Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ο Ερντογάν έδωσε ή δεν έδωσε «εντολή για την Αγία Σοφία»;

Εφημερίδα  «odatv» της 7 Ιουν 2020

Στο εσωτερικό μέσω της Χουριέτ και στο εξωτερικό μέσω του  Haber Global, δόθηκε ένα μήνυμα ?
Κατά την επέτειο της 567ης επετείου της κατάκτησης της Κων/λης, αφού διαβάστηκε στην Αγία Σοφία το κεφάλαιο της άλωσης, που από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο, συζητήθηκε εκ νέου  για άλλη μια φορά και συζητείται, ν’ ανοίξει για λατρεία.
Πέραν όμως από τις συζητήσεις, οι τίτλοι ειδήσεων που έλαβαν χώρα στη Χουριέτ πριν από δυο ημέρες, αύξησαν τις προσδοκίες σ’ αυτό το θέμα.
Στην είδηση με τίτλο «έδωσε εντολή για την Αγία Σοφία», ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη:
«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό». Επιπλέον ο Ερντογάν.  έδωσε οδηγίες: «Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».
«Αυτό το θέμα πρέπει να ερευνηθεί καλά, ας μην είμαστε βιαστικοί, απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία».
Στην είδηση υπήρχαν και άλλες λεπτομέρειες: Ειπώθηκε ότι η ανάγνωση του κεφαλαίου της άλωσης  στην Αγία Σοφία, προσέλκυσε μεγάλη προσοχή από όλα τα κόμματα. Διαπιστώνεται ότι η απόφαση που έλαβε πέρυσι το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το Τζαμί Kariye στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο,  με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών το 1945,  αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την Αγία Σοφία….

Ο αντιπρόεδρος το διέψευσε

Κατά κύριο λόγο η φράση «Ερευνήστε το καλά. Μην βιάζεστε. Να είστε πολύ ευαίσθητοι»,  αποδίδεται στον Ερντογάν.
Ήταν ενδιαφέρον ότι ο Ερντογάν, ο οποίος δίνει σαφείς οδηγίες για σχεδόν κάθε θέμα και κάνει το «πρέπον» σε σύντομο χρονικό διάστημα, έδειξε τόσο προσεκτική στάση στην Αγία Σοφία.
Θα ρωτούσατε, «ποιος είναι ο λόγος ?», αλλά υπήρχε μια άλλη εξέλιξη στη Χουριέτ την ημέρα της είδησης.
Ο Hamza Dağ, αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Tuba Atav στο Haber Global, έκανε εντελώς διαφορετικές δηλώσεις.
Ο Hamza Dağ, στη σχετική ερώτηση της Τuba Atav για την είδηση, πρώτα έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία:
«Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του κόμματος μας, είναι ότι είμαστε στην εξουσία εδώ και 18 χρόνια. Είμαστε ένα κόμμα που πριν κάνει ένα βήμα, λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη, αφού κάνει το βήμα σταθμίζει τις επιπτώσεις, δίνει δημόσια την απάντηση και καθορίζει τις πολιτικές του ανάλογα. Γνωρίζετε στις 29 Μαΐου έλαβε χώρα ένα γεγονός και ήταν στην ημερησία διάταξη: Η ανάγνωση του κεφαλαίου της άλωσης στην Αγία Σοφία. Πώς έγινε αντιληπτό αυτό, ποια ήταν η ανάλυση  των επιπτώσεων, μετρήσαμε γρήγορα την αιτία στην κοινωνία μας. Το 80% της Τουρκίας, γνωρίζει αυτό το περιστατικό. Το 75% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση υποστηρίζει την ανάγνωση του κεφαλαίου της άλωσης, το 14% δεν την υποστηρίζει και το 11% δεν εκφράζουν άποψη. Όταν εξετάζουμε αυτές τις υπο-ενότητες, βλέπουμε ότι  το 91% είναι εκείνων που ψήφισαν ΑΚΡ, το 88% ΜΗΡ, το 73% Καλό Κόμμα, το 41% CHP και το 46% HDP, υποστηρίζουν την ανάγνωση του κεφαλαίου της κατάκτησης. Γιατί το κάναμε αυτό ? Το κάναμε με όρους μετά ? Όχι. Κάναμε μια τέτοια μέτρηση σ’ αυτό, όπως κάναμε σε θέματα που στέλνουν φωνή στη χώρα. Αυτή είναι η εικόνα».

Η Atav είπε, «Αυτό που αναφέρατε, δείχνει ένα υψηλό επίπεδο υποστήριξης. Νομίζω με βάση αυτή την εικόνα, ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε οδηγίες για να γίνει μια εργασία, προκειμένου να φύγει η Αγία Σοφία από το καθεστώς του μουσείου. Αυτό σημαίνει ότι η Αγία Σοφία θα ξαναγίνει τζαμί ?

Ο Hamza Dağ, λέξη προς λέξη απάντησε ως εξής: «Τώρα έδωσε οδηγίες, αυτό είναι μια εικόνα που βγαίνει από ειδήσεις  από τα παρασκήνια. Δεν υπάρχει καμία σχετική δήλωση, ούτε υπάρχει μια διαδικασία που να δηλώνεται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Εδώ είναι ένα βήμα που έγινε την ημέρα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Μετράμε την αξία αυτού του βήματος για τη χώρα. Στις  διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, εξετάζουμε τις προσδοκίες και τις αξιολογήσεις του έθνους μας. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να είναι διαφορετικό σε ένα θέμα και διαφορετικό σε άλλο. Μπορείτε να σκεφτείτε. Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό. Επομένως, ότι θέλει το αξιολάτρευτο έθνος μας, ότι επιθυμεί, η διαδικασία σ’ αυτό το ζήτημα θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Η χώρα έχει πολύ διαφορετική ατζέντα

Μετά από αυτά τα λόγια, η Tuğba Atav υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αντέδρασε ακόμη και στην ανάγνωση του κεφαλαίου της άλωσης και όταν σχολίασε, «Αυτή είναι μια θέση που θα επιτείνει τις Τουρκο-Ελληνικές σχέσεις», ο αντιπρόεδρος του AKP Dağ, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Το σημείο εκκίνησης μας είναι ποια είναι η στάση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, ποια είναι η στάση του κόσμου, ποια είναι η σκέψη και η προσδοκία της πλειοψηφίας των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, τι περνάει από μέσα μας, τι είναι το συναίσθημα. Εμείς αυτά τα κοιτάμε. Φυσικά και θα τα κοιτάξουμε. Η διαδικασία θα είναι αναλόγως. Αλλά φυσικά, η χώρα έχει πολλές διαφορετικές ατζέντες, θα επικεντρωθεί σε αυτές και η διαδικασία θα λειτουργεί σύμφωνα με ότι απαιτούν οι σκέψεις, οι απόψεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, οι ιστορικές διαδικασίες του έθνους μας και ότι θέλει το έθνος, αυτό θα γίνει».

Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Πράγματι, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν από 1,5 μήνα, την παραλαβή της προτεινόμενης «ειδικής λίστας παρακολούθησης» της Τουρκίας και επιπλέον, στην Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας, όπου τοποθετήθηκε η ράβδος κυρώσεων μεταξύ των γραμμών και υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά οι «ανησυχίες» για αυτό το ζήτημα.

Και τώρα ας ρωτήσουμε:

- Εάν ο Ερντογάν δεν είχε δώσει οδηγίες για την Αγία Σοφία, γιατί οι ειδήσεις της Hürriyet αντικρούστηκαν δημόσια και επίσημα ?
- Από την ανακοίνωση του αντιπροέδρου του ΑΚΡ Hamza Dağ, δεν συμπεραίνεται ότι το ΑΚΡ δεν έχει «επείγουσα» ατζέντα, όπως το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία,  τουλάχιστον για ένα διάστημα ?
- Στο εσωτερικό μέσω της Χουριέτ και στο εξωτερικό μέσω του  Haber Global, δόθηκε ένα μήνυμα ?

Εν τω μεταξύ και με δεδομένο ότι η ζωή και η πολιτική έχουν επιστρέψει αρκετά στο φυσιολογικό, πότε θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των S-400 ?
Μετάφραση: Συνεργάτης  " χωρίς όνομα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου