Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

H Αγία Σοφία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εκλογών.

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Μια φωνη λογικής για την απόλυτη διολίσθηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, που προχωρεί σε μια ακόμη εργαλειοποίηση μίσους κυρίως έναντι της Ελλάδος ,για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία του <<Χαλιφάτου>>  και καταδυνάστευση του λαού του..



Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 9 Ιουν 2020
  Orhan Bursalı                     obursali@cumhuriyet.com.tr

Η Αγία Σοφία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εκλογών και  πολιτική της εκ νέου δημιουργίας εξωτερικών εχθρών.
Το AKP βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια και δεν  ήρθε επίσημα στην ημερησία διάταξη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αναμφίβολα, διάφοροι φονταμενταλιστές, ισλαμιστές συγγραφείς και κύκλοι, έχουν περιστασιακά εκφράσει και γράψει για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία (όπως ο M.Ş. Eygi). Αλλά η πολιτική των Δημοκρατικών κυβερνήσεων, ήταν να διατηρήσουν αυτή τη μνημειακή δομή ως μουσείο.  Έμειναν σιωπηλοί σε ακραίες ισλαμικές πολιτικές.
Επειδή οι πολιτικές αυτών των ομάδων αφορούσαν μόνο τη θρησκεία. Χαλιφάτο, οι πιστοί του κάθε προφήτη, η εγκυρότητα του ισλαμικού νόμου (σαρία), η είσοδος των γυναικών υπό ανδρική κυριαρχία, πολλαπλοί γάμοι κ.λπ. Φυσικά, ας προσθέσουμε σ’ αυτά και την κατανόηση τζιχάντ.
Γιατί τώρα ?

Για ένα διάστημα το παλάτι έβαλε την Αγία Σοφία στην ημερησία διάταξη.
Σε ποιο περιβάλλον? Γιατί τώρα? Οι ερωτήσεις μας αφορούν.
Η χώρα καταστράφηκε οικονομικά, η ανεργία παίρνει  κεφάλι, σε ένα περιβάλλον όπου ολόκληρη η οικονομική κρίση έχει πέσει στην πλάτη των εργαζομένων, που  προσπαθούν να βγούν από την κρίση, καταστέλλοντας τα έσοδα και τροφοδοτώντας το κόστος ως συνήθως ...
Και έπιασε την Αγία Σοφία ..
Όχι τόσο πολύ, φυσικά, μετά την «φιλελεύθερη» εμφάνιση του AKP στα πρώτα χρόνια και που σήμερα αγκαλιάζεται από φονταμενταλιστικές, εθνικιστικές-συντηρητικές πολιτικές.
Και δεν αγκάλιασε μόνο τον  εθνικιστικό συντηρητισμό, αλλά και ότι πιο ακραίο υπάρχει και έκανε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα βάση, για να παραμείνει στην εξουσία. Με την καταστολή οποιασδήποτε αντιπολίτευσης εκτός από τον εαυτό της.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια δομή εξουσίας, που δεν ανέχεται καμία αντιπολίτευση και θέλει να τις συντρίψει και να τις καταστρέψει.
Η κατηγορία για προδοσία και κατασκοπεία, η σύλληψή τους και η φυλάκιση, αποτελεί μέρος όλων αυτών των φονταμενταλιστικών, εθνικιστικών-συντηρητικών πολιτικών.

Σκοτώνουν τη δημοσιογραφία

Μέχρι που έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν τη  Muyesser Yildiz, μιας δημοσιογράφου που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για εθνικισμό. Η Muyesser Yildiz ήταν θύμα της συνομωσίας των FETÖ και αγωνίστηκε εναντίον των FETÖ. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Επιπλέον, η Muyesser Yildiz έκανε δίκαιη δημοσιογραφία και υπερασπιζόταν τα δικαιώματα, το δίκιο και τη δικαιοσύνη. Ομοίως, ο İsmail Dükel, εκπρόσωπος του TELE 1 της Άγκυρας, ήταν ένας σοβαρός δημοσιογράφος..
Αυτοί οι συνάδελφοι, όπως και ο Barışlar και ο Ağırel και άλλοι συνάδελφοι που τώρα κρατούνται μέσα, ήταν άνθρωποι που κυνηγούσαν την αλήθεια.

Η δημοσιογραφία ψάχνει την αλήθεια. Η προτίμηση του δημοσιογράφου για τη δημοσιογραφία, ως «πολιτική αντίθεση στην εξουσία», δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Αλλά εδώ είναι η δράση της «αφιέρωσης και γραφής της αλήθειας». Σήμερα, είναι ένα ζήτημα που η εξουσία δεν της αρέσει λίγο.
Έχω γράψει πολλές φορές: Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της δολοφονίας της δημοσιογραφίας και τη δημιουργία φιλοκυβερνητικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην αντιπολίτευση, φαίνεται ότι είναι σημάδια αυθαίρετης διαχείρισης.
Αυτές οι ενέργειες είναι μέρος των επιχειρήσεων που ασκήθηκαν εναντίον δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, μηχανολόγων και δύο νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από εκείνους που αποκόπηκαν από το AKP.

Αγία Σοφία και δημιουργία εξωτερικών εχθρών
Η Αγία Σοφία, είναι μέρος αυτής της πολιτικής του παλατιού. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Το AKP έβαλε αυτό το εργαλείο στην ημερήσια διάταξη νωρίς.
Η σκέψη:  ότι και αν γίνει, είτε οι εκλογές γίνουν πρόωρα, είτε γίνουν στο χρόνο τους, ακόμα δεν ξέρουμε, όμως εμείς θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία και θα το διορθώσουμε καθ’ οδόν…
Στην οικονομία, προσπαθεί να αναδείξει τη φήμη του στην κοινωνία, δια μέσου  της Αγίας Σοφίας.
Η πολιτική της Αγίας Σοφίας είναι επίσης ένα σημάδι, ότι η επόμενη περίοδος θα εισέλθει στη διαδικασία δημιουργίας εξωτερικών εχθρών, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές εξωτερικές αντιδράσεις.
***
Η Αγία Σοφία είναι επίσης ένα μνημείο μακροθυμίας της χώρας μας.
Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιεί  ως εργαλείο πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου