Σελίδες

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 Ανοίγει την ατζέντα η Άγκυρα

Δηλώσεις Καλίν για τις τουρκικές στοχεύσεις μετά την τριμερή στο Βερολίνο

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

«Εμείς κατ' αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων , ανέφερε, μεταξύ άλλων», ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και στενός συνεργάτης του, Ιμπραήμ Καλίν.

Στο μήνυμα για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται ενέργειες που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου».


Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο ήταν επακόλουθο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, μάλιστα, θα ακολουθήσουν και άλλες, σύμφωνα με όλα όσα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και στενός συνεργάτης του, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, n τριμερής αυτή ήταν σημαντικό βήμα και σε αυτήν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις , ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων».

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά κάποιες φορές η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν», είπε ο κ. Καλίν, ο οποίος, ωστόσο, έβαλε μια σειρά από ζητήματα τα οποία η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει.

Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε στις διερευνητικές και τις συζητήσεις για τα MOE μεταξύ στρατιωτικών αρχών του παρελθόντος. «Εμείς κατ' αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλίν.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Καλίν επισήμανε ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν ιστορική και αν ωριμάσουν οι συνθήκες τέτοιες μπορεί να συναφθούν και με άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικές επιτροπές, απαρτιζόμενες από αυτόδιοικητικά στελέχη και στρατιωτικούς από Ελλάδα και Τουρκία, συναντώνται σήμερα στα Υψαλα για το ζήτημα της διευθέτησης του ζητήματος που προέκυψε στο Μελισσοκομείο.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και της τουρκικής ο αντιπεριφερειάρχης Υψάλων Ενίς Ασλάν Τατάρ. Αύριο θα γίνει και δεύτερη συνάντηση, στην Αλεξανδρούπολη.

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και τις εγκληματικές και χρόνιες συνέπειές της, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στο δικό του μήνυμα ότι σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί , ενώ πρόσθεσε « πως τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός διεθνούς δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Αλλά και ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα αναλάβει τη δαπάνη ανεγέρσεως στη γενέτειρά του Ίμβρο μιας Στέγης Φροντίδας Ηλικιωμένων. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος επισκεπτόμενος το χωριό του, τους Αγίους Θεόδωρους Ίμβρου, μετά τον εσπερινό, που τελέστηκε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του νέου μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 Ετοιμάζεται για τη Σύρτη η Τουρκία

Πράσινο φως από Λευκό Οίκο για πιο ενεργό δράση της Άγκυρας στη Λιβύη

Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την ανάπτυξη στρατευμάτων στο «στρατηγικό δυτικό μέτωπο».

Τριπολη. Κινήσεις με στόχο την προετοιμασία στρατιωτικής κατάληψης της Σύρτης πραγματοποιεί η Άγκυρα. Η ιστοσελίδα Tactical Report, που μεταφέρει πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το πράσινο φως του Λευκού Οίκου για την ανάληψη πιο ενεργού δράσης στη Λιβύη.

Παράλληλα, όμως, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε για το ίδιο θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, με τον οποίο συμφώνησαν να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Λιβύη και να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Λίγο αργότερα, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο στρατηγικό δυτικό μέτωπο , προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Στόχος του στρατεύματος η πάταξη «εγκληματικών παραστρατιωτικών ομάδων» και «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων». Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Τρίπολης έλαβαν το Σαββατοκύριακο θέσεις πιο κοντά στη Σύρτη, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στο κέντρο της χώρας, το οποίο επιδιώκουν να καταλάβουν σε συνεργασία με την Τουρκία, ως εφαλτήριο για την ανακατάληψη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Αμερικανική έκθεση εκτιμά ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η Τουρκία τοποθέτησε στη Λιβύη 3.500 - 3.800 μισθοφόρους από τη Συρία, οι οποίοι βοήθησαν στην απώθηση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης.

Για τη συνέχεια, υπάρχει το ενδεχόμενο αποστολής Σομαλών μισθοφόρων με χρηματοδότηση από το Κατάρ ή τουλάχιστον έτσι εκτίμησε η τουρκική ιστοσελίδα Ahval μετά το απροειδοποίητο ταξίδι του αρχηγού του γενικού επιτελείου της Τουρκίας Ακάρ στο Κατάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», για την προετοιμασία της επιχείρησης η Τουρκία έχει αναπτύξει εκτοξευτήρες πυραύλων Τ-122 Sakarya και πυροβόλα Τ-155 Firtina. Δεν είναι σαφές πόσο κοντά στη Σύρτη βρίσκονται τα τουρκικά όπλα, αν και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τρίπολης, οι δυνάμεις της δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την περιοχή Αμπουγκρέιν, ανατολικά της Μισράτα.

Οι αντίπαλες δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν λιμάνια όπως η Αλ Σίντρα, περιορίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου σε μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ, ΝΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ

Χορήγηση ασύλου σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανηλίκων

Οι τρεις αιτούντες άσυλο διαμένουν σε ξενώνες της «The Home Project», οργάνωσης που υποστηρίζει ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα.

Η ιστορία του 19χρονου Amadu απάτη Γουινέα, ο οποίος κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει στη Γαλλία, δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο Science Po, αλλά έχει μπλοκαριστεί στην Ελλάδα».

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έμπρακτο «μήνυμα» αναγνώρισης και επιβράβευσης της σκληρής προσπάθειας που έκαναν αντιπαλεύοντας τις πλέον αντίξοες συνθήκες, θα λάβουν σήμερα ο Amadou, ο Channel, ο Jawed, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μόνοι, ως ασυ νόδευτα ανήλικα, πριν από μερικά χρόνια.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει προγραμματιστεί να επιδώσει τις αποφάσεις ασύλου στον 16χρο νο Channel από το Καμερούν, στον Jawed, από το Αφγανιστάν, ο οποίος μόλις συμπλήρωσε τα 18, και στον 19χρονο, πλέον, Amadou, από τη Γουινέα. Και οι τρεις αιτούντες άσυλο αποτελούν καλό παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι έχουν στόχο και αγωνίζονται να τα καταφέρουν, επιθυμούν να πάνε μπροστά, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν η Ελλάδα και η Ευρώπη για να αλλάξουν τη ζωή τους, τονίζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Τις ιστορίες των τριών παιδιών, που έφθασαν με βάρκα από την Τουρκία σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στα ελληνικά νησιά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς τίποτε στην κυριολεξία, και κατάφεραν να διακριθούν ο καθένας στον τομέα του, ανέδειξε ρεπορτάζ της Κ που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου, με τον τίτλο «Ανησυχία, παρά τα επιτεύγματα που τους ωθούν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Δεκτός στη Γαλλία

Ο Amadou Diallo είναι σήμερα 19 ετών και κατάγεται από τη Γουινέα. Στην ηλικία των εννέα έχασε τον πατέρα του σε ταραχές στην περιοχή τους, ενώ μετά τρία χρόνια πέθανε και η μητέρα του. Στα 13 του, η θετή του μητέρα τον πούλησε σε έναν θρησκευτικό ηγέτη άλλης φυλής από αυτή στην οποία ανήκει ο ίδιος, με κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί σε κάποια ανθρωποθυσία για θρησκευτικούς λόγους. Με τη βοήθεια μιας φιλικής οικογένειας κατάφερε να αποδράσει και το 2016 έφθασε στη Λέσβο. Για να καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα για να φοιτήσει στο γαλλικό σχολείο από όπου αποφοίτησε με εξαιρετικούς βαθμούς, εργαζόταν τα καλοκαίρια.

Σήμερα έχει γίνει δεκτός για να σπουδάσει με υποτροφία Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Science Ρο University της Γαλλι ας, ένα διάσημο πανεπιστήμιο στο οποιο έχουν φοιτήσει πολλοί Γάλλοι πρωθυπουργοί. Για να μπορέσει, όμως, να μεταβεί στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, με φοιτητική βίζα, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, όπου και το είχε υποβάλει. Η ιστορία του δημοσιεύθηκε επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες, στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», με τίτλο «Έγινε δεκτός στον πανεπιστήμιο Science Ρο, αλλά έχει μπλοκαριστεί στην Ελλάδα».

Ο Channel από το Καμερούν έφθασε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια μόνος. Σήμερα είναι 16 ετών και από το 2019 έχει επιλεγεί από την Ακαδημία Μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Οι καθηγητές του λένε ότι διαθέτει ταλέντο, αλλά και τη θέληση να γίνει επαγγελματίας μπασκεμπολίστας, εφόσον όμως λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Ο Jawed από το Αφγανιστάν είναι πλέον 18 ετών και ανήκει στη φυλή Χατζάρα, n οποία κυνηγιέται ανελέητα από τους ταλιμπάν. Σπουδάζει στο ACS Ελλάδας, όπου, με εντατική μελέτη και μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να κερδίσει υποτροφία. Ωστόσο, για να συνεχίσει τις σπουδές του, χρειάζεται να εγκριθεί το άσυλό του στη χώρα. Και οι τρεις έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, όμως η διαδικασία καθυστερεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ευκαιρίες για συνέχιση των σπουδών τους, για τις οποίες έχουν τόσο προσπαθήσει.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κινητοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, n οποία επικοινώνησε με την «Κ», καθώς τα στοιχεία των παιδιών δεν αναγράφονταν πλήρως, για λόγους προσωπικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις αιτούντες άσυλο διαμένουν σε ξενώνες της «The Home Project», οργάνωσης που υποστηρίζει ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσαν στελέχη του υπουργείου στην «Κ», «όποιος διάγει εξαιρετική πορεία δικαιούται και εξαιρετική αντιμετώπιση, γιατί μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα για όλους, αλλά και γιατί τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ευρώπη».

Μάλιστα, τονίστηκε από το υπουργείο ότι θα βρίσκονται σε επαφή με τους φορείς, ώστε να υποστηρίζονται όλες οι εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν και να προκόψουν..
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στο εδώλιο κυβερνήτης ιταλικού πλοίου

Επαναπροώθησε 101 μετανάστες στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν διασωθεί το 2018, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.


Ρωμη. Κυβερνήτης ιταλικού εμπορικού πλοίου δικάζεται στην Ιταλία επειδή επέστρεψε στη Λιβύη μετανάστες τους οποίους διέσωσε στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, καθώς η εμπόλεμη Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής προορισμός.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση που παραπέμπεται ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης. Τον Ιούλιο του 2018, το υπό ιταλική σημαία πλοίο ανεφοδιασμού Ασο Βεντότο περισυνέλεξε 101 μετανάστες από λέμβο που έπλεε κοντά σε εξέδρα πετρελαίου, στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονταν πέντε ανήλικοι και πέντε έγκυοι. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Νάπολης, το πλήρωμα του πλοίου μετέφερε τους μετανάστες στο λιμάνι της Σα μπράτα, στη Λιβύη, και τους παρέδωσε στη λιβυκή ακτοφυλακή.

Ο πλοίαρχος και ο νομικός εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αντιμετωπίζουν κατηγορίες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει την επιστροφή μεταναστών σε χώρες όπου τα δικαιώματά τους απειλούνται. Η αρχή της μη επαναπροώθησης αποτελεί θεμελιώδη λίθο του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, ενώ η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής προορισμός.

Η «διάσωση» πραγματοποιήθηκε κοντά σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας ENI, ενώ, παρότι n περισυλλογή των μεταναστών έγινε από ιταλικό πλοίο, ο κυβερνήτης δεν ενημέρωσε, ως ώφειλε, τις ιταλικές αρχές.

Η ENI είχε ισχυριστεί ότι η διάσωση είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της λιβυκής ακτοφυλακής. Χάρη, όμως, σε ερευνητικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Awenire, αποκαλύφθηκε ότι η λιβυκή ακτοφυλακή δεν διαθέτει σταθμό στη Σαμπράτα, η υπηρεσία Ναυτική Διοίκηση Σαμπράτα , στην οποία φέρονται να παραδώθηκαν οι μετανάστες, δεν υπάρχει και η λιβυκή ακτοφυλακή ουδέποτε ενημερώθηκε για το περιστατικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου δεν προσπάθησε να ελέγξει την προέλευση των μεταναστών, δεν ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση της υγείας των εγκύων και των ανηλίκων και απέφυγε να ενημερωθεί για το εάν οι μετανάστες επεδίωκαν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. «Επρόκειτο για απροκάλυπτη επιχείρηση επαναπροώθησης από ιταλικό εμπορικό πλοίο», είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου, στη Ρώμη, ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλική Αριστερά, Νικόλα Φρατοϊάνι.

Η δίκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου σε δικαστήριο της Νάπολης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Συζητάμε με την Ελλάδα για τα νησιά»!

«Ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες από τον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπρ. Καλίν για όσα συζητήθηκαν στην τριμερή του Βερολίνου

Δεν περνά ούτε ημέρα που να μην «καρφώνουν» οι Τούρκοι την περίφημη «μυστική τριμερή συνάντηση» στο Βερολίνο, που, όπως αποδεικνύεται, ήταν μυστική μόνο στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε ο Ιμπραχίμ Καλίν (φωτό), ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του Βερολίνου μαζί με τη διευθύντρια του διπλωμαπκού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αποκάλυψε πως οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων» και έδωσε «ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» για όλα όσα συζητήθηκαν στο Βερολίνο.

«Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων. Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας. Εμείς, καταρχάς, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα».

«Όλα τα θέματα προς διαπραγμάτευση στο τραπέζι» υποστηρίζει ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου. Και, όπως λέει, η συνάντηση ήταν ένα σημαντικό βήμα και ανακοίνωσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Καλίν, στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισής τους εμείς. Δηλαδή, να το πω έτσι, θα συνεχιστεί μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο που συμφωνήσαμε. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά, στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αν θυμάστε, ο πρόεδρός μας είχε πει και κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το 2004, όταν είχε υποβληθεί το Σχέδιο Ανάν, "εμείς θα είμαστε διπλωματικά πάντοτε ένα βήμα μπροστά"».

Η «δημοκρατία» ζήτησε απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών για τη συνέντευξη Καλίν, αλλά από το ΥΠΕΞ είπαν ότι δεν τη σχολιάζουν.
Πάντως, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, με τους δύο υπουργούς να εστιάζουν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. θα συζητηθούν επίσης, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και το Μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγιά Σοφιά: Εμετική πρόκληση καθηγητή, που αποκαλεί «πόρνες» τις χριστιανικές εικόνες
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ μέχρις εσχάτων οι Τούρκοι για την Αγια Σοφιά, καθώς, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρεί τα χαλιά που θα στρωθούν την ημέρα που θα λειτουργήσει ως τζαμί, Τούρκος ιστορικός τολμά να αποκαλεί πόρνες τις χριστιανικές εικόνες εντός του εμβληματικού ναού! Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου, παρομοίασε τις εικόνες της Αγιά Σοφιάς με πόρνες και ζήτησε την πλήρη αφαίρεση και όχι απλά κάλυψη τους, καθώς η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Σε μήνυμά του στο twitter, ο Σοφούογλου έβαλε κατά της αυτοκράτειρας Ζωής της Πορφυρογέννητης, η οποία κατ' αυτόν είχε «έκλυτο βίο» επειδή παντρεύτηκε τρεις φορές. «Θα υπάρχει μια πόρνη στο τζαμί; Αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή, θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μια πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθουν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή» έγραψε. Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρθηκε στη Ζωή την Πορφυρογέννητη (περ. 978/11 Ιουνίου 1050), η οποία κυβέρνησε ως αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 έως το 1050 και ως αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042, και υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.
 Πέρα από τον παραληρηματικό καθηγητή, όμως, υπάρχουν κι άλλες φωνές στο Ισλάμ που βρίσκουν απαράδεκτη την απόφαση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου χαρακτήρισε την κίνηση «ανεπίτρεπτη», καταδικάζοντας απερίφραστα την απόφαση του Τούρκου προέδρου. Σε συνέντευξή του σημείωσε πως «εμείς, ως μουσουλμάνοι, έχουμε εντολή να διατηρούμε τις εκκλησίες», για να προσθέσει πως ο Προφήτης Μωάμεθ πάντοτε συνιστούσε σε πολέμους να μην καταστρέφονται ναοί ή να σκοτώνονται μοναχοί. Σημείωσε ακόμα πως «οι εκκλησίες και τα τζαμιά πρέπει να διατηρηθούν σε όλο τον κόσμο», ενώ έκανε αναφορά και σε παλαιότερο «φετφά» (θρησκευτικό διάταγμα), με τον οποίο κρίθηκε ότι οι εκκλησίες αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής τής γης στο Ισλάμ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πανηγυρισμοί Ερντογάν με απειλές για νέο «Αττίλα»
Προκλητικός ξανά: «Το 1974 έδειξε τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»
Ακριβώς 46 χρόνια μετά τον Αττίλα ο Ερντογάν επιμένει να προ καλεί χωρίς να υπολογίζει κανέναν. «Αυτή η "επιχείρηση" το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειληθούν η ελευθερία και η συνέχεια τους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ανήμερα της χθεσινής μαύρης επετείου και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά «να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού».
Στο μήνυμά του για τη 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν ανέφερε ότι συγχαίρει τη γιορτή ειρήνης και ελευθερίας, με την ευκαιρία της 46ης επετείου της ειρηνευτικής επιχείρησης όπως τόλμησε να χαρακτηρίσει την εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, που εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, «οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξης τους».
«Η επιχείρηση ειρήνη είναι το όνομα της αναγέννησης ενός λαού που τον ήθελαν να διαγραφεί από την Ιστορία. Αυτή η επιχείρηση έχει δείξει σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να συμβεί όταν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όταν απειληθεί η ελευθερία τους και η συνέχειά τους» συνέχισε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας, είπε, «από εκείνη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια».
«Ο τουρκοκυπριακός λαός παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία, η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τουρκοκυπρίων, όπως και πριν από 46 χρόνια, έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας των Τουρκοκυπρίων και θα συνεχίσει να είναι».
Πρόσθεσε δε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί θα επέλθει μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τουρκοκυπρίους», συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να επαναλάβει ότι «η Τουρκία, όπως πράττει μέχρι σήμερα, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του τουρκοκυπριακού λαού»!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας «δεν ξεχνά» τη μαύρη επέτειο

Μηνύματα οδύνης από την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς

ΜΗΝΥΜΑ στην Τουρκία με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν 200.000 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί έφτασαν τις 4.000, έστειλε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Σαράντα έξι χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα και την επιβολή των διχοτομικών σχεδίων των Τούρκων, η Μεγαλόνησος ζητεί ακόμη δικαίωση, καθώς εξακολουθούν να παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εκφράζουν την οδύνη τους, επιμένοντας πως σταθερός στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής. Για αταλάντευτο στόχο στην εξεύρεση «συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης» έκανε λόγο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας πως η οδύνη παραμένει αμείωτη και καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο αλλά και ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπέρ του αρραγούς εθνικού μετώπου «με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα» τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά.

Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι η Ιστορία έχει αποδείξει ότι «με τον Τούρκο δεν συζητάς. Η Τουρκία δεν έχει Ιστορία, έχει μόνο ποινικό μητρώο», προσθέτοντας ότι η εισβολή συνιστά το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εν πλω «εισβολή» από μετανάστες στη Λέσβο
Στα κάγκελα οι κάτοικοι του νησιού με τις εισροές από Τουρκία. Γεμίζουν σιγά σιγά και οι δομές καραντίνας
Φοβούνται μπαράζ ακυρώσεων στις τουριστικές κρατήσεις
Με αμείωτη ένταση, παρά την πανδημία, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στο πολύπαθο νησί του βορείου Αιγαίου είναι οι αριθμοί, καθώς την Κυριακή έφτασαν δύο βάρκες με 90 αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.
Από τις αρχές του μήνα έως και το απόγευμα της Κυριακής, οι αφίξεις στο νησί έφτασαν τις 194. Ομως, λόγω της υγειονομικής κρίσης, όλοι οι νεοαφιχθέντες, αφού ελεγχθούν από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οδηγούνται σε δομές καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.
Σημειώνεται ότι στην καραντίνα του Καρά Τεπέ διαμένουν 91 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 201 διαμένουν στην καραντίνα στα Μεγάλα θερμά. Στην πρώτη διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης και στη δεύτερη όσοι έφθασαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η κρίση που επέφερε ο κορονοϊός, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αφίξεις αλλοδαπών, φοβούνται πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τουριστικών κρατήσεων. Το πρόβλημα ωστόσο για τους ίδιους δεν περιορίζεται στον τουρισμό αλλά επεκτείνεται και στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους και για τον λόγο αυτόν ζητούν διαρκώς την προεκλογικά εξαγγελθείσα αποσυμφόρηση του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατάθηκαν έως και τις 2 Αυγούστου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και σε δομές φιλοξενίας της χώρας. Στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, είναι η πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ελεύθεροι στο ράφι οι τουρκικοί χάρτες
Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στο τελευταίο φύλλο της κυριακάτικης «δημοκρατίας» (19/7) του χάρτη με τη σφραγίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, που αποτυπώνει την αποδεκτή και από την Άγκυρα, μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οριογραμμή των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας Τουρκίας αποδεκνύει ότι μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες η Τουρκία, στα χέρια του Ερντογάν, μεταλλάχθηκε σε τοξικό κράτος για ολόκληρη την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι οι χάρτες αυτοί επωλουντο ελευθέρα και στα βιβλιοπωλεία των τουρκικών παράλιων πόλεων, όπως μας πληροφορεί ο Ευγένιος Χάτηδης, ο οποίος και τους παραχώρησε ευγενικά στην εφημερίδα, συμβάλλοντας στην υπεράσπιση των δικαίων της πατρίδας μας...
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΘ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ DRONES ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΜΗΝΟΥΣ

Η παραγωγή του Project Lotus θα γίνει στην Ελλάδα

ΣΕ ΕΝΑ πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά, όπως και τα διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Unmanned Aerial Vehicles UAVs ή drones) θα συμμετάσχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το «Project Lotus» και είναι μία «πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας» όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).

«Δημιουργήσαμε ένα κονσόρτσιουμ για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα, το οποίο θα εκτελεί αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών εν γένει. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συνολικά συμμετέχουν πάρα πολλές άλλες ελληνικές εταιρίες, όπως και κυπριακές, ισπανικές και ολλανδικές» ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Στο «Project Lotus» εμπλέκονται, σύμφωνα με τον κ. Υάκινθο, ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν από την κατασκευή του σκάφους και των πτερύγων των drones μέχρι το σύστημα αυτόματου πιλότου, τα ηλεκτρονικά κ.ά., με αποτέλεσμα ένα κορυφαίο ποσοστό συμμετοχής στην κατασκευή για τη χώρα μας σε όλη τη διάρκειά του. Η παραγωγή θα γίνει στην Ελλάδα και το ελληνικό ποσοστό στην κατασκευή θα είναι πάνω από το 80%!

Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία σχεδιασμού, ο κ. Υάκινθος εξήγησε πως το μητρικό θα είναι ένα μεγάλο και βαρύ drone, με 8 έως 9 μέτρα άνοιγμα πτέρυγας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ
Λουκέτο σε 8 συνοριακά περάσματα
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Να αποτρέψει τους Έλληνες από το πήγαινε έλα στις σημαντικά επιβαρυμένες χώρες της Βαλκανικής και να θέσει αυστηρότερα κριτήρια εισόδου στους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, βάζει οριστικό λουκέτο σε οκτώ χερσαία συνοριακά περάσματα, επιτρέπει σε άλλα πέντε να γίνονται διελεύσεις αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους και διατηρεί τον Προμαχώνα ανοικτό για τους τουρίστες. Να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου την Τουρκία επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4.000 Έλληνες και άλλοι 15.000 τη Βόρεια Μακεδονία! Χθες, ανακοινώθηκαν έντεκα νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 195.
 «Μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, αλλά είχαμε τη δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Έλληνες πολίτες και για ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, να διέρχονται και από τις άλλες πύλες εισόδου. Τώρα περιορίζονται αυτές μόνο στις έξι προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και συμπλήρωσε: «Επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται συνεχής μετακίνηση από ή προς την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης».
 Από πού επιτρέπεται
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, από σήμερα τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 η είσοδος στην ελληνική επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων. Κατεβάζουν ρολά τα συνοριακά περάσματα Νίκης και Δοϊράνης (για Βόρεια Μακεδονία), Εξοχής, Ορμένιου και Κυπρίνου (για Βουλγαρία), Δρυμάδων και Φιλιατών (για Αλβανία), ενώ κλειστό παραμένει από τον Φεβρουάριο και το πέρασμα στις Καστανιές Έβρου για Τουρκία.

Επίσης, οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης. Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
 Οι αποφάσεις
Επειδή είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι' αυτό το λόγο πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές και είμαστε εδώ να επαναξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας , τόνισε ο κ. Πέτσας. Να σημειώσουμε ότι από τα χθεσινά 11 νέα κρούσματα, τρία καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.
 Στο μεταξύ, μόλις δέκα άτομα περισσότερα πέθαναν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 53.619 άτομα και η ποσοστιαία αύξηση είναι μόλις 0,02% Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε ένα νέο έκτακτο δελτίο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της πανδημίας. Ανά ηλικία, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κυρίως στις ομάδες ηλικιών 80 - 84. Από τον τόπο μόνιμης διαμονής των θανόντων, η μεγαλύτερη αύξηση (4,94%) παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η μεγαλύτερη μείωση (6,05%) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΣΜΟΣ COVID 19: ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Ελπίδες για φάρμακο ΕΝΑ εισπνεόμενο φάρμακο που χορηγήθηκε σε περίπου 100 ασθενείς σε νοσοκομεία ίου Ηνωμένου Βασιλείου είχε πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός. Στην κλινική δοκιμή χορηγήθηκε στους ασθενείς εθελοντές αντιιική πρωτεΐνη ( ιντερφερόνη βήτα 1α) κατευθείαν στους πνεύμονες. Η χορήγηση της ιντερφερόνης β στους πνεύμονες πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρει την απόκριση του ανοσοποιητικού. Στα πρώτα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών να νοσήσουν με βαριά πνευμονία. Αισιόδοξα είναι ία πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από τις δοκιμές του εμβολίου που παρασκεύασαν κατά του κορονοϊού. Οι μελέτες για το εμβόλιο, που χορηγήθηκε σε περισσότερους από χίλιους υγιείς εθελοντές, έδειξαν ότι είναι ασφαλές και ότι προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Αν και οι επιστήμονες είναι ακόμη επιφυλακτικοί, καθώς θα περιμένουν τις δοκιμές σε πολύ μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, ωστόσο η επιτυχία αυτή της ομάδας της Οξφόρδης είναι η πρώτη αισιόδοξη είδηση εδώ και επτά μήνες, από τότε που η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν την πρώτη αυτή επιτυχία στον μεγάλο αγώνα πολλών ερευνητικών ομάδων ανά τον κόσμο για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου κατά του κορονοϊού.
 100 εκατ. δόσεις
Η χώρα έχει μάλιστα ήδη παραγγείλει από την εταιρία AstraZeneca με την οποία υπογράφηκε η συμφωνία των ερευνητών της Οξφόρδης 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο με τη ονομασία AZD1222 (ChAdOxIn) αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Lancet , όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε 1.077 άτομα, το εμβόλιο προκάλεσε παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ λεμφοκύτταρα (τα κύτταρα πολεμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Τα επίπεδα των Τ λεμφοκυττάρων (T cells) κορυφώθηκαν σε 14 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό και τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν μετά από 28 ημέρες. Βέβαια, θα πρέπει να περάσει καιρός για να διαπιστωθεί πόσο διαρκούν τα αντισώματα εξάλλου, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο επίπεδο ανοσοαπόκρισης προστατεύει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό.
Για την παραγωγή του εμβολίου AZD1222, η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποίησε έναν ιό κρυολογήματος από χιμπατζήδες για να μεταφέρει τα γονίδια του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Στον ιό που τροποποιήθηκε γενετικά προστέθηκε γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού SARS CoV 2.
Ελπίδες
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια Ιολογίας, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά οι μελέτες θα συνεχιστούν στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας , τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS CoV 2 θα πρέπει κατά προτεραιότητα να χορηγηθεί στους εργαζομένους στα νοσοκομεία και τους ηλικιωμένους.
Το πρώτο ερώτημα, που αφορά στην ανοσοαπόκριση, είναι αδύνατον να απαντηθεί τώρα, καθώς πρέπει να γίνουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε πολλές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Βραζιλία, ΗΠΑ). Αυτές οι δοκιμές, που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, θα δείξουν αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια Covid-19 ή τουλάχιστον την κάνει πιο ήπια σε περίπτωση που ο κορονοϊός προσβάλλει ένα εμβολιασμένο άτομο.
Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό ερώτημα, αφορά στην ασφάλεια του εμβολίου. Επειδή ορισμένα εμβόλια προκαλούν σε μεγάλο βαθμό την ασθένεια αντί να παράγουν ανοσία, το αν είναι ασφαλές είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του. Η ομάδα της Οξφόρδης δεν κρύβει ότι υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες, από τπ χορήγηση του εμβολίου, αλλά είναι πολύ μικρές και καθόλου επικίνδυνες για τον οργανισμό των ληπτών. Πονοκέφαλος ή πυρετός που αντιμετωπίζεται εύκολα με παρακεταμόλη ήταν οι παρενέργειες που εμφανίσθηκαν στο 70% των εθελοντών και δεν ανησύχησαν του ερευνητές.
Στη... μάχη
Εκτός από τη συμφωνία με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca, π κυβέρνηση Τζόνσον έχει συνάψει συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, της γερμανοαμερικανικής BioNTech Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva. Η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer δημοσιοποίησαν τα πρώτα στοιχεία από το πειραματικό εμβόλιό τους, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και δημιούργησε αντισώματα.
 Η δοκιμή που έγινε στη Γερμανία αφορούσε μικρό δείγμα 60 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε περισσότερους εθελοντές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ... ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου ο Τραμπ

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φαίνεται να υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Σε δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή στα αμερικανικά MME ο Μπάιντεν φαίνεται στην πρώτη να προηγείται με 49% έναντι 41 % του Τραμπ (Fox News) και στη δεύτερη με 55% έναντι 40% του προέδρου (ABC - Washington Post).Σε δηλώσεις του στο φιλορεπουμηλικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και σε σχετική ερώτηση που του έθεσαν για το αν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, σημείωσε: «θα πρέπει να το δω. Όχι δεν πρόκειται να πω απλώς ναι, δεν πρόκειται να πω και όχι’ και καταφέρθηκε εναντίον του πολιτικού αντιπάλου του.

Κατά Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν είναι ανίκανος να βάλει στη σειρά δύο προτάσεις , είπε. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε τα συμπεράσματα δημοσκόπησης του Fox News που καταδεικνύει πως οι ψηφοφόροι τον θεωρούν λιγότερο ικανό σε σύγκριση με τον Μπάιντεν. Είπε μάλιστα ότι αυτό το θέμα θα λυθεί με ένα τεστ IQ στο οποίο θα υποβληθούν οι δύο υποψήφιοι. Κι ενώ ο πρόεδρος προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που έχει υποστεί κυρίως λόγω της διαχείρισης της πανδημίας κορονοϊού, ο Αμερικανός ράπερ Κάνιε Γουέστ, ο νέος υποψήφιος των εκλογών, πραγματοποίησε την πρώτη χαοτική , όπως χαρακτηρίστηκε από μερίδα του Τύπου, προεκλογική συγκέντρωση του στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα.

Ο γνωστός τραγουδιστής της pan, σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν και πλέον ιδρυτής του «Κόμματος των Γενεθλίων», εμφανίστηκε στη σκηνή με αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξυρισμένο στο κεφάλι του τη χρονολογία «2020». Για περίπου μία ώρα καταφέρθηκε εναντίον των αμβλώσεων, έβρισε, κάλεσε μέλη του κοινού στη σκηνή και φάνηκε να κάνει πολιτικές προτάσεις τις οποίες σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή. Κάποια στιγμή άρχισε να κλαίει όταν αναφέρθηκε στις αμβλώσεις, λέγοντας ότι ήθελε η σύζυγος του Κιμ Καρντάσιαν να κάνει άμβλωση όταν ήταν έγκυος με την κόρη τους Νορθ.

Α.Σ.
ΑΥΓΗ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΟΠΛΑ MADE IN GERMANY

Του Ν. Κυριακίδη

Έκθεση κόλαφος για τη διείσδυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας σε δικτατορικά καθεστώτα και σε χώρες που μαστίζονται από πολέμους και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μια άλλη, εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, από την προσεκτικά καλλιεργημένη εικόνα τής... καλά ρυθμισμένης από την κυβέρνηση εξαγωγικής δραστηριότητας του αμυντικού τομέα, σκιαγραφεί ανεξάρτητη έκθεση για τη διείσδυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.

Εξαγωγές χωρίς κανονισμούς
Σύμφωνα με την D.W. και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης (PRIF), η Γερμανία παραβιάζει συστηματικά επί τριάντα χρόνια τους κανονισμούς για τις εξαγωγές όπλων αδειοδοτώντας ή πουλώντας πολεμικό υλικό και εξοπλισμό σε χώρες που μαστίζονται από πολέμους και κρίσεις, σε άλλες που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε περιοχές του κόσμου που βιώνουν εντάσεις και συγκρούσεις. Η μελέτη του PRIF έβαλε στο μικροσκόπιο τη γερμανική πολιτική για τις εξαγωγές πολεμικού υλικού από το 1990 και το κατά πόσον αυτή είναι συμβατή με το οκτώ κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού. Σ' αυτά περιλαμβάνεται «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη χώρα του τελικού προορισμού» και «η διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια περιοχή». Η Γερμανία «παραβίασε επανειλημμένα τα κριτήρια αυτά» συμπεραίνει η έκθεση του PRIF.

«Τα γερμανικά όπλα εμφανίζονται συστηματικά σε εμπόλεμες ζώνες και σε χέρια των δικτατόρων. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν αυστηρό νόμο που να απαγορεύει τις εξαγωγές στις αναπτυσσόμενες χώρες και να τερματίζει αυτή τη σκόπιμη, συστηματική υπονόμευση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.» τόνισε σχετικά ο ειδικός της Greenpeace για τον αφοπλισμό Αλεξάντερ Λουρτζ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Όπως αναφέρεται στη μελέτη του Ινστιτούτου, «υπάρχουν πόλεμοι στον κόσμο που διεξάγονται με γερμανικά όπλα», ενώ τα ίδια αυτά όπλα συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα παράδειγμα που αναφέρουν οι ερευνητές του PRIF ήταν οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 2014. Η μεξικανική αστυνομία απώθησε τότε βίαια τους διαδηλωτές πυροβολώντας στο ψαχνό με πολεμικά τυφέκια G-36 που κατασκευάζει η γερμανική βιομηχανία Heckler & Koch. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, γερμανικά όπλα χρησιμοποιούνται και στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. To PRIF επισημαίνει εξάλλου ότι παλιά αποθέματα όπλων της Μπούντεσβερ, των Ενόπλων Δυνάμεων της πάλαι ποτέ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, μεταβιβάστηκαν σε χώρες που δεν είναι μέλη ούτε της Ε.Ε., ούτε του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική απαγόρευση του 1971 για την προμήθεια όπλων από τη Γερμανία σε κράτη που δεν ανήκουν στο NATO παρακάμφθηκε από ένα περίπλοκο σύνολο κανονισμών, νομοθεσίας και διαδικασιών που συμπληρώθηκαν από περαιτέρω ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

To PRIF είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας σε ζητήματα ειρήνης και αφοπλισμού και εστιάζει τις δραστηριότητές του στην ανάλυση των αιτίων των βίαιων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και στην ανταλλαγή απόψεων με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Αντιδράσεις από την Αριστερά
Αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν ζήτησε να θεσμοθετηθεί γενική απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στη Γερμανία. «Ολόκληρο το σύστημα ελέγχου είναι άρρωστο, ανεξάρτητα από το ποιος συνασπισμός βρίσκεται στην κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νταγκντελέν.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η Αίγυπτος βάζει... Σύρτη στον Ερντογάν!

Ο «ΦΑΡΑΩ» σήκωσε το γάντι που του έριξε ο «σουλτάνος» Ερντογάν. Με χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, που φυσικά ελέγχεται πλήρως από τον πρόεδρο δικτάτορα Αμπντέλ Φαταχ αλ Σίσι, ο τελευταίος εξουσιοδοτεί ουσιαστικά τον... εαυτό του να διατάξει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, σε περίπτωση που οι χιλιάδες εμπειροπόλεμοι και φανατισμένοι μισθοφόροι της Τρίπολης πραγματοποιήσουν την απειλή του Τούρκου ηγέτη και προελάσουν προς τη στρατηγική περιοχή της Σύρτης, γύρω από την οποία εδράζεται μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας...

Στην απόφαση του αιγυπτιακού «κοινοβουλίου» γίνεται λόγος για την ανάγκη «καταπολέμησης εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» στο «δυτικό μέτωπο» δηλαδή τη Λιβύη με στόχο την υπεράσπιση της «εθνικής ασφάλειας».

Όμως είναι σαφές πως ο εμφύλιος πόλεμος δι' αντιπροσώπων που μαίνεται στην άμοιρη βορειοαφρικανική χώρα μπορεί πλέον ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε μετωπική τουρκοαιγυπτιακή σύρραξη, καθώς ο αγαπημένος πολέμαρχος της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της χώρας μας Χαλίφα Χάφταρ, που πριν από λίγους μήνες ήταν έτοιμος να καταλάβει (και) την πρωτεύουσα Τρίπολη και να γίνει νέος Καντάφι, χάνει τώρα συνεχώς έδαφος, ενώ οι κυβερνητικές μισθοφορικές δυνάμεις του αντίπαλου του πρωθυπουργού Σάρατζ ενισχύονται συνεχώς από τους Τούρκους.

Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην, κάτι που φαίνεται και από το... ξαφνικό ενδιαφέρον του Αμερικανού πρόεδρου Τραμπ, ο οποίος παρενέβη με τηλεφώνημά του προς τον αλ Σισι ζητώντας να τηρηθεί η εκεχειρία και να μην υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη.

Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ
ΕΣΤΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: «ΤΙΜΗ ΜΟΥ! ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΙΩΘΩ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ»

«Κύριε Πρόεδρε, λιποθυμώ. Κρατήστε την σημαία γιά νά μην πέσει κάτω!»

Μάθημα πατριωτισμού 15χρονης Κύπριας μαθήτριας μέσα στην Μητρόπολη Αθηνών

ΗΤΑΝ μιά ήμερα μνήμης. Ήταν ή ημέρα πού έπρεπε νά θυμηθούμε πώς ό διχασμός οδηγεί σέ καταστροφές. Σάν τήν εισβολή των Τούρκων στήν Κύπρο.Ήταν όμως καί μιά ημέρα ελπίδας. Μιά ήμέρα κατά τήν όποια οί γενιές των Ελλήνων άγκαλιάσθηκαν γύρω άπό τήν σημαία. Στήν Μητρόπολη των Αθηνών. Τήν Κυβέρνηση εκπροσώπησε ό αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος στήν επιμνημόσυνη εκδήλωση τιμής γιά τούς πεσόντες του πραξικοπήματος τοΰ 1974 καί της τουρκικής εισβολής στήν Κύπρο. Δίπλα του, σημαιοφόρος, μιά 15χρονη μαθήτρια άπό τήν Μεγαλόνησο. Κοντά τους ό βουλευτής Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ό δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης (ό πρώτος δήμαρχος πού παρέστη στήν τελετή μετά δέκα χρόνια ό Γιώργος Καμίνης απουσίαζε έπιδεικτικώς) καί άλλοι επίσημοι κρατώντας όλοι τίς προβλεπόμενες αποστάσεις. Μπορεί νά ήταν ή συγκίνησις τής στιγμής, μπορεί ή ζέστη, μπορεί όλα μαζί, άλλά ή νεαρή σημαιοφόρος αισθάνθηκε τίς δυνάμεις της νά τήν έγκαταλείπουν. Έτοιμη νά λιποθυμήσει εστράφη στόν αντιπρόεδρο τής Κυβερνήσεως μέ μιά άγωνία. Νά μήν πέσει κάτω ή σημαία. Δέν ζήτησε βοήθεια γιά τήν ϊδια.

«Κύριε Πρόεδρε, νά σας δώσω τή σημαία νά τήν κρατήσετε νά μήν πέσει» είπε στραμμένη πρός τόν κ. Πικραμμένο. Καί αυτός, μετά τόν αρχικό αιφνιδιασμό, κράτησε τήν σημαία λέγοντας τίς δύο λέξεις πού μπορεί ένας γνήσιος Έλλην νά πει σέ μία τέτοια στιγμή: «Τιμή μου». Γιατί είναι τιμή νά κρατά κανείς τήν σημαία. Ήταν μιά στιγμή στήν όποια άπετυπώθη ή πιό γνήσια έκφρασις πατριωτισμού, ταυτοχρόνως άπό τόν πολιτικό πού είχε πριν πολυετή υπηρεσία σέ έ'ναν άκρογωνιαιο θεσμό τοΰ Κράτους καί άπό τήν μαθήτρια πού ξεκινά τώρα τήν πορεία της, καί μαζί μέ τούς συνομηλίκους της άποτελοΰν τήν ελπίδα γιά τόν μέλλον του έθνους. Τοΰ έθνους πού είναι έ'να καί άδιαίρετο, άπό τήν Κέρκυρα μέχρι καί τήν Κύπρο.

Αργότερα, κατά τήν τελετή καταθέσεως στεφάνου στό Μνημείο τοΰ Άγνωστου Στρατιώτου, ό Παναγιώτης Πικραμμένος έδειξε τήν άνθρώπινη πλευρά επιδεικνύοντας ενδιαφέρον νά βεβαιωθεί πώς ή μικρή μαθήτρια είναι καλά. Ένα πατρικό ενδιαφέρον γιά μιά εκπρόσωπο τής νέας γενιάς πού πρωταρχικά έδειξε τήν αγάπη της πρός όλα όσα ή σημαία εκπροσωπεί. Τήν πατρίδα, τά ιδανικά καί τήν ιστορία τής φυλής. Ακτίνα αισιοδοξίας χαρακτήρισε ό ί'διος τήν στάση αυτή τής μαθήτριας.

Μέ τέτοια αισθήματα ομίλησε γιά τήν επέτειο τής εισβολής: «Σήμερα 46 χρόνια μετά τήν εισβολή στήν Κύπρο ανακαλούμε στήν μνήμη μας τούς πεσόντες γιά τήν ελευθερία καί τούς άπονέμουμε τήν τιμή πού τούς αξίζει. Ό άγώνες καί τά όνόματά τους δέν πρόκειται νά ξεχαστούν ποτέ. Η Ελλάδα δέν αποδέχεται καί ουδέποτε πρόκειται νά αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 αλλά καί κάθε προκλητικής ενέργειας τής γείτονος. Ή πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου γίνεται σήμερα ακόμα πιό επιτακτική, καθώς ή Τουρκία κλιμακώνει τίς παράνομες διεκδικήσεις της καί προκαλεί απροσχημάτιστα μέ την μετατροπή της Άγίας Σοφίας σέ τζαμί. Ή Τουρκία ενεργεί προκλητικά καί ανιστόρητα. "Οπου όμως καί αν κοιτάξει ό Πρόεδρος της, στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την 'Ιωνία, τη ΜικράΆσία, τά παράλια τής Μέσης Ανατολής καί μέχρι πέρα από τήν Αλεξάνδρεια και την Καρχηδόνα, όπου και άν στρέψει το βλέμμα του, θά "σκοντάψει" στην Άρχαία Έλλάδα και την Όρθοδοξία. Ή Ελλάδα δέν θέλει νά ξαναγράψει την 'Ιστορία, δέν πρόκειται κανεις ποτέ νά τήν ξεχάσει. Θά διαφυλάξει τήν πίστη καί τίς παραδόσεις της. Κανείς "Αττίλας"δεν μπορεί νά αλλάξει τήν Ανθρωπότητα καί τήν Ιστορία. Μέ ένότητα καί άποφασιστικότητα, τιμούμε τούς ήρωες πού θυσιάστηκαν γιά νά άποκρουστεϊ ή τουρκική εισβολή καί αξιοποιώντας τίς διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε τή νέα τουρκική προκλητικότητα».

«Ή οδύνη παραμένει αμείωτη» τόνισε στο δικό της μήνυ μαή Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ή Αικατερίνη Σακελλαρο πούλου συνέχισε: «Τή φετινή θλιβερή επέτειο της 20ής Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι μέ μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη καί διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, ή οποία εκδηλώνεται σέ ολόκληρη τήν περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου».

«Σαράντα εξι χρόνια άπό την τουρκική εισβολή, ή πληγή τής Κύπρου εξακολουθεί νά αιμορραγεί. Άλλά καί τόν ουρανό ολόκληρης τής περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, νά σκεπάζουν όλο καί περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τόν ϊδιο ένοχο» τονίζει σέ μήνυμα του ό Κυριάκος Μητσοτάκης γιά τήν θλιβερή επέτειο τής τουρκικής εισβολής.

Καί συνέχισε: «Στήν παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού έδάφους προστίθενται τώρα καί αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, πού αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα τής Ελλάδας καί τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στή σταθερότητα καί τήν ασφάλεια στήν Μεσόγειο. Άλλά καί ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στόν παγκόσμιο πολιτισμό, όπως ή μετατροπή τής Αγίας Σοφίας σέ απλό τέμενος».

Τήν ιδία στιγμή, στήν Κύπρο οπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη ό υπουργός Αμύνης Νίκος Πα ναγιωτόπουλος ύπεγράμμιζε: «Ή Έλλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και εχει οικοδομήσει τήν εθνική στρατηγική Άμυνας και Άσφάλειάς της στήν έπίκληση τής διεθνούς νομιμότητας. Είμαστε αποφασισμένοι νά προασπίσουμε τήν κυριαρχία καί τά κυριαρχικά μας δικαιώματα, άλλά καί τά εθνικά συμφέροντα τόσο τής χώρας μας όσο καί τοΰ Κυπριακού Ελληνισμού. Ή Κύπρος καί ή Ελλάδα άλλωστε, μέ αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θά συνεχίσουν πάντοτε νά αντιμετωπίζουν από κοινού τίς διαρκείς προκλήσεις στά θέματα τής άμυνας καί ασφάλειας».

Είναι ενα προσκλητήριο αυτό, πρός όλους τούς νέους τοΰ Ελληνισμού πού δέν θά αφήσουν ποτέ τήν σημαία νά πέσει.

ΕΣΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΑΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τά ελληνοτουρκικά θά βρεθούν εις τό έπίκεντρον των συνομιλιών πού θά έχει σήμερα στην Αθήνα ό Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μέ τήν πολιτική καί πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ή Γερμανία εντείνει τίς προσπάθειες γιά επίτευξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος καί Τουρκίας, όπως συνέβη τήν περασμένη εβδομάδα στό Βερολίνο. Ό κ. Μάας θά συναντηθεί μέ τόν Πρωθυπουργό, τήν Πρόεδρο της Δημοκρατίας καί τόν Ελληνα όμόλογό του.

Οί συζητήσεις

Ό εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου δήλωσε χθές ότι θά εξετασθεί καί τό μεταναστευτικό. Ή επίσκεψις του κ. Μάας πραγματοποιείται στό πλαίσιο της ενημερώσεως των κοινοτικών εταίρων γιά τήν ατζέντα εξωτερικής πολιτικής πού θά ακολουθήσει ή γερμανική Προεδρεία της EE καί τά κέντρα βάρους πού θέτει. Πάντως τό γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κρατά κλειστά τά χαρτιά του γιά τό ποιά ακριβώς σημεία άναφορικώς μέ τήν Τουρκία θά συζητηθούν μέ τόν Νίκο Δένδια.

Στόχος του κ. Μάας είναι νά μεσολαβήσει μεταξύ τών δύο χωρών προκειμένου νά μήν κλιμακωθεί ή έντασις πού επικρατεί στό Αιγαίο καί όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι ή ίδια ή κ. Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι θέλει νά βελτιωθούν οί σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας.

ΕΣΤΙΑ

ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ

Αυστηροί έλεγχοι γιά τόν ίο στούς εργάτες γης

Η ΕΞΑΡΣΙΣ των κρουσμάτων στην Βαλκανική αναγκάζει την ελληνική Κυβέρνηση νά λαμβάνει διαρκώς όλο και πιό αυστηρά μέτρα, προκειμένου νά περιορισθεί ή έξάπλωσις του κορωνοϊού στήν χώρα μας. Χθές ό κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άνεκοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων, τά όποια αναμένεται νά διευκρινισθούν περαιτέρω σήμερα τό μεσημέρι από τόν υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ό όποιος αρχίζει τήν εβδομαδιαία ενημέρωση τών πολιτών.

Άπό σήμερα τά μεσάνυκτα, πέραν όσων ήδη έχουν αποφασισθεί και ισχύουν γιά τήν είσοδο άπό τόν Προμαχώνα, θά επιτρέπεται ή είσοδος μόνο από τά χερσαία σύνορά μας (γιά ουσιώδεις μετακινήσεις) τής Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας και Κήπων. Δεύτερον, οί Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοικοι ειδικού δελτίου ταυτότητος ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί νά συμπληρώνουν τό Passenger Locator Form στήν ήλεκτρονική διεύθυνση https: travel. Gov.gr καθώς και τήν ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακινήσεως.

«Επισημαίνουμε μέ έμφαση ότι ό κορωνοϊός είναι εδώ και καλούμε τούς Έλληνες πολίτες νά αποφεύγουν τίς άσκοπες μετακινήσεις σέ έπιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως αυτές τής Βαλκανικής».

Επίσης, άλλάζουν όλα στίς μετακινήσεις τών χιλιάδων εργατών γής. Οι εργάτες γής σέ περίπτωση πού βρίσκονται στήν χώρα και εξέλθουν τής ελληνικής επικράτειας πριν άπό τίς 4 Αυγούστου 2020 δέν θά έχουν ξανά τό δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας. Η Έλλάδα είναι καί θά παραμείνει μιά άσφαλής υγειονομική χώρα. Πήραμε καί θά παίρνουμε όποτε χρειασθεί καί μέ αίσθημα ευθύνης κάθε άπαραίτητο μέτρο άκούγοντας πάντα τή γνώμη τών ειδικών είπε ό κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως φαίνεται ότι άποδίδουν οι αυστηροί έλεγχοι σέ όλες τις εισόδους τών χερσαίων συνόρων καθώς καί στά άεροδρόμια. Χθές άνεκοινώθησαν μόλις 11 κρούσματα, έκ τών όποιων μόλις τά δύο ένετοπίσθησαν κατόπιν ελέγχων στίς πύλες εισόδου τής χώρας. Επίσης άλλοι τρεις τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως γιά έλεγχο. Χθές πέθανε ένας άκόμη άσθενής, άνεβάζοντας τόν συνολικό άριθμό στούς 196. Επίσης τά άτομα πού νοσηλεύονται στίς ΜΕΘ είναι 12.

ΕΣΤΙΑ
ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Τρίπολις.- Συμφώνως πρός αναφορές τού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΡ, τό όποιο επικαλείται νέα Έκθεση τού αμερικάνικου Πενταγώνου, ή Τουρκία έχει αποστείλει περίπου 3.500-3.800 Σύρους μισθοφόρους αντάρτες στήν Λιβύη κατά τούς πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ή εν λόγω έκθεσις μέ θέμα τίς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στήν Αφρική, αναφέρει ότι ή Τουρκία προσέφερε τόσο οικονομικά κίνητρα όσο καί τήν τουρκική υπηκοότητα σέ χιλιάδες αντάρτες, μέ αντάλλαγμα τήν ένταξή τους στίς φίλα προσκείμενες πρός τόν Σάρρατζ δυνάμεις στήν Τρίπολη. Ή Έκθεσις τού αμερικάνικου Πενταγώνου επισημαίνει ότι άφ' ενός οι συγκεκριμένοι Σύροι μισθοφόροι δέν ευρέθηκε νά έχουν δεσμούς μέ τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ό IS καί ή ΑΙ Qaeda, κι άφ' ετέρου ότι οί οικονομικές απολαβές πού τούς υπεσχέθη ή Τουρκία είναι ό λόγος πού επέλεξαν νά μεταβούν στήν Λιβύη.
Συμφώνως πάντα πρός τήν προανα φερόμενη' Έκθεση, 300 Σύριοι αντάρτες έφθασαν στήν Λιβύη, στά τέλη τού περασμένου Απριλίου, μέ τήν Τουρκία από τήν πλευρά της νά εχει στείλει «άγνωστο αριθμό» στρατιωτών, από τίς άρχές τού έτους. Ή Έκθεσις τού αμερικανικού Πενταγώνου προσθέτει ότι περίπου 800-2.500 μισθοφόροι συμπεριλαμβανομένων καί Σύρων εστάλησαν στήν Λιβύη άπό τήν Ρωσσία.

Πάντως, ό επίκεφαλής τού Συριακού Παρατηρητηρίου γιά τά Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Άμπντέλ Ραχμάν, άνέφερε ότι οί τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν διευκολύνει τήν μετάβαση στήν Λιβύη περισσότερων άπό 2.500 Τυνησίων μελων τού IS, καθώς καί χιλιάδων άλλων μελών της ίδιας οργανώσεως, άλλων εθνικοτήτων. Αυτοί οί τρομοκράτες διέφυγαν μέσω τού αεροδρομίου Gaziantep στήν Κωνσταντινούπολη καί άπό εκεί στήν Λιβύη άνέφερε συγκεκριμένα σέ άνάρτησή του.

Έν τω μεταξύ, υπήρχαν πληροφορίες ότι ή κυβέρνησις εθνικής συνεννοήσεως άπελευθέρωσε κι άπήλασε στήν τουρκία δύο Ρώσσους υπηκόους, οί όποιοι έργάζοντο στήν ΜΚΟ «Foundation for National Values Protection», οί όποιοι είχαν συλληφθεί καί κρατούντο άπό τό 2019 κατηγορούμενοι γιά παρέμβαση στίς εσωτερικές υποθέσεις καί τίς εκλογές της Λιβύης καί ότι διεξήγαγαν δημόσιες δραστηριότητες στήν χώρα χωρίς άδεια. Τέλος Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) απηύθυνε έκκληση γιά τήν άμεση άπόσυρση ξένων μισθοφόρων άπό τίς πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στήν χώρα. Συγκεκριμένα μέ άνακοίνωσή της, ή NOC κατεδίκασε τήν άνάπτυξη τής ρωσσικής ομάδος Wagner, Σύρων μισθοφόρων καί μισθοφόρων άπό τίς πολιτοφυλακές Janjaweed, στίς πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Ή NOC άπαιτεί τήν άμεση άπόσυρσή τους άπό όλες τίς πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις» άνέφερε συγκεκριμένα ή άνακοίνωσις, ενώ παραλλήλως έκανε έκκληση στόν OHE προκειμένου νά άποστείλει Παρατηρητές τού Οργανισμού γιά τήν εποπτεία τής διαδικασίας άποστρατιωτικοποιήσεως των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σέ ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Διάλογο ζήτησε η Τουρκία ανήμερα της εισβολής στην Κυπρο

Τη διπλωματία «θυμήθηκε» η Άγκυρα ενώ συνεχίζει να προκαλεί τόσο με την Αγία Σοφία όσο και με τις γεωτρήσεις

Διάλογο εφ' όλης της όλης με την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των γεωτρήσεων στο Αιγαίο, ζήτησε χθες η Άγκυρα εν μέσω νέων προκλητικών τοποθετήσεων του Ερντογάν ανήμερα της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.

Με χθεσινές δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να βάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι και μάλιστα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ειδικότερα, τόνισε ότι μπορούν να λυθούν διά της διπλωματίας ζητήματα όπως «του Αιγαίου, της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων αρμοδιοτήτων, των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Μεσογείου».

Πρόσθεσε δε ότι n Τουρκία θα ήθελε διάλογο και για τα θέματα της εκλογής μουφτή αλλά και του τζαμιού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι «παράλληλες συναντήσεις» Ελλάδας - Άγκυρας όπως συνέβη με την τηλεφωνική επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν, αλλά και τη μυστική τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βεραλίνο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία κάτω από καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διάφορα που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Να σημειωθεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και ο απόηχος της τρίμερους συνάντησης του Βερολίνου θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ π επίσκεψη του κ. Μάας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει n γερμανική προεδρεία της Ε.Ε.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία μακριά απο τη νομιμότητα

Χθες, πάντως, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 46 χρόνων από την τουρκικά εισβολή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στην Τουρκία ότι «διολισθαίνει μακριά από τη νομιμότητα και τις αξίες του 21ου αιώνα». «Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο» ανέφερε ο "Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του χαρακτήρισε ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και προειδοποίησε ότι «το '74 έδειξε τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού χωρίς καθυστέρηση» πρόσθεσε.

Επικοινωνία ΠτΔ - Πάπα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε χθες με τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την απόφαση αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η ΠτΔ ευχαρίστησε τον Ποντκρικα για τις υποστηριχτικές δηλώσεις του και σημείωσε ότι η τουρκική απόφαση «πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις άξιες του κοσμικού κρότους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων Κριστόφ Λάιτλ για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τηρεί σχετικά με την απαράδεκτη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί έδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του EBEA Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι στον «βωμό του επιχειρηματικού κέρδους δεν μπορούν να θυσιαστούν πίστη και αξίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του EBEA την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων την άμεση και αυστηρή αντίδραση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών θεσμών για την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

TA NEA
Ανατολική Μεσόγειος
Ο ρόλος της Γερμανίας και ο γαλλικός παράγοντας
Αθήνα και Λευκωσία καλούν τις Βρυξέλλες των «27» να αναλάβουν τις ευθύνες τους την ώρα που η Άγκυρα απειλεί και το Βερολίνο προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπιών - Ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί στις 23 Ιουλίου τον Αναστασιάδη στο Παρίσι
News Analysis
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί να βάλει η Τουρκία, ενώ Αθήνα και Λευκωσία καλούν τις Βρυξέλλες των «27» να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Γερμανία ως προεδρεύουσα της EE επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λύσει τον γόρδιο δεσμό, παίζοντας ωστόσο σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπιών. Σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου Ευρώπης Τουρκίας, μέσω της εκτόνωσης της έντασης Αθήνας - Αγκυρας.
Οι πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης του Βερολίνου με αφετηρία την τηλεφωνικά συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία που δυναμίτισε το κλίμα, αναζητούν έδαφος για να επαναληφθούν. Η Τουρκία επιμένει στα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου, καλώντας την Αθήνα σε διάλογο, μέσα από εκβιαστικά διλήμματα και τη διαρκή απειλή μιας κρίσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν (MTV), οποίος ξεκαθάρισε ότι «κανείς ποτέ δεν πρέπει να περιμένει ότι η Αγκυρα θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα».
ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. «Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της Τουρκίας αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ» ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της EE Ζοζέπ Μπορέλ («Spiegel») για να ταχθεί υπέρ μιας διαπραγμάτευσης για συνολική συμφωνία με την Τουρκία λέγοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: από τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου και την υποστήριξη των σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων, μέχρι τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη .
Κάλεσε δε τη Γερμανία και προσωπικά την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε ένα παζάρι μάλλον επικίνδυνο για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Σε μία λύση πακέτο άλλωστε ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες και Αθήνα και Λευκωσία δεν θα είναι οι ισχυροί σε μία συζήτηση όπου όλα θα μπουν στο τραπέζι και μάλλον συμφέρει περισσότερο την Τουρκία. Η Γερμανία, μετά και τη μεταναστευτική κρίση που καθοδήγησε η Τουρκία στον Εβρο, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις εξελίξεις, ενώ ένα επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο και οι συνέπειες που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεν είναι κάτι που θα ήθελε να συμβεί στη βάρδια της όσο διαρκεί η προεδρία της στην EE. Σε αυτό το πλαίσιο το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες «διαλόγου», με πιέσεις και προς την Αγκυρα, αλλά και στην Αθήνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να προσγειώνεται σήμερα στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει σαφώς την EE για τις συνέπειες και τους κινδύνους της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και το Παρίσι, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καταγγέλλει συνολικά την πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή ως αποσταθεροποιητική και να ζητεί επίσης δράσεις από την EE. Σε αυτό το πλαίσιο ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί στις 23 Ιουλίου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι για συνομιλίες. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Γαλλία αναζητά τη χαμένη της ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση εγκληματικών πολιτοφυλακών και ξένων τρομοκρατικών ομάδων σε ένα δυτικό μέτωπο σε μια προφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη, κάτι που όπως λένε έμπειρες διπλωματικές πηγές προμηνύει εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή.
TA NEA
ME TWEET
Ο Ακιντζί «πυροβολεί» τον Ερντογάν με αναφορές στον Κεμάλ
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, είχε στόχο η δήλωση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για τη συμπλήρωση 46 ετών από την εισβολή στην Κύπρο.
Ο Ακιντζί έχει μπει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της Άγκυρας. Στο tweet που δημοσίευσε για την επέτειο του Αττίλα ο Ακιντζί πυροβολεί τον Ερντογάν με αναφορές στον Κεμάλ. «Είθε ο μεγάλος ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να συνεχίσει να φωτίζει τον δρόμο μας προς την Ειρήνη στην πατρίδα μας και στον κόσμο» αναφέρει ο Ακιντζί. Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο νέος «πατερούλης» της Τουρκίας με την αλλαγή του καθεστώτος και της Αγίας Σοφίας και να εξαφανίσει τον Κεμάλ.
Ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε πάντως τις προκλήσεις του. Χθες στο μήνυμά του για την επέτειο του «Αττίλα» κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά «να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων της νήσου».
Στην κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα αναφέρθηκε στο μεταξύ χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου. Οπως πρόσθεσε «εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και «βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος». Στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Κύπρο όπου βρέθηκε χθες δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα καταδικάζει τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Αγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

TA NEA
ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ»
Σε γραμμή NATO το νέο δόγμα των Ειδικών Δυνάμεων
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Σε νέα εποχή έχουν μπει οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις όλων των Όπλων: Θα εκπαιδεύονται και θα επιχειρούν πλέον κάτω από την κοινά ομπρέλα της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) με στόχο να επεμβαίνουν ακαριαία και αποτελεσματικότερα σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία.
Η στρατιωτική ηγεσία και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θεώρησαν επιβεβλημένο, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η προκλητικότητα έχουν χτυπήσει «κόκκινο», να προχωρήσει άμεσα η αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων υπό το νέο μοντέλο. Το Συμβούλιο Αρχηγών (ΣΑΓΕ) αποφάσισε την ίδρυση της ΔΕΠ τον Απρίλιο, αλλά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση. Ηδη η ΔΕΠ συγκροτείται με ταχύτατους ρυθμούς. Την περασμένη Παρασκευή ο Φλώρος επισκέφτηκε την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στου Γουδή, ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαδικασιών συγκρότησης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και έδωσε κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων και των απαιτούμενων υποδομών. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως ένας από τους πιο επίλεκτους κομάντος του Ελληνικού Στρατού, με μετεκπαίδευση και στις ΗΠΑ, είχε δρομολογήσει τη δημιουργία της ΑΕΠ όταν ήταν διοικητής στη 13η Διοίκηση EE. Τη δρομολόγησε ως επιτελάρχης και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα την υλοποιεί.
Τρία θα είναι τα μεγάλα ατού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Θα είναι αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα (εναέρια, πλωτά). Θα έχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας στη διαδικασία λήψης απόφασης, ενώ θα επιτευχθεί και η καλύτερη συνεργασία των ειδικών δυνάμεων (διακλαδικότητα). Παράλληλα επιτυγχάνεται και οικονομία αφού θα υπάρχουν ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών, οπλισμού.
Οι Δυνάμεις που θα υπάγονται στη ΔΕΠ είναι:
Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ).
Οι καταδρομείς αλεξιπτωτιστές.
Οι πεζοναύτες. Τμήμα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ 90 και CH 47DG Chinook): μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών EE (Special Operations Air Task Group, SOATG).
Με τις αλλαγές οι Ειδικές Δυνάμεις θα μετεξελιχθούν σύμφωνα με τα σύγχρονα νατοϊκά πρότυπα. Ούτως ή άλλως οι Ειδικές Δυνάμεις θεωρούνται σημαντικές για κάθε στρατό. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές όμως εκτιμούν ότι υπό την ενιαία διοίκηση θα αποτελούν «εργαλείο χειρουργικής ακριβείας» για πλήγματα στρατηγικής σημασίας.
TA NEA
Ο Ερντογάν βάζει... πόδι και στον Καύκασο
Τι ρόλο παίζουν Άγκυρα αλλά και Μόσχα στη σύγκρουση του φυσικού αερίου με φανεροί πρωταγωνιστές τους Αζέρους και τους Αρμενίους
ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η σύγκρουση αυτή στον Νότιο Καύκασο δεν είναι καινούργια. Αντίθετα, μοιάζει να μην έχει τέλος και να αλλάζει απλώς η αφορμή. Αλλοτε ήταν ο έλεγχος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τώρα είναι το φυσικό αέριο. Τι συμβαίνει όμως στο παρασκήνιο αυτής της σύγκρουσης, φανεροί πρωταγωνιστές της οποίας είναι οι Αζέροι και η Αρμένιοι Με άλλα λόγια, τι ρόλο παίζουν η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν
Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να μην απασχολήσει και την Ευρώπη αν, πέραν όλων των άλλων, λάβει υπόψη του κανείς πως στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στις υποδομές από τις οποίες περνάει το αέριο και το πετρέλαιο που φτάνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο πως οι επιχειρήσεις δεν πραγματοποιούνται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά κατά μήκος των συνόρων διατείνεται ο Ελσάντ Νασίροφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Ολόκληρη η εγκατάσταση για τη διάθεση των ενεργειακών πηγών του Αζερμπαϊτζάν στις δυτικές χώρες και την παγκόσμια αγορά βρίσκεται εδώ λέει ο ίδιος.
Εκείνη πάντως που έχει υψώσει τους τόνους για τις συγκρούσεις στον Καύκασο, από τις οποίες έχουν χάσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους δεκαέξι άνθρωποι, δεν είναι η Ευρώπη αλλά η Τουρκία, η οποία εμφανίζεται ως προστάτιδα του Αζερμπαϊτζάν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Αρμενία να έρθει στα σύγκαλά της προσθέτοντας πως «θα παρασταθεί στο Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο». Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που απείλησε τους Αρμενίους πως «θα πληρώσουν για τις πράξεις τους».
Ο ίδιος ο Ερντογάν υπόσχεται πως δεν αφήσει μόνους τους αζέρους αδελφούς του , ενώ φαίνεται να πιστεύει πως η υπόθεση ξεπερνά το βεληνεκές της Αρμενίας. Κάποιος άλλος βρίσκεται, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, πίσω από την κυβέρνηση του Γερεβάν. Κι αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η Ρωσία, η οποία από την πλευρά της εμφανίζεται σε ρόλο εγγυητή της ειρήνης και προστάτιδα των Αρμενίων, μολονότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό τους, Νικόλ Πασινιάν.
Πώς εξηγείται όμως η επίδειξη ισχύος, προφορικής προς το παρόν, στον Καύκασο Οπως σημειώνει ο τούρκος αναλυτής Φεχίμ Τασκεκίν, η στάση αυτή είναι πιθανόν να οφείλεται στην αυτοπεποίθηση που απέκτησε η Αγκυρα μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε και τις δύο επεμβάσεις για εσωτερική κατανάλωση. Καμία όμως από αυτές δεν πρόκειται να προκαλέσει τον εθνικιστικό πυρετό που θα προκαλούσε μια στρατιωτική επέμβαση στον Νότιο Καύκασο, δεδομένης όχι μόνο της εθνοτικής συγγένειας με το Αζερμπαϊτζάν αλλά και της ιστορικής αντιπαλότητας με την Αρμενία.
Ο,τι δεν κατάφερε με την Αγία Σοφιά
Σύμφωνα με μια ανάλυση, ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να κάνει στον Καύκασο αυτό που δεν κατάφερε να κάνει με την Αγία Σοφία μετατρέποντας το μουσείο σε τέμενος: να υποδαυλίσει στη χώρα του ένα ισχυρό εθνικιστικό κύμα που θα συσπειρώσει τον τουρκικό λαό γύρω του. Από το κάδρο του Καυκάσου δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστούν και μερικές ακόμη επιδιώξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να προσδοκά κέρδη από την αμφισβήτηση της ρωσικής κυριαρχίας στον Καύκασο, δεδομένου πως μια τέτοια αμφισβήτηση δεν θα έβρισκε αντίθετη τη Δύση. Η δεύτερη επιδίωξη θα ήταν να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για τη Λιβύη και τη Συρία μέσω του Καυκάσου. Σύμφωνα πάντως με τους τούρκους αναλυτές, η με κάθε μέσο στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν είναι απίθανο να πάει πέρα από την πολιτική και τη διπλωματία. Κι αυτό επειδή μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας εναντίον της Αρμενίας δεν θα έφερνε τον Ερντογάν αντιμέτωπο μόνο με τη Ρωσία αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
TA NEA
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Επιστροφή με νέο εθνικό «οδικό χάρτη»
Η στρατηγική που χαράσσει ο Πρωθυπουργό τόσο για τη διαχείριση των κραδασμών στους επόμενους δύσκολους μήνες του 2020 όσο και για το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης στο 2021
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η συγκρότηση ειδικής κυβερνητικής δομής για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων όταν αυτά έρθουν
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Οι ραγδαίες εξελίξεις επί βελγικού εδάφους καθορίζουν αν όχι επιταχύνουν πλέον την πρωθυπουργική ατζέντα εσωτερικού, με επίκεντρο το πεδίο της οικονομίας και τη συνολική στρατηγική που χαράσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για τη διαχείριση των κραδασμών στους επόμενους δύσκολους μήνες του 2020 όσο και για το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης στο 2021. Εξού και οι επιτελείς του Μαξίμου περίμεναν με το δάχτυλο στη σκανδάλη την τροπή της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, που για τέσσερα 24ωρα σημαδεύτηκε από το εντεινόμενο power game του γαλλογερμανικού άξονα και των χωρών του Νότου με το ισχυρό κλαμπ των 4+1 φειδωλών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία). Οι εντάσεις στην ολομέλεια των 27 και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διμερείς ή πολυμελείς επαφές στα μακρά διαλείμματα της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της EE αναδεικνύουν, σύμφωνα με ευρωπαίους παράγοντες, τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών και προκλήσεων στην Ευρώπη και σημάνουν την αρχή ενός αγώνα διαρκείας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, επηρεάζοντας προφανώς τις εσωτερικές μάχες κάθε κράτους για την επόμενη μέρα της ανάταξης.
Είναι σαφές ότι όσα ο Πρωθυπουργός κουβαλά στις αποσκευές του, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, θα τεθούν επί τάπητος σε συσκέψεις με τους εξ απορρήτων του και κυβερνητικά στελέχη, στην προσπάθεια να σχεδιαστεί ένας «εθνικός οδικός χάρτης». Και από αυτή τη διαδικασία μπροστά στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου δεν λείπουν, κατά τις πληροφορίες, ούτε οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ούτε ο σχεδιασμός για προγράμματα γέφυρα στην προσπάθεια να σωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «είναι θέμα χρόνου η συγκρότηση ειδικής κυβερνητικής δομής για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων όταν αυτά έρθουν», με πρόθεση του Πρωθυπουργού να κινηθεί στη λογική «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Εγκυρες πηγές προεξοφλούν τη συμμετοχή στο εν λόγω σχήμα για συντονισμό με τα υπουργεία και αποτέλεσμα στη ροή του χρήματος προς έργα και μεταρρυθμίσεις τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη (που ήδη προχώρησε σε επαφές στις Βρυξέλλες), την εξ απορρήτων ομάδα του Μητσοτάκη στο Μαξίμου και πιθανότατα τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Οι πρώτοι σχεδιασμοί, εν αναμονή τελικών πολιτικών αποφάσεων, γίνονται με μπούσουλα και το σχέδιο της επιτροπής οικονομολόγων υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη που θα παραδώσει οριστικό πόρισμα τον Σεπτέμβριο, με βάση και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΑΝΤΟΧΗ. Ωστόσο η αντοχή της χώρας στους αμέσως επόμενους μήνες είναι το πρώτο άμεσο στοίχημα της κυβέρνησης, όπως έλεγαν πληροφορημένες πηγές, δεδομένου ότι θα αργήσει η εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (με όποιο τρόπο κι αν αποφασιστεί να γίνει). «Πάμε με σχέδιο και τις δικές μας δυνάμεις. Ξέραμε ότι θα απαιτηθούν προγράμματα γέφυρα ως το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως της προσπάθειάς μας για συμβιβαστική αλλά και φιλόδοξη λύση στις Βρυξέλλες» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Και με στόχο την ενίσχυση της αγοράς με συνολικά 5 δισ. ευρώ οδεύουν προς τη χρήση υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων, την τακτική της διατήρησης «εφεδρειών» και του πλάνου εξόδου στις αγορές.
TA NEA
Με ομάδες ασφαλείας τα πλοία κατά πειρατών
Αυξάνονται οι επιθέσεις στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών δεν επιτρέπουν την παρουσία ενόπλων στα πλοία
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ
Στις 31 Μαΐου του 2017, στα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί. Το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Muskie με 26μελές πλήρωμα μεταφέρει καύσιμα από τη Φουτζέιρα των ΗΑΕ στο Ραμπίγκ της Σαουδικής Αραβίας. Στις 6.50 η γέφυρα ενημερώνει ότι δέχεται επίθεση από άγνωστους ενόπλους. Η τετραμελής ομάδα ασφαλείας που βρίσκεται στο κατάστρωμα απαντά με προειδοποιητικές βολές κατά των επίδοξων πειρατών, οι οποίοι, παρότι απαντούν με Καλάσνικοφ και RPG, τελικά αναγκάζονται να αποχωρήσουν, χωρίς να έχουν καταφέρει τον σκοπό τους.

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες απόπειρες πειρατείας κατά ελληνόκτητου πλοίου στα νερά της Ανατολικής Αφρικής, αφού η ναυτική παρουσία του NATO, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (επιχείρηση Αταλάντα ), της Κίνας και της Ινδίας έχει καταφέρει να τις μειώσει κατακόρυφα. Αντιστρόφως ανάλογη, ωστόσο, είναι σήμερα η κατάσταση στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής. Εκεί, οι επιθέσεις όλο και αυξάνονται. Στη μακρά λίστα των πειρατικών ενεργειών ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή η απαγωγή από οκτώ ενόπλους του 15μελούς πληρώματος (Ρώσων και Ουκρανών) του χημικού δεξαμενόπλοιου Cura ao Trader της LAVINIA Corp, ιδιοκτησίας οικογένειας Αασκαρίδη, στον Κόλπο της Γουινέας, με το περιστατικό να αυξάνει τον συνολικό αριθμό των απαχθέντων ναυτικών στο σημείο σε 93 (σε 18 περιπτώσεις απαγωγής). Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των πειρατειών στην Ανατολική Αφρική έχουν παίξει και οι μπαρουτοκαπνισμένοι μισθοφόροι που στελεχώνουν τις ομάδες ασφαλείας. Βετεράνοι των Ειδικών Δυνάμεων οι περισσότεροι, έγιναν περιζήτητοι το 2008 όταν Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπος του Αντεν, Κέρας της Αφρικής, Αραβική Θάλασσα, Στενά του Ορμούζ και Ινδικός Ωκεανός κατακλύστηκαν από αδίστακτες συμμορίες. Η έκρηξη των κρουσμάτων το 2011 ανάγκασε την κυβέρνηση Παπαδήμου να τροποποιήσει τη νομοθεσία που απαγόρευε την παρουσία ενόπλων σε καράβια υπό ελληνική σημαία. Τότε, ένας από τους πρώτους που κλήθηκαν να οργανώσουν ομάδες ασφαλείας και να συμμετέχουν σε αποστολή ήταν ο A.N. Απόστρατος ανώτερος αξιωματικός με υπηρεσία σε επίλεκτες μονάδες, εξηγεί στα «ΝΕΑ» τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και περιγράφει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικοί στόλοι.
Η αποστολή μπορεί να διαρκέσει από μία μέχρι τρεις εβδομάδες και η δικαιοδοσία μας εξαντλείται στα διεθνή ύδατα. Οταν το καράβι εισέλθει σε εθνικά ύδατα, ο οπλισμός κλειδώνεται από τον καπετάνιο και υπεύθυνες για την ασφάλειά του είναι πλέον οι τοπικές λιμενικές Αρχές , εξηγεί για να συνεχίσει: Οι πειρατές της Ανατολικής Αφρικής στην πλειοψηφία τους είναι Σομαλοί, οι οποίοι δουλεύουν για φυλάρχους. Προσποιούμενοι ότι ψαρεύουν, πλησιάζουν τον στόχο τους με σκιφ που φέρουν εξωλέμβιους κινητήρες και ανοίγουν πυρ κατά της γέφυρας. Αν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει ομάδα ασφαλείας, συνήθως καταφέρνουν να ανέβουν με σκάλες ή σκοινιά και είτε απάγουν το πλήρωμα για λύτρα είτε οδηγούν τα πλοία σε λημέρια τους και επίσης ζητούν χρήματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το φορτίο . Οι ομάδες ασφαλείας αποτελούνται από τρία τέσσερα άτομα τα οποία όταν αντιληφθούν κίνδυνο ρίχνουν προειδοποιητικές βολές προκειμένου να τρέψουν τους πειρατές σε φυγή. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, ακολουθεί κανονική εμπλοκή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν υπάρξει θύματα.
 «Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ομάδες που αποτελούνται από έμπειρα πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων καταφέρνουν να αποτρέψουν τις πειρατείες, αφού ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι επιτιθέμενοι είναι περιορισμένος», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες επιδιώκουν τη μίσθωση βετεράνων των ΟΥΚ. Την ίδια στιγμή, πάντως, στην άλλη άκρη της ηπείρου, στον Ατλαντικό Ωκεανό, η άρνηση των δυτικοαφρικανικών χωρών να επιτρέψουν την παρουσία ενόπλων στα πλοία εκτός αν πρόκειται για ντόπιους έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των πειρατειών. «Οι ναυτιλιακές δεν εμπιστεύονται τους ντόπιους καθώς έχουν εκφραστεί υποψίες ακόμα και για συνεργασία με τις συμμορίες», καταλήγει.
TA NEA
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμακώνουν την κόντρα με την Κίνα
 Η Βρετανία ανέστειλε χθες την ισχύ της συμφωνίας έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο μετά τη θέσπιση του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια για την πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 υπό τον όρο ότι θα τελεί υπό ειδικό καθεστώς.
Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπα δήλωσε πως, αν και η χώρα του συνεργάζεται με την Κίνα, ανησυχεί βαθιά τόσο για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ όσο και για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Μία ημέρα νωρίτερα ο Ράαμπ είχε κατηγορήσει την Κίνα για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου