφιά

ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί επιδοκίμασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, επισκεπτόμενος την Τετάρτη ως... τουρίστας και διαψεύδοντας στην πράξη όσους στην Ελλάδα μιλούν για «ξεσηκωμό» της Δύσης κατά του Ερντογάν λόγω της απόφασης του αυτής. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης δεν πήγε μόνος του αλλά συνοδευόταν από τη γενική πρόξενο της χώρας του στην Τουρκία Ντάρια Νταρνέλ και όλο το προσωπικό της πρεσβείας!

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία μόνο σαν χαστούκι μπορεί να γίνει αποδεκτή στη χώρα μας καν η οποία δημιουργεί εύλογη αμφιβολία για τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας την οποία ισχυρίζεται ότι έχει πετύχει η κυβέρνηση.

Τον υποδέχτηκαν προφανώς όλο χαρά ο ιμάμης του «τζαμιού» Μεχμέτ Μπουνικαλίν και ο Τούρκος διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού της Κωνσταντινούπολης Τσοσκούν Γιλμάζ. Η αμερικανική αντιπροσωπία, που ως σκοπό είχε να νομιμοποιήσει στα μάτια των δυτικών τουριστών τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε όλους, μπήκε από την πύλη που υπάρχει για τουρίστες και έμεινε 45 λεπτά.

Η επίσκεψη έγινε μόλις πέντε ημέρες μετά την πρώτη προσευχή της προηγούμενης Παρασκευής και τα τουρκικά μέσα έσπευσαν να την κεφαλαιοποιήσουν προ βάλλοντάς την διεθνώς ως το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το «μνημείο».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Τραμπ βλέπει νοθεία και ζητεί αναβολή των εκλογών

Η επιστολική ψήφος στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ - Στο Κογκρέσο πλέον το «μπαλάκι» της απόφασης

Από τη Θεανώ Καρούτα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην αμερικανική πολιτική σκηνή η νύξη του Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενης αναβολής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο, εάν συμβεί, θα αποτελέσει μια «ιδιότυπη πρώτη» στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η επιστολική ψήφος, μια συνθήκη η οποία θα επιβληθεί λόγω των μέτρων αναχαίτισης του κορονοϊού, κρύβει τον κίνδυνο της νοθείας! «Με την ψήφο δι’ αλληλογραφίας οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία» έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;», παρά το γεγονός ότι με βάση το Σύνταγμα μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει την αναβολή των προεδρικών εκλογών. Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε βουτιά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή 0,65 ο με το άνοιγμα και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή 0,88%.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί στην εξουσία» ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι. Τις αντιδρά σεις έσπευσε να μετριάσει εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, διασαφηνίζοντας στο CNN ότι ο πρόεδρος «απλώς έθεσε ένα ερώτημα». Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου είναι πολλά.

Εκτός της κακής διαχείρισης της πανδημίας, την οποία του χρεώνουν κάποιοι, και η οικονομία, το δυνατό χάρη της εκστρατείας του στην προ Covid-19 εποχή, δεν πηγαίνει πλέον καλά. Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί χρωστούν συνολικά 21,5 δισ. δολάρια σε καταβολές ενοικίων προηγούμενων μηνών, ενώ δεδομένου πως σήμερα λήγει η καταβολή του ομοσπονδιακού εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων, γίνεται ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση των αστέγων σε βαθμό που δεν έχει καταγραφεί ξανά.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα κατατέθηκαν 1.430.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ξεπερνώντας και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η Τουρκία μετέφερε την ένταση στα κυπριακά ύδατα

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους
Χ. Ακάρ: Έρευνες ως εγγυήτρια χώρα

Από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κυπριακή ΑΟΖ μετέφερε την ένταση η Τουρκία, καθώς το ερευνητικό Μπαρμπαρός βρίσκεται από χθες στα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Προβληματισμό προκάλεσε εν τω μεταξύ δημοσίευμα έγκυρης γερμανικής εφημερίδας που προεξοφλεί υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της επήρειας των μικρών νησιών στην ΑΟΖ. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους» διαμηνύει ο Ερντογάν.

Πιστή στην πρακτική της απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων η Τουρκία μετέφερε την κρίση από τα ελληνικά στα κυπριακά ύδατα στέλνοντας το Μπαρμπαρός για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό που συνοδεύεται από βοηθητικό σκάφος σκοπεύει να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 6 το γεωτρύπανο Γιαβούζ για γεωτρήσεις εντοπισμού φυσικού αερίου. Μάλιστα, n Τουρκία επιχειρεί να ενδύσει τις παράνομές ενέργειές της με μανδύα νομιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι είναι «δικαίωμα» της Τουρκίας να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή ως εγγυήτρια χώρα του «ψευδοκράτους». Η Αθήνα, πάντως, καταδίκασε την πλεύση του Μπαρμπαρός στα κυπριακά ύδατα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που έκανε λόγο για «έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας και διαβεβαίωσε ότι n Ελλάδα «θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πούτιν σε Αναστασιάδη: Θα μιλήσω στον Ερντογάν
Αντιδρώντας στη νέα κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησαν τηλεφωνικά προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και για τις πρόσφατες επαφές του με τον Γάλλο Προέδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος στήριξε απερίφραστα τις ελληνικές θέσεις και κάλεσε την EE να δράσει αποφασιστικά κατά της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που του έθιξε.

Ερντογάν: Η χώρα μας θα ζήσει καινούριες νίκες
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δήλωσε προκλητικά ότι οι κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο θα του αποφέρουν «νίκη», όπως συνέβη, κατά τον ίδιο, και στην περίπτωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η χώρα μας θα ζήσει καινούριες νίκες τον Αύγουστο. Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» είπε ο Τούρκος Προέδρος και πρόσθεσε απειλητικά: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους αυτό που ξεκινήσαμε».

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung
Την άποψη ότι ο Ερντογάν θα βγει νικητής από την κρίση στο Αιγαίο εξέφρασε, όμως, και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προκαλώντας προβληματισμό στην Αθήνα.

«H Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρο θα πρέπει να συνομιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως π Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη» τόνισε σε σχόλιο της η κεντροαριστερή εφημερίδα του Μονάχου.

Στην Ελλάδα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί σε διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Άγκυρα. Στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα με την Τουρκία έχει μονάχα μία διάφορα, «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού». Επίσης, υπογράμμισε ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες».

Ελλάδα - ΗΠΑ
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διάλογου Ελλάδας - ΗΠΑ με τις δύο πλευρές να εκφράζουν ικανοποίηση για την πορεία του διαλόγου αλλά και τη βούληση εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Τις εργασίες της διάσκεψης χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιόννης. ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η ΓΓ Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος. S1D:13672062

Οι S-400 δεν προστάτεψαν το τουρκικό νόμισμα
Εξακολουθεί να εξετάζει το ζήτημα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 η Ουάσιγκτον, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, ο Πομπέο είπε πως «εξακολουθούμε να μελετάμε πώς να εφαρμόσουμε κυρώσεις προκειμένου να επιτύχουμε τον τελικό στόχο μας». Η αγορά από τουρκικής πλευράς των ρωσικών S-400 έχει εντείνει την κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, με το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων να έχει παίξει ρόλο στις πιέσεις που έχει κατά καιρούς δεχθεί η τουρκική λίρα. Η αναζωπύρωση μάλιστα τις τελευταίες ημέρες των πιέσεων αυτών, μετά από δύο μήνες σχετικής νομισματικής σταθερότητας, έχει δημιουργήσει σκηνικά το οποίο θυμίζει την κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018. Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 0,5% στις 7,0050 ως προς το δολάριο, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλό έναντι του ευρώ (8,2408).
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας υποχώρησαν στα 28,7 δια. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

Ε.Ε.: Αρνητική εξέλιξη

Του Νίκου Μπέλλου

Αρνητική εξέλιξη, που σκιάζει την υπόσχεση που έδωσε η Άγκυρα στην E.E. για μείωση των εντάσεων στην περιοχή, χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τη νέα NAVTEX της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που κλήθηκε να σχολιάσει τις εξερευνητικές δραστηριότητες πχ Τουρκίας, απαιτείται αποκλιμάκωση για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή κα τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος έπειτα από εντολή που έλαβε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της E.E. να αναζητήσει τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ήρθε σε επαφή την περασμένη βδομάδα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη μείωσης των εντάσεων.

Ωστόσο, συνέχισε, η έκδοση την Τρίτη από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX γη σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου χρήσιμη κα σκιάζει την προηγουμένη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου γη την αναστολή τέτοιων ενεργειακών εξερευνήσεων. Η έκδοση νέας NAVTEX ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη, ενώ έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της E.Ε, ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της E.E. στις 13 Ιουλίου, έπειτα από σχετικό ελληνικό αίτημα, ο κ. Μπορέλ ανέλαβε να προετοιμάσει σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
ΤΑ ΝΕΑ
«Ορούτς Ρέις» - «Μπαρμπαρός»: δύο προκλήσεις με διαφορές
Στην πρώτη περίπτωση ενδεχόμενη είσοδοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα υποχρέωνε την Αθήνα σε στρατιωτική δράση ενώ στη δεύτερη περίπτωση η Τουρκία εκμεταλλεύεται την περιορισμένη δυνατότητα στρατιωτικής αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας
 ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Ξεχωριστά γεγονότα χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι της ελληνικής διπλωματίας τη Navtex για το «Ορουτς Ρέις» και την αντίστοιχη για το «Μπαρμπαρός». Για την Αθήνα η κίνηση της Τουρκίας να μην εφαρμόσει τη Navtex για το «Ορούτς Ρέις» ερμηνεύεται ως κίνηση αποκλιμάκωσης, ωστόσο το γεγονός ότι δυναμιτίζεται από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ εγείρει εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές διαθέσεις της Αγκυρας για εκτόνωση της έντασης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δείχνει διατεθειμένος για επιστροφή στην ένταση. Στο μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές των μουσουλμάνων, τη γιορτή της θυσίας, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας, επιμένοντας στις εμπρηστικές δηλώσεις, δείχνοντας πρόθυμος να θυσιάσει την αποκλιμάκωση. Ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας».
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικό ερευνητικό, στην προκειμένη περίπτωση το «Μπαρμπαρός», παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι εν λόγω ενέργειες έχουν χαρακτηριστεί από τη Λευκωσία ως τρίτη εισβολή, με την Αγκυρα να επεκτείνει τα τετελεσμένα της κατοχής και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Στόχος μέσω του εκβιασμού των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που εκμεταλλεύεται την περιορισμένη δυνατότητα στρατιωτικής αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να υποχρεώσει τη Λευκωσία σε αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος και συμπερίληψη του ζητήματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Σύμμαχος» της Τουρκίας την παρούσα περίοδο η πανδημία, που έχει υποχρεώσει τις νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες να κάνουν ένα βήμα πίσω από τον σχεδιασμό τους. Η Λευκωσία αξιοποιεί τα διπλωματικά μέσα και επιζητά καταγγελία και μέτρα εναντίον της Αγκυρας από τη διεθνή κοινότητα, εντείνοντας τις προσπάθειές της προς την πλευρά του OHE και της EE, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει στρατικοποίηση της κρίσης.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο, η κατάσταση είναι μάλλον πιο επικίνδυνη. Ενδεχόμενη είσοδος του «Ορούτς Ρέις» σε ύδατα ελληνικής κυριαρχίας θα υποχρέωνε την Αθήνα να αντιδράσει και στρατιωτικά για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μία σπίθα που θα οδηγήσει σε νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ωστόσο θα έδειχνε να εξυπηρετεί τους σκοπούς της Τουρκίας που εμφανίζεται να επιδιώκει έκρηξη εδώ και περίπου έναν χρόνο.  Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο η στρατιωτική αδυναμία της Λευκωσίας και η συνήθεια της διεθνούς κοινότητας να ανέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής, επί 46 χρόνια, ενθαρρύνουν τις τουρκικές επιδιώξεις και τι συνέπειες επιφέρουν.
Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συνεχής είναι και η επικοινωνία των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η Κομισιόν, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης. «Βαθιά προβληματισμένες» δηλώνουν λόγω των τουρκικών κινήσεων οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Αγκυρα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις.
Παρέμβαση της Μόσχας προς την Τουρκία ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αναστασιάδης σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Κύπρο. Πρόσκληση για επίσκεψη στη Ρωσία αποδέχθηκε και ο Αναστασιάδης.
ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ
Είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις
TOY ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Στην υλοποίηση της νέας προκλητικής της ενέργειας προχωράει από χθες η Τουρκία, αφού από το πρωί τβ τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbarοs Hayreddin Pasa, πλέει στα ανατολικά της Αμμοχώστου στο ερευνητικό τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο σχεδιασμός των Τούρκων, όπως ανακοινώθηκε με τη Navtex που εξέδωσαν, είναι να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Το Barbarοs συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από ένα τουρκικό πλοίο.
Όπως είναι πρόδηλο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωράει σε μία νέα επιθετική ενέργεια αφού το Ορουτς Ρέις χάρη στη δυναμική ελληνική αντίδραση δεν απέπλευσε ποτέ για τη θάλασσα του Καστελλορίζου σε μία περιοχή όπου γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα συναντήσει εμπόδια. Εκμεταλλεύεται δηλαδή το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απαντήσει στρατιωτικά για να αποτρέψει μία έρευνα. Και βέβαια ο τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι και οι αντιδράσεις της EE και άλλων μεγάλων δυνάμεων δεν μεταφράζονται, τουλάχιστον εγκαίρως, σε μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό έχει συμβεί εξάλλου και στο πρόσφατο παρελθόν. Μολονότι, η Ευρώπη και άλλες χώρες κατήγγειλαν την Αγκυρα για τις παράνομες ενέργειες και την καλούσαν να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία και έρευνες πραγματοποίησε στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γεωτρήσεις.
Σ' αυτή την κατεύθυνση ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε προχθές ότι «οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Κύπρου είναι δικαίωμα της Αγκυρας». Και πρόσθεσε «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο».
Υπό αυτά τα δεδομένα η Λευκωσία επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο και γι' αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αλλεπάλληλες επαφές με στόχο να καταγγελθεί η νέα τουρκική παράνομη ενέργεια. Ο κύπριος πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
ΤΑ ΝΕΑ
Ο ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ελλάς - Γαλλία συμμαχία τον... Σεπτέμβριο
 ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Το μήνυμα στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκικά προκλητικότητα, γραμμένο μάλιστα στα ελληνικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της περαιτέρω εμβάθυνσης των ελληνογαλλικών σχέσεων των τελευταίων μηνών. Ο κοινός βηματισμός Αθήνας Παρισιού θα επισφραγιστεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Αμυνας, με την υπογραφή της αμυντικής στρατηγικής συμφωνίας και συνεργασίας των δύο πλευρών, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου.
Η υπογραφή της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει πολλά θέματα, από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι και ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής της μιας πλευράς στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικού επεισοδίου είχε άλλωστε συμφωνηθεί στο ανώτατο επίπεδο στη συνάντηση Μακρόν Μητσοτάκη στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο. Ειδικά το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι ένα θέμα που καίει την Ελλάδα λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, αυτό το πεδίο πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί να έρθει την άνοιξη στην Αθήνα, όμως η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊου. Πληροφορίες ανέφεραν στη συνέχεια ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Ιούλιο μαζί με μία θετική απάντηση της Αθήνας για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra. Αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Ταυτόχρονα, συμφωνά με κυβερνητικές διαρροές η Αθήνα ενημέρωσε το Παρίσι ότι σ' αυτή τη φάση η αγορά δυο φρεγατών με κόστος περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι απαγορευτική.
ΤΑ ΝΕΑ
«Τιμωρεί» τη Γερμανία με απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών
Ανταπόκριση  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στο Βερολίνο περίμεναν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας τη συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων του προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία. Αλλά δεν περίμεναν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρει 12.000 στρατιώτες, αισθητά περισσότερους από όσους υπολόγιζε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Η απόσυρση του 113 των Αμερικανών από το γερμανικό έδαφος είναι η «τιμωρία» του Τραμπ γιατί η Γερμανία δεν ανέβασε ακόμη τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του προϋπολογισμού που είναι ο κατευθυντήριος στόχος για τις χώρες μέλη του NATO.
Αιφνιδιασμός δεν ήταν. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε διαγνώσει ήδη πριν από τριάμισι χρόνια ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ οι παραδοσιακοί δεσμοί της Γερμανίας και της Ευρώπης με τις ΗΠΑ είναι παρελθόν. «Οι εποχές που μπορούσαμε να στηριχτούμε πλήρως σε άλλους παρήλθαν», είχε διαπιστώσει με απογοήτευση τον Μάιο του 2017 μετά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7. Οι Ευρωπαίοι «πρέπει να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους», ήταν το συμπέρασμα της καγκελαρίου από την πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στο φόρουμ των εφτά ισχυρών του πλανήτη.
Στο Βερολίνο δεν αποκλείουν κάποια διόρθωση των σχεδίων της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ CDU επισήμανε ότι «αρκετοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ιδιαίτερα απότομη απόφαση» του Τραμπ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τη χαρακτηρίζει «νέο καμπανάκι», αλλά θεωρεί ότι δεν είναι «λόγος πανικού». Σε κάθε περίπτωση και ο Μερτς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να φροντίσουν περισσότερο για την ασφάλειά τους. «Δεν μπορούμε να αφεθούμε ότι θα το αναλάβουν οι Αμερικανοί για μας», είπε ο Μερτς στο γέρμανικό ραδιόφωνο, «Ντόιτσλαντφουνκ». Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, βλέπει στα σχέδια του Τραμπ την ευκαιρία για την αμυντική ισχυροποίηση της Ευρώπης. Δήλωσε βέβαια απογοητευμένος από την αμερικανική απόφαση, αλλά δεν χρειάζονται μεμψιμοιρίες. Είναι καιρός, η Ευρώπη να ενισχύσει τον ρόλο της στον κόσμο και να σταθεί στα δικά της πόδια , είπε ο Ροτ.
Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να θέσει τη Γερμανία πολιτικά υπό πίεση, υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Χέλμιχ, ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα θέματα άμυνας. «Η απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία δεν αποδυναμώνει την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», είπε ο Χέλμιχ. Αμφιβάλει μάλιστα ότι τα σχέδια θα υλοποιηθούν άμεσα, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι στη βελγική πόλη Μονς δεν υπάρχουν καν τα κτίρια για τη μεταφορά του αμερικάνικου Αρχηγείου για την Ευρώπη και την Αφρική, το οποίο έχει την έδρα του στη Στουτγάρδη.
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ένα τμήμα των 12.000 αμερικανών στρατιωτών θα μεταφερθούν στην Πολωνία και στην Ιταλία, ενώ ένα σημαντικό τμήμα θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ.
Με ικανοποίηση αντέδρασε η ρωσική κυβέρνηση στα αμερικανικά σχέδια. Οσο λιγότεροι αμερικανοί στρατιώτες είναι σταθμευμένοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τόσο πιο ήσυχα θα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη δήλωσε χθες στη Μόσχα ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Προς το παρόν, πάντως, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα υλοποιηθούν τα σχέδια του Τραμπ. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το οικονομικό σκέλος των σχεδίων και υπάρχουν ήδη κινήσεις να μπλοκαριστούν ή να καθυστερήσουν για τρεις μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές με την ελπίδα ότι θα τις κερδίσει ο αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.
ΤΑ ΝΕΑ
 ΡΩΣΙΑ
9 χρόνια φυλακή σε αμερικανό πεζοναύτη
Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε φυλάκιση εννέα ετών έναν αμερικανό πρώην πεζοναύτη που κατηγορείτο για επίθεση εναντίον δύο αστυνομικών. Η βαριά αυτή ποινή ανακοινώνεται μερικές εβδομάδες μετά την καταδίκη ενός άλλου Αμερικανού, του Πολ Ουίλαν, σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπεία. Μετά την ετυμηγορία, ο 29χρονος Τρέβορ Ριντ, που στεκόταν πίσω από ένα μεταλλικό πλέγμα, χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή πολιτική και είπε ότι θα ασκήσει έφεση, «θέλω να ζητήσω την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε. Η ρωσίδα φίλη του κατηγορουμένου, Αλίνα Τσιμπουλνίκ, ξέσπασε σε λυγμούς μετά την ανακοίνωση της ποινής. «Είστε σοβαροί;» αναφώνησε.
ΤΑ ΝΕΑ
 ΙΤΑΛΙΑ
Στέλνουν στο εδώλιο τον Ματέο Σαλβίνι
Mε 148 ψήφους υπέρ, 141 κατά και μία αποχή, η Γερουσία της Ρώμης άναψε το πράσινο φως στην παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβινι. Η όλη υπόθεση αφορά την άρνηση του Σαλβίνι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, το περασμένο καλοκαίρι, να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίου ΜΚΟ, που μετέφερε πάνω από εκατό μετανάστες και πρόσφυγες. Εξαιτίας της απαγόρευσης του Σαλβίνι, επί σχεδόν τρεις εβδομάδες δεν μπόρεσαν να κατέβουν από το πλοίο της ΜΚΟ που τους είχε διασώσει και ζητούσε την απαραίτητη άδεια για να τους μεταφέρει σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας. Η ιταλική Δικαιοσύνη, τώρα, θα πρέπει να λάβει την οριστική απόφαση για το αν ο αρχηγός της Λέγκας θα πρέπει να δικαστεί για στέρηση ατομικής ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου